ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΛΑΡΚΟ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Δεν πέρασαν οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να βγει παράνομη η απεργία

Από την προηγούμενη καθολική απεργία των εργαζομένων στις 19 Ιούλη
Από την προηγούμενη καθολική απεργία των εργαζομένων στις 19 Ιούλη
Στην προγραμματισμένη απεργιακή τους κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η εργοδοσία έσυρε χτες τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη η προγραμματισμένη για σήμερα 24ωρη απεργία τους. Η ενέργεια αυτή αποτελεί κορύφωση προηγούμενων προσπαθειών της εργοδοσίας να εμποδίσει την πάλη των εργαζομένων, που απαιτούν την κατάργηση των εργολαβιών και την απορρόφησή τους στο μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης. Αργά χτες το βράδυ, το δικαστήριο έκρινε τελικά νόμιμη την απεργία και έτσι οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί δίνουν μαζικό απεργιακό «παρών».

Ο Αλέξης Αλεξόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας - το οποίο έχει κηρύξει την απεργία - κατήγγειλε ότι η ενέργεια των εργολάβων να εμποδίσουν την απεργία, έχοντας τη στήριξη της διεύθυνσης του εργοστασίου, δεν είναι μοναδική. Οι ίδιοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 19 Ιούλη. Τότε η διεύθυνση του εργοστασίου προσπάθησε και πάλι να την εμποδίσει, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας, απειλώντας ότι όποιος απεργήσει θα απολυθεί. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν η καθολική συμμετοχή τους στην απεργία.

Οι εργολαβίες άρχισαν να εμφανίζονται στη ΛΑΡΚΟ πριν από περίπου 10 χρόνια. Τότε το μόνιμο προσωπικό αριθμούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα υπάρχουν 450 μόνιμοι εργαζόμενοι και 350 εργαζόμενοι στις εργολαβίες. Πολλοί από αυτούς, αν και δηλώνεται ότι δουλεύουν στον τομέα της καθαριότητας, ουσιαστικά απασχολούνται στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν την ίδια δουλιά με το μόνιμο προσωπικό με πολύ λιγότερα λεφτά (μέχρι και 600 ευρώ μείον) και φυσικά λιγότερα δικαιώματα.

Αντίσταση και στην ιδιωτικοποίηση

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες δηλώνουν την αντίθεσή τους στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, του οποίου πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι. Με οδηγίες της κυβέρνησης της ΝΔ, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ προχωράει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, για να καλύψει ταμειακά της ελλείμματα, αλλά και για να προετοιμάσει την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου σ' αυτήν τη στρατηγικής σημασίας για το Δημόσιο επιχείρηση. Το ξεπούλημα της επιχείρησης στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, παρά τις φραστικές αντιρρήσεις που προβάλλει. Αλλωστε, η πολιτική που εφάρμοσαν για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη ΛΑΡΚΟ - διάλυση τμημάτων, ανάθεση εργασιών σε ιδιώτες εργολάβους και άλλα - υπηρετούσε τον ίδιο ακριβώς στόχο, την ιδιωτικοποίησή της.

Οι ταξικές δυνάμεις στην επιχείρηση απαιτούν να σταματήσει κάθε διαδικασία μετοχοποίησης και κάθε σχεδιασμός που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της επιχείρησης. Καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για ΛΑΡΚΟ που ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο (μία μετοχή στο Δημόσιο), ανάπτυξη της εταιρείας, καθετοποίηση της παραγωγής. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και οι εργαζόμενοι σ' αυτές να απορροφηθούν από την επιχείρηση, στη βάση των κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Μετά την απόλυση ... τους τάζουν προστασία!

Σε επικίνδυνες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση έχει μπει η πλειοψηφία του σωματείου

Την απώλεια θέσεων εργασίας διαπραγματεύεται η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η πλειοψηφία του Σωματείου, αν και στα λόγια έχει απορρίψει την απόφαση εταιρείας και κυβέρνησης να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου μόνο με 120 άτομα, με την πρακτική της ουσιαστικά τη νομιμοποιεί και μάλιστα από την περασμένη Δευτέρα μπήκε και στη συζήτηση για το «μέλλον» των απολυμένων.

Στη συνάντηση, που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Απασχόλησης, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος έβαλε στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για ένταξη όσων θα απολυθούν στις διατάξεις του νόμου 2941 του 2001, που προβλέπει ειδικό καθεστώς επιδότησης της εργασίας. Και όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Σωματείου, η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει στη νέα συνάντηση που ορίστηκε για τις 21 Αυγούστου. Ο υφυπουργός Απασχόλησης ισχυρίζεται ότι με αυτά τα μέτρα θα εξασφαλιστούν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μείνουν χωρίς δουλιά. Στο μεταξύ, από τους 600 εργαζόμενους, ήδη σταμάτησαν να εργάζονται οι 200 εποχιακοί και αποχώρησαν αρκετοί ακόμη νεαρής ηλικίας. Συνολικά, απέμειναν να εργάζονται 357 εργαζόμενοι.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των εργαζομένων, που έγινε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο, ο πρόεδρος του Σωματείου Γ. Μιχαηλίδης προσπάθησε να υποβαθμίσει τη συμμετοχή του στο διάλογο που θέτει σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα στη δουλιά, επιχειρώντας να πείσει πως συμμετέχει σ' αυτόν, διεκδικώντας την εφαρμογή της πρότασης της πλειοψηφίας του Σωματείου που μιλά για μείωση των θέσεων εργασίας σε 262 άτομα.

«Οσο κι αν θέλουν να το αποκρύψουν, το πραγματικό πλαίσιο αυτής της "διαβούλευσης" είναι δεδομένο. Αφορά απολύσεις εργαζομένων, υπολειτουργία του εργοστασίου μόνο με 120 άτομα που θα οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο της επιχείρησης», δήλωσε ο Θόδωρος Κυριακίδης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ και στέλεχος του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής διαχώρισε τη θέση του από τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης, καταγγέλλοντας πως αυτός ο προσχηματικός διάλογος θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σαν πρόβατα επί σφαγή στα σχέδια κυβέρνησης και εταιρείας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν στα αντεργατικά σχέδια. Να σταθούν απέναντι και στο επικοινωνιακό παιχνίδι που προετοιμάζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Δηλαδή, τη μεν κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε λειτουργία του εργοστασίου με 120 άτομα και τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, να προσπαθούν να τσουβαλιάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην άσφαιρη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Ακολούθησε «κατά γράμμα» το νόμο...

Επιστολή της διοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου, Μαρίας Καρά

Επιστολή - απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας στις 5/8/2006 με τίτλο «Απόλυση νοσηλεύτριας που δεν έμαθε κομπιούτερ», έστειλε η διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου, Μαρία Καρά.

Στην επιστολή της η Μ. Καρά μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη και την απόλυση της εν λόγω νοσηλεύτριας, οι πληροφορίες είναι απολύτως ανακριβείς, δεδομένου ότι το ΓΝΕ "Θριάσιο" έχει ακολουθήσει κατά γράμμα σε όλη τη διαδικασία τις υποδείξεις του ΑΣΕΠ, τις οποίες είχε αποδεχτεί η νοσηλεύτρια με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό». Αναφέρει ακόμα ότι η γνώση πληροφορικής ή χειρισμού H/Y ήταν απαραίτητη βάσει του διαγωνισμού και αφού η νοσηλεύτρια απέτυχε στις σχετικές εξετάσεις του ΟΕΕΚ «...αυτοδίκαια και σύμφωνα πάντα με τους όρους της προκήρυξης του ΑΣΕΠ ακολούθησε η απόλυσή της και καλείται ο αμέσως επόμενος στη σειρά κατάταξης υποψήφιος».

Βεβαίως στο ρεπορτάζ του «Ρ» δεν υπήρχε καμία ανακρίβεια, αφού αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι η νοσηλεύτρια δεν πέρασε τις εξετάσεις για πιστοποίηση γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και η ανακοίνωση της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΣΑΚ) και ο «Ρ», ανέδειξαν την πολιτική σημασία αυτής της απόλυσης, που αποτελεί και την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης, στην οποία αποφεύγει να απαντήσει η διοικήτρια του Θριάσιου, μένοντας τυπικά στην κατά κατά γράμμα εφαρμογή του Νόμου. Που δεν ακυρώνει την πολιτική ουσία της συγκεκριμένης πράξης, αφού από τη μια ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει ότι το σύστημα Υγείας έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ζητά τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις νοσηλευτών και από την άλλη απολύονται νοσηλευτές για καθαρά τυπικούς λόγους. Εύλογα αναρωτιέται η ΕΣΑΚ αν είναι πραγματικά απαραίτητη η γνώση χρήσης WORD, EXCEL και ΙΝΤΕΡΝΕΤ για την παροχή νοσηλευτικού έργου. Και υπογραμμίζει ότι το κράτος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη εκμάθησης υπολογιστών στους νεοπροσλαμβανόμενους νοσηλευτές, αντί να αναγκάζονται οι οικογένειες των ανέργων να πληρώνουν τουλάχιστον 500 ευρώ στις ιδιωτικές σχολές που δίνουν τα πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού υπολογιστών.

Με τι ακριβώς από αυτά διαφωνεί η διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου;

Απεργία για δεδουλευμένα

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν, χτες, τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία «Wackenhut» («σεκιούριτι»), στη Λάρισα, διεκδικώντας την καταβολή του νόμιμου ωρομισθίου, κατ' εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καταστρατήγηση των όρων της ατομικής σύμβασης υπαλλήλων (σε ό,τι αφορά τις ώρες και τις ημέρες απασχόλησής τους), καθώς και για καταστρατήγηση του νόμου 3302/05 περί υπερωριών. Ζητούν, επίσης, την καταβολή των επιδομάτων άδειας σε όλους τους δικαιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ