ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Συνεχίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης

Με δυναμισμό ξεκίνησε χτες σε όλο τον κόσμο η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών, που βρίσκονται καταδικασμένοι με βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ. Οι Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ συμπληρώνουν 8 χρόνια κρατούμενοι, γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους! Το «έγκλημά» τους, που γι' αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ότι διείσδυσαν στις αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ για να αποτρέψουν νέες εγκληματικές ενέργειες στο νησί. Η κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος των ΗΠΑ που τους αποδόθηκε κατέρρευσε σε όλη τη διάτρητη δικαστική διαδικασία, και οι ήρωες αυτοί έχουν κερδίσει την εκτίμηση εκατομμυρίων σκεπτόμενων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας το έναυσμα της καμπάνιας για την άμεση απελευθέρωσή τους δόθηκε με την πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, που κυκλοφορεί κείμενο διαμαρτυρίας (δημοσιεύτηκε χτες στο «Ρ») το οποίο ήδη υπογράφουν επιφανείς προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Πρώτα από όλους ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, που η εφημερίδα μας δημοσίευσε χτες αποκλειστική του συνέντευξη.

Επίσης οι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας και πολλοί άλλοι. Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται και πρέπει το κείμενο διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα συμπαράστασης στους πέντε να φτάσει σε κάθε χώρο δουλιάς και κατοικίας, σε κάθε νεολαιίστικο χώρο.

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, μαζί και με άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί και το περίπτερο που θα έχει στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», για τη μαζική συγκέντρωση υπογραφών.

Κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο

Κλιμακώνεται η παγκόσμια καμπάνια για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών. Σε πολλές χώρες του πλανήτη, έχουν διοργανωθεί μια σειρά εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, με την απαίτηση να «σπάσει η σιωπή» και να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί πατριώτες.

Χτες μάλιστα ξεκίνησαν και επίσημα οι κινητοποιήσεις της παγκόσμιας εκστρατείας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών στην Κούβα. Στην Αβάνα, στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Beneto Juarez» στους συγγενείς των πέντε αγωνιστών.

Σημαντική θέση σ' αυτήν την εκστρατεία έχουν και οι συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις που διατυπώνουν το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσής τους, με χαρακτηριστική την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Βραζιλίας να υποβάλει διεθνές αίτημα στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις.

Ηδη, η «Εθνική Επιτροπή για την απελευθέρωση των Πέντε» στις ΗΠΑ και δεκάδες άλλες λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει πολύμορφες κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα τη διαδήλωση που έχουν προγραμματίσει στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτέμβρη. Διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία στο Μπουένος Αϊρες πραγματοποίησε το «Κίνημα Αλληλεγγύης με την Κούβα» στην Αργεντινή, αλλά και στη Βολιβία αναμένονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Λα Πας από το «Συντονιστικού των Πολιτών και Κοινωνικών Οργανώσεων του Λαού». Στη Βολιβία θα παρευρεθούν και συγγενείς των Πέντε, ενώ τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή της χώρας ενέκριναν αποφάσεις που στηρίζουν το αίτημα της απελευθέρωσής τους. Πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Μεξικό, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Στην Πορτογαλία, η «Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας» (CGTP) ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια αλληλεγγύης με απαίτηση την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών, αλλά και στην Τουρκία, η «Ενωση Φιλίας με την Κούβα - Χοσέ Μαρτί» έχει ξεκινήσει εκδηλώσεις από την προηγούμενη βδομάδα. Στη Ρωσία έχουν δημιουργηθεί και νέες επιτροπές αλληλεγγύης σε μια σειρά πόλεις, ενώ στην Κρατική Δούμα θα προταθεί και ψήφισμα που θα ζητά την απελευθέρωσή τους.

Σήμερα είναι ακόμα πιο αναγκαία και επιτακτική η παραπέρα δράση και κινητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών μετά την απόφαση του αμερικανικού Εφετείου (στις 10 Αυγούστου του 2006) να επικυρώσει τις πολύ βαριές καταδίκες των Κουβανών πατριωτών και να παρατείνει την κράτησή τους στις αμερικανικές φυλακές. Η απόφαση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ατλάντα, με την οποία ανακλήθηκαν οι ποινές που τους είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως και διέταξαν την επανάληψη της δίκης.

ΚΟΥΒΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Σε εξέλιξη η σημαντική Συνάντηση

ΑΒΑΝΑ.--

Τα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η υγειονομική περίθαλψη αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι μόνο λίγα από τα θέματα που συζητούν οι αντιπρόσωποι που παίρνουν μέρος στις εργασίες της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ) που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα. Μετά την αποδοχή δύο νέων μελών, της Αϊτής και του Σαν Κριστομπάλ και Νέβις - ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των χωρών σε 118 - κορύφωση της Συνόδου θα είναι και η συνάντηση των πάνω από 50 ηγετών, μεταξύ αυτών της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Αλγερίας, του Εκουαδόρ, του Πακιστάν, του Ιράν, της Συρίας, των Φιλιππίνων, του Λάος, της Νοτίου Αφρικής, που παίρνουν μέρος στις εργασίες. Περίπου 3.000 αντιπρόσωποι και καλεσμένοι παρευρίσκονται στις εργασίες, ανάμεσά τους και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Ντενίς Σασού Νγκουέσο και της Αραβικής Ενωσης, Αμρι Μούσα.

Αναμένονται επίσης να σημειωθούν σημαντικές διεργασίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου, καθώς η δράση του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που ιδρύθηκε το 1961 στο Βελιγράδι, έχει ατονήσει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Η τελική διακήρυξη της Συνόδου, το κείμενο της οποίας είναι σε διαδικασία επεξεργασίας αναμένεται να περιλαμβάνει διεθνή ζητήματα όπως τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, την επιθετικότητα του Ισραήλ τόσο ενάντια στον παλαιστινιακό λαό όσο και στον πόλεμο που εξαπέλυσε στο Λίβανο, τον εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ και την απαίτηση για άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, καθώς και την απελευθέρωση των «5». Παράλληλα, η Κούβα έχει προγραμματίσει να προωθήσει μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις για κοινά προγράμματα που αφορούν στην Υγεία, όπως το πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα», που ήδη εξελίσσεται σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και σε άλλες περιοχές και έχει θεραπεύσει από προβλήματα όρασης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ή στην Εκπαίδευση, το πρόγραμμα «Ναι μπορώ», που αξιοποιείται για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Σ' αυτήν τη Σύνοδο, η Κούβα αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων από τη Μαλαισία για τα επόμενα 3 χρόνια.

Εκδήλωση στην Κρήτη

Με επιτυχία στην πλατεία του Αγ. Τίτου στο Ηράκλειο που είχε γεμίσει από κόσμο και νεολαία, πραγματοποιήθηκε, προχτές τη Δευτέρα το βράδυ, εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας και στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που διοργάνωσαν από κοινού η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Ηρακλείου, η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» και η Επιτροπή Ειρήνης του νομού, και χαιρέτισε ο Κουβανός πρέσβης στην Ελλάδα Ερμες Ερναντές Ερέρα, ενώ παραβρέθηκε και ο γιος του Τσε, Καμίλο Γκεβάρα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Μωϋσάκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και στη συνέχεια μίλησαν ο Στέλιος Ορφανός, υποψήφιος Δήμαρχος με την «ΑΚΔΗ», και ο Κώστας Ξυλούρης, υποψήφιος Νομάρχης Ηρακλείου με τη «ΝΑΣ». Και οι τρεις ομιλητές σημείωσαν ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα μικρό δείγμα της συμπαράστασης και αλληλεγγύης του ηρακλειώτικου λαού στους πέντε αγωνιστές. Και κάλεσαν τον ελληνικό λαό να συνεχίσει και να ενισχύσει με κάθε τρόπο τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο λαό της Κούβας και με τους αγώνες του να σταθεί εμπόδιο στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Κουβανός πρέσβης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης τόνισε ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση των πέντε δεν είναι νομικός αλλά πολιτικός αγώνας. Κι αυτή η πίεση και αλληλεγγύη πρέπει να διοχετευτεί μέσα στις ΗΠΑ και στους Κουβανούς εκεί. Επίσης σε σχέση με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας», υπογράμμισε, ότι οι ΗΠΑ βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους τρομοκράτες με τους αγωνιστές, όταν οι ίδιες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν και υποθάλπουν τρομοκράτες με σκοπό να στραφούν ενάντια στην Κούβα.

Αναχώρησε χτες για την Κούβα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που διεξάγεται στην Αβάνα από τις 11 Σεπτέμβρη. Στις εργασίες της Συνόδου θα πάρουν μέρος 118 χώρες - μέλη του κινήματος, μαζί με άλλους τουλάχιστον 50 αρχηγούς κρατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ