ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η απόφαση της ελληνικής εμπλοκής
  • Κυβερνητική Επιτροπή και ΚΥΣΕΑ αποφασίζουν σήμερα τις δυνάμεις που θα διαθέσει στον ΟΗΕ η Ελλάδα για το Λίβανο
  • Περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή

Φρεγάτα, ελικόπτερο, βατραχανθρώπους και αξιωματικούς που θα στελεχώσουν το επιτελείο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα αναπτυχθεί, εφόσον συγκροτηθεί, στο Λίβανο, θα διαθέσει η Ελλάδα. Η απόφαση για τη διάθεση στον ΟΗΕ της εν λόγω δύναμης αναμένεται να ληφθεί σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ.

Οι ανακοινώσεις περί της ελληνικής συμμετοχής, αναμένεται να συμπέσουν με την έναρξη του ταξιδιού της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή της κρίσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινά σήμερα την περιοδεία της με πρώτο σταθμό την Κύπρο, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει και το κέντρο της επιμελητειακής υποστήριξης της δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Νότιο Λίβανο. Η Ντ. Μπακογιάννη στις επαφές που θα έχει στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και για εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Η Ελληνίδα υπουργός στη συνέχει θα μεταβεί στο Ισραήλ, στο Λίβανο και στην Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους της και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, καθώς και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση την περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη και τη συνδέουν με το γεγονός της ανάληψης από την Ελλάδα, τον ερχόμενο μήνα, της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο ρόλος με τον οποίο επιθυμεί να εμφανιστεί η ελληνική κυβέρνηση, περιορίζεται από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να περιλάβει στην περιοδεία της, τη Συρία και το Ιράν. Οι δύο αυτές χώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, αποτελούσαν το βασικό στόχο της ισραηλινής επιδρομής στο Λίβανο και υπό αυτήν την έννοια αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες της κρίσης, με την οποία δεν μπορεί να ασχοληθεί στα σοβαρά η Αθήνα.

Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αναζητά «κέρδη» και εντυπώσεις, εμφανιζόμενη πρόθυμη στο πλευρό των ισχυρών δυνάμεων που επέτρεψαν, χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίρρηση στο Ισραήλ, να ισοπεδώσει μια χώρα. Ομως και αυτή η προσφορά της Αθήνας περιορίζεται από την πραγματικότητα που επικρατεί στο Λίβανο. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε χερσαίες δυνάμεις. Για την εξεύρεση χερσαίων δυνάμεων, θα πρέπει να σημειωθεί, παρατηρούνται δυσκολίες, καθώς οι «ειρηνευτές» θα πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα της οπλισμένης «Χεζμπολάχ», η οποία δε σκοπεύει να αφοπλιστεί, αφού τουλάχιστον στο πεδίο της μάχης δεν ηττήθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Καθώς, λοιπών, ο ΟΗΕ δεν έχει καταγράψει με σαφήνεια την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης και τους κανόνες εμπλοκής της, η Ελλάδα και πολλές ακόμη πρόθυμες χώρες να συμμετάσχουν στην αποστολή, επιφυλάσσονται να διαθέσουν δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που ο πληθυσμός θα τους θεωρεί στρατό κατοχής.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να επιμείνει στην προσφορά της, θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα τη διάθεση μιας φρεγάτας και ενδεχομένως ενός αρματαγωγού. Προσφορά διόλου ευκαταφρόνητη, τουλάχιστον από οικονομικής σκοπιάς, αφού το κόστος της αποστολής που θα βαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό θα ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

ΠΑΣΟΚ
«Εγγυήσεις» και ... πάμε Λίβανο

Τη συγκατάθεσή του στην αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο, έδωσε το ΠΑΣΟΚ θέτοντας σαν μοναδική προϋπόθεση την ύπαρξη ...«εγγυήσεων» για το ρόλο που θα παίξει η «ειρηνευτική» δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να κρύψει από τον ελληνικό λαό το ρόλο που παίζουν οι «ειρηνευτικές» δυνάμεις στις χώρες στις οποίες αναπτύσσονται, αφού επί της ουσίας, είτε κάτω από τη «σημαία» του ΟΗΕ είτε κάτω από τη «σημαία» του ΝΑΤΟ, δρουν και λειτουργούν σαν στρατός κατοχής, υποστήριξε χτες, διά στόματος του εκπροσώπου του Ν. Αθανασάκη, ότι για να καταλήξει η ελληνική κυβέρνηση σε «οποιαδήποτε απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στρατιωτικής δύναμης», πρέπει να υπάρξει «αποσαφήνιση του ρόλου της ειρηνευτικής δύναμης».

Ο Ν. Αθανασάκης χτες, όπως και ο Χρ. Παπουτσής το προηγούμενο Σάββατο, ταυτιζόμενοι πλήρως με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ανέφεραν ότι «το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δυστυχώς περιλαμβάνει ασάφειες και εγκυμονεί τον κίνδυνο μετατροπής της δύναμης της στρατιωτικής αποστολής του ΟΗΕ από δύναμη διατήρησης της ειρήνης, σε δύναμη επιβολής της ειρήνης, και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση εμπλοκή σε νέες βίαιες συγκρούσεις και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή».

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ ...αναγνωρίζει τους κινδύνους, αλλά δεν τάσσεται κατά της αποστολής στρατιωτικής δύναμης, ζητώντας από την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, «να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το ακριβές περιεχόμενο και την ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέροντας συγχρόνως ότι «σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη».

Παράλληλα, χτες ξέσπασε και αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, για το αν η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ έκαναν την Ελλάδα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ν. Αθανασάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 15 Οκτωβρίου 2004. Η εκλογή αυτή στην ουσία είχε κλείσει πολύ νωρίτερα κάτω από τις συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος μίλησε για «αστειότητες».

Επίσης, ο Ν. Αθανασάκης εξέφρασε την απορία του, σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «δε θα συμπεριληφθεί η Δαμασκός στο ταξίδι της υπουργού Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη, στη Μέση Ανατολή, λέγοντας πως δεν είναι ώριμη η επίσκεψη στη Δαμασκό». Απορώ, δήλωσε ο Ν. Αθανασάκης, «πώς μπορεί κανείς την ώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ώρα που γίνεται μια τέτοια επίσκεψη στην περιοχή, όπου πρέπει να έχει κανείς την καλύτερη δυνατή εικόνα, πώς μένει εκτός η Συρία, η οποία είναι χώρα - σοβαρός παράγοντας στην περιοχή με ρόλο στις εξελίξεις και ως τώρα και στο μέλλον».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ισχύει η πρωτοβουλία της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» για την πραγματοποίηση διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, το Σεπτέμβρη στο Κάιρο.

Παρακολουθήστε, σήμερα, στην τηλεόραση του «902», στις 11 το βράδυ, την εκπομπή «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος φιλοξενεί τον Γενικό Γραμματέα του Λιβανέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, Χαλέντ Χαντάντεχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ