ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Λαίλαπα πολιτικών ευθυνών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, 100 καμένα σπίτια και 40.000 στρέμματα πευκοδάσους να έχουν γίνει στάχτη, ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Απόγνωση μετά την καταστροφή...

Eurokinissi

Απόγνωση μετά την καταστροφή...
Της απεσταλμένης μας ΑΝΝΑΣ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ.--

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες, στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα πευκοδάσους, περίπου 100 σπίτια, καταστήματα, δεκάδες αυτοκίνητα, γεωργικές καλλιέργειες και ελαιόδεντρα, κτηνοτροφικές μονάδες έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Και η καταστροφή δεν τελείωσε. Αυτός είναι ο απολογισμός του πρώτου 24ωρου, ενώ η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη και οι κάτοικοι της Κασσάνδρας προετοιμάζονταν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη για δεύτερη νύχτα.

Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης και της μείζονος αντιπολίτευσης «κοκορομαχούσαν» υποκριτικά και επέρριπταν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον για το τεράστιο οικολογικό και οικονομικό έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της περιοχής και φέρει τη σφραγίδα και των δύο κομμάτων.

Κάρβουνο, στάχτη και καπνοί, πνίγουν το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα τους οικισμούς των Δήμων Παλλήνης και Κασσανδρείας. Κρυοπηγή, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Αγία Παρασκευή, Παλιούρι, Ν. Σκιώνη, Κασσανδρινό. Ο πρώτος απολογισμός αναφέρει δύο νεκρούς: Ενας Γερμανός τουρίστας που πνίγηκε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού διά θαλάσσης και ένας Ελληνας που πέθανε από ανακοπή μετά από τα αναπνευστικά προβλήματα που εκδήλωσε. Στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διακομίστηκαν 35 άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, 7 με εγκαύματα, 2 με καρδιακά προβλήματα και 7 από τροχαία που προκλήθηκαν λόγω του πανικού. Δεκάδες ακόμη έχουν υποστεί μικροεγκαύματα αλλά δεν έχουν πάει στο νοσοκομείο.

Δείχνουν τον ένοχο

Την αναζωπύρωση φοβούνται οι κάτοικοι

Eurokinissi

Την αναζωπύρωση φοβούνται οι κάτοικοι
Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι παραθεριστές, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές μιλούν και αποκαλύπτουν τον ένοχο και τις αιτίες της νέας καταστροφής. Αντιπυρικές ζώνες που δεν είχαν συντηρηθεί και καθαριστεί διότι δήμοι και νομαρχία δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ελάχιστα υδροστόμια, ελλείψεις σε υποδομές, κλπ. Αρκεί να αναφέρουμε πως το σχετικό κονδύλι για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο Α. Δαλαμάγκας, οργισμένος, στέκεται μπροστά στα ερείπια του σπιτιού του και καταγγέλλει την καθυστερημένη παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού. Κι αυτός, όπως και πολλοί ακόμα κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλει πως η φωτιά εκδηλώθηκε πολύ πριν το μπουρίνι «χτυπήσει» την περιοχή και θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Το ξαναείδαμε το έργο και ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», λέει η Καίτη Ζησιοπούλου από το Πευκοχώρι. «Οπως μετά τις προηγούμενες μεγάλες φωτιές το τσιμέντο πήρε τη θέση του πευκοδάσους, έτσι και τώρα θα δούμε να ξεφυτρώνουν τεράστια οικιστικά συγκροτήματα».

Απόγνωση

Κατασκηνώσεις και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν και μέχρι και χτες κατά χιλιάδες οι παραθεριστές εγκατέλειπαν την περιοχή. Νερό δεν είχαν ούτε για να πιουν. Η ηλεκτροδότηση κι αυτή προβληματική. Σπίτια, καταστήματα, κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικές καλλιέργειες παραδόθηκαν στις φλόγες. Χτες απέμεινε μόνο στάχτη. Παρανάλωμα του πυρός και το εργοτάξιο του Δήμου Παλλήνης, απορριμματοφόρα και άλλα οχήματα, αυτοκίνητα των υπαλλήλων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός για τη συντήρηση των οχημάτων, των δικτύων ύδρευσης, κλπ. Οι υπάλληλοι πρόλαβαν να απομακρύνουν 5 οχήματα του δήμου.

Εκατοντάδες σπίτια έγιναν κάρβουνο. Ακόμα και γι' αυτή την κατάσταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για ζητήματα ...διαχείρισης

Eurokinissi

Εκατοντάδες σπίτια έγιναν κάρβουνο. Ακόμα και γι' αυτή την κατάσταση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για ζητήματα ...διαχείρισης
Λίγο πιο πάνω, στάχτη έγινε και η κατασκήνωση του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας, όπου την ώρα της φωτιάς φιλοξενούνταν 36 παιδιά με κινητικά και προβλήματα νοητικής υστέρησης από τη μονάδα φροντίδας «Αγιος Παντελεήμονας». Οπως αναφέρουν οι υπάλληλοι, μόνοι τους, χωρίς καμία παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απομάκρυναν και έσωσαν τα παιδιά μεταφέροντάς τα αρχικά στο Γλαρόκαβο και στη συνέχεια νωρίς τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Το σπίτι του 23χρονου Μιλτιάδη Κυπραίου, στη Χανιώτη, κάηκε, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος συμμετείχε ως εθελοντής δασοπυροσβέστης στην επιχείρηση κατάσβεσης της πύρινης λαίλαπας σε άλλα μέτωπα. Η αδελφή του Ε. Τσαγκάρη περιγράφει πόσο γρήγορα τους περικύκλωσαν οι φλόγες. Τώρα απέμειναν άστεγοι, αφού το σπίτι αυτό ήταν η μόνιμη κατοικία τους.

«Πρόβατα, πάπιες, γουρούνια, κότες, αποτεφρώθηκαν ακαριαία, μέσα στις μονάδες. Η καταστροφή είναι τεράστια», λένε οι κτηνοτρόφοι Βασίλης Κοχύλας και Κώστας Κουτσούρας.

Ο δασάρχης Κασσάνδρας, Γιώργος Κλωνάρης, εκτιμά ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, που έκαψε παρθένο δάσος με ελάτη και πεύκα. Είναι πολύ μεγαλύτερη και από εκείνη του 1981, που κατέκαψε 24.000 στρέμματα, και την πυρκαγιά του 1996, που κατέστρεψε 18.000 στρέμματα δασικής γης. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, για την αναδημιουργία του δάσους θα χρειαστούν πολλά χρόνια καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες αναπτύσσονται με εξαιρετικά βραδύ ρυθμό.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν μακριά από τις φλόγες. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οπλίζει το χέρι των εμπρηστών

Eurokinissi

Οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν μακριά από τις φλόγες. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οπλίζει το χέρι των εμπρηστών
Νομάρχης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης επιχειρούν να αξιοποιήσουν την τραγωδία για προεκλογικά οφέλη. Αυτοί που κρύβονταν όταν η φωτιά στους Ταγαράδες μαινόταν για 10 μέρες προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που αρνούνται να περιφρουρήσουν το δάσος του Σέιχ Σου από τις ορέξεις των καταπατητών, εμφανίστηκαν τώρα. Ο μεν πρώτος άνοιξε λογαριασμό αλληλεγγύης για τους πληγέντες και στέλνει εμφιαλωμένα νερά. Ο δεύτερος ανακοίνωσε πρωτοβουλία αναδάσωσης του δάσους της Κασσάνδρας. Η υποκρισία τους δεν έχει όρια...

Στελέχη του ΚΚΕ στα πύρινα μέτωπα

Στα μέτωπα της φωτιάς έσπευσε χτες το πρωί κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Τ. Ασβεστόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής, τον Π. Γουρλομάτη, Γραμματέα της ΝΕ Χαλκιδικής, και τον βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελο Τζέκη. Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε την πολιτική υποκρισία όσων όψιμα και αφού πρώτα έχει συντελεστεί το έγκλημα, τρέχουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και τη λύπη τους, όπως, για παράδειγμα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όταν στην πράξη στηρίζουν τη δασοκτόνα πολιτική που πυροδότησε τις φλόγες που περικύκλωσαν την Κασσάνδρα.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ τονίζει: «Οι ευθύνες των κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και του περιφερειάρχη και του νομάρχη Χαλκιδικής, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τους μαύρους καπνούς της φωτιάς που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ούτε πίσω από τις εξαντλητικές, πολύωρες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμων και εποχικών)».

ΚΚΕ
Εμπαίζει η κυβέρνηση

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που «χρεώνει» τις τεράστιες καταστροφές, τους θανάτους και τους τραυματισμούς ανθρώπων από τις πυρκαγιές, στα φυσικά φαινόμενα, καταγγέλλει με χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Παράλληλα, επισημαίνει πως η ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών και η ουσιαστική πρόληψη των πυρκαγιών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιούν τα δάση και τα παραδίδουν στην κερδοσκοπία των καταπατητών και των μεγάλων επιχειρηματιών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου έχει ως εξής:

«Αποτελεί εμπαιγμό από την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους υπευθύνους, να χρεώνουν τις τεράστιες καταστροφές, τους θανάτους και τους τραυματισμούς δεκάδων ανθρώπων, που προκαλούν οι μεγάλες πυρκαγιές, όπως αυτή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στις υψηλές θερμοκρασίες, τον αέρα και σε άλλα φυσικά φαινόμενα.

Η ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών και ουσιαστικής πρόληψης των πυρκαγιών, δεν είναι ζήτημα ανικανότητας ή κακού σχεδιασμού. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιούν τα δάση και τα παραδίδουν στην κερδοσκοπία των καταπατητών και των μεγάλων επιχειρηματιών. Ηταν συνειδητή η επιλογή τους να διασπάσουν την ενιαία δομή της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό.

Τις πυρκαγιές τις πυροδοτούν οι διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές προς το χειρότερο, του νομικού πλαισίου που αποχαρακτηρίζει τεράστιες δασικές εκτάσεις και τις χαρίζει στους καταπατητές και τους κερδοσκόπους.

Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν και οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν αυτήν την αντιδασική - αντιλαϊκή πολιτική.

Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, για να προστατέψουν τα δάση και το περιβάλλον, να συνδέσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εμπορευματοποιεί τα δάση και συνολικά τη γη.

Το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα για την πλήρη αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων, διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, των δασών και άμεση και πλήρη αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, με κάλυψή τους σε εξοπλισμό και μέσα. Να σταματήσει η παραχώρηση σε ιδιώτες δασών και δασικών εκτάσεων».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μάνη

Εικόνα ανάλογη με αυτήν της Χαλκιδικής παρουσιάζει και η Λακωνία. Χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων, σπίτια και κτηνοτροφεία κατεστραμμένα είναι ό,τι αφήνουν πίσω τους οι φλόγες που έχουν έκταση από την Αρεόπολη μέχρι και το Γύθειο. Ηδη, έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης, καθώς και τα Δημοτικά Διαμερίσματα Καρυουπόλεως, Δροσοπηγής, Σκαμνακίου, Σκουταρίου και Νεοχωρίου στο Γύθειο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει περισσότερες ζημιές από την αντίστοιχη του 2002. Οπως εκτιμάται, ήδη έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, έχουν υποστεί ζημιές κτηνοτροφεία και μελλισοκομεία των παραπάνω περιοχών, ενώ έχουν εκκενωθεί χωριά και ξενοδοχεία. Χθες, η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά το νέο μέτωπο που καίει στην περιοχή Φλομοχώρι πέρασε μέσα από τα σπίτια των χωριών Σκουτάρι και Δροσοπηγή. Σε πολλά σημεία του νομού, η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί, ενώ αρκετές περιοχές στη Μάνη παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό και γίνονταν προσπάθειες να αποκατασταθούν τα προβλήματα μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Η φωτιά ξεκίνησε προχθές το πρωί από τα γειτονικά Δημοτικά Διαμερίσματα Γέρμας (Δήμος Οιτύλου), Λάγιας και Κοκκάλας (Δήμος Ανατολικής Μάνης), αλλά πήρε μεγάλες διαστάσεις το μεσημέρι. Γρήγορα, με τη βοήθεια του δυνατού ανέμου, επεκτάθηκε και σε πέντε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Γυθείου.

Πάντως και από αυτήν την πυρκαγιά, φαίνονται τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα το Πυροσβεστικό Σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης έχει 25 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 16 είναι κενές με τις τέσσερις να έχουν καλυφθεί πρόσφατα μέσω αποσπάσεων. Η αντίστοιχη στο Γύθειο έχει 30 οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 10 είναι κενές. Στη Λακωνία υπηρετούν 118 εποχικοί πυροσβέστες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συνεργαστήκαμε άψογα... »

«Συνεργαστήκαμε άψογα»... «δεν υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά της κρατικής μηχανής»... «το μπουρίνι»... «σε άλλες χώρες οι καταστροφές ήταν πολύ μεγαλύτερες»... «ιδιόμορφες οι συνθήκες που εκδηλώθηκε η φωτιά»... «υπήρχαν προβλήματα με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα»... «συγνώμη»! Αυτές τις δικαιολογίες ψελλίζει από χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας, τα καμένα σπίτια, το νεκρό και τους τραυματίες.

Από κοντά, ο άλλος δικομματικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, επικεντρώνεται στην αδυναμία του συντονισμού και της έγκαιρης παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού, κάνοντας αναφορά στην έλλειψη προληπτικών μέτρων, τα οποία έπρεπε να ληφθούν λόγω των γνωστών ακραίων καιρικών συνθηκών.

Με τις δηλώσεις αυτές τα δυο κόμματα ρίχνουν... πέπλο καπνού στην πολιτική τους. Μια πολιτική που επιδιώκει την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπορευματοποίηση της γης, εφαρμόζει τη δασοκτόνο νομοθεσία η οποία αποχαρακτηρίζει χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Συγκεκριμένα χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με τις φωτιές και τις επιπτώσεις από αυτές, δήλωσε: «Συνεργαστήκαμε άψογα με τον Β. Πολύδωρα. Δεν υπήρξε ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Είναι γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα μπουρίνι». Πρόσθεσε πως «η καταστροφή πάντως είναι πολύ μεγάλη», κάνοντας μνεία στη συγκινητική συμπαράσταση των κατοίκων. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, τόνισε ότι επιχειρησιακά έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει, προσθέτοντας πως από τη Δευτέρα υπήρχαν προβλήματα με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, αφού τρία είχαν υποστεί βλάβη και έξι βρίσκονταν σε συντήρηση.

Ο Ε. Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «την αδυναμία συντονισμού και έγκαιρης παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού την έζησαν και τη ζουν στη Χαλκιδική χιλιάδες κάτοικοι, καθώς και ξένοι και Ελληνες παραθεριστές που βρίσκονται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία θερινών διακοπών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αιχμή του δόρατος της αντιπυρικής προστασίας από το 1998 είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Με 3.705 οργανικά κενά (12.765 οργανικές θέσεις, 9.060 υπηρετούντες), δίνει τη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές βασιζόμενο στην υπερεργασία του προσωπικού του, στις επιφυλακές και στις απλήρωτες υπερωρίες. Η δύναμη αυτή μαζί με 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες αντιμετωπίζει κάθε χρόνο πάνω από 70.000 πυρκαγιές και άλλα συμβάντα.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Σημαντικά κενά σε οργανικές θέσεις

Με σημαντικά κενά στις οργανικές τους θέσεις στελεχώνονται οι υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής στη Χαλκιδική. Τα κενά αυτά καλύπτονται με αποσπάσεις προσωπικού, ενώ δεν αξιοποιείται πλήρως το εποχικό προσωπικό λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου έχει 30 οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι οκτώ είναι κενές, η Υπηρεσία Ιερισσού έχει 25 οργανικές θέσεις από τις οποίες οι 20 είναι κενές, ενώ καλύφτηκαν με αποσπάσεις οι δέκα από αυτές. Το κλιμάκιο Μαρμαρά έχει 17 οργανικές θέσεις (έξι κενές), Κασσάνδρας 17 (τέσσερις κενές), Αρναίας 17 (τέσσερις κενές) και Αγ. Ορους με 24 οργανικές θέσεις. Η δύναμη αυτή διασπάται σε βάρδιες, κάθε μια από τις οποίες διαθέτει δυο ή τρία άτομα.

Στην περιοχή υπηρετεί δύναμη 160 συμβασιούχων πυροσβεστών, αλλά λόγω των περιορισμένων κονδυλίων για υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, κάνουν κυρίως τις πρωινές και απογευματινές βάρδιες με αποτέλεσμα να μην εργάζονται τα βράδια. Ετσι, η δασοφύλαξη τις νυχτερινές ώρες είναι ανύπαρκτη, αφού τα πληρώματα των περιπολικών της Πυροσβεστικής στελεχώνονται κυρίως από συμβασιούχους. Με αυτές τις συνθήκες, όταν συμβεί ένα σοβαρό βραδινό περιστατικό, δεν υπάρχει η απαραίτητη δύναμη αντιμετώπισης. Οταν η κατάσταση ξεφύγει, τους καλούν στο ...τηλέφωνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ