ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Δυναμική παρέμβαση για την προστασία της ζωής των εργαζομένων

«Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Μεσσηνίας και «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» περιόδευσαν σε χώρους δουλιάς απαιτώντας και επιτυγχάνοντας τη διακοπή της εργασίας, καθώς η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Νέες περιοδείες σε χώρους δουλιάς σήμερα και τις επόμενες μέρες

Τις εργασίες σε τρεις επιχειρήσεις κατεργασίας σιδήρου σταμάτησαν χτες λόγω του καύσωνα, με δυναμική παρέμβασή τους, το κλιμάκιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) Μεσσηνίας και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (ΔΑΚ) Καλαμάτας.

Το κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Γιάννη Λυριτζή υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο και την Γιώτα Τσιπιανίτη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο, βρισκόταν σε περιοδεία στους χώρους δουλιάς με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για τον καύσωνα και το δικαίωμά τους να προστατεύουν την υγεία τους, καθώς επίσης και να ελέγξουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Κατά την περιοδεία σε επτά χώρους δουλιάς διαπίστωσαν ότι (με εξαίρεση τρεις οικοδομές) οι εργασίες δεν είχαν διακοπεί στις τρεις επιχειρήσεις κατεργασίας σιδήρου και σε μία ακόμα επιχείρηση κεραμοποιίας, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Στην τελευταία, όπως καταγγέλλεται σε δελτίο Τύπου της ΝΑΣ, «η εργοδοσία απειλούσε με την επίκληση της Αστυνομίας και αρνούνταν να δεχτεί έστω και την ιδέα ότι μπορεί να ελεγχθεί για τέτοια ζητήματα. Επιχείρησε μάλιστα να ασκήσει σωματική βία».

Ετσι έχουν συνηθίσει τους εργοδότες, τονίζει η ΝΑΣ, οι αρχές του τόπου, οι κρατικές αρχές, αλλά και οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Καλαμάτα. «Ολοι αυτοί ήταν σήμερα απόντες από το μέτωπο του καύσωνα, εκεί που οι εργατοϋπάλληλοι δοκιμάζονται και υπομένουν γιατί φοβούνται την απώλεια του μεροκάματου (ή και την απόλυση ακόμα) εάν διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει ή έστω την εφαρμογή της ισχύουσας -ελλιπούς- νομοθεσίας».

Απόντες - συνεχίζει - οι πολιτευτές του τόπου, ο νομάρχης Μεσσηνίας (ΝΔ), ο δήμαρχος Καλαμάτας (ΠΑΣΟΚ) και οι υπόλοιποι αιρετοί ή υποψήφιοι του δικομματισμού - αλλά και του Συνασπισμού, που λένε ότι θα 'ναι «όλων των Μεσσηνίων» κι ότι θα «αναγεννήσουν» το νομό. Απόντες ακόμα οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝ), απούσα και η Επιθεώρηση Εργασίας. «Τέτοιο κράτος - καταλήγει - αυτοδιοίκηση και συνδικαλισμό έχουμε: αδιάφορο για τον άνθρωπο της δουλιάς και, ταυτόχρονα, σύμμαχο του εργοδότη. Αυτός είναι ο δικός τους "πολίτης", ο δικός τους "Μεσσήνιος"».

Σήμερα, το κλιμάκιο της ΝΑΣ και της ΔΑΚ θα πραγματοποιήσουν νέες περιοδείες στους ίδιους, αλλά και σε άλλους επικίνδυνους τόπους δουλιάς.

Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική. Κάηκαν σπίτια και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές

Στις φλόγες παραδόθηκε η χερσόνησος της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική ενώ σε πύρινο κλοιό βρισκόταν χτες το απόγευμα η Πελοπόννησος και η Ζάκυνθος. Τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν μέσα σε λίγες ώρες σε Λακωνία, Ηλεία και Αρκαδία. Μέχρι νωρίς το ξημέρωμα μαίνονταν ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χαλκιδική που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική περιοχή (πευκόδασος) ανάμεσα στο Πολύχρονο και τη Χανιώτη και το μέτωπό της απλώθηκε σε μήκος μεγαλύτερο από 20 χιλιόμετρα. Τις τελευταίες μέρες, οι πυρκαγιές που ξεσπούν η μία μετά την άλλη αναδεικνύουν τις σημαντικές ελλείψεις στον τομέα αντιπυρικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα η δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που οπλίζει και πάλι το χέρι των εμπρηστών. Υπενθυμίζεται ότι η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» έχει καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση.

Στη Χαλκιδική το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε από το Πολύχρονο και τη Χανιώτη προς Πευκοχώρι, Σκιώνη, Αγία Παρασκευή, Παλιούρι. Δεκάδες σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες. Παιδικές καταστηνώσεις («Μακεδονία», «Γλάρος», κλπ), τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν ενώ αρχά το βράδυ άρχισαν πανικόβλητοι να εγκαταλείπουν τους οικισμούς και οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, διότι το μέτωπο της φωτιάς διαρκώς επεκτείνονταν. Για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από το πύρινο μέτωπο κινητοποιήθηκε το λιμενικό και παραπλέοντα σκάφοι. Χιλιάδες στρέματα δάσους έγιναν στάχτη.

Ο Κ. Καπούλας, δήμαρχος του Δήμου Παλλήνης, μιλώντας στο «Ρ» σημείωσε ότι η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δέκα διαφορετικά σημεία αφήνοντας αιχμές για εμπρησμό. Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής κατήγγειλαν πως οι αντιπυρικές ζώνες δεν είχαν συντηρηθεί οπότε διευκολύνθηκε η ταχύτατη επέκταση της φωτιάς. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν πάνω από 100 οχήματα της πυροσβεστικής που κινητοποιήθηκαν από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και εκατοντάδες άνδρες της ΠΥ, της ΕΜΑΚ, οχήματα των Δήμων, του Στρατού, κλπ. Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες συγκλήθηκε το Συντονιστικό της Νομαρχίας προκειμένου να κηρύξει το νομό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χτες το μεσημέρι, εκδηλώθηκε φωτιά σε δύσβατη περιοχή στο Βαχό Λακωνίας. Η Π.Υ. κατέβαλε προσπάθεια να μην ξεφύγουν οι φλόγες από τον έλεγχό της και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Γερακίου στην Αμαλιάδα και στην περιοχή Θανά Τριπόλεως. Εξάλλου αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή κοντά στο Ελληνικό Αρκαδίας και έκαψε καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις.

Στη Ζάκυνθο, τρία μέτωπα που έκαιγαν πευκοδάση του νησιού περιορίστηκαν σε ένα, το οποίο όμως απέκτησε μεγάλη διάσταση. Ειδικότερα, το μέτωπο της εστίας στη θέση Εξω Χώρα εκτεινόταν σε τρία χιλιόμετρα και κατέκαιγε δασική έκταση. Οι 30 πυροσβέστες και τα δύο αεροσκάφη με ισάριθμα ελικόπτερα από αέρος «μάχονταν» με τις φλόγες, προκειμένου να τις σβήσουν. Νωρίτερα, είχαν τεθεί υπό έλεγχο τα μέτωπα στις περιοχές Αργάσι και Αναφωνήτρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής το ενδεχόμενο του εμπρησμού, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που φλόγες κάνουν την... εμφάνισή τους στις παραπάνω περιοχές.

Στη Θεσπρωτία στην περιοχή Παραμυθιά, η φωτιά έκαψε δάσος και καλλιέργειες.

Σε έργο εμπρηστών, αποδίδουν οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου κοντά στις κεραίες του Μαραθώνα. Στο σημείο, βρέθηκαν υπολείμματα από εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος αποτελούνταν από καφέ και βαμβάκι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κάηκε χαμηλή βλάστηση περίπου 100 στρεμμάτων.

Περιστατικά θερμοπληξίας και διακοπές ρεύματος

Η πιο ζεστή μέρα του φετινού καλοκαιριού ήταν χτες, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» άφησε προχτές το βράδυ την τελευταία του πνοή από υπερπληρεξία -πιθανή θερμοπληξία- ένας άνδρας ηλικίας 57-60 ετών, αγνώστων στοιχείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τον άτυχο άντρα, ο οποίος έπασχε από σοβαρό καρδιακό νόσημα, βρήκαν περαστικοί σε σταθμό αυτοκινήτων και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με θερμοκρασία 45 βαθμούς και σπασμούς, όπου και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.

Νεκρός -πιθανά από θερμοπληξία- βρέθηκε στο σπίτι του στις εργατικές κατοικίες της οδού Κηφισίας στο Κάτω Χαλάνδρι ο 88χρονος Ανδρέας Κουράσης, ενώ με θερμοπληξία νοσηλεύεται στο ΚΑΤ και η 80χρονη σύζυγος του ηλικιωμένου άντρα. Η 80χρονη μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον, όπου και εξακολουθούσε να νοσηλεύεται ως αργά χτες το βράδυ. Την Αστυνομία και το ΕΚΑΒ ειδοποίησαν γείτονες των ηλικιωμένων.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν ένα ακόμα περιστατικό στις Σέρρες.

Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξαντλείται στην ανακοίνωση μέτρων αυτοπροστασίας προς τους πολίτες, ενώ ασθενείς με σοβαρά νοσήματα νοσηλεύτηκαν και χτες σε θαλάμους νοσοκομείων χωρίς κλιματιστικό και με μόνη πηγή δροσιάς, τους... ανεμιστήρες.

Καίει και η ιδιωτικοποίηση

Με προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αθήνας... «αντιμετωπίστηκε» τις τελευταίες ημέρες η υψηλή ζήτηση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος επιβεβαιώνοντας στην πράξη τις επιπτώσεις της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Της πολιτικής, δηλαδή, που, με αυτοσκοπό τα κέρδη για τους ιδιώτες παραπέμπει στις καλένδες τη στήριξη και συντήρηση του δικτύου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση. Παρόλ' αυτά χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επέμεινε να διακηρύσσει ανέξοδα ότι το σύστημα αντεπεξέρχεται με επάρκεια και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα γι' αυτό μέτρα.

Χτες, με τη ζήτηση να φτάνει στα 9.961 MW, παρέμειναν από τις 4 μ.μ. χωρίς ρεύμα περιοχές της Γλυφάδας, του Υμηττού, του Περιστερίου, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης, της Δάφνης, της Καλλιθέα, του Παγκρατίου, της Ν. Σμύρνης, του Ν. Φαλήρου, του Ασπροπύργου, του Ρουφ και του Ηρακλείου λόγω υπερθέρμανσης υπόγειων καλωδίων.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε συναγερμό για τον καύσωνα

Συνεργεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ανέλαβαν χτες να περιφρουρήσουν τη σύμβαση του κλάδου, που προβλέπει παύση των εργασιών σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπεράσει του 38 βαθμούς Κελσίου. Τα συνδικαλιστικά κλιμάκια πραγματοποίησαν ελέγχους σε σε εργοτάξια της Αθήνας και σταμάτησαν τις εργασίες σε δυο εργοτάξια στην οδό Καβάλας, όπου, παρά την ανυπόφορη ζέστη, η εργοδοσία συνέχιζε να απασχολεί κανονικά τους εργαζόμενους, παραβιάζοντας τη σύμβαση.

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με βάση τη σύμβαση που επέβαλαν τα ταξικά Συνδικάτα και σύμφωνα με την οποία επίσης δεν επιτρέπεται η δουλιά σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, οι εργασίες σταμάτησαν από τη 1 μ.μ. και το ίδιο αναμένεται να γίνει και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ