ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από Αύγουστο... θεατρικός χειμώνας

«Εφτά λογικές απαντήσεις»
«Εφτά λογικές απαντήσεις»
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που δειλά - δειλά, βήμα - βήμα αρχίζουν οι προετοιμασίες για τον ερχόμενο θεατρικό χειμώνα. Οι περισσότεροι θίασοι έχουν κλείσει, τα έργα έχουν ήδη επιλεγεί, οι συνεργάτες ο καθένας από τη σκοπιά του προετοιμάζεται. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη αρχίζουν και οι πρόβες. Σήμερα, παρουσιάζουμε τα έργα και τους συντελεστές όσων θεάτρων έχουν ήδη ανακοινώσει το ρεπερτόριό τους και έπονται βέβαια και άλλοι.

  • Στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» στο Υπόγειο θα επαναληφθούν οι «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» της Μαριάννας Κάλμπαρη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. «Ονειρο κατά το όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. «Επιστροφή» του Τζ. Κόνραντ σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, με τους Γιάννη Φέρτη, Πέγκυ Σταθακοπούλου και Λουκία Μιχαλοπούλου. «Ο Λιόντας» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, σε επανάληψη με πρωινές παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» της Φρυνίχου θα παρουσιαστούν: «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Ester Andre Gonzales με τους Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Καραμίχο, Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργο Χρανιώτη κ.ά. «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Στέλιος Μάινας. Στην Παιδική Σκηνή: «Παραμύθι τρικυμύθι» βασισμένο στο θεατρικό έργο «Η τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.
  • Το θέατρο «Διαδρομή» θα παρουσιάσει το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιού Λέοναρντ, «ΝΤΑ», με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο ρόλο του Ντα, την Έρση Μαλικένζου στο ρόλο της μητέρας και τον Παναγιώτη Μπουγιούρη στο ρόλο του Τσάρλι. Τα μικρά οικογενειακά προβλήματα, ιδωμένα με τρυφερότητα και οξυδέρκεια, γίνονται ανθρώπινα μηνύματα χάρη στη μαεστρία του συγγραφέα. Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Παίζουν επίσης: Γιάννης Δεγαϊτης, Ειρήνη Κονίδου, Ηλεάννα Μπάλα.
  • Δύο νέες παραγωγές περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Φάσμα» του Αντώνη Αντύπα, στο «Απλό Θέατρο» για την περίοδο 2006 - 2007. Στην Κεντρική Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο του Λεωνίδα Προυσαλίδη «Επτά λογικές απαντήσεις», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Συγγραφής θεατρικού έργου που οργάνωσε το ΚΘΒΕ και το παρουσίασε το 2004. Η παράσταση θα ανέβει σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ράνια Οικονομίδου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, Γιώργος Μωρόγιαννης, Ολγα Δαμάνη, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Βασαρδάνης.

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»
«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»
Στη Νέα Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο του Ντέιβιντ Χάροουερ «Μαυροπούλι», που είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του 31χρονου Αμερικανού ναύτη Τόμπι Στουντμπέκερ ο οποίος ερωτεύτηκε στο Ιντερνετ ένα δωδεκάχρονο κορίτσι από το Μάντσεστερ, χωρίς φυσικά να γνωρίζει την ηλικία του. Το έργο θα ανέβει σε μετάφραση Λευτέρη Γιοβανίδη, σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου, σκηνικά - κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη, μουσική Κώστα Ανδρέου και φωτισμούς Μελίνας Μάσχα. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη. Στο ρόλο του νεαρού κοριτσιού η Φαίδρα Χατζηκωνσταντή.

  • Το Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη θα ανεβάσει το έργο του Γιώργου Σκούρτη «Το Θρίλερ του έρωτα». Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Λίλα Καφαντάρη.
  • Το αριστούργημα του Εντουαρντ Αλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», θα παρουσιάσει το Θέατρο «Μεταξουργείο» τη χειμερινή περίοδο 2006 - 2007, με την Αννα Βαγενά και τον Γιώργο Νινιό στους κεντρικούς ρόλους, σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά και μετάφραση Τζένης Καρέζη και Σταμάτη Φασουλή. Το έργο, γραμμένο το 1962, παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Κάρολος Κουν, το Δεκέμβρη του 1965. Από τότε έχει παιχτεί πολλές φορές στη χώρα μας πάντα με επιτυχία. Παίζεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη δραματουργία. Πρόσφατα, παίχτηκε στο Λονδίνο στο «APOLLO THEATRE» με πρωταγωνιστές την Κάθλιν Τέρνερ και τον Μπιλ Ιρβιν.

«Ντα»
«Ντα»
Ο Εντουαρντ Αλμπι παγίδευσε τέσσερα αγρίμια μέσα στο κλουβί. Τέσσερα πρόσωπα μέσα σ' ένα σαλόνι θα ζήσουν την πιο παράξενη, την πιο φυσική, την πιο κωμική, την πιο τραγική, την πιο σκληρή και συγχρόνως την πιο τρυφερή νύχτα της ζωής τους. Ηρωες του έργου, ο Τζορτζ (Γιώργος Νινιός), που είναι καθηγητής της Ιστορίας και παντρεμένος πάνω από είκοσι χρόνια με την Μάρθα (Αννα Βαγενά), κόρη του «Μεγάλου Αφεντικού» και Προέδρου του Πανεπιστημίου, ο Νικ (Γιώργος Χρυσοστόμου) νεαρός και αυτός καθηγητής, νεοδιορισμένος στο Πανεπιστήμιο και η γυναίκα του Χάνι (Γιασεμί Κηλαηδόνη). Ο Αλμπι κατασκεύασε μια βόμβα, τη ρύθμισε και την πυροδότησε με ανελέητο τρόπο. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

  • Το έργο «Δάφνις και Χλόη» προετοιμάζει πυρετωδώς η εταιρεία θεάτρου «Δόλιχος», στο θέατρο «Πορεία». Το έργο ανεβαίνει σε δραματοποίηση - σκηνοθεσία του Λιθουανού Cezarijus Grauzinis, βασισμένο στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου. Παίζουν: Δημήτρης Τάρλοου, Μανώλης Μαυροματάκης, Πολυξένη Ακλίδη, Εύα Κεχαγιά, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, κ.ά.
Πρωτοπαρουσιαζόμενα
  • Το Θέατρο «Εξαρχείων» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια απ' τις σημαντικότερες σύγχρονες Βρετανίδες θεατρικές συγγραφείς, την Μπράιονι Λέιβερι, ανεβάζοντας το πρόσφατο πολυβραβευμένο έργο της «Καυτός πάγος», που έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο στην Αγγλία και το Μπρόντγουεϊ, αλλά και σ' όλες τις χώρες που παίχτηκε μέχρι τώρα (Αυστραλία, Καναδά, Γαλλία, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Φιλιππίνες, Ουρουγουάη, Μεξικό, Ισπανία και Τουρκία). Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Ενα ηλιόλουστο απόγευμα η δεκάχρονη Ρόνα εξαφανίζεται. Η εξαφάνισή της φέρνει αντιμέτωπους τρεις ανθρώπους από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Τη μάνα του κοριτσιού, μια ψυχίατρο που μόλις έχασε τον εραστή της, κι έναν μοναχικό σίριαλ κίλερ. Οι τρεις τους θα κάνουν ένα μεγάλο, οδυνηρό ταξίδι που θα τους οδηγήσει τελικά στο φως και τη λύτρωση. Ενα σύγχρονο έργο για τον πόνο, τον πόθο για ζωή, την εκδίκηση, την ελπίδα και την καταλυτική δύναμη της συγχώρεσης, γραμμένο σε 32 γρήγορες σκηνές, με εξαιρετική ευαισθησία, πάθος και άφθονο χιούμορ. Η συγγραφέας Μπράιονι Λέιβερι, μια απ' τις πιο δυνατές φωνές του σύγχρονου θεάτρου, δεξιοτέχνης της κωμωδίας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καθηγήτρια θεατρικής γραφής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ - δασκάλα της Σάρα Κέιν -, έχει πορευτεί με επιτυχία αντίθετα στο κατεστημένο με φαντασία και θάρρος, και υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια της περίφημης ομάδας Gay Sweatshop. Μετάφραση: Αννίτα Δεκαβάλλα, σκηνοθεσία: Τάκης Βουτέρης, σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη, μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Παίζουν: Ανθή Ανδρεοπούλου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Τάκης Βουτέρης.
  • «Ανθρωπος ελέφαντας»
    «Ανθρωπος ελέφαντας»
    Το έργο «Ανθρωπος Ελέφαντας» θ' ανέβει στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», σε κείμενο και σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του Τζον Μέρικ, που έζησε στην Αγγλία στο τέλος του 19ου αιώνα και ο οποίος ήταν παραμορφωμένος τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο. Είναι βασισμένο στο βιβλίο του Σερ Φρέντερικ Τρεβς «Ο άνθρωπος Ελέφαντας και άλλες αναμνήσεις» και στο βιβλίο του Ασλεϊ Μόντανιου «Ο άνθρωπος Ελέφαντας - μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Η μετάφραση είναι της Μαρλένας Γεωργιάδη, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Ευτυχία Γιακουμή, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Στέργιος Νένες, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μάκης Ρευματάς.
  • O θίασος «Σαλτιμπάγκοι» και ο Γιώργος Κοτανίδης, παρουσιάζουν στα μέσα Οκτώβρη, στο θέατρο «Ανεσις», το καινούριο έργο του Απόστολου Δοξιάδη, «Δέκατη Εβδομη Νύχτα» σε σκηνοθεσία Αντώνη Καφετζόπουλου.
Νέες θεατρικές εστίες
  • Η εταιρεία θεάτρου «Ασκηση» θα επαναλάβει τις παραστάσεις του «AMERICA HURRAH» του Ζαν Κλοντ Βαν Ιταλι στο ομώνυμο θέατρό της (πίσω από το Πάντειο πανεπιστήμιο). Η μετάφραση είναι της ομάδας «Ασκηση», η σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, τα σκηνικά - κοστούμια και οι μάσκες του Αγγελου Αγγελή, η μουσική επιμέλεια του Τόλη Κρομμύδα, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Ελένη Κουβακά, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Ελένη Μαούνη, Σώζων Μπέσης, Πηνιώτη Βιβή και Φιντέλ Ταλαμπούκας. Η καινούρια θεατρική παραγωγή της εταιρείας θεάτρου «Ασκηση» βασισμένη στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2007. Η μετάφραση είναι της Αρετής Μαθιουδάκη, η σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη και τα σκηνικά - κοστούμια του Αγγελου Αγγελή.
  • Στο θέατρο «Επί Κολωνώ» θα παρουσιαστούν: «Φουαγιέ»: Σεπτέμβρης: «Αυτή δεν είναι η δική σου ιστορία;», Devised - Physical Theater, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Παυλίδου από την ομάδα «Κρίσιμη Μάζα». Black Box: «Ο Τζόνι πήρε τ' Οπλο του»: του Bradley Rand Smith (διασκευή για το θέατρο) σε σκηνοθεσία Ζωής Ζάννα από την ομάδα «ELAN» (Οκτώβρης - Νοέμβρης). Παιδική σκηνή: «Τρελά Μαγειρέματα» σε σκηνοθεσία Francisco Brito από την ομάδα «Baruti στην άκρη της κλωστής» (Οκτώβρης - Δεκέμβρης). Κεντρική Σκηνή: «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά (18 Οκτώβρη έως 5 Νοέμβρη). «Bug» του Tracy Letts σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη από την ομάδα ΝΑΜΑ (τέλη Νοέμβρη - Κυριακή των Βαΐων). Σκηνή Black Box: «Το Ποτήρι μου ξεχείλισε» του Ρόμπερτ Πάτρικ σε σκηνοθεσία Αντονι Μπέρκ (τέλη Νοέμβρη - Κυριακή των Βαΐων). Παιδική σκηνή: «Για δύο ανάσες» σε σκηνοθεσία Francisco Brito από την ομάδα «Baruti στην άκρη της κλωστής» (Γενάρης - Κυριακή των Βαΐων). Μια παράσταση στηριγμένη στο θέατρο σκιών και την τεχνική της μαριονέτας.
  • Η ομάδα «Fuga» παρουσιάζει στο ανακαινισμένο «Οραμα» «Τα παιδιά του λύκου» του Τζον Πίκοκ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη. Παίζουν: Γεωργία Ζώη, Αναστασία Παπαστάθη, Γιάννης Χαρμπάτσης, Αντώνης Δαμίγος.
Κωμωδία - μιούζικαλ
  • «Η θεία από το Σικάγο», η αξέχαστη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, πρόκειται να ανέβει στο ανακαινισμένο θέατρο «ΗΒΗ» σε διασκευή της Αννας Παναγιωτοπούλου, η οποία ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Φιλιππίδη και τα σκηνικά - κοστούμια του Δαμιανού Ζαρίφη. Παίζουν επίσης: Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Σοφία Ολυμπίου, Παύλος Ορκόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Σοφία Παυλίδου, Αγγελική Λάμπρη, Γιώργος Χαλεπλής, κ.ά.
  • Τον Οκτώβρη θα γίνουν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου εκ βάθρων Θεάτρου «Αλίκη», χωρητικότητας 500 θέσεων, όπου θα ανέβει το έργο «Τσινετσιτά», μία κωμωδία - μιούζικαλ, από τη συγγραφική δυάδα Θανάση Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα. Παίζουν: Τζέσυ Παπουτσή, Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Χρήστος Μάντακας, κ.ά. Μουσική Αφροδίτη Μάνου.
  • Στο θέατρο «Χορν»: Το «τρέντι»... θα χτυπήσει 3 φορές, επιθεώρηση των Σταμάτη Φασουλή, Κοσμά Βίδου, Βαγγέλη Νάση, Παντελή Καναράκη. Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Καστάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαριάννα Τουμασάτου, Σταύρος Νικολαΐδης, κ.ά.
  • Το σατιρικό μιούζικαλ των Alan Menken και Howard Ashman «Το μαγαζάκι του τρόμου» ανεβαίνει στο θέατρο «Κιβωτός», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου και Θέμιδας Μαρσέλου, μουσική ενορχήστρωση Αχιλλέα Γουάστορ, απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου, κοστούμια Εβελυν Σιούπη, σκηνικό Πάρι Μέξη. Παίζουν: Βασιλική Ανδρίτσου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Τάκης Παπαματθαίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βασίλης Αξιώτης, Αρτεμις Ζάνου, κ.ά.
  • «Σ' αγαπώ, σε λατρεύω, χωρίζουμε» είναι ο τίτλος του έργου των Joe DiPietro και Jimmy Roberts που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Εμπορικόν» σε απόδοση Θοδωρή Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Παίζουν: Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Ζέτα Μακρυπούλια, Μέμος Μπεγνής, Ζώγια Σεβαστιανού, Βίκυ Σταυροπούλου και Χρήστος Χατζηπαναγιώτη.
  • Το μιούζικαλ «Funny Girl» ανεβάζει τον χειμώνα στο θέατρο «Ιλίσια - Ντενίση», η Μιμή Ντενίση. Το έργο της Isobel Lennart στηρίζεται στην αληθινή ιστορία της Φάνι Μπράις και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Μπροντγουέι το 1964 σε μουσική του Jules Styne. Το έργο με πολύ χιούμορ και ευαισθησία παρουσιάζει την άνοδο της Φάνι Μπράις από μία λαϊκή συνοικία του Μπροντγουέι στο θέατρο και στα περίφημα Ziegfeld Follies καθώς και την ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία της. Διασκευή: Μιμή Ντενίση, σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, ενορχήστρωση της πρωτότυπης μουσικής: Αλέξης Πρίφτης, στίχοι τραγουδιών: Φίλιππος Δεσύλλας. Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Λάμπης Λιβιεράτος, Χρήστος Σιμαρδάνης, Νατάσα Μανίσαλη, Μαρία Κατσανδρή, Ράσμη Τσόπελα, Αντώνης Ζαχαράτος, Αργύρης Αγγέλου, Παναγιώτης Πετράκης. Συνεργάζεται η Κατερίνα Γιουλάκη.

Σ.Α.


Από τα 12 τα 23!

Το τοπίο δεν υπήρχε πια. Τη θέση των πεύκων την είχανε πάρει οι φλόγες. Τα ποτήρια τώρα ήτανε γεμάτα με στάχτες και ένα ξεχασμένο κασετόφωνο ξερνούσε παράξενους ήχους, κάτι ανάμεσα σε κλαδιά που έσπαγαν νικημένα από τη φωτιά και φωνές πανικόβλητων παραθεριστών που προσπαθούσαν να βρουν μέσα στη νύχτα το δρόμο του γυρισμού. Το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής τυλιγμένο στις φλόγες αποχαιρετούσε το καλοκαίρι. Κι από μακριά να φαίνεται σαν ένα καράβι πυρπολημένο να προσπαθεί να βρει το δρόμο του μέσα σε μια θάλασσα που δε φαινότανε, γιατί η νύχτα νικημένη από τη φωτιά, κι αυτό ήτανε το περίεργο, δε σ' άφηνε να δεις τίποτε... Και μέσα σ' αυτόν χαλασμό, ανάμεσα σε φωνές και σε οιμωγές ο νεαρός ρεπόρτερ με το κινητό στο χέρι προσπαθούσε να περιγράψει το γεγονός. Στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, δυο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την «αναμετάδοση»: η υπερβολή και η πληγωμένη γλώσσα.

Ο μαθητευόμενος δημοσιογράφος προσπαθεί να υπογραμμίσει την τόλμη του ρεπορτάζ, την αμεσότητα της είδησης και, φυσικά, την ευσυνειδησία της ανταπόκρισης. Οταν υπάρχει και εικόνα, μάλιστα, γίνεται και προσπάθεια για να φανεί το πόσο κοντά στο γεγονός είναι στημένο το μικρόφωνο! Στην περίπτωση της φλεγόμενης Χαλκιδικής δεν υπήρχε η εικόνα. Υπήρχε μόνο η σπαραξικάρδια περιγραφή και η πληγωμένη φωνή του ρεπόρτερ να μεταδίδει «από τα 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν υποστεί βλάβη τα 23»... «Τα πόσα;» ρωτάει το κέντρο. Βέβαια, ο ρεπόρτερ διορθώνει και επαναλαμβάνει: «Με συγχωρείτε, από τα 23 τα 12». Ωστόσο το λάθος αποκάλυψε την αλήθεια που ήρθε κι αυτή τη φορά να αποκαλύψει την ανευθυνότητα των υπεύθυνων. Ολων αυτών που θα βγούνε κάποια στιγμή κι αυτοί στην τηλεόραση, για να μοιραστούν τη «δόξα» του νεαρού, για να κάνουν κι αυτοί τις δηλώσεις τους. Να πουν πόσο άμεση ήτανε η αντίδραση της πολιτείας. Πόσο επιτυχής η επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών και πόσο ο αναγκαίος συντονισμός λειτούργησε καλύτερα από κάθε άλλη φορά.

Κι όμως εκείνο το λανθασμένο «τα 23 από τα 12» πόσο αληθινό φαίνεται... Πόσο κόβει τη σάρκα και πάει μέχρι το κόκαλο. Γιατί δεν περιορίζεται μόνο στο περιστατικό της φωτιάς. Πάει κι αλλού. Πάει πιο βαθιά. Διαπερνάει όλη τη δημόσια ζωή μας και καγχάζει κάθε φορά που ακούει έναν αρμόδιο να περιγράφει επιτυχείς συντονισμούς και άμεσες επεμβάσεις. Που μιλάει για τα τελευταία μέτρα και τις πιο τελευταίες ρυθμίσεις. Γιατί πουθενά δε φαίνονται αυτά τα μέτρα και τίποτε δε φαίνεται να παίρνει επάνω του από αυτά που ρυθμίστηκαν. Πήγατε, παραδείγματος χάριν, να βγάλετε διαβατήριο νέου τύπου. Στ' αλήθεια δεν υπερβάλω, και σας ξαναρωτώ, είχατε αυτή την τραυματική εμπειρία; Δε λέω, οι ταλαίπωροι αστυνομικοί που έχουν κριθεί ως αρμόδιοι, κάνουν ό,τι μπορούν. Οπως και οι πυροσβέστες στην πύρινη κόλαση της Χαλκιδικής κάνουν ό,τι μπορούν, και οι οδηγοί του ΕΚΑΒ κάνουν ό,τι μπορούν. Ακόμα και οι γιατροί του ΙΚΑ κάνουν ό,τι μπορούν. Η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί... Οι πρωτοκλασάτοι υπεύθυνοι που δηλώνουν πως όλα πήγαν καλά, είναι αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους ή μήπως πάνω από τις φλόγες που καίνε την ελληνική ύπαιθρο, πάνω από τα τηλεφωνήματα του «166», πάνω από τις διαμαρτυρίες των ασθενών που περιμένουν στη σειρά τους μάταια, και πάνω από αυτούς που έκαναν το λάθος να βγάλουν νέο διαβατήριο - για μια Ευρώπη που, όμως μας είπαν δε θα έχει σύνορα ούτε τελωνοφύλακες - μήπως, αναρωτιέμαι εγώ, δε βρίσκονται αυτοί που ξέρουν σωστά να ρυθμίζουν; Μήπως τελικά ήτανε αλήθεια ότι από τα 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα τα 23 είχαν βλάβη;


Του
Γιώργου ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ