ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Στηρίζουν το αίτημα απελευθέρωσής τους

Σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, των Γραμμάτων και των Τεχνών συμμετέχουν στην καμπάνια αλληλεγγύης

Δυναμώνει στη χώρα μας το κίνημα αλληλεγγύης στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών, Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ που βρίσκονται για οκτώ χρόνια, καταδικασμένοι με βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ενέργειες που εκπορεύονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι. Σημαντικοί άνθρωποι της δημόσιας ζωής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, του μαζικού λαϊκού κινήματος υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και συνυπογράφουν κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 5.

Στους πρώτους υπογράφοντες που δημοσιεύσαμε και την πρώτη μέρα της καμπάνιας, είναι: ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας.

Επίσης χτες δήλωσαν το «παρών» τους οι:

Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια εγκληματολογίας, Θέμος Στομφορόπουλος, τέως πρέσβης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μέντης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός, Νένα Μεντή, ηθοποιός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός, Μπέσυ Μάλφα, ηθοποιός, Κώστας Μαλκότσης, ΓΓ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Ιωάννα Πετροπούλου, υπεύθυνη Γραμματείας Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΔΜΑ), Σ. Καμουζάκος, λογιστής ΙΔΜΑ, Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος ΕΕΔΥΕ, Νίκος Φωτιάδης, Καθηγητής ΤΕΙ, μέλος Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) της ΕΕΔΥΕ, Αθανασία Τσιώκα, γιατρός, μέλος ΕΣ της ΕΕΔΥΕ, Αγάπιος Παπανεοφύτου, πανεπιστημιακός, μέλος του ΕΣ της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής, Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός Γραμματέας ΕΕΔΥΕ, Μιχάλης Λεγάκης, μέλος ΕΣ της ΕΕΔΥΕ, Δανάη Μωραΐτου, αρχιτέκτονας, μέλος του ΕΣ της ΕΕΔΥΕ, Χριστίνα Μπαμούκα, ιδιωτική υπάλληλος, Χρήστος Λεπτοκαρύδης, εργάτης.

Η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται ενώ ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος θα αξιοποιήσει και το περίπτερο που θα έχει στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» μέχρι το Σάββατο που ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις. επίσης σε συνεργασία με άλλους φορείς προγραμματίζονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Η Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Περιχώρων, ενώνει τη φωνή της στη διαμαρτυρία και στην απαίτηση για απελευθέρωση των 5.

Βήμα αλληλεγγύης το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Αφιερωμένη στο ισχυρότερο όπλο των λαών, τη διεθνιστική αλληλεγγύη, και εναρμονισμένη με τη μεγάλη καμπάνια Αλληλεγγύης για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές ήταν η χτεσινή μέρα στο χώρο της Διεθνούπολης του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». «Η Κούβα δε θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου. Ολα τα παιδιά στην Κούβα μεγαλώνουν έχοντας αυτό το πράγμα στο μυαλό τους. Βλέπουμε απέναντί μας τις ΗΠΑ, αυτόν τον "άσχημο" γείτονα, και δε φοβούμαστε, εξαιτίας της αλληλεγγύης που δεχόμαστε από τον κόσμο», τόνισε στην ομιλία του ο Χοσέ Κάλα, γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. «Πλημμύρισε» η Διεθνούπολη από πράξεις έμπρακτης αλληλεγγύης κατά την προβολή της κουβανικής ταινίας «Το Βουνό του Φωτός», ταινία για τις κουβανικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης σε λαούς της Λ. Αμερικής και της Αφρικής που χρειάζονται στήριξη και συμπαράσταση. Αποστολές γιατρών, δασκάλων, τροφίμων και ό,τι άλλο έχει να δώσει η σοσιαλιστική Κούβα. «Ξέρουμε τι σημαίνει να δέχεσαι αγάπη και αλληλεγγύη και γι' αυτό την προσφέρουμε απλόχερα όποτε μπορούμε» σημείωσε ο Κάλα. Στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα των 5 Κουβανών κρατουμένων που βγήκε χτες στη δημοσιότητα, ένα μήνυμα που ενθουσίασε και ενθάρρυνε τους παρευρισκόμενους. «8 χρόνια έχουν περάσει από την άδικη και σκληρή φυλάκισή μας. Ούτε οι πιο σκληρές τιμωρίες, ούτε οι πιο ανήθικες αποφάσεις εναντίον μας δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη δύναμή μας και την ενότητά μας» ξεκινάει το μήνυμα των 5 αγωνιστών προς όλο τον κόσμο. «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι αυτό το δίκαιο θα το κερδίσουμε για πολλούς λόγους. Αλλά κυρίως για να καταδικάσουμε και να αποκαλύψουμε την τρομοκρατία που υφίσταται η Κούβα. Θα νικήσουμε!» κατέληξε η επιστολή. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ακόμα η Κουβανή ποιήτρια Νάνσι Μορεχόν, βραβευμένη με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της χώρας της.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εκδηλώσεις σε 80 χώρες

Σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη διοργανώνονται κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις για να «σπάσει η σιωπή» σε ό,τι αφορά την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών. Σε μήνυμά τους, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει αποδείξει πως ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει δύο μέτρα και δυο σταθμά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Και, παράλληλα, τονίζουν πως η αυξανόμενη συμμετοχή ανθρώπων απ' όλο τον πλανήτη που απαιτούν δικαιοσύνη είναι «η πιο σημαντική απόδειξη πως μια τεράστια αδικία έχει διαπραχθεί εναντίον μας».

Χτες ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο Περού, την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου οι φίλοι της Κούβας απαιτούν την απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών, ενώ σχεδιάζεται συγκέντρωση έξω από το σπίτι του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λίμα και πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Μπογκοτά και πορεία συμπαράστασης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σημειώνεται μάλιστα ότι την περασμένη Τρίτη μεταδόθηκε στην τηλεόραση του Σάο Πάολο εκπομπή με αυτό το θέμα.

Σημαντική επίσης θα είναι και η επικείμενη, για το τέλος του Σεπτέμβρη, επίσκεψη ομάδας γερουσιαστών της Χιλής στις φυλακές όπου κρατούνται οι «Πέντε», για να βοηθήσουν να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως μετέδωσε η «Πρένσα Λατίνα».

Τη διεξαγωγή μιας νέας και δίκαιης δίκης, αλλά και την απελευθέρωσή τους απαίτησε και η «Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε» στην Ισπανία, ορίζοντας την 21η Οκτώβρη ως μέρα μαζικής κινητοποίησης, στην οποία θα συμμετέχουν και μια σειρά επιτροπές υπεράσπισης από την Ανδαλουσία, τη Βαλένσια, την Καταλωνία, τη Χώρα των Βάσκων και αλλού.

Ο Σύνδεσμος Φιλίας Τσεχίας - Κούβας έχει επίσης ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των «Πέντε». Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε να κάνει ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ Τσέχων γυναικών και των οικογενειών των πέντε φυλακισμένων, ενώ ο Σύνδεσμος έχει ήδη συγκεντρώσει 7.000 υπογραφές για την απελευθέρωσή τους και δηλώνει πως θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια.

Αλλά και στην Αφρική προχωρούν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης για την υπόθεση των πέντε Κουβανών. Συγκεκριμένα, η πρεσβεία της Κούβας στην πρωτεύουσα της Ανγκόλα, τη Λουάντα, εγκαινιάζει έκθεση φωτογραφίας σήμερα για τους άδικα φυλακισμένους Κουβανούς. Η έκθεση φωτογραφίας θα συμπεριλαμβάνει και μια σειρά συζητήσεις σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη που χρειάζονται οι πέντε πατριώτες, ενώ η Δημόσια Τηλεόραση θα μεταδώσει συζήτηση στις 21 Σεπτέμβρη για αυτό το ζήτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ