Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Επιμένει στο διάλογο - άλλοθι η κυβέρνηση

Φορείς και συνδικάτα αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμό των διαδηλώσεων
Φορείς και συνδικάτα αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης για περιορισμό των διαδηλώσεων
«Θαρραλέα» και με συνέπεια η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της προκειμένου να αρχίσει ο... διάλογος για τον περιορισμό του δικαιώματος των διαδηλώσεων. Το θέμα συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο. Παράλληλα ο έτερος συμβαλλόμενος του «διαλόγου» επιμένει, σύμφωνα με δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου, πως ο καλύτερος χώρος γι' αυτήν τη συζήτηση είναι το Κοινοβούλιο.

Με τις χτεσινές του δηλώσεις ο Π. Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Β. Πολύδωρα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης «σωστή και δημοκρατική», αφού «καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους για διάλογο». Σημείωσε, δε, πως αν «αποκλείσεις εκ των προτέρων το διάλογο σε ένα θέμα το οποίο είναι υπαρκτό, νομίζω ότι αυτό σημαίνει υπεκφυγή και τίποτε παραπάνω». Επικαλέστηκε, επίσης, τη «διευκόλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» η οποία, κατά την κυβέρνηση, υπονομεύεται από τις διαδηλώσεις. Το επιχείρημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για την απαγόρευση συλλαλητηρίων, όπως το 1999 κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στη χώρα μας, αλλά και κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το 2003 στην Αθήνα.

Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», χαρακτήρισε «θαρραλέα» την πρόταση του Β. Πολύδωρα, «η οποία μας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε δε πως «πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το δικαίωμα της πλειοψηφίας να συνεχίζει τις ειρηνικές της ασχολίες» που δεν πρέπει να διαταράσσονται από τις... μειοψηφίες που διαδηλώνουν.

Για το υπαρκτό θέμα του περιορισμού των διαδηλώσεων, ο Ε. Βενιζέλος υποστήριξε χτες πως ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή με σεβασμό του Συντάγματος. Χαρακτήρισε δε υπεύθυνη και δημοκρατικά ευαίσθητη τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη όταν το 2002 ζητούσε από τους υπουργούς του ρυθμίσεις για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων. Στην επιστολή αυτή ο Κ. Σημίτης ζητούσε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι διαδηλώσεις να διεξάγονται σε... θεμιτά πλαίσια. Παρέπεμπε δε σε σχετικό προσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το τελευταίο έκανε συχνά μνεία της έννοιας της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και χρησιμοποιούσε πολλές αόριστες έννοιες όπως «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» και κινούνταν στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικάτων

Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις συνδικάτων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει φραγμούς στις διαδηλώσεις των εργαζομένων, σε συνέχεια ανάλογων μεθοδεύσεων του ΠΑΣΟΚ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον αντεργατικό, αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό της κατήφορο με νέα μέτρα απαγόρευσης των λαϊκών εργατικών κινητοποιήσεων, περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηλείας και συνεχίζει: «Αυτή τη φορά επικαλείται την ταλαιπωρία των πολιτών από το κλείσιμο των δρόμων. Πριν λίγους μήνες επικαλέστηκε τα ευπαθή προϊόντα και την ταλαιπωρία των νησιωτών και επιστράτευσε τους ναυτεργάτες. Ανάλογες "ευαισθησίες" εξέφραζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία επίσης επιχείρησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επιστράτευσε, επίσης, τους ναυτεργάτες, ξυλοφόρτωσε τους συνταξιούχους, κατέστρεψε τα τρακτέρ των αγροτών. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα της πλουτοκρατίας δε θρέφουν ευαισθησίες για την ταλαιπωρία του λαού, η μόνη ευαισθησία που τους διακρίνει είναι η υπεράσπιση των υπερκερδών του κεφαλαίου, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών, αντεργατικών, φιλοεργοδοτικών πολιτικών που εφαρμόζουν».

«Καταδικάζουμε τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει το λαϊκό κίνημα, όπως και την κατάπτυστη επιστολή για "διάλογο" του υπουργού Β. Πολύδωρα. Αρνούμαστε να υποταχθούμε στις ορέξεις του κεφαλαίου, δηλώνουμε ανυπακοή στις αποφάσεις τους» καταλήγει το Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ