ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ προβάρουν το κεντροαριστερό κοστούμι
  • Κοινές περιοδείες και συσκέψεις Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη
  • Ανακοίνωση της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Σαν «πείραμα» στην προοπτική μιας ευρύτερης συνεργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της «κεντροαριστεράς», παρουσίασαν τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στα Τρίκαλα ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, που, το περασμένο Σάββατο, πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία στην περιοχή, μίλησαν σε κοινή σύσκεψη στελεχών των δυο κομμάτων και σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του κοινού υποψήφιου νομάρχη, Σ. Παπαδόπουλου, στην Καλαμπάκα. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του τρικαλινού λαού και παραπλάνησης των αριστερών και προοδευτικών ψηφοφόρων, επιχείρησαν να πείσουν ότι αυτή η συνεργασία κινείται στην κατεύθυνση της «εναλλακτικής, προοδευτικής λύσης», έναντι της «συντηρητικής διαχείρισης» που κάνει η ΝΔ, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πιο προκλητικό - αν και αναμενόμενο - είναι ότι η «κολεγιά» των Τρικάλων συνδέεται με το γνωστό, συκοφαντικό και προβοκατόρικο αντικομμουνιστικό «εφεύρημα» περί δήθεν συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ στη Θεσσαλία. Χαρακτηριστική, απ' αυτή την άποψη, είναι η επισήμανση του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος, μιλώντας στη διακομματική σύσκεψη, είπε: «Αυτό που γίνεται εδώ είναι η ανταπόδοση μιας οφειλής που έχει η Θεσσαλία, που το 1998 επέτρεψε να γίνει γήπεδο περίεργων συμπράξεων και συμφωνιών σε επίπεδο ΤΑ. Είναι πραγματικά παράδοξο και βαθύτατα προβληματικό να ζούμε εδώ στη Θεσσαλία, μ' αυτά τα ιστορικά, κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά, μια άμεση, ή έμμεση συνεργασία ανάμεσα στις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ και δυνάμεις του ΚΚΕ».

Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ

Την οφειλόμενη απάντηση έδωσε η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει ότι «φαίνεται πως ο συνδυασμός του κ. Παπαδόπουλου έχει σοβαρά προβλήματα και γι' αυτό αναγκάζονται να καλέσουν το "βαρύ πυροβολικό" για βοήθεια», τονίζει: «Το κοινό που συνδέει τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη είναι ο πόνος για το πείραμα της "κεντροαριστεράς" στην Ελλάδα, σε στιλ Ντ' Αλέμα - Πρόντι και όλων των άλλων ψευτοσοσιαλιστών...». Και παρακάτω υπογραμμίζει: «Δεν τους πήρε ο πόνος για το λαό και τα προβλήματά του. Πασχίζουν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερους εκφραστές των συμφερόντων που στηρίζουν. Βέβαια, της δικής τους λογικής, διαχείρισης του συστήματος εκμετάλλευσης. Ολα τα άλλα μεγάλα λόγια για "πρωτόγνωρο πείραμα" με στόχο την "εναλλακτική διακυβέρνηση", για δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, για ΤΑ της αυτονομίας και όχι της εξάρτησης από τον κρατικό μηχανισμό", είναι για το θεαθήναι, για το ξεγέλασμα του κόσμου του μεροκάματου».

Η ανακοίνωση, αναφερόμενη στις «συμβουλές» και «παραινέσεις» του Ε. Βενιζέλου προς οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, υπογραμμίζει: «Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, όπως και σημαντικά τμήματα των εργαζόμενων φτωχών λαϊκών στρωμάτων του νομού μας δεν έχουν κανένα δίλημμα. Θεωρούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό του Νομού Τρικάλων να τους ζητάει να καταθέσουν ψήφο στην "κεντροαριστερά", δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και τα συμφέροντα που αυτό εκφράζει. Δεν πρόκειται να δώσουν άφεση αμαρτιών στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, στην πολιτική που τους χαντακώνει, στην πολιτική που έρχεται κόντρα με τα συμφέροντά τους. Δεν πρόκειται να επικροτήσουν το ρόλο που ανέλαβαν ορισμένοι, όπως ο κ. Παπαδόπουλος και άλλοι θεσιθήρες και αριβίστες...».

Και καταλήγει: «Γνωρίζουν καλά ότι αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές του Οχτώβρη είναι πόσο μεγάλες θα είναι οι απώλειες του δικομματισμού, που τόσο υποκριτικά αντιμάχεται ο ΣΥΝ, και πόσο θα ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια της αγωνιστικής συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες συνεργαζόμενες αγωνιστικές δυνάμεις του λαού μας. Ξέρουν ότι όσο περισσότεροι νομάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλεγούν από τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, τόσο περισσότερους αγωνιστές θα έχουν στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στους αγώνες που έρχονται, αποκούμπι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Βήματα συνεργασίας

Θέμα αύξησης του εργάσιμου χρόνου σε 64 από 48 ώρες τη βδομάδα έχει θέσει ο Τ. Μπλερ στην ΕΕ

Οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των 13 χωρών της Ανατολικής Ασίας συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης - Ασίας (ASEM) στο Ελσίνκι.

Τη Σύνοδο απασχόλησε η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των ηπείρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 50% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, τόνισε ότι εδώ και δέκα χρόνια που λειτουργεί η διαδικασία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των σχέσεων με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση. Στη Σύνοδο, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάστηκαν τα ζητήματα της πολυμέρειας, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και ο Λίβανος.

Επίσης, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην παγκοσμιοποίηση, την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ανάπτυξη του ρόλου των επιχειρήσεων, των οποίων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επιδιωχτεί να διευρυνθεί η συνεργασία. Επίσης, συζητήθηκε και ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών ώστε, όπως ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, «να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση και να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία».

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι συζητήθηκε το θέμα της διεύρυνσης ενόψει και των ανακοινώσεων της Επιτροπής - για Ρουμανία, Βουλγαρία και Τουρκία - και ότι τον ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις.

Επίσης, συζητήθηκε και το ζήτημα του χρόνου εργασίας, αλλά και θέματα, όπως η κατάσταση στο Λίβανο και το Μεσανατολικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έχει υποβάλει πρόταση να αυξηθούν οι ώρες εργασίας ανά βδομάδα από 48 σε 64. Ορισμένες κυβερνήσεις φέρεται να εξέφρασαν αντιρρήσεις, αλλά είναι φανερό ότι γίνεται «προετοιμασία εδάφους»...

Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βίκε Φραϊμπέργκα, η οποία είναι υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Στο φως υπόθεση εκβιασμού

Σε υπόθεση εκβιασμού της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ φέρεται να εμπλέκεται ανώτερο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ατόμου που συνέλαβε επ' αυτοφώρω χτες το μεσημέρι η Αστυνομία (σε συνεργασία με υπαλλήλους του ΣΔΟΕ), μετά την παραλαβή μεγάλου χρηματικού ποσού από στέλεχος της εταιρείας.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου ενημερώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σ. Ζησιμόπουλο για την καταγγελία στελέχους της γαλακτοβιομηχανίας, «ότι κάποιο άτομο του προσέφερε έναντι πολύ υψηλής αμοιβής απαλλαγή από την υπόθεση, η οποία εκκρεμούσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού». Σύμφωνα με πληροφορίες, απαιτήθηκαν από τη γαλακτοβιομηχανία 2,5 εκατ. ευρώ για τη μη επιβολή προστίμου 25 εκατ. ευρώ.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στήθηκε επιχείρηση για τη σύλληψη του υπόπτου. Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το σχετικό ραντεβού και ο κατηγορούμενος συνελήφθη, έχοντας παραλάβει από τον εκπρόσωπο της εταιρείας 200.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ως πρώτη δόση του συμφωνηθέντος ποσού. Ο συλληφθείς φέρεται να υποστήριξε ότι ενεργούσε για λογαριασμό στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τον οποίο έχει συγγενική σχέση.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε την εξέλιξη της προανάκρισης για να μην αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, απευθυνόμενος, όπως είπε, σε ...υποψήφιους εκβιαστές, δήλωσε ότι «οι ποινές και οι επιπτώσεις θα υπάρχουν, όσο ψηλά και αν βρίσκεται το συγκεκριμένο άτομο». Επιχείρησε έτσι να αξιοποιήσει προς όφελος της κυβέρνησης μια υπόθεση που αποκαλύπτει την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των «ανεξάρτητων αρχών», οι οποίες προβάλλονται ως εγγύηση διαφάνειας στην αγορά ή όπου αλλού εμπλέκονται. Εξάλλου, όπως και ο ίδιος ο υφυπουργός επισήμανε, η υπόθεση δε θα είχε αποκαλυφθεί, εάν δεν έκανε την καταγγελία η επιχείρηση που εκβιάστηκε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Από χρόνια η στενή σύμπλευσή τους στην Αυτοδιοίκηση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις κατά την κοινή περιοδεία που έκαναν πρόσφατα στα Τρίκαλα ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, ότι η συνεργασία τους στα Τρίκαλα είναι πείραμα ευρύτερα για τις προοδευτικές δυνάμεις, η Αλέκα Παπαρήγα, από τη Λάρισα όπου βρέθηκε, επισήμανε:

«Δεν είναι πείραμα, γιατί αυτή η στενή σύμπλευση αυτών των δυνάμεων υπήρχε από χρόνια στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, σε όλα τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μάλιστα και με τη ΝΔ.

Εκεί κρίνεται μια πολιτική δύναμη. Οχι στην αντιπολίτευση, αλλά όταν είναι στη διοίκηση και στη συνδιοίκηση. Ο ΣΥΝ έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, γιατί δυσκολεύει τη δημιουργία ενός ισχυρού άξονα κατά της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ