ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Ολοκληρώθηκε με σημαντικά αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και σημαντικά αποτελέσματα, το απόγευμα της Κυριακής, οι εργασίες της έκτακτης διήμερης συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Το θέμα της έκτακτης συνάντησης ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσίαζε την παρακολούθησαν και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Τα κόμματα που συμμετείχαν κατέληξαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων καθώς και σε συντονισμό των ενεργειών τους κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα της περιοχής. Η ανακοίνωση της Συνάντησης θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οι εργασίες της συνάντησης άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της (η οποία δημοσιεύτηκε ολόκληρη στο Κυριακάτικο φύλλο του «Ρ») η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, πρότεινε σαν βάση για το πολιτικό στίγμα της συνάντησης, την πρόσφατη Κοινή Ανακοίνωση των 71 κομμάτων, συμπληρωμένη με τις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και κοινές δράσεις και συντονισμό ενεργειών.

Σημείωσε πως «σε συνδυασμό με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τη δράση για συσπείρωση όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων, χρειάζεται να συντονιστούμε στο μέτωπο της ιδεολογικής αντεπίθεσης για την αποκάλυψη του χαρακτήρα του πολέμου, της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού, για το ρόλο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο ξέσπασμα και την ανάπτυξη ενός τοπικού πολέμου. Επίσης για την τακτική των ιμπεριαλιστών προκειμένου να επιβάλλουν μια ταπεινωτική και ωφέλιμη γι' αυτούς ειρήνη».

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν και του ΚΚ Κούβας
Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν και του ΚΚ Κούβας
Επισήμανε πως «τίθεται θέμα για προβληματισμό παραπέρα η υπόθεση συνδυασμού του πατριωτικού αντιπολεμικού αγώνα με τον ταξικό, θέματα συμμαχιών και συσπειρώσεων, ο σύγχρονος ρόλος των κομμουνιστικών κομμάτων σε περίοδο που ο ιμπεριαλισμός έχει περάσει σε μια πολύμορφη, εξαιρετικά επικίνδυνη επιθετικότητα».

Πρότεινε, επίσης, ενδεικτικά τις παρακάτω ενέργειες δράσης:

- Κοινές αποστολές αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων σε Λίβανο, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

- Συντονισμός των κομμάτων μας στο ευρωκοινοβούλιο.

- Κάλεσμα να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου και αντιπροσωπείες από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα της περιοχής (Παλαιστίνης-Λιβάνου κ.ά.).

- Ασκηση μαζικής πίεσης σε κάθε κυβέρνηση που δεν καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση και υποστηρίζει να πάει μια διεθνής δύναμη εμπλοκής στα σύνορα του νοτίου Λιβάνου.

- Πρόκληση συζητήσεων στη Βουλή κάθε χώρας, ψηφίσματα καταδίκης κλπ..

- Διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις κλπ..

- Κοινές συναντήσεις μαζικών οργανώσεων και κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, συνδικάτων, νεολαιών κλπ. στη Βηρυτό, στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και αλλού με εκδηλώσεις αλληλεγγύης κ.ά..

- Κοινές ενέργειες, καθορισμός από κοινού μιας μέρας κινητοποίησης όλων των κομμάτων μας ή μέρας κατά περιοχή.

Διακρίνονται οι εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ, του Πορτογαλικού ΚΚ και του ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας, καθώς και ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
Διακρίνονται οι εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ, του Πορτογαλικού ΚΚ και του ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας, καθώς και ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
- Δραστηριοποίηση και συντονισμός των νεολαιών των Κομμάτων μας στην καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με κοινές εκδηλώσεις, αφιερώματα στα Φεστιβάλ τους κλπ..

- Συμβολή μας στη δραστηριοποίηση του μαζικού κινήματος και των διεθνών οργανώσεων όπως της ΠΟΔΝ, των Γυναικών (ΠΟΔΓ), της ΠΣΟ κλπ.

Στη συνεχεία τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων. Ανάμεσά τους οι Γενικοί Γραμματείς: ο Χαλέντ Χαντάντε, Γενικός Γραμματέας του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Ισάμ Μακχούλ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, ο Μπασάμ Αχμάντ Ομάρ Σαλχί, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, ο Μουνίρ Χαμάρνεχ Γενικός Γραμματέας του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και αναπτύχθηκε διεξοδική συζήτηση για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται σε όλη την περιοχή.

Τα κόμματα που συμμετείχαν εκτίμησαν ως σημαντικό, και αναντικατάστατο το ρόλο και την προσφορά των ΚΚ της περιοχής τόσο στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων όσο και στην ανάπτυξη των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων. Χαιρέτισαν και έκφρασαν την αλληλεγγύη τους στην ηρωική αντίσταση του λιβανικού λαού, στη συνεπή αγωνιστική στάση του Λιβανικού ΚΚ, στην αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, των κομμάτων και των οργανώσεων που μάχονται για την ανεξαρτησία του, τη δημιουργία του δικού του κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους στη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Οχθη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Χαιρέτισαν επίσης τη συνεπή διεθνιστική στάση του ΚΚ Ισραήλ.

Διακρίνονται οι εκπρόσωποι του Συριακού ΚΚ, του Δημοκρατικού Βήματος Μπαχρέιν και του Ιορδανικού ΚΚ, καθώς και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, Στ. Λουκάς, Θ. Τζιαντζής, Δ. Γόντικας
Διακρίνονται οι εκπρόσωποι του Συριακού ΚΚ, του Δημοκρατικού Βήματος Μπαχρέιν και του Ιορδανικού ΚΚ, καθώς και τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, Στ. Λουκάς, Θ. Τζιαντζής, Δ. Γόντικας
Ενέκριναν, επίσης, ομόφωνα, ψήφισμα αλληλεγγύης στην Κούβα, μπροστά στην επίθεση που δέχεται από τον ιμπεριαλισμό, πρώτα και κύρια τον αμερικάνικο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την προσωρινή ασθένεια του Φιντέλ Κάστρο.

Στη Συνάντηση μηνύματα και παρεμβάσεις έστειλαν και άλλα κόμματα που δεν μπόρεσαν για διάφορους λόγους να παρευρεθούν. Ανάμεσά τους το ΚΚ Αιγύπτου, το Συριακό ΚΚ, το ΚΚ Παλαιστίνης, το Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ ΠΓΔ Μακεδονίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), το ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης, το ΚΚ Ουκρανίας, η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα κ.ά.

Με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

Με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, Ισάμ Μακχούλ, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τη συνεπή διεθνιστική στάση που τήρησε το ΚΚ Ισραήλ στον ιμπεριαλιστικό - εγκληματικό πόλεμο εναντίον του Λιβάνου και σημείωσε πως αποτελεί παράδειγμα δράσης και για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να ανέβει η πάλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για να σταματήσουν άμεσα όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στο Λίβανο και την Παλαιστίνη και για τη χωρίς όρους αποχώρησή του από όλα τα λιβανικά και παλαιστινιακά εδάφη.

Με το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Με τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, Μπασάμ Αχμάντ Ομάρ Σαχλί, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, συμμετείχαν επίσης ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις και εκτιμήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαιρέτισε την ηρωική αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, των κομμάτων και των οργανώσεών του ενάντια στην κατοχή, στους αποκλεισμούς, στους εποικισμούς και το τείχος που γκετοποιεί όλη τη Δυτική Οχθη, ενάντια στις βάρβαρες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Τόνισε τη σταθερά αλληλέγγυα θέση του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία του, τη δημιουργία του δικού του κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημείωσε, επίσης, την αναγκαιότητα να ανέβει η πάλη και η αλληλεγγύη για την άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων καθώς και των Παλαιστίνιων υπουργών και βουλευτών. Αλλά και για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σύμφωνα επίσης με τα άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Με το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Με τον Γενικό Γραμματέα του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, Χαλέντ Χαντάντεχ, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΚΕ, στον Περισσό, συμμετείχαν, επίσης, οι Δημήτρης Γόντικας και Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Η. Λέγγερης μέλος της ΚΕ. Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση του ΚΚΕ για την ηρωική αντίσταση του λιβανικού λαού, τη συνεπή αγωνιστική στάση του Λιβανικού ΚΚ και τους μάρτυρες αγωνιστές που συνεχίζει να δίνει ενάντια στην ισραηλινή επίθεση για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου. Επαναβεβαίωσε την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ενάντια στο Λίβανο και να αποχωρήσει χωρίς όρους από όλα τα λιβανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής Σεμπάα.

Τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ στο να δημιουργηθεί μια νέα στρατιωτική δύναμη υπό τον ΟΗΕ, που στην ουσία θα έχει το ρόλο να φέρει σε πέρας το στόχο που δεν κατόρθωσε η στρατιωτική επίθεση και εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, τον αφοπλισμό και την εκμηδένιση της ένοπλης λαϊκής αντίστασης και σημείωσε τη θέση - απαίτηση του ΚΚΕ να μην πάρουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα στη στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη να ανέβει η αλληλεγγύη για την άμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Λιβανέζων πολιτικών κρατουμένων.

Η σύνθεση των αντιπροσωπειών

Σε υψηλό επίπεδο κυμάνθηκε η σύνθεση των αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας στην έκτακτη Συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Πέντε Κόμματα αντιπροσωπεύτηκαν από το Γενικό Γραμματέα τους (ΚΚΕ, ΚΚ Ισραήλ, Ιορδανικό ΚΚ, Λιβανέζικο ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων αντιπροσωπεύτηκε από μέλη των Πολιτικών Γραφείων.

Ειδικότερα, η σύνθεση των αντιπροσωπειών (όπως μοιράστηκε στα κόμματα από την τεχνική γραμματεία της Συνάντησης και με βάση το λατινικό αλφάβητο) είχε ως ακολούθως:

-- Δημοκρατικό Βήμα Μπαχρέιν: Ισμαΐλ Αλ Κάσαμπ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και μέλος του ΠΓ.

-- ΚΚ Κούβας: Χέρμες Χερέρα Χερνάντες, πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα

-- ΑΚΕΛ Κύπρου: Νίκος Ιωάννου, μέλος του ΠΓ.

-- Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας: Μγκαλομπλισβίλι Κέτο, μέλος της ΚΕ.

-- ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις, Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ.

-- Κόμμα Τουντέχ του Ιράν: Μοχάμαντ Ομιντβάρ, μέλος του ΠΓ.

-- ΚΚ Ισραήλ: Ισάμ Μακχούλ, Γενικός Γραμματέας

-- Ιορδανικό ΚΚ: Μουνίρ Χαμάρνεχ, Γενικός Γραμματέας

-- Λιβανέζικο ΚΚ: Χάλεντ Χαντάντε, Γενικός Γραμματέας

-- Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης: Μπάσαμ Αχμάντ Ομάρ Σάλχι, Γενικός Γραμματέας

-- Πορτογαλικό ΚΚ: Μανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνη για τις Διεθνείς Σχέσεις

-- ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας: Ανατόλι Λόκοτ, μέλος της ΚΕ, πρώτος γραμματέας του τομέα του ΚΚΡΟ στο Νοβοσιρμπίρσκ, βουλευτής.

-- Σουδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα: εκπροσώπηση από στέλεχος του.

-- Συριακό ΚΚ: Αμάρ Μπαγκντάς μέλος του ΠΓ.

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας: Οζγκιούρ Σεν, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ