ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ανάγκη να βαθύνουν τα ταξικά χαρακτηριστικά

Προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων χτες και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή κινητοποίηση
Η χτεσινή τρίωρη στάση των εργαζομένων στους ΟΤΑ και η αποχή από την εργασία των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, που είχε ξεκινήσει από τη 1η Σεπτέμβρη, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι του κλάδου να οικοδομήσουν τους αγώνες τους στη βάση του πλαισίου που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις, να κλιμακώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της, ανάμεσά τους και οι δήμαρχοι και νομάρχες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί και η καταδίκη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποκρύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, υπονομεύοντας και εκφυλίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων.

Το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, στην προσυγκέντρωση που πραγματοποίησαν, στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εσωτερικών κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, αναδεικνύει τις πολιτικές αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους και έρχεται σε σύγκρουση με αυτές. Στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων παραβρέθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, ο υποψήφιος δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας με τη «Δημοτική Κίνηση Ν. Χαλκηδόνας», Σταύρος Πολιτής, ο Μπ. Βορτελίνος, υποψήφιος με τη ΝΑΣ και ο Μπ. Τεννές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ πρόβαλε και πάλι επιμέρους ζητήματα, αλλά και προτάσεις στη λογική της ανταγωνιστικότητας. Τακτική που βοηθά την κυβέρνηση να προωθεί τις αντεργατικές της επιλογές, όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, στα πλαίσια της στάσης εργασίας, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Η Εκτελεστική Επιτροπή, σε συνεδρίαση που ακολούθησε, αποφάσισε το ζήτημα των κινητοποιήσεων του κλάδου να εκτιμηθεί στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει στις 14 Σεπτέμβρη.

Σε Βόλο και Λάρισα

Μαχητική ήταν η παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου (την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές, Διαδημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απαιτώντας από τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την αντεργατική απόφασή της να μετατρέψει τη σύμβαση εργασίας 18 εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ σε σύμβαση έργου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι υποψήφιοι των αγωνιστικών συνδυασμών Απ. Νάνος, υποψήφιος νομάρχης και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βόλου Αντ. Παππάς και Νέας Ιωνίας Β. Λινάρδος. Σε τρίωρη στάση εργασίας με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ προχώρησαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι στο Δήμο Λάρισας, καταγγέλλοντας την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να επεκτείνει το καθεστώς μερικής απασχόλησης, με σχετική προκήρυξη 40 θέσεων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους

Στους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων Ανω Λιοσίων μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και οι συμβασιούχοι πρέπει να μεταφερθούν στο δήμο και να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά». Την ξεκάθαρη αυτή θέση του ΚΚΕ επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας χτες το πρωί στους εργαζόμενους των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Ανω Λιοσίων (δήμαρχος εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ) που συνεχίζουν την απεργία και την κατάληψη του δημαρχείου και κτιρίων του δήμου εδώ και οκτώ ημέρες, απαιτώντας να πληρωθούν μισθούς τεσσάρων μηνών και τη μεταφορά τους στο δήμο. Τον βουλευτή του κόμματος συνόδευε και ο Χάρης Κωστόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ανω Λιοσίων της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας».

Αργά χτες το απόγευμα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων, αποφασίστηκε τελικά ο δήμος να κινήσει τις διαδικασίες - δήλωνε άρνηση εδώ και καιρό - για τη μεταφορά των 600 εργαζομένων στο δήμο και στα Νομικά Πρόσωπα που έχουν συσταθεί. Ενώ δόθηκε η υπόσχεση ότι θα πληρωθούν τρία μηνιάτικα μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι πάντως θα αποφασίσουν σήμερα σε νέα Γενική Συνέλευση για την πορεία των κινητοποιήσεων.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Πλήρης στήριξη στο δίκαιο αγώνα

Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», χαιρέτισε την προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Βάθης. Σε δήλωσή του σημείωσε:

«Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη και σταθερή εργασία. Θεωρούμε ότι έχουν τεράστια ευθύνη οι δήμαρχοι και οι νομάρχες, οι οποίοι στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, γιατί κρατούν σε ιδιότυπη ομηρία τους εργαζόμενους στην ΤΑ. Μετατρέπουν τις συμβάσεις τους από εργαζόμενους στο ΙΚΑ σε εργαζόμενους με δελτία παροχής υπηρεσιών, σα να είναι εργολάβοι. Είναι απαράδεκτη αυτή η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στην ΤΑ και ιδιαίτερα στους χώρους παροχής κοινωνικών υπηρεσιών. Θα συνεχίσουμε τη στήριξη αυτών των αγώνων. Θα συνεχίσουμε την πάλη».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΑΡΚΟ: Την αλληλεγγύη της στους 350 εργαζόμενους που δουλεύουν στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, μέσα σε εργασιακές συνθήκες ομηρίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Μετάλλου. «Σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου μας, το ποσοστό των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνεται. Το κεφάλαιο με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών αυξάνει την κερδοφορία του», τονίζει η παράταξη και καλεί όλα τα συνδικάτα του κλάδου να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων σε εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, να απαιτήσουν να ενταχθούν όλοι στο μόνιμο προσωπικό της επιχείρησης και να καταργήσουν στην πράξη τα όποια αντεργατικά νομοθετήματα έφτιαξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το κεφάλαιο.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Κατατέθηκε χτες, όπως είχε συμφωνηθεί στην τριμερή συνάντηση της Δευτέρας, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΒΦΛ για τη λειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης με 120 άτομα. Αποκαλύφθηκε πως η «ορθολογική» λειτουργία που προβάλλουν κυβέρνηση και εταιρεία δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά υπολειτουργία λίγων μηνών μέχρι να μπει το οριστικό λουκέτο. Αυτό εκτιμούν οι εργαζόμενοι, αφού, σύμφωνα με το σχέδιο, το εργοστάσιο θα παράγει μόνο κοκκώδη θειική αμμωνία.

ΕΡΓΟΣΕ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι 30 περίπου εργαζόμενοι σε εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ στο Μενίδι, σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα ενός μήνα που δεν τους έχει καταβάλει η εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ