ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ
Συνήθεια τα... θρίλερ

Από ό,τι φαίνεται... δεύτερη φύση έγινε το να φορτώνονται με άγχος οι παίκτης της Εθνικής σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Χτες επικράτησε της Βραζιλίας με 91-80, χωρίς ωστόσο να αποφύγει και πάλι το άγχος. Και αυτό γιατί ενώ προηγήθηκε με 67-51 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, 4` πριν τη λήξη βρέθηκε να χάνει με 72-69. Αυτή τη φορά όμως η εξέλιξη δεν ήταν ανάλογη των προηγούμενων παιχνιδιών, καθώς οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη απ ό,τι φάνηκε αφυπνίστηκαν από το λήθαργο των 6` στην τελευταία περίοδο και πραγματοποιώντας την αντεπίθεσή τους έφτασαν στη νίκη. Ετσι τώρα στην τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου σήμερα κόντρα στην Τουρκία (13.30) θα παιχτεί η πρώτη θέση, με την Εθνική να χρειάζεται απλά τη νίκη.

Πάντως σε γενικές γραμμές και εξαιρουμένου το εξάλεπτο μπλακ - άουτ η απόδοση των διεθνών χτες ήταν καλή, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος όπου τα πάντα λειτούργησαν σωστά. Πολύ καλή άμυνα που έκοψε το γρήγορο παιχνίδι που προσπάθησαν να επιβάλουν οι Βραζιλιάνοι, καθαρή σκέψη στην επίθεση και πολύ καλά ευστοχίας (13/21 δίποντα (62%), 5/10 τρίποντα (50%) και 8/10 βολές (80%). Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της επανάληψης η Ελλάδα συνέχισε να έχει το πάνω χέρι και στο 3ο δεκάλεπτο, κυρίως για το λόγο ότι από τους αντιπάλους ο μόνος που θεωρούνταν απειλή ήταν ο Μασάδο (25π - 7τρπ).

Ελλάδα: Παπαλουκάς 14, Σχορτσιανίτης, Ζήσης 9 (1), Σπανούλης, Φώτσης 11 (2), Χατζηβρέττας 14 (2), Ντικούδης 6, Τσαρτσαρής 7 (1), Διαμαντίδης 9 (1), Παπαδόπουλος 12, Κακιούζης 7 (1). Βραζιλία: Σπλίτερ 18, Τζιοβανόνι 7 (1), Βαρεζάο, Μασάδο 25 (7), Γκαρσία 17 (4), Χουέρτας 6, Μπέκερ, Μουρίλο 3, Μπαρμπόσα 4, Ντος Σάντος, Κουιρίνο, Τόρες.

  • Στους άλλους αγώνες του ομίλου είχαμε: Αυστραλία-Λιθουανία 57-78, Κατάρ-Τουρκία 69-76.
  • Αμφίβολος για το σημερινό παιχνίδι της Ελλάδας κόντρα στην Τουρκία είναι ο Νίκος Ζήσης μετά την αγκωνιά που δέχτηκε από τον Βαρεζάο στο χτεσινό παιχνίδι με αποτέλεσμα να πρηστεί το μάτι του.
ΑΕΚ - ΧΑΡΤΣ 3-0
Στόχος επετεύχθη

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πρόκρισης ολοκληρώθηκε χθες. Η ΑΕΚ, όπως αναμενόταν, επικύρωσε την παρουσία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λινγκ. Πλέον περιμένει να μάθει σήμερα (γίνεται η κλήρωση) το γκρουπ στο οποίο θα λάβει μέρος και τις υπόλοιπες οάδες που θα το απαρτίζουν.

Οι «κιτρινόμαυροι» επεβλήθησαν της Χαρτς με 3-0 (78'πεν. και 86' Σέζαρ, 82' Λυμπερόπουλος) και η πρόκρισή τους απέκτησε πανηγυρικό τόνο. Δύο νίκες και συνολικό σκορ 5-1. Μόνο που χθες το αποτέλεσμα δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα της αναμέτρησης. Οι γηπεδούχοι μπήκαν μάλλον αγχωμένοι. Εκαναν εύκολα το λάθος, δεν είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλλας και «καθαρό μυαλό». Επίσης άσχημες ήταν και οι τελικές τους επιλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κα΄ποιες στιγμές της επανάληψης ακούστηκαν σφυρίγματα διαμαρτυρίας. Από την άλλη οι Σκωτσέζοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν. Δημιούργησαν δυο-τρεις ευκαιρίες, περισσότερο όμως επειδή τους το επέτρεψαν οι αντίπαλοι. Η αρχή του τέλους ήρθε για τους φιλοξενούμενους στο 29' με την αποβολή του Μπρέλιερ (δεύτερη κίτρινη) και στο 63' με την κόκκινη του Μακ Καν. Προς στιγμή φάνηκε ότι η ΑΕΚ θα εβρισκε εύκολα το δρόμο προς τα δίχτυα, πράγμα που συνέβη στο 78'. Ομως αυτό που μετραέι είναι η προκριση. Τα υπόλοιπα θα (πρέπει να) τα σκεφτούν αγρότερα.

ΑΕΚ: Χιώτης, Γεωργέας, Δέλλας, Τσιρίλο, Παουτάσο (72' Τόζερ), Εμερσον, Ιβιτς, Λαγός (54' Λάκης), Σέζαρ, Λυμπεροόπουλος (83' Καπάνταης) και Καπετάνος.

ΧΑΡΤΣ: Γκόρντον, Νίλσον, Πρίσλει, Μπέρα, Φύσας, Μπρέλιερ, Χάρτλει (61' Γιανκάουσκας), Νικολούνιας, Μακ Καν, Σεσνάουσκας (80' Ουάλλας), Μολ (89' Πινίλα).

ΣΤΙΒΟΣ
Βαριά καμπάνα

Βαριά πονή επιβλήθηκε στον Τζάστιν Γκάτλιν, ο οποίος βρέθηκε θετικός για δεύτερη φορά μετά το 2001 σε έλεγχο για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο έλεγχος έγινε στις 22 του Απρίλη 2006 έπειτα από αγώνα σκυταλοδρομίας στο Κάνσας, με αποτέλεσμα ο χρυσός Ολυμπιονίκης να τιμωρηθεί με οκταετή αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Αρχικά έγινε λόγος για ισόβιο αποκλεισμό του Γκάτλιν, ωστόσο η πρωτοβουλία του αθλητή να συνεργαστεί με την Αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ντόπινγκ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποινής του στα οκτώ χρόνια.

«Χαστούκι»... λιβανέζικο

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του Μουντομπάσκετ πέτυχε ο Λίβανος, ο οποίος κέρδισε με 74-73 τη Γαλλία για την τέταρτη αγωνιστική του πρώτου ομίλου, τώρα έχει και ελπίδες πρόκρισης αφού η κατάσταση στον Α` όμιλο μπλέχτηκε αρκετά. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ε. Χατίμπ (29π) ενώ το ακολούθησε ο Φαχέντ (13π). Στα άλλα αποτελέσματα είχαμε: Νιγηρία-Αργεντινή 64-98, Βενεζουέλα-Σερβία/Μαυροβούνιο 65-90, Ισπανία-Αγκόλα 93-83, Παναμάς-Γερμανία 63-81, Νέα Ζηλανδία-Ιαπωνία 60-57, Σενεγάλη-Κίνα 83-100, Πουέρτο Ρίκο-Σλοβενία 82-90, ΗΠΑ-Ιταλία 94-85.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Πάνε για τίτλο

Στη Χάγη βρίσκονται οι εθνικές μας ομάδες γυναικών του μπιτς βόλεϊ Καραντάσιου/Αρβανίτη και Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί του Ευρωπαϊκού Σιρκουί. Οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους ως «βασίλισσες της Ευρώπης», ενώ οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη στοχεύουν στη μεγαλύτερη εφετινή τους -εκτός συνόρων- διάκριση. Καραντάσιου και Αρβανίτη κατέχουν αυτή τη στιγμή τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας στη CEV με 3.060 βαθμούς, πίσω από τις πρωτοπόρους (3.420 βαθμούς) Γερμανίδες Στέφανι Πολ/Οκα Ράου και αναμφίβολα ένας ακόμη στόχος είναι η κατάληψη της πρώτης θέσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ