ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις μας θα πραγματοποιηθούν με άλλη οργάνωση της κοινωνίας

Με αφορμή την εκφρασμένη αντίθεση του ΚΚΕ στις προωθούμενες από τη ΝΔ αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, η Αλ. Παπαρήγα δέχτηκε χτες την ερώτηση αν το ΚΚΕ έχει να προτείνει ένα άλλο μοντέλο μεταρρυθμίσεων εντελώς διαφορετικό από αυτό που προτείνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, το οποίο θα μπορεί να έχει εφαρμογή αύριο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Οι θέσεις και οι προτάσεις μας υπάρχουν και αν θέλετε και σε γενικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και για τα προβλήματα μπορεί να γίνουμε σήμερα πολύ πιο συγκεκριμένοι. Βεβαίως, κοιτάξτε να δείτε, αυτά που θα προτείνουμε εμείς, η κυβέρνηση θα τα απορρίψει. Είναι θέμα κατεύθυνσης.

Για παράδειγμα, εμείς λέμε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το παιδί της εργατικής τάξης, αλλά και το παιδί του πλουτοκράτη δε θα πληρώνουν. Η πλουτοκρατία μπορεί να πληρώσει με άλλον τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιάς μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Παιδείας. Αυτό θα το απορρίψει η Νέα Δημοκρατία, θα το απορρίψει και το ΠΑΣΟΚ.

Ημουν προηγούμενα στον "Ευκλείδη", εκεί που στεγάζονται ΤΕΕ, τα οποία υποβάθμισαν. Τώρα η κυβέρνηση μετατρέπει τα ΤΕΕ σε ΕΠΑΣ - εκτός υπουργείου Παιδείας, εκτός εκπαιδευτικού συστήματος - και ΕΠΑΛ. Δίνει λέει προτεραιότητα στην επαγγελματική κατάρτιση. Στην ουσία δίνει προτεραιότητα στην ανακοπή της εισόδου στα Πανεπιστήμια των παιδιών από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στην παραγωγή μιας φτηνής και χειραγωγήσιμης εργατικής δύναμης.

Ποιο είναι το δικό μας, για να χρησιμοποιήσω τον όρο σας, μοντέλο; Μέχρι τα 18 χρόνια όλα τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες, πρέπει να έχουν ενιαία μόρφωση. Να μαθαίνουν τα ίδια πράγματα και σε ένα υψηλό επίπεδο, που σημαίνει ότι δε θα δουλεύουν κιόλας. Δε θα χρειάζονται νυχτερινά σχολειά, δε θα χρειάζεται τίποτα. Διότι σήμερα ζούμε στον 21ο αιώνα και άρα έχει ανέβει η αναγκαιότητα ενός γενικού μορφωτικού επιπέδου. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο με πριν 50 χρόνια. Στα 18 χρόνια άλλος θα επιλέξει επαγγελματική ειδίκευση και άλλος επιστημονική ειδίκευση. Θα υπάρχει σύστημα μεταλυκειακών σχολών δωρεάν. Οχι αυτά τα ΙΕΚ που υπάρχουν τώρα και θα παίρνει την επαγγελματική ειδίκευση. Αλλος θα παίρνει στο Πανεπιστήμιο την επιστημονική ειδίκευση.

Η κυριότερη διαφορά μας: Τι σημαίνει φιλολαϊκή πολιτική; Σημαίνει ότι αυτός που τελειώνει μια σχολή ξέρει και πού θα πάει να δουλέψει. Αυτό σημαίνει άλλη οργάνωση της κοινωνίας. Εδώ τι σου λένε τώρα; Πάρε ένα πτυχίο και να κυνηγήσεις την ευκαιρία. Μα οι εργαζόμενοι δε δημιουργούν ευκαιρίες. Την ευκαιρία τη δημιουργεί η οικονομία, η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας. Επομένως, για κάθε θέμα έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, αυτή η πρόταση μπορεί να γίνει πραγματικότητα με δραστική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Προτάσεις που είναι μέσα στη λογική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε και δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ