ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Κάλεσμα ανυπόταχτης επιλογής!

Αντάμωμα, σύναξη, χαμόγελο, μουσικές, χρώματα, Φεστιβάλ... Ανθρωποι, εικόνες, νιάτα, εργαζόμενοι ψημένοι στο μεροκάματο, μαθητές μετά το σχολείο, εργατόπαιδα μετά τη δουλιά ήταν εκεί! Οι πύλες άνοιξαν, τα φώτα άναψαν, στην Πανεπιστημιούπολη κάνουμε Φεστιβάλ κι αυτό τα λέει όλα από μόνο του.

Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» είναι γεγονός. Είναι ένα κάλεσμα στη νέα γενιά να μη συμβιβαστεί, να μη «φτιαχτεί» στα μέτρα που κόβουν οι αστοί, να κάνει το βήμα, προς τον άλλο δρόμο, αυτόν το δύσκολο μα τόσο όμορφο δρόμο που οδηγεί στην ανατροπή, που οδηγεί στο δίκιο. «Κάνε νόμο το δίκιο σου» προτρέπει ένα από τα συνθήματα της κεντρικής σκηνής κι οι νέοι της ΚΝΕ, πίσω από τα μπαρ, μπροστά από τα περίπτερα, στις πύλες και τις σκηνές, με τον «Οδηγητή» και τις «Κάρτες γνωριμίας με την ΚΝΕ» στο χέρι είναι περήφανοι, γιατί έκαναν αυτή την επιλογή, πορεύονται με το νόμο του δίκιου, του δίκιου της τάξης τους!

Και δεν είναι μόνοι τους σ' αυτό το δρόμο. Γνωρίζουν πως είναι μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους νέους, είναι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, είναι μαζί με ολόκληρους λαούς... Με τους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, που δε σκύβουν το κεφάλι, που δεν παραδίδουν τα όπλα, όποια κι αν είναι αυτά τα όπλα τους... Μοσχοβολούσε Κούβα χτες η Διεθνούπολη και η αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης πήγαινε παρέα με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και το Λίβανο.

Και για όσους αναρωτήθηκαν από πού αντλούν αυτή τη δύναμη τα παιδιά της ΚΝΕ, πάλι τα γιγαντοσυνθήματα της κεντρικής σκηνής δίνουν την απάντηση: «Δύναμή μας η πολιτική του ΚΚΕ»! Εκεί δεσπόζει εξάλλου και το αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με ντοκουμέντα, κάποια από τα οποία βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Γιατί η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

Με το ίδιο υλικό, με ανυπακοή, οι νέοι κι οι εργαζόμενοι μπορούν και σήμερα να γράψουν ιστορία, κάνοντας ένα βήμα σήμερα κι ένα ακόμα μεγαλύτερο αύριο, βαδίζοντας όλο και πιο κοντά στην προοπτική της ανατροπής... Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια ευκαιρία για τέτοια βήματα και το Φεστιβάλ είναι ένα αντάμωμα του ΚΚΕ και του λαού, των εργαζομένων, μπροστά σε αυτή τη μάχη.

Με τα τραγούδια του και τα ποιήματά του, με τους πίνακες και τις φωτογραφίες του, το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» δηλώνει ότι «η τέχνη είναι οδηγός μάχης του λαϊκού αγωνιστή, σημαία στα χέρια της ελευθερίας». Κάθε του γωνιά κουβαλάει πίσω της μέρες, ακόμα και μήνες δουλιάς, δουλιάς με μεράκι, φαντασία και αποφασιστικότητα ότι τίποτα από αυτά που μας πλασάρουν δεν είναι έτσι. Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και «θα τον αλλάξουμε εμείς»!

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΕΔΡΑ

21.30 Αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από την Ορχήστρα «Μ. Θεοδωράκης» με τους Μ. Δημητριάδη - Δ. Μπάση - Τρίφωνο.

23.00 Banda Bassotti με ska μουσική και διεθνιστικά τραγούδια.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.30 «Τρεις ευχές» (μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα).

21.50 «Κόντρα στον άνεμο» (μαθητικό ερασιτεχνικό συγκρότημα).

22.15 «Τοξικά Απόβλητα».

22.45 Boogie Base (jazz μουσική).

23.45 «Τσοπάνα rave».

ΛΑΪΚΟ ΣΤΕΚΙ

21.30 Παραδοσιακοί χοροί με το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και την Β. Λύτρα.

22.30 Γιώτα Βέη «Φωνές της Ιωνίας».

23.30 Δ. Κοντογιάννης και Σ. Παπάζογλου σε ένα αφιέρωμα στον Π. Γεραμάνη - λαϊκό γλέντι.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00 «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο με τη θεατρική ομάδα Καματερού «Εκτός Σχεδίου».

21.30 «Φυσική επιλογή;» από τη χορευτική ομάδα της ΚΝΕ, σε χορογραφία της Σ. Μάντη και videoart του SOCOS.

22.30 «Το τραγούδι πάει θέατρο», ανθολογία από τις συνεργασίες του Β. Λέκκα με τους συνθέτες Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Μαρκόπουλο, Γ. Τρανταλίδη και τα τελευταία τραγούδια με τον Γ. Σπάθα.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2

20.00 «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα «Δρυός Τόποι» (υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών - ΠΟΦΠΑ).

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

20.30, στο χώρο νέων εργαζομένων, για τη μάχη των νομαρχιακών δημοτικών εκλογών.

20.00, στο περίπτερο του «Οδηγητή», για το πολιτικό σκίτσο. Συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι: Βασίλης Παπαγεωργίου («Ριζοσπάστης») και Γιάννη Δερμεντζόγλου («Ελεύθερος Τύπος»).

20.00, στο χώρο Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, θέμα: «Το Ψυχαγωγικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Τηλεόρασης και η επίδρασή του στη διαμόρφωση της συνείδησης του νέου».

20.30, στο χώρο των ΑΕΙ, για τις κινητοποιήσεις και την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Το Σάββατο η Αλέκα Παπαρήγα

Το Σάββατο 16 του Σεπτέμβρη, στις 9.15 μ.μ., θα μιλήσει στο 32ο Φεστιβάλ, στην Πανεπιστημιούπολη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Την ίδια μέρα, στις 9.00 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Μια ξεχωριστή συζήτηση

Αύριο Παρασκευή, στο χώρο των φοιτητών και σπουδαστών, θα γίνει στις 20.30, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τον αντικομμουνισμό.

Στο πάνελ της συζήτησης που θα αναπτυχθεί με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης θα συμμετέχουν: η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τριμπέρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ