ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης

Την Κυριακή, η ιδρυτική πανελλαδική σύσκεψη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Ενα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους χώρους της Παιδείας, γίνεται την ερχόμενη Κυριακή, με την πραγματοποίηση της ιδρυτικής πανελλαδικής σύσκεψης για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Κάθε εκπαιδευτικός που δε βολεύεται στα στενά πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που θέλει να συμβάλει στην ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος καλείται να συμμετάσχει στη σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, στις 10.30 το πρωί στο Πολυτεχνείο, Αμφιθέατρο 18 (Γκίνη).

Από τη σύσκεψη θα εκλεγεί η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και στόχος είναι να συσταθούν σε κάθε ΕΛΜΕ, σε κάθε σύλλογο, στα σχολεία, Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. «Οι εκπαιδευτικοί ως αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού λαϊκού κινήματος, μαζί με τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, μαζί με τους άλλους εργάτες, το μικρομεσαίο αγρότη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης καλούμαστε να χτίσουμε την ελπίδα. Να χτίσουμε ένα ισχυρό ταξικό κίνημα. Να συγκροτήσουμε γερές και μαζικές επιτροπές του ΠΑΜΕ στο χώρο των εκπαιδευτικών», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς, όπως διατυπώνεται στη σχετική διακήρυξη, που ήδη μοιράζεται στους εκπαιδευτικούς.

Στην ίδια διακήρυξη, περιγράφονται και οι στόχοι αυτής της προσπάθειας:

«Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ επιδιώκει να ενώσει όλους τους Εκπαιδευτικούς στο επίπεδο της πόλης και του νομού, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας (Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Ωρομίσθιοι, Αναπληρωτές, Μόνιμοι της δημόσιας, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των εργαζομένων εκπαιδευτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση). Βάση ενότητας και συσπείρωσης είναι τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας, τα δικά μας ταξικά συμφέροντα, το δικαίωμα όλων στη μόρφωση.

Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ θα παλεύει για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης, για ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς στο χώρο της εργασίας τους, στην εκμεταλλευτική κοινωνία που ζουν. Θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θα συντονίζει τη δράση της με τους άλλους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, για μια άλλη εκπαιδευτική πολιτική, για ένα άλλο σχολείο, για να γίνει η μόρφωση δικαίωμα όλων. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πορείας, θα συγκεντρώνονται δυνάμεις στη γραμμή της ταξικής πάλης, θα κερδίζει έδαφος το Παλλαϊκό Μέτωπο για την Ενιαία Λαϊκή Παιδεία.

Θέση στην Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που γενικά συμφωνούν με το πλαίσιο της αγωνιστικής συσπείρωσης και συνεργασίας και αποδέχονται το γενικότερο ρόλο του ΠΑΜΕ», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.

Πλαίσιο διεκδίκησης - συνεργασίας - αγωνιστικής συσπείρωσης

Το πλαίσιο διεκδίκησης και συνεργασίας αποτελείται από 9 σημεία, στα οποία συγκεντρώνονται αιτήματα που στρέφονται συνολικά ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, για υπεράσπιση και διεύρυνση του δικαιώματος στη μόρφωση, δουλιά με δικαιώματα, δημοκρατία στα σχολεία. Τα εννέα σημεία είναι τα εξής:

- Ενας λαός μία παιδεία

- Οχι στο σχολείο της αγοράς. Κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες

- Αγώνας για την εκπαιδευτική αναγέννηση, για ένα κίνημα που θα παρεμβαίνει στο μάθημα

- Σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους

- Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς

- Δημόσια κοινωνική υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους

- Αντίσταση και πάλη ενάντια στην υποκουλτούρα και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου

- Κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση

- Συσπείρωση και πάλη σε εθνικό και διεθνιστικό επίπεδο ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

ΟΛΜΕ
Διαφωνεί με το κλείσιμο των απογευματινών ΤΕΕ

Την αντίθεσή της στο μαζικό κλείσιμο ΤΕΕ, ανάμεσά τους και στο κλείσιμο όλων των απογευματινών ΤΕΕ, εξέφρασε η ΟΛΜΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου για την τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση με το οποίο τα ΤΕΕ καταργούνται και αντικαθιστώνται από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ), το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση 61 απογευματινών ΤΕΕ, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο τους εργαζόμενους μαθητές που τα επιλέγουν, στην ιδιωτική κατάρτιση. Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ είπαν ότι αυτό το μαζικό κλείσιμο σχολείων έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Παιδεία η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ επιλέγει το δρόμο της διεκδίκησης επιμέρους αιτημάτων, ενώ την ίδια στιγμή, όπως έχει δείξει η στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα, ακολουθεί τη λογική της αδράνειας αντί για αγώνες σύγκρουσης με το σύνολο της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα. Ειδικά σε μία περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση ενάντια σε δικαιώματα και κατακτήσεις, μια προσπάθεια της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, υποβάθμιση της Παιδείας, ένταση των ταξικών φραγμών.

Αλλωστε, και από το ζήτημα της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης αναδεικνύεται η ανάγκη αγώνων για μια άλλη Παιδεία, με περιεχόμενο και στόχους προς όφελος του λαού, ενάντια στην πολιτική που θέλει την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς υπηρέτες των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενάντια στην κατάργηση των απογευματινών ΤΕΕ, το ΔΣ της ΟΛΜΕ διοργανώνει σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

«Οδηγούν την ύπαιθρο στην ερήμωση»

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα κτιριακά προβλήματα σε σχολεία της Αρκαδίας

Χωρίς λύση παραμένουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τη λειτουργία σχολείων του Νομού Αρκαδίας. Για το θέμα, κατέθεσαν Ερώτηση στην υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου, οι οποίοι επισημαίνουν πως «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις με παρεμβάσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, η κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες δεν κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα».

Ενδεικτικά, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν περιπτώσεις σχολείων με σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Οπως σημειώνουν, «το Πειραματικό Γυμνάσιο Τρίπολης συνεχίζει να στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο, ενώ στο 1ο ΤΕΕ (ΕΠΑΛ) Τρίπολης, πρόσφατα αποκολλήθηκε κομμάτι τσιμεντένιας υδρορρόης άνω του ενός τόνου και από τύχη δε θρηνούμε θύματα (το συμβάν έγινε στη διάρκεια του καλοκαιριού). Τα υπό κατάργηση σχολεία της Γορτυνίας, για την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων, πήραν παράταση ενός έτους και του χρόνου θα κλείσουν, ενώ το Ειδικό Σχολείο του Κάψια στερείται της αναγκαίας υποδομής που χρειάζεται για ν' ανταποκριθεί στο ρόλο του. Αυτή η πολιτική οδηγεί την ύπαιθρο της χώρας μας σε ερήμωση», σημειώνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και καλούν την υπουργό Παιδείας να πάρει μέτρα για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Σήμερα η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ Πειραιά

Σήμερα Πέμπτη, αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστών θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Τεχνικής Εκπαίδευσης (Μουτσοπούλου 32) ενάντια στο κλείσιμο των απογευματινών ΤΕΕ.

Σήμερα η εκδήλωση για τα νέα βιβλία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση: πολιτική και ιδεολογική στόχευση» διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα, η ΑΕ της Αχτίδας Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο «ΣΥΡΜΟ» (Κολωνού και Οδυσσέως, στάση μετρό Μεταξουργείο, δίπλα στο «Περοκέ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ