ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΔΕΘ
Κορυφώνονται οι ετοιμασίες

Πανεξόρμηση σήμερα στο εμπορικό κέντρο «Κόσμος»

Σε ευθεία αντιπαράθεση με όσους θέλουν να εγκλωβίσουν τις διεκδικήσεις στα μέτρα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης, προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Δίνουν ραντεβού το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθημερινά «αλωνίζουν» τους χώρους δουλιάς και τις συνοικίες και καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε εργάτη να πάρει τη θέση του στο μέτωπο αντίστασης και να παλέψει για την ανατροπή της πολιτικής που τον δένει στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια και τον πόλεμο. Στο πλαίσιο της πλατιάς πανεξόρμησης στο λαό της Θεσσαλονίκης, σήμερα κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, έχοντας στο πλευρό του τους αγωνιστές υποψήφιους στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, θα πραγματοποιήσει πανεξόρμηση στις 11 το πρωί στο εμπορικό κέντρο «Κόσμος».

Να πάψουν να έχουν αυταπάτες πως η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει κάτι καλό για την εργατική λαϊκή οικογένεια, καλούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους της Νάουσας και ευρύτερα της Ημαθίας ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Χ. Τρεμπελής και ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας της ΔΑΚ Α. Φίλης. Μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιούν καθημερινά σε χώρους δουλιάς ξεκαθαρίζουν στους εργαζόμενους πως η εμπειρία της Ημαθίας και ειδικότερα της Νάουσας έχει αποδείξει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη και ασφάλεια είναι το προϊόν της πιο άγριας καταλήστευσης της εργατικής δύναμης. Και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη.


ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Να απαγορευτούν πανελλαδικά οι διαδηλώσεις!

Μέτρα για όλες τις μεγάλες πόλεις και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες ζητά, με το υπόμνημα που υπέβαλε προς την κυβέρνηση, η ΕΣΕΕ

Να μπουν στο γύψο οι δίκαιες διαδηλώσεις των εργαζομένων, ζητάει η ΕΣΕΕ (φωτ. από την περσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΘ)
Να μπουν στο γύψο οι δίκαιες διαδηλώσεις των εργαζομένων, ζητάει η ΕΣΕΕ (φωτ. από την περσινή κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στη ΔΕΘ)
Το ...οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ εμφάνισε με «κωδικοποιημένο υπόμνημα αιτημάτων» η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ), στη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των κυβερνητικών επαφών ενόψει της ΔΕΘ. Παράλληλα, ως εκφραστής των συμφερόντων της μεγαλοαστικής τάξης - άσχετα αν στις διακηρύξεις της εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων - η ΕΣΣΕ όχι μόνο τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά ζητά την πανελλαδική επέκταση του αντιδραστικού αυτού μέτρου και στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας...

Το αποτελούμενο από 16 σημεία υπόμνημα αιτημάτων της αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τη συμμαχία κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την προώθηση νέων αντιλαϊκών ανατροπών στην οικονομία και την κοινωνία. Σε αυτό υιοθετεί πλήρως την εφαρμοζόμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική, καθώς ζητά τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων - ως αίτημα προβάλλει την πλήρη απαλλαγή του κράτους από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα - την απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και επαγγελμάτων, την προώθηση των ...μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), αν και όπως αναφέρουν οι ίδιοι θα επιθυμούσαν πιο προωθημένα βήματα..., ενώ στηρίζουν και τη φορολογική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα Φυσικά Πρόσωπα. Ως προς τη συνταγματική αναθεώρηση, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι νέες συνταγματικές ρυθμίσεις επιβάλλεται να κινούνται προς την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού προτύπου...

Σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για ...διάλογο, για «την ορθολογικότερη διαχείριση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, των μεγάλων πόλεων και των κεντρικών οδικών αρτηριών», με στόχο την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας.

Σαν κόρη οφθαλμού η συναίνεση

Να εμφανίσει την ακολουθούμενη αντιδραστική οικονομική και κοινωνική πολιτική ως προϊόν συναίνεσης και διαλόγου, επιδίωξε ο υπουργός Οικονομίας, στις δηλώσεις που έκανε μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με την ΕΣΣΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ. Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, «το κύριο ζητούμενο - που είναι ο διάλογος με όλους προκειμένου η οικονομική και η κοινωνική κυβερνητική πολιτική να έχει μια πληρότητα και μια ισορροπία - έχει επιτευχθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά προβλήματα, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου... Επιχειρώντας να δώσει κοινωνική διάσταση στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε πως είναι θετικό ότι αντιμετωπίζεται η ανεργία και τα μεγάλα και οξυμένα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους...


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Καθαγίασε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Συνάντηση χτες με τον Γ. Παπανδρέου, στα πλαίσια των επαφών για τη ΔΕΘ

Τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ για την... υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προεδρείου της με τον Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, επιχειρώντας να φιλοτεχνήσει ένα φιλολαϊκό προφίλ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κάλεσε να «εντείνει» την αντιπολιτευτική του «δράση» στο πλευρό των εργαζομένων. Επιχειρώντας, ο ίδιος, πίσω από αυτό το «αγωνιστικό» κάλεσμα να κρύψει ότι η αντιπολιτευτική «δράση» του ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε μια αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, στην προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στην εφαρμογή νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Γ. Παναγόπουλος ζήτησε, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ να «συνδράμει στην προσπάθεια των συνδικάτων να αποκαλύψει όπου γίνονται προσπάθειες να υποβαθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Προχώρησε σ' αυτό το κάλεσμα, όταν γνωρίζει ότι ο Γ. Παπανδρέου μέσα από το «πρόγραμμα ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών» έχει προτείνει στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Προχώρησε σ' αυτό το κάλεσμα, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τον αντιασφαλιστικό δεκάλογο που βάζει στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων.

Απύθμενο θράσος...

Στις δηλώσεις τους επίσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε πως υπήρξε συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου ότι «τομεγάλο πρόβλημα - όνειδος για την κοινωνία είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων». Αυτή την κοινή διαπίστωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να την... αντιμετωπίσει με μια εξίσου «όνειδος» πρόταση, την περιβόητη πλέον πρόταση του «Λαυρίου», με την οποία πρότεινε τετράχρονη ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία για τους νέους ανθρώπους. Μια πρόταση για την οποία η τότε ηγεσία της ΓΣΕΕ είχε φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Παράλληλα, ο Γ. Παναγόπουλος, φροντίζοντας να ενισχύσει το συναινετικό ρόλο των «εταίρων» στις αντιλαϊκές επιλογές, ανέφερε ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, ενίσχυσε ορισμένες προτάσεις και μας είπε ότι θεωρεί τους κοινωνικούς θεσμούς και ιδιαίτερα τη ΓΣΕΕ βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ενός δημόσιου διαλόγου που θα δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας». Ενέκρινε δηλαδή τη λογική της κοινωνικής συναίνεσης, όπως αυτή εκφράστηκε με τα 77 λεπτά του ευρώ που συμφώνησε η ΓΣΕΕ να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο Γ. Παπανδρέου τότε χαιρέτισε.


ΑΓΑΠΙΟΣ ΣΑΧΙΝΗΣ
Δε θα αφυδατώσουν το κίνημα

Μια ακόμα σύσκεψη φορέων πραγματοποίησε χτες (όπως και προχτές) η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου (ΝΔ) του Δήμου Θεσσαλονίκης ενόψει ΔΕΘ. Σχολιάζοντας το σκηνικό που στήνεται σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού της πόλης ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Θεσσαλονίκη Τώρα», δήλωσε: «Αυτές οι συσκέψεις χρησιμοποιούνται ως "φύλα συκής". Προσπαθούν να αφυδατώσουν το κίνημα της αντίστασης και της καταγγελίας αυτών των πολιτικών. Τα αιτήματα των φορέων μπορεί να είναι σωστά, γιατί προκύπτουν ως ανάγκη από την ίδια τη ζωή. Αλλά αυτές οι συσκέψεις δε φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη η πόλη είναι μία άλλη πολιτική, κι αυτή δεν εφαρμόζεται σήμερα. Γι' αυτό γίνεται το συλλαλητήριο, που κάνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο, ώστε να καταγγελθούν αυτές οι πρακτικές και της κυβέρνησης αλλά κι όσων, είτε από θέση δημάρχων είτε από κάποια άλλη θέση, ενισχύουν αυτές τις πρακτικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ