ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
«Αχόρταγος» όπως παλιά «Ηρακλής»;

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Πληθαίνουν οι φωνές από το χώρο της αστικής τάξης που διαπιστώνουν σαπίλα, όχι όμως στην ίδια τη βάση του συστήματός τους, αλλά στο εποικοδόμημα, στο χώρο της πολιτικής. Βολική εξήγηση.

Λες και η πολιτική σαπίλα είναι άσχετη με το σύστημα που υπηρετεί.

Στο παρελθόν κάπως έτσι καλλιεργήθηκε ξανά και ξανά η άποψη ότι είναι ώρα για κάποιον σωτήρα.

Τα σημάδια προς μία τέτοια κατεύθυνση είναι και σήμερα πολλά. Το θύμα πάντα ένα: Tα εργαζόμενα τμήματα του πληθυσμού. Που καλούνται να νιώσουν συνυπεύθυνα για ένα σάπιο σύστημα και να το σώσουν υμνώντας κάποιον σωτήρα, τον επόμενο δυνάστη τους.

Ετσι αντικατέστησε ο Καραμανλής τον Σημίτη, ο Σημίτης τον Μητσοτάκη, ο Μητσοτάκης τον Παπανδρέου κι εκείνος την «επάρατο» που την έβαλε στο «χρονοντούλαπο» για να εμφανιστεί μετά ξανά ως χρυσή εφεδρεία. Οι αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης έφεραν μόνο δεινά και ξανά δεινά στα λαϊκά στρώματα.

Πολύ πριν από σήμερα είχε έρθει ο καιρός για ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα είναι απόλυτα μονόδρομος για όποιον δε βρίζει το απόγευμα στο καφενείο και την άλλη μέρα το πρωί πάει και προσκυνάει εκεί που χτες έφτυνε.

Τα πράγματα εξελίσσονται επικίνδυνα ακόμα και για όσους τρέφουν αυταπάτες περί δημοκρατίας, που δήθεν μπορεί να λειτουργήσει στην εποχή του ιμπεριαλισμού.

Στα ψιλά της διεθνούς αρθρογραφίας διαβάζεις πως όσο πιο ισχυρό το αστυνομικό κράτος τόσο καλύτερα. Οτι κυνηγάνε την «Αλ Κάιντα» προσπέρασέ το. Εχουν πάντα ανάγκη από ένα πρόσχημα. Απλή μετάφραση θέλει από στοιχειώδη νου για να καταλάβεις ότι η σιδερένια φτέρνα σήμερα είναι παρούσα σφάζοντας με το γάντι. Είναι καιρός για αντεπίθεση.

Υπάρχει - χτίζεται η συμμαχία γι' αυτήν την αντεπίθεση.

Η συμμετοχή μας σ' αυτό το μέτωπο δεν είναι φιλολογικό σχήμα, απαιτεί έμπρακτα ανάληψη ευθύνης, σ' εκείνο το πεδίο που μπορούμε ακόμα να κινηθούμε, άνθρωπο τον άνθρωπο, στη γειτονιά, στη δουλιά, στο σχολείο.

Ασχετο: Η σημερινή κόντρα αφορά ενδοταξικό πρόβλημα της αστικής τάξης. Με επιπτώσεις στην εργατική. Η λύση του δεν μπορεί να δοθεί από τίμιους αστούς, γιατί δεν υπάρχουν τίμιοι αστοί. Αυτοί κλέβουν την υπερεργασία του εργάτη. Δεν μπορεί να δοθεί ούτε από έντιμους εργάτες, γιατί δεν είναι θέμα εντιμότητας.

Είναι στη βάση του θέμα ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό στο πολιτικό εποικοδόμημα.

Αρα, και η λύση του δεν μπορεί να υπάρχει έξω από τη λύση του πολιτικού προβλήματος, που με τη σειρά του είναι θέμα ταξικής επιλογής.

Οσο η εργατική τάξη δεν επιλέγει μονοκούκι το δικό της κόμμα για να ασκήσει αυτή καθαυτή όλες τις εξουσίες, πάνω από το βόθρο θα αλλάζει μόνο το όνομα του «Αχόρταγου»... Δε χρειαζόμαστε «Ηρακλή». Γιατί αρκεί να καταργήσουμε το βόθρο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΔΡΑΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ

ΤΟ «ΛΟΥΣΙΜΟ»: «Αυτό που φοβόμασταν, δυστυχώς θα συμβεί... Επιδημία αποκαλύψεων σκανδάλων θα συγκλονίσει την πολιτική ζωή του τόπου. Τα περισσότερα εκκολάφθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά λόγω ατολμίας της θα τα "λουστεί" η σημερινή κυβέρνηση» (ο Δ. Ρίζος στον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ»).

Ο ΤΡΟΜΟΣ: «Δυόμισι χρόνια μετά την άνοδό της στην εξουσία, η ΝΔ βλέπει με τρόμο μια νομενκλατούρα που ξεπηδάει από τα σπλάχνα της να κουρελιάζει τους προεκλογικούς φιλιππικούς κατά της διαφθοράς» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Στιγμιότυπο στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ. Η συνέντευξη έχει μόλις ολοκληρωθεί και ανώτατο στέλεχος της εταιρίας συζητά με δημοσιογράφους, όταν ένας από αυτούς λέει: "Με το μικρό μου το μυαλό νομίζω ότι αυτή η υπόθεση (σ.σ. δηλαδή το σκάνδαλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) δε θα είχε έρθει ποτέ στη δημοσιότητα αν δεν υπήρχε η διαμάχη της ΜΕΒΓΑΛ με τη ΔΕΛΤΑ". Χωρίς κανένα δισταγμό το στέλεχος της ΜΕΒΓΑΛ απαντά: "Μάλλον δεν έχεις μικρό μυαλό"» (η καταγραφή στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΟΖΕΙ»: «Πόση μοναξιά αισθάνονται όσοι ψηφίζουν με ιδεολογικά κριτήρια. Καθώς και εκείνοι που αρνούνται να μετάσχουν σ' αυτό το άγριο, καθημερινό αλισβερίσι... Αλλά και πόσο υπερήφανοι πρέπει να νιώθουν επειδή ξεχωρίζουν μέσα σ' αυτόν τον εσμό» (ο Γιάννης Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΕΡΝΑ ΤΟΥΣ: «Ο κόσμος είναι ασφαλέστερος. Και αυτό διότι ο πραγματικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ο πόλεμος χωρίς στρατούς, μαχητικά αεροσκάφη και μεγάλα λόγια είναι αποδοτικός. Πρόκειται για την εξελισσόμενη κινητοποίηση αστυνομίας, εμπειρογνωμόνων, μυστικών υπηρεσιών, δικαστικών, οι οποίοι ερευνούν συγκεκριμένα δίκτυα και πυρήνες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στη Δύση, που προσπαθούν να διαδώσουν το πνεύμα της Αλ Κάιντα. Πολλά τρομοκρατικά σχέδια εξαρθρώθηκαν στη Δύση, μέσω συντονισμένης δράσης της αστυνομίας και της διεθνούς συνεργασίας» (ο Oliver Roy στην «International Herald Tribune» / «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την πόλη μας...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 2.282 ευκαιρίες στο δημόσιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΟΠΡΟΣ του Αυγεία η Ελλάδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΒΑΡΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ για τρεις στην υπόθεση ΜΕΒΓΑΛ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ με κουμπαράδες

ΕΘΝΟΣ: ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ με υψηλές διασυνδέσεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς

ΤΑ ΝΕΑ: Η συμμορία των γαλάζιων κουμπάρων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συνδικάτο γαλάζιων κουμπάρων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Απειλή υποβάθμισης για τη Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οπως επί ΠΑΣΟΚ...

«Ετσι ωμά. Ολα αυτά τα χρόνια, καθώς εσύ καψερέ της ΝΔ τους ακούς και τους απολαμβάνεις, εκείνοι βάζουν το χέρι στην τσέπη σου και νομοτύπως σου ξαφρίζουν το πορτοφόλι. Με την εξής απλή και ωμή διαδικασία: Ακόμα περισσότεροι φόροι στα καύσιμα, στα τσιγάρα και μάλιστα στα ελληνικά και τα φτηνά, ακόμα περισσότερο χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας, στα ακίνητα, στην κινητή τηλεφωνία. Ταυτοχρόνως, ακόμα λιγότεροι φόροι από το παλιό και νέο χρήμα, ακόμα μεγαλύτερο ξεπούλημα της δημόσιας, της λαϊκής, βρε χαϊβάνι, περιουσίας, ακόμα περισσότερα κέρδη για το καρτέλ του πετρελαίου και πάσης φύσεως βιομηχανία. Ενα το βασικό συμπέρασμα απ' αυτή την κατά συρροήν ληστεία που γίνεται χωρίς τιμωρία. Τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη είναι γλέντι για την πλουτοκρατία, κηδεία για τη λαϊκή οικονομία. Φούμαρα οι υποσχέσεις, στάχτη η κοινωνική ευαισθησία, αποκαΐδια η δημοκρατία στην εισπρακτική διαδικασία. Η ουσία μία. Να σου πάρουν τα λεφτά και συ να τους ψηφίζεις ελπίζοντας σε κάποιον μποναμά!» (ο Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ).

Προτείνετε κάποιον σωτήρα;

«Το σκάνδαλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει τις σκοτεινές όψεις του συστήματος. Η αλαζονεία της πολιτικής υπεροχής επιτείνει τη σήψη στο κράτος. Στην εικόνα κυριαρχούν πολιτικοί, κομματάρχες, κουμπάροι και πάσης φύσεως εκλεκτοί της πολιτικής εξουσίας» (από το πρώτο θέμα στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ