ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Οσα λένε και όσα δε λένε...

Το στιγμιότυπο με το φιλί Κακλαμάνη-Σκανδαλίδη αντικατοπτρίζει,(όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί ο δεύτερος), την απόλυτη συμφωνία τους σε όλα τα επίπεδα. Φωτογραφία από την πρόσφατη ημερίδα του ΕΒΕΑ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Και οι δύο συμφωνούν στον περιορισμό τους
Το στιγμιότυπο με το φιλί Κακλαμάνη-Σκανδαλίδη αντικατοπτρίζει,(όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί ο δεύτερος), την απόλυτη συμφωνία τους σε όλα τα επίπεδα. Φωτογραφία από την πρόσφατη ημερίδα του ΕΒΕΑ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Και οι δύο συμφωνούν στον περιορισμό τους
Οσο πλησιάζουν οι εκλογές, τα λόγια των υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ θα περισσεύουν όλο και περισσότερο για θέματα όπως η «όμορφη πόλη», ο «δήμαρχος της γειτονιάς», η «εναλλακτική Αυτοδιοίκηση» και άλλα τέτοια.

Ο «Ρ», παρουσιάζει σήμερα μια «γεύση» από όσα έχουν πει και έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι «μπλε», «πράσινοι» και «ροζ» υποψήφιοι δήμαρχοι και υπερνομάρχες στο Δήμο της Αθήνας και την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Οπου αποδεικνύεται πως όσο «λαλίστατοι» είναι σε ...«εξαγγελίες», άλλο τόσο «βουβοί» είναι για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Παρουσιάζουμε όσα λένε και όσα δε λένε.

Στην «πρώτη γραμμή» της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα, είναι η «επιχειρηματικότητα», τα διαπιστευτήρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλέμπορους ότι «εφόσον εκλεγούν στις 15 Οκτώβρη», θα ικανοποιήσουν όλα τους τα αιτήματα. Και φυσικά, μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων από τα προβλήματά τους και οι στημένες κόντρες.

Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι του ΣΥΝ, παρά τις «μεγαλοστομίες» περί άλλης πολιτικής αντίληψης, στην πράξη ευθυγραμμίζονται στα περί «ποιότητας ζωής» και αυτοδιοικητικών κριτηρίων. ΄Η μπορεί να... διεκδικούν «ελάχιστες» δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και να παρουσιάζουν ως «επιτυχημένους» δημάρχους εκείνους που αυξάνουν τα ανταποδοτικά τέλη και συμβάλλουν στην παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Δε μιλούν για τα λαϊκά προβλήματα
Ποιοι άραγε θέλουν ναρκωμένη την κοινωνία;
Ποιοι άραγε θέλουν ναρκωμένη την κοινωνία;
  • Δε λένε τίποτα για τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την αύξηση/αίσχος των 77 λεπτών στο μεροκάματο.
  • Δεν υποστηρίζουν τα αιτήματα για: 1.300 ευρώ βασικό μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα σε όλους τους ανέργους, πλήρη και σταθερή εργασία με ελεύθερο χρόνο, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Αντίθετα, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στηρίζουν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των προσωρινών συμβάσεων. Οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ (με εισήγηση στελέχους του ΣΥΝ) αποφάσισαν την προώθηση της μερικής απασχόλησης στην Αυτοδιοίκηση.
  • Στηρίζουν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στους Δήμους.
  • Δε λένε για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια για τους άντρες και 5-10 χρόνια για τις γυναίκες.
  • Δε λένε τίποτα για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.
  • Δεν κάνουν και δε λένε τίποτα για να μην πληρώνει ο εργαζόμενος ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση των παιδιών του.
  • Δε λένε κουβέντα για το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν σύγχρονη και δωρεάν στέγη. Δε μιλούν για τους εργαζόμενους δημότες που είναι καταχρεωμένοι για δεκαετίες στις τράπεζες ή δεινοπαθούν στο ενοίκιο.
  • Το ίδιο «βουβοί» είναι και για την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Από την άλλη όμως επιβάλλουν τροφεία, μέσω των Δήμων, στους παιδικούς σταθμούς.
  • Καμία σύγκρουση δεν είχαν με την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου, πολύ περισσότερο είναι συνένοχοι στην καταπάτηση και το ξεπούλημα ελεύθερων χώρων.
  • Δεν έχουν αρθρώσει λέξη για να καταργηθούν τα διόδια.
  • Δε μιλούν για την κατάργηση οποιουδήποτε αντιτίμου στις παραλίες. Ομως με νόμους που πέρασαν τα κόμματα που τους στηρίζουν, προωθήθηκε η παραχώρησή τους σε επιχειρηματίες.
  • «Σιγήν ιχθύος» τηρούν για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία, την πυρασφάλεια, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αντί αυτών των διεκδικήσεων πρόσθεσαν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη... Επιπλέον, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν με κάθε ευκαιρία τη μέθοδο της καρκινογόνας καύσης των απορριμμάτων, πατώντας στο αδιέξοδο που δημιούργησαν οι ίδιοι και οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), οι οποίες διοικούνται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
Κουβέντα δε λένε για τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας. (Η φωτογραφία από διαδήλωση φοιτητών και ΠΑΜΕ στο Λαγονήσι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ)

Eurokinissi

Κουβέντα δε λένε για τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας. (Η φωτογραφία από διαδήλωση φοιτητών και ΠΑΜΕ στο Λαγονήσι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ)
Νικήτας Κακλαμάνης
  • Ως υπουργός Υγείας προώθησε νομοσχέδια για την Υγεία βασισμένα στο εξής μοντέλο: Ιδρυση ανώνυμης εταιρίας για τη γενικότερη διαχείριση των μονάδων Υγείας, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την παράδοσή τους στους επιχειρηματίες.
  • Τον Αύγουστο του 2005 υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία ενοικιάζονται 30 κλίνες ΜΕΘ από το «Ερρίκος Ντυνάν» για τη νοσηλεία ασθενών του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά και για περιπτώσεις «εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών». Ετσι, δίνεται χρήμα στους επιχειρηματίες κλινικάρχες, την ίδια στιγμή που 150 πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να προσλάβει 450 νοσηλευτές.
  • Είναι υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων. Εχει δηλώσει (4/7/2006) ότι θα τεθεί επικεφαλής εκστρατείας για την εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις.
  • Προωθεί την ακόμη στενότερη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. Η στενότερη συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ., είπε, μπορεί να απεγκλωβίσει μέρος των αστυνομικών δυνάμεων στις γειτονιές!
  • Εχει πραγματοποιήσει ανοιχτό κάλεσμα στους επιχειρηματίες. Είπε: «Οχι μόνο δε θα αρνηθούμε, αλλά θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».
  • Εχει πει: «Καλώ όλους τους οικονομικά ισχυρούς που θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, να αγοράσουν οικόπεδα, να γκρεμίσουν υποβαθμισμένα κτίρια, να φτιάξουν ανάσες ζωής για τους πολίτες, κήπους που θα πάρουν το όνομά τους».
  • Θέλει «συνεταίρους» τους ξενοδόχους της Αθήνας - όπως είπε μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα.
  • Συμφώνησε και επικρότησε το ξεπούλημα των 220 στρεμ. στο Βοτανικό, στα οικονομικά συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟ.
Αργύρης Ντινόπουλος
  • Ως δήμαρχος Βριλησσίων η δημοτική αρχή προχώρησε στο ξεπούλημα του τμήματος οδοκαθαρισμού σε ιδιώτη, έναντι 330.000 ευρώ το χρόνο, και «παραχώρησε» 10 στρέμματα οικόπεδο (στη διασταύρωση των οδών Κισσάβου και Μητροπούλου) επίσης σε ιδιώτη. Στο χώρο αυτό, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, κατασκευάστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για 15 χρόνια έναντι μηνιαίου μισθώματος 3.500 ευρώ. Επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Προσέλαβε 29 εργαζόμενους με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υπερχρέωσε το Δήμο με υπέρογκα δάνεια, τα οποία φτάνουν τα 6,7 εκατ. ευρώ, με ετήσια δόση 850.000 ευρώ!
  • Είναι και αυτός υπέρμαχος της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Το απέδειξε στο Δήμο του και το ίδιο θέλει να κάνει και στην Υπερνομαρχία. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η δράση της Υπερνομαρχίας «πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας».
  • Παρά το λαϊκισμό περί «πρωτοπορίας στη μάχη για την καθημερινότητα» και τα περί ενίσχυσης της «ποιότητας ζωής» και αυτός μιλάει για «καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια» στις εκλογές, όπως γενικότερα η ΝΔ.
  • Στην ίδια κατεύθυνση φυσικά και ο συνυποψήφιός του Σπ. Σπυρίδων, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, που με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ζήτησε «συντονισμένη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, για να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό».

Κείμενα:

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ - Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

Κώστας Σκανδαλίδης
  • Ζητά τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Είπε ότι «30 άτομα δεν μπορούν να κλείνουν το κέντρο της πρωτεύουσας». Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με τις διαδηλώσεις απάντησε: «Ναι, υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί».
  • Τάχθηκε υπέρμαχος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες και ο Δήμος, μπορούν να συμπράξουν σε μια σειρά τομείς για «επενδυτικές δράσεις». Τάχθηκε υπέρμαχος της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας».
  • Ζητά δημιουργία «νέων κέντρων εσόδων», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και της τοπικής φορολογίας.
  • Ολα για την... «επιχειρηματικότητα», είναι ένα από τα «οράματά» του για την Αθήνα. Ζήτησε: χωροθέτηση «Μπίζνες Σέντερ» και Διεθνούς «Χρηματοπιστωτικού Κέντρου». Επανασχεδιασμό των χρήσεων γης με τη δημιουργία ζωνών μεγάλων επενδύσεων και βιομηχανικής δραστηριότητας.
  • Πρότεινε η Δημοτική Αστυνομία να αναλάβει πλήρως, το σύνολο της αστικής αστυνόμευσης στην πόλη.
  • Μιλώντας για την Παιδεία είπε ότι θέλει ο Δήμος να «διεκδικήσει και να έχει ρόλο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης». Αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει, είπε, είναι η διά βίου μάθηση, η ενεργός πολιτισμική πόλη, μια σύγχρονη πολιτεία ανθρώπου που στηρίζεται στον πολιτισμό, στη γνώση.
  • Μιλώντας για την Υγεία και την Αυτοδιοίκηση πρότεινε τα δημοτικά ιατρεία να γίνουν κέντρα υγείας και να συνδεθούν με τα νοσοκομεία της πόλης.
  • Εχει δώσει τα «διαπιστευτήρια» στην ΠΑΕ ΠΑΟ δηλώνοντας πως «θέλει να βοηθήσει» για να αποκτήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα γήπεδο.
  • Επιδιώκει να εμφανιστεί σαν ο... «καλός διαχειριστής» της ίδιας πολιτικής με αυτή του Ν. Κακλαμάνη.
Φώφη Γεννηματά
  • «Αγωνίζεται» για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Το έχει αποδείξει άλλωστε από το «έργο» της στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Στη θητεία της εκχώρησε τη φύλαξη, τον καθαρισμό και την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους, στον ιδιωτικό τομέα.
  • Πρόσφατα, μαζί με τον Γιάννη Σγουρό, νομάρχη Αθήνας, εκπόνησαν ένα «ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της Νομαρχίας Αθηνών». Στο χαιρετισμό της είχε δηλώσει: «Υπάρχουν τόσα που πρέπει να γίνουν και τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν μόνο στη δικαιοδοσία του κράτους» και μίλησε για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων». Στο σχέδιο προτείνονται μέτρα όπως η «απλοποίηση του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και στήριξης των επιχειρήσεων» και η δημιουργία «ενιαίου μηχανισμού επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις».
  • Εστειλε υπόμνημα, ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, στις 9 Σεπτέμβρη του 2004, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στους αρμόδιους υπουργούς: «Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρεται πως δεν αποκλείεται «ούτε η συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, ούτε στην ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων...».
  • Στο 11ο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ ζήτησε τη διαχείριση και είσπραξη φόρων από την Υπερνομαρχία.
  • Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κεφαλαίου και ο Γιάννης Μίχας, νομάρχης Πειραιά, ο οποίος είχε προτείνει μεγαλύτερη «ενίσχυση των εταιρειών για την ανανέωση του στόλου».
Αλέξης Τσίπρας
  • Ζήτησε «ελάχιστες» δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική. Είπε: «Η "Ανοιχτή Πόλη" προτείνει και διεκδικεί την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Υγείας που θα παρέχονται δωρεάν στους δημότες».
  • Δε διαφώνισε με τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, λέγοντας: «Το να αξιοποιήσει κανείς τη δυνατότητα μέσα σε μια ελεύθερη αγορά, να γίνουν κάποιες συνεργασίες του Δήμου με ιδιώτες, προκειμένου να ωφεληθούν οι πολίτες, είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε».
  • Μιλώντας για το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις παραλίες είπε: «Οταν δε σου δίνει ο άλλος τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία, δε λέω να μην πληρώνεις τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά το να σε αναγκάζει να πληρώσεις διόδια για να περάσεις στο δημόσιο χώρο, είναι ό,τι πιο εξωφρενικό έχει συμβεί στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια».
  • Αναφερόμενος στις συνεργασίες είπε: «Εμείς δίνουμε μια μάχη αυτοδιοικητική και στόχο έχουμε να προσεγγίσουμε ευρύτερες δυνάμεις, όχι μόνο της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που ταλανίζεται από έλλειψη στρατηγικής. Και η επιλογή Πανούση, έχει αυτή τη χροιά».
  • Ζήτησε υποκριτικά υπογειοποίηση του προαστιακού, όταν ο ΣΥΝ στην Υπερνομαρχία ψήφισε υπέρ της δημιουργίας του με την υπέργεια διαδρομή.
  • Παρουσίασε ως... πρότυπο «εναλλακτικής πολιτικής» τις διοικήσεις των δήμων Ν. Σμύρνης (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), Ρέντη (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) και Καισαριανής (ΣΥΝ), οι οποίες, αναλόγως, είτε αύξησαν τα ανταποδοτικά τέλη, είτε συνεργάστηκαν με ιδιώτες, είτε εφαρμόζουν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.
Γιάννης Πανούσης
  • Στην παρουσίαση της διακήρυξης των «Ενεργών Πολιτών», πρότεινε «Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας» και στη Νομαρχία. Προτείνει, δηλαδή, τα χαφιεδοσυμβούλια που έχουν δημιουργήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους Δήμους και για τη Νομαρχία. Και γιατί, άλλωστε, να μην τα προτείνει; Στο Δήμο Αθήνας, η παράταξη του ΣΥΝ συμμετέχει στα χαφιεδοσυμβούλια.
  • Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα του. Από το Φλεβάρη έγραφε η «Αυγή», όταν φιλοξενούσε συνέντευξή του: «Εχοντας ως στόχο - πρόκληση να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε μια προοπτική προγραμματικής διακυβέρνησης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γιάννης Πανούσης δηλώνει ότι "δεν παίζει για να χάσει"». Και ο ίδιος σημείωνε: «Ενας τρόπος για να δούμε πώς γίνεται είναι να δοκιμαστεί αυτή η ιστορία (...). Ο μόνος τρόπος είναι κάποιος να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να είναι συγκεκριμένος σε αυτό που εννοεί (...) Αυτό θεωρώ ως πρόκληση και στοίχημα».
  • Το «όραμά» του για κεντροαριστερές κυβερνητικές συνεργασίες είναι σαφές. Πιστεύει πως η Αριστερά κινδυνεύει «εάν περιοριστεί στο να καταγγέλλει την άδικη κοινωνία χωρίς να δέχεται να διαχειριστεί τα προβλήματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία». Συνεπώς, κατά τον κ. Πανούση, «χρειάζεται και ανάληψη του ρίσκου της εφαρμογής των ιδεών. Οποιος ασκεί εξουσία δεν απεμπολεί υποχρεωτικά τις αρχές του. Τα ανοιχτά παράθυρα της ριζοσπαστικής αριστεράς δέχονται και τα ρεύματα των υπόλοιπων ανοιχτών παραθύρων». Σε συνδυασμό με το παραπάνω προφανώς μιλάει για ορθάνοιχτο παράθυρο στο ΠΑΣΟΚ...
  • Δηλώνει και αυτός πως στις εκλογές του Οκτώβρη «δεν αναμετριούνται τα κόμματα». «Κρίνεται» - λέει - «η ποιότητα της ζωής μας και της δημοκρατικής συμμετοχής και όχι η δύναμη των κομμάτων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ