ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Συμμετέχουν στη διεθνή καμπάνια

Και νέες σημαντικές προσωπικότητες συνυπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου για την απελευθέρωση των πέντε

Σημαντική απήχηση βρίσκει στον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών το κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών - Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ. Οι πέντε αγωνιστές βρίσκονται καταδικασμένοι με βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 8 χρόνια, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ενέργειες που εκπορεύονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι.

Στους πρώτους υπογράφοντες που δημοσιεύσαμε και την πρώτη μέρα της καμπάνιας περιλαμβάνονται: ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, οι Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας. Επίσης οι:

Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια εγκληματολογίας, Θέμος Στομφορόπουλος, πρώην πρέσβης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μέντης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός, Νένα Μεντή, ηθοποιός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός, Μπέσυ Μάλφα, ηθοποιός, Κώστας Μαλκότσης, ΓΓ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και άλλοι.

Πολλοί άνθρωποι υπογράφουν το κείμενο για την απελευθέρωση των πέντε, στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Πολλοί άνθρωποι υπογράφουν το κείμενο για την απελευθέρωση των πέντε, στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Χτες στις φωνές που ζητούν δικαιοσύνη και απαιτούν την απελευθέρωση των πέντε προστέθηκαν νέες προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών:

Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Χρήστος Λεοντής, συνθέτης, Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, Θύμιος Καρακατσάνης, ηθοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τραγουδοποιός, Βασίλης, Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, Βέρα Κρούσκα, ηθοποιός, Γιάννης Βόγλης, ηθοποιός, Τάσος Χαλκιάς, ηθοποιός, Γιώργος Παρτσαλάκης, ηθοποιός, Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θύμιος Καλαμούκης, δημοσιογράφος.

Φυσικά η συλλογή των υπογραφών συνεχίζεται. Σήμερα και αύριο επίσης το περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα είναι βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης.

Επίσης και νέοι φορείς δίνουν το «παρών» στην καμπάνια και συνυπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού: το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και νήσων ο «Προμηθέας» και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.

Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΣΟ

Την υποστήριξη στον κουβανικό λαό και την αλληλεγγύη τους προς τους Πέντε Κουβανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Αλληλεγγύης στο Λίβανο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτέμβρη του 2006 στην Αθήνα. Αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη Διεθνή Καμπάνια Αλληλεγγύης στους Πέντε Κουβανούς και υπέγραψαν το κείμενο υπογραφών που απαιτεί την απελευθέρωσή τους.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «παίρνοντας υπόψη ότι για πάνω από 46 χρόνια ο κουβανικός λαός είναι θύμα της βάρβαρης επιθετικότητας και παραβίασης των ΗΠΑ, που εκτός από την επιβολή του βάρβαρου οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβάνει την προώθηση και χρηματοδότηση χιλιάδων οργανωμένων τρομοκρατικών ενεργειών. Οι ενέργειες αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες Κουβανούς, αλλά και ακρωτηριασμούς και τραυματισμούς σε πολλούς άλλους και έχουν φέρει τη δυστυχία και τον πόνο στις κουβανικές οικογένειες, συμπεριλαμβάνοντας και την έκρηξη σε αεροσκάφος, καθώς και δολοφονίες, σαμποτάζ και άλλα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν: «Την ίδια στιγμή, πέντε νέοι Κουβανοί μετείχαν στην καταγραφή των ενεργειών των κουβανο-αμερικανικών τρομοκρατικών ομάδων που λειτουργούν στη Φλόριδα, και αφού ενημέρωσαν την κυβέρνηση της Κούβας βοήθησαν να αποτραπούν αμέτρητες τρομοκρατικές ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν πολλά θύματα, ακόμα και στο έδαφος των ΗΠΑ».

Τονίζουν πως η Κούβα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις τρομοκρατικές ενέργειες που της έχουν στοιχίσει 3.478 νεκρούς, 2.099 τραυματίες και πάνω από 54 εκατομμύρια δολάρια απώλειες στην οικονομία της.

Καταλήγοντας, οι συμμετέχοντες κάνουν και μια σύντομη ιστορική διαδρομή των 8 χρόνων που βρίσκονται οι Πέντε Κουβανοί άδικα φυλακισμένοι, και τονίζουν πως μαζί με 9 προσωπικότητες που έχουν κερδίσει Βραβεία Νόμπελ, 6.000 διανοούμενους και 900 βουλευτές απ' όλο τον κόσμο, 110 μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου και πολλούς άλλους, βάζουν και αυτοί τις υπογραφές τους στο κείμενο που ζητά την απελευθέρωση των «Πέντε».

Παγκόσμια κινητοποίηση

ΑΒΑΝΑ.-

Συνεχίζεται η παγκόσμια κινητοποίηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, ενώ στην Κούβα καταφτάνουν καθημερινά νέα μηνύματα αλληλεγγύης από οργανώσεις και επιτροπές που προγραμματίζουν αυτές τις μέρες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, ώστε να «σπάσει η σιωπή» και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον άδικο εγκλεισμό τους στις ΗΠΑ.

Στην Πορτογαλία, ο Σύνδεσμος Φιλίας με την Κούβα, το Γενικό Συμβούλιο Εργατών της Πορτογαλίας, το Δημοκρατικό Κίνημα των Γυναικών και το Κίνημα Ειρήνης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ρόσιο, όπου υπήρχε και έκθεση με τα γράμματα που έχουν στείλει οι πέντε Κουβανοί σε μια σειρά Πορτογάλους φιλειρηνιστές.

Στο Μεξικό, η Ενωση των Κουβανών που ζουν σ' αυτή τη χώρα απένειμαν στους «πέντε» στο φετινό βραβείο «Χοσέ Μαρία Ερεδία», και άρχισαν χτες τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης τους με την παρουσίαση του βιβλίου «Ο τέλειος κεραυνός», όπου συμπεριλαμβάνονται μια σειρά ντοκουμέντα τις δικαστικής διαδικασίας.

Στο Περού, οι φίλοι της Κούβας έχουν οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθούν στη Λίμα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Αλλά και στο Πουέρτο Ρίκο, ήδη, την περασμένη Τρίτη άρχισαν οι εκδηλώσεις για την απαίτηση της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών με την πορεία και συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κύριο κτιριακό συγκρότημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη χώρα.

Παράλληλα, στην Χιλή, μέλη του Κογκρέσου, νομικοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαίτησαν δημόσια από τις ΗΠΑ να απελευθερώσουν τους Κουβανούς αντιτρομοκράτες, και μαζί τους ενώθηκαν το Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το χιλιανό παράρτημα της Ενωσης Αμερικανών Νομικών, πολιτικοί ηγέτες και πολλές προσωπικότητες της χώρας.

Θυμίζουμε ότι και σε άλλες χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, αλλά και στις ΗΠΑ προχωρούν ποικιλόμορφες εκδηλώσεις συμπαράστασης στους πέντε Κουβανούς. Παρόμοιες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και σχεδιάζονται σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, στη Ρωσία, αλλά και στην Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ