ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο για όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής

Τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Εκτακτης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 - 20 Αυγούστου

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στον Περισσό η διήμερη Εκτακτη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Ενα πρώτο βασικό συμπέρασμα της Διεθνούς Συνάντησης είναι ότι η επίθεση που έγινε στο Λίβανο, αλλά και οι επιθέσεις που προηγήθηκαν στην Παλαιστίνη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, εντάσσονται μέσα στο σχέδιο των ΗΠΑ, από κοινού βεβαίως με το Ισραήλ, για τη λεγόμενη «νέα ή μεγάλη Μέση Ανατολή» ή το σχέδιο για το λεγόμενο «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής». Ηταν, δηλαδή, προσχεδιασμένες στρατιωτικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα ψεύτικα και παραπλανητικά προσχήματα.

Ενα δεύτερο βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, αλλά και οι άλλες σύμμαχές τους ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στρατιωτικούς στόχους που είχαν και να προωθήσουν, συνακόλουθα με τους στρατιωτικούς στόχους και τα πολιτικά τους σχέδια.

Τα Κόμματα που συμμετείχαν συμφώνησαν ότι αυτό που έχει πολύ μεγάλη γενικότερη σημασία, και άμεση και προοπτικής, είναι να στηριχτούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ενέργειες και δραστηριότητες για τη διαμόρφωση ενός Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου για όλο το χώρο της Μέσης Ανατολής.

Αυτό το μέτωπο δε θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των στρατιωτικών και πολιτικών επεμβάσεων από το εξωτερικό προς τα μέσα, αλλά θα έχει στόχο τη συσπείρωση των δυνάμεων εκείνων που, πέρα από την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των χωρών τους και του φυσικού τους πλούτου, ενδιαφέρονται να αντιπαλέψουν την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, ενδιαφέρονται να αλλάξουν το συσχετισμό δύναμης στο εσωτερικό των κρατών και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις νίκης των λαών, ώστε οι λαοί να διαφεντεύουν τον πλούτο τους και να καθορίζουν την τύχη τους.

Ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων

Στη Διεθνή Συνάντηση, επίσης, υπογραμμίστηκε ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου από την πρώτη στιγμή έδωσε σαφή εντολή, η οποία και υλοποιήθηκε από τα μέλη και τους φίλους του, να αποτελέσουν μέρος της λιβανέζικης ένοπλης αντίστασης. Ηδη το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου τίμησε και διοργάνωσε τις κηδείες, δώδεκα μελών του, στελεχών του, που - πέρα από τις δραστηριότητες των άλλων - έδωσαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Σημαντική είναι, επίσης η συμβολή του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης στην παλαιστινιακή αντίσταση.

Ηρωική χαρακτηρίστηκε η στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, που έδρασε μέσα σε ιδιαίτερα σκληρές και πρωτόγνωρες, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα συνθήκες, δηλαδή μέσα σε συνθήκες που, ιδιαίτερα στην αρχική φάση, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού του Ισραήλ στήριζε αυτόν τον πόλεμο, παρασυρμένη, χειραγωγημένη από την πολιτική της κυβέρνησης και των αντιδραστικών δυνάμεων, ότι είναι ένας πόλεμος για την αυτοάμυνα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ πήρε πρωτοβουλίες και διαμόρφωσε προϋποθέσεις έκφρασης φιλειρηνικών κινημάτων και διαθέσεων μέσα στο Ισραήλ, και είχε τη συμβολή του σε μια θετική διαφοροποίηση που αρχίζει και διαφαίνεται μέσα στον ισραηλινό λαό και στην ισραηλινή κοινή γνώμη ως προς την ταυτότητα και τους στόχους του πολέμου αυτού, που βεβαίως είχε θύματα και μέσα στο λαό του Ισραήλ.

Κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες

Η Διεθνής Συνάντηση υιοθέτησε ένα σχέδιο έντεκα κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που είτε τα ίδια τα Κόμματα θα αναπτύξουν, είτε θα στηρίξουν μαζί με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις και ιδιαίτερα με κινήματα. Αυτές οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες είναι οι παρακάτω:

1. Κοινές αποστολές αντιπροσωπειών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε Λίβανο, Παλαιστίνη και Ισραήλ.

2. Συντονισμός των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάλεσμα να πάρουν μέρος σε συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και αντιπροσωπείες από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της περιοχής, ιδιαίτερα του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

3. Διοργάνωση κοινών ενεργειών και κινητοποιήσεων των κομμάτων στα μέσα Σεπτέμβρη. Αξιοποίηση μαζικών εκδηλώσεων, Φεστιβάλ κτλ. για την εκδήλωση αλληλεγγύης.

4. Πίεση σε κάθε κυβέρνηση που δεν καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση.

5. Διεκδίκηση καταβολής αποζημιώσεων από το Ισραήλ και καταδίκη των υπευθύνων για τα εγκλήματα πολέμου με οποιεσδήποτε πρόσφορες νομικές ή άλλες μορφές.

6. Παραπέρα προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης, αξιοποιώντας τη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα φιλοξενήσει το Πορτογαλικό ΚΚ στη Λισαβόνα από 10 έως 12 Νοέμβρη 2006.

7. Ενθάρρυνση του συντονισμού των νεολαιών των κομμάτων για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με κοινές εκδηλώσεις, αφιερώματα και άλλες πρωτοβουλίες. Διοργάνωση διεθνούς νεολαιίστικης κατασκήνωσης στο Νότιο Λίβανο και συμμετοχή στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.

8. Υποστήριξη των προσπαθειών συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία και συντονισμό με το Λιβανικό ΚΚ.

9. Συνέχιση των διαδηλώσεων, κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης.

10. Στήριξη πρωτοβουλιών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και αλληλεγγύης μαζικών οργανώσεων, συνδικάτων, κινημάτων, νεολαιίστικων φορέων και οργανώσεων σε Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ.

11. Στήριξη στις σχετικές διεθνείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του μαζικού κινήματος και των διεθνών οργανώσεων, όπως του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ) κλπ.

Πολιτικά αιτήματα - στόχοι πάλης

Τα Κόμματα που συμμετείχαν στη Διεθνή Συνάντηση κατέληξαν στη διατύπωση των παρακάτω πέντε πολιτικών αιτημάτων - στόχων πάλης:

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ του πυρός και άμεση αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τα λιβανικά εδάφη, περιλαμβανομένων των κτημάτων Σεμπάα, και απελευθέρωση των Λιβανέζων κρατουμένων. Την καταδίκη της παραβίασης του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και των συνόρων του Λιβάνου και την άρση τού από θάλασσα, γη και αέρα αποκλεισμού του από το Ισραήλ.

ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά, λιβανικά και συριακά εδάφη, την πλήρη διάλυση των εποικισμών και την κατεδάφιση του τείχους. Τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Τη λύση του ζητήματος των προσφύγων και την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων με βάση το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και άλλα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ από το Ισραήλ όλων των Λιβανέζων, Παλαιστινίων και άλλων Αράβων πολιτικών κρατουμένων και την άμεση άρση της πολιορκίας και του αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών.

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του προέδρου του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου και όλων των βουλευτών και υπουργών που κρατούνται όμηροι από το Ισραήλ.

ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ χωρίς πυρηνικά όπλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ