ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Τις ευθύνες της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων που διαχρονικά, με τις φιλομονοπωλιακές τους πολιτικές, εκτοπίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες από την αγορά και την παραγωγή, ευνοώντας προκλητικά τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ανέδειξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι βουλευτές ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση οι επαγγελματίες ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθούνται και ανέπτυξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφισή τους. Με συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρθηκαν στη φοροεπιδρομή που δέχονται οι μικρομεσαίοι, στο ασφαλιστικό τους πρόβλημα, στην απαξίωση των συνεταιρισμών τους και στην κοροϊδία των διάφορων επιχορηγήσεων και κοινοτικών ενισχύσεων οι οποίες στην πράξη καταλήγουν στις τσέπες των μεγάλων ανώνυμων εταιρειών.

Κάλεσαν δε τους επαγγελματίες να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας, έκλεισε τα μάτια στη σημερινή τραγική κατάσταση των μικρομεσαίων, υποστηρίζοντας ότι σε αυτούς δίνεται η κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις κυβερνήσεις του ως στήριγμα των μικρομεσαίων, παρά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τη σημερινή τους κατάσταση.

Το φίλο τους... υποδύεται η κυβέρνηση
  • Για μέτρα στήριξης μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας
  • Αντ. Σκυλλάκος: «Χρειάζεται άλλη πορεία του τόπου, άλλη κοινωνία, άλλη οικονομία, άλλη εξουσία»

Την κυβέρνηση ως υποστηριχτή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπάθησε να παρουσιάσει χτες ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας. Προσπερνώντας τη συνεχή συρρίκνωσή τους, λόγω του ανελέητου ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς και των ολοένα αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων, παρουσίασε τη... συνήθη θεραπεία των κοινοτικών προγραμμάτων και των θεσμικών οργάνων «ενίσχυσης» των μικρομεσαίων. Η τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, ο οποίος σημείωσε ότι μόνη απάντηση στις πολιτικές της ΕΕ, που οδηγούν στην καταστροφή τους υποαπασχολούμενους, είναι η πάλη τους μαζί με τους εργαζόμενους και την αγροτιά. Παράλληλα ανέδειξε τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα των κυβερνητικών ισχυρισμών.

Ασπιρίνες...

Ως λύση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχείρησε να παρουσιάσει την κοινοτική χρηματοδότηση με την παρέμβασή του ο υφυπουργός Οικονομίας. Οπως είπε, «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας έχει έναν προϋπολογισμό 6.500.000.000 ευρώ, με πάνω από τα 2/3 του προγράμματος να αφορούν χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ανάλογο ρόλο υποστήριξε ότι θα παίξει και ο αναπτυξιακός νόμος που είναι σε ισχύ. Επίσης αναφέρθηκε σε «θεσμικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων» που αφορούν «τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, την ίδρυση του Σώματος Συμβούλων Εμπειρογνωμόνων για την παροχή συμβουλών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την προώθηση της δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Παράλληλα, ο Αντ. Μπέζας δήλωσε ότι οι επιχορηγήσεις «στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2006 είναι αυξημένες στα 5,25 δισεκατομμύρια ευρώ, από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2005», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Επίσης σημείωσε ότι έχουν ληφθεί μέτρα διαφάνειας των φορολογικών ελέγχων και για αντικειμενική φορολόγηση των μικρομεσαίων, ενώ οι όποιες υποχρεωτικές, λόγω κανονισμών της ΕΕ, επιβαρύνσεις επιβάλλονται σταδιακά. Χαρακτήρισε μάλιστα τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ως «μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων», η οποία ολοκληρώνεται.

Ολα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Οι προτάσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ για τους μικρομεσαίους «είναι ένα πλαίσιο πάλης, για το οποίο μπορούν να παλέψουν από κοινού όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, μαζί με τους εργάτες, μαζί με τους φτωχομεσαίους αγρότες» τόνισε, παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, προσθέτοντας ότι για ουσιαστικές αλλαγές «χρειάζεται άλλη πορεία του τόπου, άλλη κοινωνία, άλλη οικονομία, άλλη εξουσία».

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις στο σύνολο των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Ειδικά για τη φορολογία των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε πως «η εικόνα που έχουμε εμείς, με βάση και το 2005, δείχνει ότι εισπράχθηκαν λιγότερα χρήματα - πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ - από τους ισχυρούς, από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τους μικρομεσαίους έχουμε ενστάσεις». Για το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν κάποια χρήματα «με το ζόρι φτάνουν στις 15.000, σε σύνολο 600.000 μικρών επιχειρήσεων, που έχουν μέχρι τρεις εργαζόμενους, αυτοαπασχολουμένων. Μία σταγόνα στον ωκεανό. Δεν είναι στήριξη των μικρομεσαίων. Χρειάζονται άλλες πολιτικές»...

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί θεσμικών οργάνων που δημιουργούνται επισήμανε ότι «από συμβούλια και παρατηρητήρια έχουμε γεμίσει. Είναι το προπέτασμα καπνού για να νομίζουν ότι ενδιαφέρεται το κράτος. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για να τα επικαλείστε στη Βουλή. Εμείς βλέπουμε ότι υπάρχει μονοπώληση του κλάδου». Μάλιστα, ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην προώθηση των λογικών της ΕΕ λέγοντας πως «υπάρχουν και κάποια προστατευόμενα εν μέρει μέχρι σήμερα επαγγέλματα που θα τα "ανοίξετε". Διότι αυτή είναι η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μιλάω για τα ταξί, για τα φορτηγά και για μια σειρά άλλους κλάδους, οι οποίοι μέχρι στιγμής λειτουργούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Η λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι: πλήρης απελευθέρωση».

Απαντώντας, εξάλλου, στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί αύξησης των εξαγωγών, ο Αντ. Σκυλλάκος αναρωτήθηκε ρητορικά αν «από τους μικρομεσαίους αυξήθηκαν οι εξαγωγές 16% ή από μεγάλες επιχειρήσεις;» τονίζοντας: «Χάνουμε συνεχώς έδαφος. Δεν αδυνατίζουν μόνο σε τζίρο, σε δύναμη και εισόδημα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Συνολικά σαν χώρα μένουμε πίσω στο διεθνή καταμερισμό εργασίας και μέσα στην Ευρώπη. Και με δικά σας κριτήρια, παρά το 4% αύξηση του ΑΕΠ και επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας, απομακρυνόμαστε και χάνουμε έδαφος στο διεθνές εμπόριο».

Τέλος, όσον αφορά τα περί διαλόγου για το Ασφαλιστικό των αυτοαπασχολούμενων, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «Ζητάτε συναίνεση για ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων» που «συμπεριλαμβάνουν μείωση των εισφορών για τους εργοδότες, μείωση της κρατικής ενίσχυσης», οπότε «θα έχουμε μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Ανώδυνη αντιπολίτευση

Για κακή εφαρμογή των νόμων του... ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης, λέγοντας πως «δεν έχετε σχέδιο και στρατηγική και πρόγραμμα την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν δυσμενείς επιπτώσεις των μαζικών εισαγωγών από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη». Ειδικά για τη φορολογία δεν αμφισβήτησε την ουσία των εφαρμοζόμενων πολιτικών αλλά το χρονικό τους εύρος. Οπως είπε, «το σύστημα της συνάφειας λειτουργεί για πρώτη φορά σε ετήσια βάση και όχι σε τριετή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αφ' ενός, νέες επιχειρήσεις να επιβαρύνονται πολλαπλάσια και, αφ' ετέρου, λειτουργούσες επιχειρήσεις, όταν έχουν ευκαιριακά, συγκυριακά κάποια κέρδη ή έχουν αυξημένες δαπάνες από επενδύσεις ή κάποια έξοδα, να έχουν αυξημένη φορολογική επιβάρυνση. Αυτό το μέτρο λειτουργεί αντιαναπτυξιακά και αντιεπενδυτικά, δηλαδή τιμωρεί τις νέες επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες».

Ανακατανομή των κοινοτικών πόρων πρότεινε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη ζητώντας «κατάργηση του αποκλεισμού των μικρών επενδύσεων από τα αναπτυξιακά κίνητρα, σχηματισμό ειδικού κεφαλαίου και απλοποιημένες διαδικασίες στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Επίσης, την «αναθεώρηση της κατανομής των κοινοτικών προγραμμάτων, με ανακατανομή των αδιάθετων πόρων, ουσιαστική αύξηση των μεριδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι πάρα πολύ μικρή, και χωλαίνει κιόλας και αυτό το μικρό ποσοστό στην απορρόφηση» καθώς και «άνοιγμα των κρατικών προμηθειών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ