ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Η πιο κρίσιμη φάση αποτελεί παρελθόν»

Ο Φιντέλ Κάστρο ενώ αναρρώνει (φωτογραφία όπως δημοσιεύτηκε στην «Γκράνμα»)

Associated Press

Ο Φιντέλ Κάστρο ενώ αναρρώνει (φωτογραφία όπως δημοσιεύτηκε στην «Γκράνμα»)
ΑΒΑΝΑ.--

Με ένα νέο μήνυμά του προς τον κουβανικό λαό μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», ο ηγέτης της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, δηλώνει ότι «η πιο κρίσιμη φάση», μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, «αποτελεί παρελθόν».

«Σήμερα αναρρώνω με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τις επόμενες μέρες θα έχω σειρά επαφών», αναφέρει ο Φιντέλ στο μήνυμά του με ημερομηνία 4 του Σεπτέμβρη αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στο πλαίσιο της Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αβάνα με τη συμμετοχή τουλάχιστον 116 χωρών. Μάλιστα, το μήνυμα συνοδεύεται από μία σειρά φωτογραφιών, όπου ο Φιντέλ εργάζεται και δεν είναι πια κλινήρης. Ο Φιντέλ προσθέτει επίσης: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε με ρεαλισμό ότι ο χρόνος της πλήρους ανάρρωσης, είτε μας αρέσει είτε όχι, θα είναι μακρύς». Σημειώνει δε ότι έχασε τουλάχιστον 18 κιλά και εξαιτίας της εγχείρησης στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα στις 31 του Ιούλη. Διευκρίνισε ότι το τελευταίο ράμμα αφαιρέθηκε πριν από μερικές μέρες. Εντούτοις κατέληξε: «Δε σταματώ ούτε μέρα, ακόμη και τις πιο δύσκολες, να εργάζομαι ενάντια στις δυσμενείς πολιτικές συνέπειες αυτού του ξαφνικού προβλήματος υγείας».

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προσπάθειες πρόκλησης τεχνητής αναταραχής

ΛΑ ΠΑΣ.-

Τη νέα προσπάθεια αποσταθεροποίησης και πρόκλησης τεχνητής εσωτερικής αναταραχής με τη γενική απεργία που κήρυξαν ομάδες της αντιπολίτευσης σε τέσσερις επαρχίες της χώρας, κατήγγειλε η κυβέρνηση της Βολιβίας χτες προσθέτοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια έμμεσης επιβολής των θέσεών τους στη Συντακτική Συνέλευση. Θέσεις που συνοδεύονται από έμμεσες απειλές απόσχισης κυρίως όσον αφορά την πλούσια επαρχία Σάντα Κρους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Αλεξ Κοντρέρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των νομοθετών και εκπροσώπων των κομμάτων από το φάσμα της αντιπολίτευσης όπου κατέληξαν με την ολοφάνερη επιρροή του κόμματος PODEMOS για την πραγματοποίηση της απεργίας. Το αίτημα που θέτουν είναι για όλες τις αποφάσεις να υπάρχει πλειοψηφία των 2/3 και δικαίωμα άσκησης βέτο στη μειοψηφία για οποιαδήποτε απόφαση. Αυτό φυσικά γίνεται για να μπλοκαριστούν οι όποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες αφού σήμερα ισχύει ότι για το σχέδιο νέου συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 και απλή πλειοψηφία για την έγκριση άλλων σχεδίων. Θυμίζουμε ότι το κυβερνών MAS έχει την πλειοψηφία αν και όχι την απόλυτη.

Τέλος, ο Κοντρέρας, δήλωσε ότι ενώπιον αυτών των ολοφάνερων αποσταθεροποιητικών ενεργειών εκ μέρους της ολιγαρχίας και των αποσχιστών, η απεργία είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βολιβίας, ξεκίνησε χτες γύρο διαπραγματεύσεων με τις ξένες πολυεθνικές για την υπογραφή νέων συμφωνιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Σχεδιασμού Κάρλος Βιγιέκας, οι συνομιλίες καθορίζονται βάσει του νέου νόμου για την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μάη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Τον εξαγνισμό των Πανεπιστημίων από «φιλελεύθερες και κοσμικές επιρροές» προτείνει ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στα πλαίσια των θεοκρατικών του αντιλήψεων.Οπως είπε, «ο φοιτητής πρέπει να διαμαρτυρηθεί εναντίον της φιλελεύθερης σκέψης και της φιλελεύθερης οικονομίας». Επέκρινε, επίσης, τη συμμετοχή πανεπιστημιακών σε ορισμένα επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό. Φυσικά, αυτή η αντιδραστική πρόταση του Ιρανού Προέδρου αναμένεται να αξιοποιηθεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ως πρόσχημα για νέες επιθέσεις.

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Το Σουδάν θα «φέρει πλήρως την ευθύνη» για την επιδείνωση της κρίσης στη δυτική επαρχία, Νταρφούρ, εάν η αποστολή των στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης που λήγει στις 30 του μήνα δεν αντικατασταθεί από δύναμη κυανοκράνων του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Στην ενίσχυση πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων συμφώνησαν χτες οι Πρόεδροι Νότιας Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, και Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τελευταίος. Αναφέρθηκε πως διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων σε διεθνή ζητήματα, όπως το Μεσανατολικό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.- Ο πρίγκιπας Ζεΐντ αλ Χουσείν, νυν πρέσβης της Ιορδανίας στον ΟΗΕ, έγινε χτες ο πέμπτος κατά σειρά που υπέβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ που εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Οι άλλοι τέσσερις είναι ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, ο Ινδός βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Δημόσιες Υποθέσεις, ο Ταϊλανδέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για ζητήματα αφοπλισμού από τη Σρι Λάνκα.

ΓΕΝΕΥΗ.- Το μολυσμένο νερό και οι ανύπαρκτες, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, υποδομές αποχέτευσης προκαλούν καθημερινά το θάνατο 4.500 παιδιών έως πέντε ετών, επισημαίνει νεότερη έκθεση του ΟΗΕ στη Γενεύη.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.- Ανέστειλαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής οχημάτων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW, στη Βραζιλία, μετά τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ενώ θα επανεξετάσει όλες τις παραμέτρους του επιχειρησιακού της πλάνου και ότι δε θα προχωρήσει σε απολύσεις.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.- Εννέα άτομα συνελήφθησαν στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Οντενσε, με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές πράξεις.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Στο εδώλιο δύο από τα πλέον γνωστά στελέχη της χούντας που κυβέρνησε την Αργεντινή το διάστημα 1976-1983. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν, τελικά, για την απαγωγή επιχειρηματιών, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικούς τους δύο νόμους - Punto Final και Obediencia Debida - που, ουσιαστικά, χορήγησαν αμνηστία στους χουντικούς.

ΜΟΣΧΑ.- Αναίμακτα τέλειωσε η κατάληψη από κρατούμενους σε φυλακή της πρωτεύουσας της Ρωσίας, μετά την επέμβαση ειδικών δυνάμεων στο σωφρονιστικό κατάστημα και την απελευθέρωση 15 ομήρων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Νεπάλ ανάμεσα σε υποστηρικτές του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, που αξιώνουν πληροφόρηση για τους χιλιάδες «αγνοούμενους» του Εμφυλίου, και δυνάμεις της αστυνομίας που επιχείρησαν να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με το BBC, υπήρξαν περίπου 30 τραυματισμοί διαδηλωτών.

ΜΕΞΙΚΟ
Ο Καλντερόν ανακηρύχτηκε πρόεδρος αλλά...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου επιτέλους δημοσιοποιήθηκε και όπως αναμενόταν εν πολλοίς ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ΡΑΝ, Φελίπε Καλντερόν, φέρεται ως νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και τελικά θα είναι ένας από τους λίγους πλέον φίλα προσκείμενους στην Ουάσιγκτον προέδρους, που εκλέγεται στη Λατινική Αμερική.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αυτό ανακοίνωσε ότι ο Καλντερόν κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 234.000 ψήφων και αναφέρει επίσης ότι ο Καλντερόν μπορεί τώρα να κηρυχτεί εκλεγμένος πρόεδρος. Η τελική, επίσημη απόφαση ψηφίστηκε από ένα σώμα επτά δικαστών, οι οποίοι απέρριψαν τις ενστάσεις του υποψηφίου του κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, για επανακαταμέτρηση, εξαιτίας της μαζικής νοθείας στις εκλογές.

Μπορεί το Εκλογοδικείο να ανακήρυξε τον Καλντερόν πρόεδρο, εντούτοις σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ομπραντόρ τίποτα δε φαίνεται να έχει λυθεί. Το επιτελείο του Ομπραντόρ δεσμεύεται να συνεχίσει τον αγώνα με διαδηλώσεις στους δρόμους, ενώ ενδέχεται να ανακοινώσει «παράλληλη κυβέρνηση», κάτι που θα αποφασιστεί στην «Εθνική Δημοκρατική Σύνοδο» που έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτέμβρη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ζητούν παραίτηση Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η δημοτικότητα του Bρετανού πρωθυπουργού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όπως και του κόμματος των Εργατικών... Ετσι, η επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του Τόνι Μπλερ από την πρωθυπουργία Βρετανοί βουλευτές, προκάλεσε σάλο με υπουργό της κυβέρνησης Μπλερ να διαρρέει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα «αναχωρήσει μέσα στο 2007».

Οσο για την επιστολή την υπογράφουν νέοι στην πλειονότητά τους βουλευτές, που εξελέγησαν το 2005, και ευχαριστούν τον Μπλερ για τα επιτεύγματά του - αλλά υπενθυμίζουν πως είναι ώρα να φύγει...

Μια ακόμη τέτοια επιστολή πιστεύεται ότι υπάρχει σύμφωνα με το BBC, που υπεγράφη από βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2001 - στις προηγούμενες εκλογές - και μία τρίτη, που συνέταξαν και υπέγραψαν συνεργάτες υπουργών. Μέχρι 50 βουλευτές μπορεί να έχουν υπογράψει την επιστολή, αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, καμία από τις τρεις επιστολές δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στην Ντάουνινγκ Στριτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ