Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η απόφαση της ελληνικής εμπλοκής
  • Κυβερνητική Επιτροπή και ΚΥΣΕΑ αποφασίζουν σήμερα τις δυνάμεις που θα διαθέσει στον ΟΗΕ η Ελλάδα για το Λίβανο
  • Περιοδεία της υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή

Φρεγάτα, ελικόπτερο, βατραχανθρώπους και αξιωματικούς που θα στελεχώσουν το επιτελείο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα αναπτυχθεί, εφόσον συγκροτηθεί, στο Λίβανο, θα διαθέσει η Ελλάδα. Η απόφαση για τη διάθεση στον ΟΗΕ της εν λόγω δύναμης αναμένεται να ληφθεί σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ.

Οι ανακοινώσεις περί της ελληνικής συμμετοχής, αναμένεται να συμπέσουν με την έναρξη του ταξιδιού της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή της κρίσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινά σήμερα την περιοδεία της με πρώτο σταθμό την Κύπρο, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει και το κέντρο της επιμελητειακής υποστήριξης της δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Νότιο Λίβανο. Η Ντ. Μπακογιάννη στις επαφές που θα έχει στη Λευκωσία με την κυπριακή κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και για εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Η Ελληνίδα υπουργός στη συνέχει θα μεταβεί στο Ισραήλ, στο Λίβανο και στην Ιορδανία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους ομολόγους της και άλλα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας των χωρών αυτών, καθώς και με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν με ιδιαίτερη έμφαση την περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη και τη συνδέουν με το γεγονός της ανάληψης από την Ελλάδα, τον ερχόμενο μήνα, της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ο ρόλος με τον οποίο επιθυμεί να εμφανιστεί η ελληνική κυβέρνηση, περιορίζεται από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ότι η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να περιλάβει στην περιοδεία της, τη Συρία και το Ιράν. Οι δύο αυτές χώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, αποτελούσαν το βασικό στόχο της ισραηλινής επιδρομής στο Λίβανο και υπό αυτήν την έννοια αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες της κρίσης, με την οποία δεν μπορεί να ασχοληθεί στα σοβαρά η Αθήνα.

Παρ' όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να αναζητά «κέρδη» και εντυπώσεις, εμφανιζόμενη πρόθυμη στο πλευρό των ισχυρών δυνάμεων που επέτρεψαν, χωρίς να προβάλλουν την παραμικρή αντίρρηση στο Ισραήλ, να ισοπεδώσει μια χώρα. Ομως και αυτή η προσφορά της Αθήνας περιορίζεται από την πραγματικότητα που επικρατεί στο Λίβανο. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δεν πρόκειται να συνεισφέρει σε χερσαίες δυνάμεις. Για την εξεύρεση χερσαίων δυνάμεων, θα πρέπει να σημειωθεί, παρατηρούνται δυσκολίες, καθώς οι «ειρηνευτές» θα πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα της οπλισμένης «Χεζμπολάχ», η οποία δε σκοπεύει να αφοπλιστεί, αφού τουλάχιστον στο πεδίο της μάχης δεν ηττήθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Καθώς, λοιπών, ο ΟΗΕ δεν έχει καταγράψει με σαφήνεια την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης και τους κανόνες εμπλοκής της, η Ελλάδα και πολλές ακόμη πρόθυμες χώρες να συμμετάσχουν στην αποστολή, επιφυλάσσονται να διαθέσουν δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που ο πληθυσμός θα τους θεωρεί στρατό κατοχής.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να επιμείνει στην προσφορά της, θα ανακοινώσει πιθανότατα σήμερα τη διάθεση μιας φρεγάτας και ενδεχομένως ενός αρματαγωγού. Προσφορά διόλου ευκαταφρόνητη, τουλάχιστον από οικονομικής σκοπιάς, αφού το κόστος της αποστολής που θα βαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό θα ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ειρηνόφιλος Εφιάλτης (2006-08-27 00:00:00.0)
Πολιτική συγκάλυψης και στήριξης των ενόχων (2006-08-25 00:00:00.0)
ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΦΑΣΗ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (2006-08-22 00:00:00.0)
Ειρήνη οι ιμπεριαλιστές; (2006-08-19 00:00:00.0)
Ουσιαστική υποστήριξη του Ισραήλ (2006-08-02 00:00:00.0)
«Καταδικάζει» δικαιολογώντας (2006-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ