ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Με ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην πλατεία της Νέας Φώκαιας ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία της σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρωί περιόδευσε στο σχολικό συγκρότημα των ΤΕΕ του «Ευκλείδη», όπου μίλησε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στη συνέχεια συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων στην «Εγνατία Οδό». Ακολούθως επισκέφθηκε τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και συμμετείχε σε σύσκεψη τοπικών φορέων του Δήμου Παλλήνης, που πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας η οποία κατέκαψε το δάσος της Κασσάνδρας.

Την Αλ. Παπαρήγα συνόδευαν τα μέλη του ΠΓ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Γιώργος Μαρίνος, τα μέλη της ΚΕ Κ. Αβραμόπουλος, Μ. Μαΐλης, Ν. Χριστάνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, ο Γραμματέας της ΝΕ Π. Γουρλομάτης και ο υποψήφιος νομάρχης Χαλκιδικής της ΝΑΣ Ν. Παρθενιώτης.

Επικίνδυνες οι αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση

Το σχολικό συγκρότημα των δημόσιων ΤΕΕ «Ευκλείδης» επισκέφτηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα«Ευκλείδης»

Motion Team

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα«Ευκλείδης»
Επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώματα είναι οι αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η νεολαία μπορούν με τους αγώνες τους να τις περιορίσουν και να αποσπάσουν κατακτήσεις, έχοντας καθαρό ότι δεν έχουν ελπίδες ουσιαστικής αναβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Τα παραπάνω σημείωσε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της στο σχολικό συγκρότημα των δημόσιων ΤΕΕ «Ευκλείδης» χτες το πρωί η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Τη συζήτηση άνοιξαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Νίκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕΘ, και Γιάννης Νοτάκης από την Ε΄ ΕΛΜΕΘ. Οπως επιβεβαιώθηκε εισαγωγικά κι από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης που παραβρέθηκε, οι εγγραφές των μαθητών στα ΤΕΕ φέτος είναι λιγότερες συγκριτικά με τις περσινές.

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ενώ σε σχέση με τη νυχτερινή εκπαίδευση σημείωσε ότι δε θα πρέπει να καταργηθεί, αλλά ούτε και να είναι ο «φτωχός συγγενής» του ημερήσιου σχολείου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, το δημόσιο δωρεάν σχολείο, καθώς όλα τα παιδιά στην εποχή μας μέχρι την ηλικία των 18 χρειάζονται ενιαία μόρφωση υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητα από το αν θα ακολουθήσουν στη συνέχεια κάποια επαγγελματική εκπαίδευση ή επιστημονική.

Οπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, η άποψη του ΚΚΕ έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Δηλαδή τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, όπου οξύνονται και αναπαράγονται οι ταξικοί φραγμοί.

Αναφερόμενη στα προβλήματα των εκπαιδευτικών των επαγγελματικών σχολείων ως μέρος του συνολικού προβλήματος της Παιδείας, ξεκαθάρισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η πλήρης και σταθερή εργασία για όλους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπαιδευτικών, με διαπιστώσεις από την πείρα τους για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, την ταξική κατηγοριοποίηση και την αναγκαιότητα αναβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου.

Στο κλείσιμο της συζήτησης σημείωσε πως οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν ένιωσαν την πυγμή και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και της νεολαίας. Κι επισήμανε με αισιοδοξία ότι μπορεί σε ένα χρονικό διάστημα να αλλάξει η πολιτική συμπεριφορά των εργαζομένων και στην Παιδεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παντού και με την ψήφο του και με τους αγώνες να περιορίσει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και να αποσπάσει κατακτήσεις, γιατί στην Παιδεία εμπλέκεται ένα μεγάλο κομμάτι του λαού.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης καίει τα δάση

Με τους τοπικούς φορείς του Δήμου Παλλήνης συζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η πολιτική εμπορευματοποίησης είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των δασών, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στο λαό της Κασσάνδρας και τους φορείς του και τους κάλεσε να διεκδικήσουν αγωνιστικά όλα τα αναγκαία έργα και τις υποδομές, πλήρεις αποζημιώσεις για όσους επλήγησαν και την εφαρμογή ουσιαστικής πολιτικής δασοπροστασίας. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είδε από κοντά την αγωνία των κατοίκων του Δήμου Παλλήνης, που πριν ένα μήνα βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία εκπροσώπων των φορέων της περιοχής, τόσο ο δήμαρχος Κ. Καπούλας όσο και οι υπόλοιποι, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες, επαγγελματίες, κατήγγειλαν πως ένα μήνα μετά τη φωτιά ακόμη δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, δεν έχει αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών, τα αντιπλημμυρικά έργα. Χιλιάδες κάτοικοι ζουν με το φόβο των πλημμυρών που αναμένεται να προκύψουν με τις πρώτες βροχές.

«Πάνω από όλα και κριτήριο για μας είναι η πλήρης προστασία των δασών», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και πρόσθεσε πως πρέπει άμεσα να σταματήσει το «αίσχος» μείωσης των κονδυλίων για τη δασοπροστασία. «Εχουν παρθεί εγκληματικά μέτρα σε βάρος των δασών και από εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Σε συνδυασμό βέβαια με τις σκοπιμότητες που υπάρχουν γύρω από την ιδιοκτησία γης και την αξιοποίησή της», είπε. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τους πληγέντες και τους καλλιεργητές και γι' αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους και, πάνω από όλα, τη λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε μια τέτοια κατάσταση, γιατί, όπως είπε, «δυστυχώς Χαλκιδικές υπάρχουν πολλές». Και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη μιας σχεδιασμένης πολιτικής για τη δημιουργία των νέων οικισμών με όρους λαϊκής στέγης, ώστε να μη «χρειάζεται» να καίγονται τα δάση για να ξεπουλιέται η γη.

Το σωφρονιστικό σύστημα νοσεί

Τις Αγροτικές Φυλακές της Κασσάνδρας επισκέφτηκε η Αλέκα Παπαρήγα

«Το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα, παρά τα μεγάλα λόγια των κυβερνήσεων που πέρασαν, υποφέρει βαθιά», διαπίστωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που χτες επισκέφτηκε τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, μια σχετικά καλύτερη εκδοχή του σωφρονιστικού συστήματος. Στη διάρκεια της παραμονής της ενημερώθηκε για τη λειτουργία της φυλακής από τον διοικητή Ε. Παπαλεξίου και συζήτησε με τους υπαλλήλους. Ο εκπρόσωπος των υπαλλήλων Κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα, κυρίως όμως στάθηκε στην έλλειψη προσωπικού, που σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων τούς αναγκάζει να δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς ρεπό. Σύμφωνα με τον οργανισμό, θα έπρεπε να απασχολούνται 166 άτομα και εργάζονται μόλις 97. Αυτή την περίοδο κρατούνται 261 άτομα, ενώ μέσα στην τελευταία διετία πέρασαν και αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι.

«Πρέπει να γίνει και εδώ παρέμβαση. Ομως δεν μπορεί να γίνει αποσπασματικά από το υπόλοιπο σωφρονιστικό σύστημα», είπε η Αλέκα Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: «Το επείγον ζήτημα είναι η αύξηση του προσωπικού, χρειάζεται από ό,τι φαίνεται και ανασυγκρότηση των κτιρίων. Εδώ π.χ. θα μπορούσε να λειτουργήσει και κέντρο απεξάρτησης και κάποιες σχολές. Πέρα δηλαδή από την πρακτική μαθητεία, να υπάρχει πιο συστηματική επαγγελματική ειδίκευση κλπ.». Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που παραμένει ενεργός, παρά τις αντιδράσεις των φορέων, για παραπέρα συρρίκνωση της στρεμματικής έκτασης των φυλακών. Οπως είπε, «η περιοχή αυτή είναι φιλέτο, έχει πράσινο, έχει θάλασσα και δεν είναι διόλου απίθανο να πουληθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ