ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΘΕΙΟ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΕΥΒΟΙΑ
Σε κλοιό πυρκαγιών και πάλι η χώρα

Τρία νέα μέτωπα φωτιάς εκδηλώθηκαν χτες στη Χαλκιδική

Eurokinissi

Τρία νέα μέτωπα φωτιάς εκδηλώθηκαν χτες στη Χαλκιδική
Στο έλεος της εμπρηστικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε για άλλη μια μέρα χτες η χώρα. Στο επίκεντρο ξανά οι περιοχές του Γυθείου και της Χαλκιδικής, οι κάτοικοι των οποίων ξανάζησαν εικόνες φρίκης και καταστροφής, σαν αυτές της περασμένης βδομάδας. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες έδιναν «μάχη» με τις φλόγες στις παραπάνω περιοχές προσπαθώντας να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις καταστροφές των προηγούμενων πυρκαγιών, που έκαναν στάχτη πάνω από 130.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η μεγαλύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στις 3.20' το μεσημέρι στη θέση Κανάκια στο Γύθειο. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, οι φλόγες που πρόβαλαν από δύσβατη περιοχή, επεκτάθηκαν αρκετά γρήγορα και κινήθηκαν απειλητικά προς τα χωριά Μυρσίνη, Λιγερέας και Πιλάλα. Χαρακτηριστικό της δυσκολίας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν ότι τα τρία καναντέρ που βοηθούσαν το έργο της κατάσβεσης δεν έκαναν ρίψεις νερού από χαμηλό ύψος, καθώς υπήρχε κίνδυνος για τα πληρώματά τους. Πεζοπόρα τμήματα και ελικόπτερα της Πυροσβεστικής από τους γειτονικούς νομούς κλήθηκαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Πάντως, με σύμμαχο την εξασθένηση των ανέμων, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ευελπιστούσαν να έχει τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ ή το αργότερο τις πρώτες πρωινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη φωτιά που είχε ξεσπάσει την περασμένη βδομάδα είχε «απλωθεί» από την Αρεόπολη μέχρι και το Γύθειο και είχε προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες και μελλισοκομεία.

Τρία μέτωπα στη Χαλκιδική

Σε ύφεση βρίσκονταν αργά το βράδυ οι πυρκαγιές στη Σιθωνία και στο Αγιο Ορος, ενώ η νέα πυρκαγιά στην Κασσάνδρα είχε τεθεί υπό έλεγχο. Τις υποψίες πως οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες το απόγευμα στα τρία πόδια της Χαλκιδικής είναι έργο εμπρηστών ενισχύει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε διάστημα 10 λεπτών και ενώ στην περιοχή άρχισε να δυναμώνει η ένταση των ανέμων. Στην Κασσάνδρα (πρώτο πόδι) η φωτιά εκδηλώθηκε στο Κασσανδρινό σε δύσβατη δασική περιοχή προς την Κρυοπηγή, με αποτέλεσμα να παραδοθεί στις φλόγες και νέο τμήμα του πευκοδάσους. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Το πύρινο μέτωπο στη Σιθωνία (δεύτερο πόδι) έκαιγε σε δύσβατη δασική έκταση ανάμεσα στη Βουρβουρού και τη Σάρτη και για την κατάσβεσή του κινητοποιήθηκαν 4 καναντέρ και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο τρίτο μέτωπο, στο ακρωτήρι «Αράπης» του Αγίου Ορους, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να προσεγγίσουν διά θαλάσσης, διότι η διοίκηση του Αγίου Ορους δεν άνοιξε τη βόρεια είσοδο, ώστε να προσεγγίσουν ταχύτερα. Ταυτόχρονα, μέχρι τη δύση του ηλίου, επιχειρούσαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παρέμεναν όλη τη νύχτα στα σημεία, προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη επέκταση της φωτιάς.

Αλλες δύο πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα χθες το μεσημέρι, οι οποίες όμως τέθηκαν σχετικά γρήγορα υπό έλεγχο. Ομως, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν στην περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Η πρώτη εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αγία Τριάδα Ψαχνών Ευβοίας στις 4.30', ενώ η δεύτερη ξέσπασε σε δασική έκταση στον Προυσό Ευρυτανίας.

Τέλος, σε άλλη μία προσπάθεια εμπρησμού οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, στην περιοχή Κεραιών, στο Μαραθώνα. Είναι η τρίτη φορά που οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο τον τελευταίο μήνα. Στο σημείο βρέθηκε ξανά, αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος έχει αποσταλεί για εξέταση στο ανακριτικό τμήμα του Σώματος.

Υπεύθυνη η εμπρηστική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τις πολιτικές ευθύνες για τις πυρκαγιές, κατήγγειλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης

Τις δασοκτόνες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των δασών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει το Κόμμα, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στη Χαλκιδική.

Απαντώντας ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Νάκος, ισχυρίστηκε ότι παρά το μέγεθος της καταστροφής, από την κυβέρνηση πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είπε ότι ήδη ξεκίνησε η διαδικασία αναδάσωσης με τη λήψη των σχετικών αεροφωτογραφιών και μέσα στο Σεπτέμβρη θα καθοριστεί η περίμετρος της αναδάσωσης. Ικανοποιημένος δήλωσε ο υφυπουργός και από τη διάθεση των σχετικών κονδυλίων αφού όπως είπε δόθηκε ήδη ένα εκατομμύριο ευρώ στη νομαρχία Χαλκιδικής για τα μέτρα αναδάσωσης, ενώ εάν απαιτηθεί, θα δοθούν και συμπληρωματικά κονδύλια. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, ανέφερε ότι θα γίνει πρώτα η εξατομίκευση των ζημιών και στη συνέχεια θα προχωρήσει η χορήγηση των σχετικών κονδυλίων.

Τα άμεσα οικονομικά μέτρα είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε αυτά που απαιτούνται για την αποκατάσταση της καταστροφής, είπε στην τοποθέτησή του ο Αγγ. Τζέκης υπογραμμίζοντας ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Και οι δυο, είπε, αποφεύγουν να πουν το παραμικρό για την έλλειψη των υποδομών και του απαραίτητου προσωπικού, την ανυπαρξία κονδυλίων και τη μη καθιέρωση του δασολογίου.

Η δικομματική ευθύνη, τόνισε, φαίνεται και από το ότι το ομόφωνο διακομματικό πόρισμα της Βουλής του 1993 έμεινε από όλες τις κυβερνήσεις «στα χαρτιά» ενώ αντίθετα προωθήθηκε η εμπορευματοποίηση των δασών προκειμένου οι ιδιώτες να κερδοσκοπήσουν και από τα αποκαΐδια. Ηδη, είπε, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε προκλητικά ότι πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες τα δάση προκειμένου να τα «προστατεύσουν» (!), ενώ στην κερδοσκοπία οδηγούσε και η περίφημη τροπολογία Πάχτα επί ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τόνισε, δεν είναι μυστικό ότι οι «Βαρδινογιανναίοι» ορέγονται μια τεράστια περιοχή στη Χαλκιδική, ενώ καταλήγοντας, ζήτησε να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες από την πυρκαγιά.

Σεισμός στην Κεφαλονιά

Μια σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1.49' χτες τα ξημερώματα ανησύχησε τους κατοίκους των Επτανήσων και της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κεφαλονιάς, 300 χλμ. δυτικά της Αθήνας. Οι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο συνηθισμένο.

ΠΕΤΑΛΟ ΜΑΛΙΑΚΟΥ
Δύο νεκροί και δύο τραυματίες

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες προστέθηκαν στη μεγάλη λίστα των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στο φονικό πέταλο του Μαλιακού. Το τροχαίο σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο 192ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας κοντά στο Μώλο Φθιώτιδας. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χρήστος Γιαννάκος, 56 ετών και κινούνταν προς Λαμία, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και σταμάτησε το ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα. Εκείνη τη στιγμή, το όχημα του 66χρονου Κωνσταντίνου Μπαρούτα που κατευθυνόταν προς Αθήνα, έπεσε με σφοδρότητα πάνω στο προηγούμενο αυτοκίνητο.

Από τα συντρίμμια αστυνομικοί και άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής, ανέσυραν νεκρούς τον οδηγό του πρώτου οχήματος Χρ. Γιαννάκο και τη σύζυγό του. Ο Κ. Μπαρούτας και η 56χρονη σύζυγός του, που ήταν συνεπιβάτης, μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Λάρισας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αίτια για το δυστύχημα αποτέλεσε ένα λάστιχο που έσκασε στο αυτοκίνητο του 56χρονου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Το ξεπούλημα συνεχίζεται

Αλλο ένα Ολυμπιακό ακίνητο, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά με χρήματα του ελληνικού λαού, παραχωρήθηκε από χτες στο μεγάλο κεφάλαιο. Πρόκειται για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που βρίσκεται στο Μαρούσι, το οποίο, με βάση τη σύμβαση που υπογράφηκε χτες, παραχωρείται για 40 ολόκληρα χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 6 χρόνια) στην εταιρεία «LAMDA Development» (συμφερόντων Λάτση).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιδιωτικής εταιρείας, αυτή αποκτά δικαίωμα χρήσης 53.853 τ.μ. του ακινήτου που θα διαμορφωθεί σε ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο, αντίστοιχο του THE MALL, που χτίστηκε καθ' υπέρβαση όλων των πολεοδομικών διατάξεων μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω και το οποίο λειτουργεί η ίδια εταιρεία. Η έναρξη της λειτουργίας του νέου εμπορικού κέντρου προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο του 2008.

Ενδεικτικό για το πώς «χρυσώνει το χάπι» και εξασφαλίζει τη συναίνεση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνδιοικούνται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο «γενικό ξεπούλημα» των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων η κυβέρνηση, είναι ότι ένα ποσοστό 2% του μισθώματος θα αποδίδεται στο Δήμο...

Η κυβέρνηση σκέφτεται...

Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Καλαντζής μιλά στους δημοσιογράφους για το νομοσχέδιο «Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ότι με αυτόν τον τρόπο η Θεσσαλονίκη «γίνεται κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης για ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη», αλλά η συζήτηση πάει στα προβλήματα που καίνε (και... πνίγουν):

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιπλημμυρικά έργα θα γίνουν στη Χαλκιδική;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ολα έχουν δρομολογηθεί από την επόμενη μέρα. Και τα αντιπλημμυρικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φωνάζουν οι κάτοικοι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φωνάζουν - και δίκιο έχουν να φωνάζουν - αλλά το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση, προτού φωνάξουν, έχει ήδη σκεφτεί και δημιουργεί όλα αυτά που χρειάζονται, όπως είναι οι αντιπλημμυρικές ζώνες.

Σκέψου δηλαδή να μην είχε σκεφτεί τι θα γινόταν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ