ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομοθετική ρύθμιση για αντικειμενική προβολή όλων των συνδυασμών

Παρέμβαση της Λιάνας Κανέλλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατά την ακρόαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης

Τη θέση του ΚΚΕ για νομοθετική ρύθμιση έστω και στο παραπέντε, προκειμένου να υπάρξει αντικειμενική προβολή όλων των συνδυασμών ενόψει των εκλογών, επανέλαβε χτες η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία είχαν κληθεί ο πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ ήδη ετοιμάζει, όπως έχει ανακοινώσει, «Οδηγία» προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για επί ίσοις όροις ενημέρωση και ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών. Παρ' όλες όμως τις «Υποδείξεις» του ΕΣΡ, όπως τονίστηκε και στη χτεσινή συζήτηση, οι τηλεοπτικοί σταθμοί κωφεύουν και συνεχίζουν τις «διακρίσεις» σε βάρος φυσικά των μικρών κομμάτων.

Η Λιάνα Κανέλλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση που δε θέλει να διασφαλίσει ενόψει και των εκλογών την ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «άτολμη». Υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις και ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση, αφού τα περιθώρια μέχρι τις εκλογές στενεύουν. Η πρόταση για νομοθετική ρύθμιση έγινε και από εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Προχτές άλλωστε, στη διάρκεια άτυπης διακομματικής επιτροπής που συνήλθε στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Ο Απόστολος Κακλαμάνης χτες πρότεινε να υπάρξει νομοθετική διάταξη για την ίση κατανομή του χρόνου, η οποία να συνταχθεί από το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ επισήμαναν την άνιση προβολή των μικρών κομμάτων, η οποία αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΕΣΡ για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Το μέλος του ΕΣΡ Ιρις Αυδή, σε σχέση και με τον έλεγχο που θα γίνει από το ΕΣΡ για την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, είπε ότι θα είναι «κατόπιν εορτής», αφού οι εκλογές θα έχουν γίνει. Ο Γιάννης Παπακώστας, μέλος του ΕΣΡ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και παραβιάζεται το Σύνταγμα. Το ΕΣΡ, όπως ανέφερε, για το θέμα αυτό βρίσκεται σε διαρκή αντιπαράθεση με τους υπεύθυνους των καναλιών. Σε σχέση με τις μετρήσεις του χρόνου των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, σημείωσε ότι αυτά έχουν τηλεθέαση και τα κανάλια ενδιαφέρονται για το μοίρασμα των διαφημίσεων.

Στην κατανομή του χρόνου ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη συμπεριφορά κυρίως των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, σε σχέση με την άνιση προβολή των κομμάτων, σημείωσε πως «το πρόβλημα είναι η πολιτική βούληση και δεν μπορούμε να μετακυλίουμε τις ευθύνες στις ανεξάρτητες αρχές».

Η χτεσινή ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας περιελάμβανε και καταγγελίες και αγωγές που έχει κάνει ο Στάθης Τσοτσορός κατά του Δημήτρη Κοντομηνά. Το θέμα τέθηκε από τον εισηγητή Φ. Κουβέλη σε σχέση με τον έλεγχο της μεταβίβασης των μετοχών που άσκησε το ΕΣΡ. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε πως το ΕΣΡ έχει επιβάλει μεγάλο πρόστιμο για τις δανειοδοτήσεις που έχουν γίνει από την ιδιοκτησία του ALPHA, αλλά δεν είναι υπεύθυνο το Συμβούλιο για ζητήματα «κύρους των συμβάσεων» και για καταγγελίες που αναφέρονται στα έγγραφα του Τσοτσορού, όπως για παράδειγμα το θέμα των εκβιασμών. Η Λιάνα Κανέλλη αντέδρασε έντονα για τη συζήτηση του θέματος Τσοτσορού - Κοντομηνά, τονίζοντας ότι η «τιμολόγηση των μετοχών» δεν είναι ζήτημα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Κακοστημένες δικομματικές κοκορομαχίες

Να αποκρύψουν τη στρατηγική συμμαχία τους στην αντιλαϊκή επίθεση, επιχειρούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ανταλλάσσοντας «βαριές εκφράσεις»

Τη στρατηγική συμμαχία τους στην αντιλαϊκή επίθεση επιχειρούν να αποκρύψουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, καταφεύγοντας στην τεχνητή δικομματική πόλωση και την ανταλλαγή βαριών χαρακτηρισμών.

Η ένταση της δικομματικής κοκορομαχίας πραγματοποιείται ενόψει της ΔΕΘ, καθώς τα άλυτα και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα επανέρχονται με ένταση στην επιφάνεια, αλλά και με το βλέμμα στις κάλπες του Οκτώβρη, επιχειρώντας να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη.

Καθώς δεν είναι δυνατόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να διαφωνήσουν επί της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής επίθεσης, επιλέγουν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους στη βάση της ανταλλαγής ύβρεων και «διακοσμητικών» επιθέτων.

Αφορμή για να στηθεί ένας νέος γύρος δικομματικής κοκορομαχίας αποτέλεσε μια, αμφισβητούμενη, φράση που φέρεται να είπε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου περί «κυβέρνησης Σικελών», κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί μαφιόζικες μεθόδους.

Παρόλο που ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η παραπάνω φράση δεν ειπώθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ωστόσο στελέχη του και ο φιλοΠΑΣΟΚικός Τύπος επέμεινε και τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχασαν την ευκαιρία.

«Εάν ισχύει αυτό, προφανώς ο κ. Παπανδρέου μπερδεύει κόμματα και πολιτικές», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. «Αντιλαμβανόμαστε γιατί το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους: Διότι έχει να λύσει προβλήματα δικά του και προβλήματα του παρελθόντος», αποφάνθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «διάλεξε την εξαιρετικά εύκολη δουλιά του να υβρίζει και μάλιστα με αγοραίο τρόπο. Το δύσκολο είναι να έχει πολιτική και να την κάνει έργο».

«Η κυβέρνηση δρα ως θερινός διαρρήκτης, διότι ενώ ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι οι Ελληνες μπορεί να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουν τον προγραμματισμό τους, αμέσως μετά τους βομβαρδίζει με αυξήσεις στη ΔΕΗ, στα τέλη κινητής τηλεφωνίας, στα τσιγάρα, δηλαδή μετέρχεται μέσων που είναι απαράδεκτα πολιτικά», επέμεινε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνο διαρρήκτες του καλοκαιριού, αλλά και του χειμώνα και αυτό εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα να μιλήσουμε για μαφιόζους διαρρήκτες που καταληστεύουν το εισόδημα των εργαζομένων, των μισθωτών», πλειοδότησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης διέψευσε και χτες ότι υπήρξαν αναφορές του Γ. Παπανδρέου περί «Σικελών» και οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ανέφερε: «Με αφορμή διάφορες δηλώσεις από την πλευρά υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελα να πω το εξής: Τις ύβρεις και τους υβριστές να τους αναζητήσουν ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Σιούφας και όποιος άλλος από τη Νέα Δημοκρατία στο δημόσιο λόγο της παράταξής τους, στο δημόσιο λόγο της Νέας Δημοκρατίας και όταν ήταν στην αντιπολίτευση και σήμερα που είναι στην κυβέρνηση».

Ο ίδιος, επίσης, υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, είπε ο ίδιος, «είναι μια πολιτική αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης συμφερόντων, αναξιοκρατίας και αναξιοπιστίας σε σχέση με όσα είχε επαγγελθεί προεκλογικά. Σε αυτή την πολιτική αναφερόμαστε και αυτήν την πολιτική περιγράφουμε».

Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Αδυναμία» αντιμετώπισης της διαφθοράς

Μείζον ζήτημα διμιουργήθηκε αργά χθες το βράδυ, εξαιτίας της ομολόγιας που φέρεται να έκανε ο Κ.Καραμνλής για την αδυναμία αντιμετώπισης της διαφθοράς στο Δημόσιο Τομέα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι με τους βιομηχανους της Β. Ελλάδας και απαντώντας στις αιτιάσεις τους για τη διαφθορά στη Δημόσιο, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι γίνονται προσπάθειας αλλά τελικά σήκωσε τα χέρια ψηλά. «Δεν μπορώ να τους βάλω εγώ στη φυλακή», ήταν η χαρακτηριστική φτάση που του αποδόθηκε από τους συνομιλητές του.

Το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διάσταση που πήρε το θέμα στα χθεσινοβραδυνά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες. «Τα αποδιδόμενα στον πρωθυπουργό περί διαφθοράς δεν αληθεύουν», έλεγαν κύκλου του Μαξίμου. Ωστόσο ήταν φανερό ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιχειρούσε να μαζέψει το θέμα, γιατί πρωφανώς έγινε αντιληπτό ότι τα λεγόμενα του πρωθυπουργού συνιστούν ομολογία συμβιβασμού με ένα φαινόμενο το οποίο ο πρωθυπουργός είχε κάνει προκλογικά σημαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ