ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σπάμε τη βιτρίνα του συστήματος

Motion Team

Ενας δρόμος ανοίγεται μπροστά στους χιλιάδες νέους, εργαζόμενους, γονιούς, καθώς μπαίνουν στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ξεκινάει από πολύ μακριά με τραγούδια, φωνές, και συνθήματα στους τοίχους. Τα βλέπουν να περνούν σαν ταινία από δίπλα τους καθώς προχωρούν. Τα ίδια συνθήματα, τα ίδια λόγια, τα ίδια κόκκινα χρώματα ζωγραφισμένα στις λινάτσες και τους στοίχους του χώρου είναι εδώ, όπου χτες ξεκίνησε η μεγάλη γιορτή της νιότης: Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»! Θα συντροφεύει τους νέους και τις νέες μέσα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών - πολιτιστικών γεγονότων, μέχρι αύριο οπότε θα κορυφωθεί με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσουν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θ. Χιόνης μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μια μεγάλη πορεία μέσα στο χρόνο ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών καρέ - καρέ, από το 1ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ έως σήμερα. Είναι μια σπουδαία γιορτή. Η νεανική σκηνή σφύζει από νιάτα που διψούν να μάθουν για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει αυτήν την εκμεταλλευτική κοινωνία. Πιο κει, στο Λαϊκό Πάλκο το παραδοσιακό ποντιακό γλέντι ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα με τους γρήγορους πολεμικούς ρυθμούς του. Την ίδια στιγμή ο Γ. Παντελίδης, στέλεχος της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, καλωσορίζει τους φίλους και τους συντρόφους της ΚΝΕ στις εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ. «Το Φεστιβάλ είναι εδώ», συνεχίζει, «για να συζητήσουμε με όλους εσάς. Οπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους να συναντήσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Να γνωρίσουν πως στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό βρίσκεται η διέξοδος, η προοπτική του αγώνα».

Η μεγάλη γιορτή κυλάει με τα χρώματα και τις μελωδίες του αγώνα και της ζωής μας. Στην κεντρική εξέδρα ένα αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, μετά συναυλία με τους ΟΝΙRΑΜΑ και τους Λ. Μαχαιρίτσα, Ν. Ζιώγαλα, Β. Καζούλη, Α. Μιτσέλο και «Κίτρινα Ποδήλατα». Στο λαϊκό πάλκο λαϊκή συναυλία με τους Φ. Θεοδωρίδη και Ελ. Δελληχρήστου, ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τους Β. και Δ. Πρατσινάκη και κλείνει με λαϊκό γλέντι από τον Λάκη Χαλκιά. Στη νεανική σκηνή οι μαθητές κάνουν θέατρο και ακολουθούν οι συναυλίες με τους LOS BONICAS, SACRA MORES, και Γιώργο Αετόπουλο.

Ψήφος για τη λαϊκή αντεπίθεση

Από τη συζήτηση για τις εκλογές

Motion Team

Από τη συζήτηση για τις εκλογές
Η κεντρική θεματική ενότητα του Φεστιβάλ δεν είναι άλλη από τη μάχη των ερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία σε ψήφο απειθαρχίας στο σύστημα, για ψήφο συμβολής στη λαϊκή αντεπίθεση με την ενίσχυση των συνδυασμών, που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες λαϊκές αγωνιστικές δυνάμεις. Γιατί, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αφορούν άμεσα τη νεολαία.

Με το θέμα των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και τις προτάσεις - θέσεις των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην κεντρική εξέδρα από τους δημοσιογράφους Γιάννη Καμήλαλη (εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»), Κώστα Μπλιάτκα (δημοσιογράφος της ΕΤ 3) και Φωτεινή Στεφανοπούλου (εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ») και με καλεσμένους τον Αγάπιο Σαχίνη, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και το Γιάννη Ζιώγα, υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης, το αστικό και περιαστικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Στην τοποθέτησή του ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε ότι αυτή η πόλη δεν μπορεί να έχει ζωή και μέλλον χωρίς παραγωγική βάση. «Ακόμα κι αν λυθεί το κυκλοφοριακό με τα έργα, πείτε μου ποιος θα τα χρησιμοποιεί; Ο άνεργος;», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Ζιώγας υπογράμμισε, επίσης, ότι κριτήριο προσέγγισης όλων αυτών των πλευρών της ζωής του ανθρώπου, πρέπει να είναι από ποιο και για ποιόν, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις εκλογές ο εργαζόμενος λαός πρέπει να στείλει ισχυρό πολιτικό μήνυμα για μια άλλη ΤΑ προς όφελός του.

Σήμερα το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη
Κεντρική Εξέδρα

8 Αφιέρωμα στο Μάη του '36 με την Ιροντίνα Καντράλη

8.45 Συναυλία με τον Χρήστο Κολοβό

9.30 Συναυλία με τον Νίκο Κατσίκα

10.30 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

12.15 Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο και Γιάννη Γιοκαρίνη

Λαϊκό Πάλκο

8 Γεωργιανό χορευτικό συγκρότημα

8.45 Συζήτηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο με τους Χρήστο Κόφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ και δημοσιογράφο.

10.00 Συναυλία με τη Σωτηρία Λεονάρδου

11.30 «Ανατολικά στη Μεσόγειο» με τους Β. Κασούρα και Κ. Σιαπάντα

Νεανική σκηνή

8 Συναυλία με τους ΚΟΠΙ ΛΕΦΤ

8.45 Συναυλία με τους ΜΟΜΕΝΤ

9.45 Συναυλία με τους WHISPER

10.45 Συναυλία με τους ΛΟΥΔΙΑΣ

11.45 Συναυλία με τον Κώστα Κάρμπα


Στο Ηράκλειο και το Βόλο
  • Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, το 32ο Φεστιβάλ ταξιδεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Πάρκο «Γεωργιάδη». Σήμερα θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές και τις κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση κι, ακόμα, συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές. Αύριο Σάββατο θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα γίνει συζήτηση για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και τις δύο μέρες το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από τοπικά συγκροτήματα, νέους και... μεγαλύτερους μουσικούς.
  • Ακόμα, αύριο Σάββατο και την Κυριακή 17/9 κορυφώνονται οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις στο Βόλο, στην πλατεία «Ρήγα Φεραίου». Αύριο θα μιλήσει ο Δημήτρης Δήμας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αφιέρωμα σε ένα δρόμο που παραμένει ανοιχτός...

Στο ειδικό χώρο αφιερωμένο στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προβάλλονται ντοκιμαντέρ για το μεγάλο ελιγμό του ΔΣΕ, για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη, φωτογραφίες με στιγμιότυπα από την οργανωμένη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ στα πεδία των μαχών. «Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός» γράφει ένα τεράστιο πανό που κοσμεί το αφιέρωμα. Τα συμπεράσματα από την εμπειρία της λαϊκής δράσης του ΔΣΕ καταγράφονται σε μεγάλες επιφάνειες. Η ΚΝΕ στέλνει το μήνυμα πως ο αγώνας του ΔΣΕ απέδειξε ότι η λαϊκή δράση άνοιξε το δρόμο για σημαντικές κατακτήσεις, αποδεικνύει τη δύναμη που έχει ο αγώνας για την εξουσία ανεξάρτητα από την έκβασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ