ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρωσική χορευτική μαγεία

Κορυφαίοι χορευτές των δύο μεγαλύτερων μπαλέτων της Ρωσίας, «Μπολσόι» και «Μαριίνσκι», συμμετέχουν στο γκαλά «Τα αστέρια των Μπολσόι-Μαριίνσκι λάμπουν κάτω απ' την Ακρόπολη», που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτέμβρη στο Ηρώδειο. Οι υπέροχοι Ιλζε Λιέπα και Μαρκ Περετόκιν, μαζί με ακόμη δεκατέσσερις Ρώσους σολίστες και με 10μελές corps de ballet του θεάτρου Μπολσόι θα παρουσιάσουν χορογραφίες των αθάνατων κλασικών Πετιπά, Περό και Κοραλί, των μεταγενέστερων Φόκιν, Γκόρσκι και Λαβρόφσκι αλλά και των σύγχρονων Γκριγκόροβιτς, Αλόνσο, Μακ Μίλαν και Μπεζάρ. Με το πηγαίο ταλέντο τους, την άρτια τεχνική και τη μοναδική δεξιοτεχνία τους, θα ξεδιπλώσουν ένα πρόγραμμα γοητευτικό και ποικίλο. Η «Ραϊμόντα» θα συναντήσει την «Κάρμεν», η «Ζιζέλ» τη «Σεχραζάντ», ο «Ρωμαίος» και η «Ιουλιέτα» τον «Κουρσάρο» και τη «Μανόν», σε μια κορυφαία συνάντηση παραδομένη στη μουσική των Τσαϊκόφσκι, Πιατσόλα, Προκόφιεφ, Μπιζέ, Σοστακόβιτς, Μάλερ... Από τη «Λίμνη των κύκνων» και τον «Δον Κιχώτη», στο «Χρυσό αιώνα» και στο «Τάνγκο». Από το «Αντατζέτο» του Μάλερ στη «Θάλασσα» του δικού μας Δ. Αράπη (σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα) και από την «Κόρη του Φαραώ» στον «Γερανό» των Ετό και Γιαμαγκούτσι.

Σολίστ είναι οι Farukh Ruzimatov, Sergei Philin, Dmitrij Gudanov, Eugene Ivanchenko, Mark Peretokin, Ajdar Akhmetov, Dmitry Zababurin, Gennadij Yanin, Andrey Evdokimov, Diana Vishneva, Ilze Liepa, Tatiana Tchernobrovkina, Lilia Mousavarova, Nadezhda Gracheva, Anna Antonicheva, Ksenia Tsareva. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 210-3272000) και στην ΕΛΒΑ (τηλ.: 210-6728079), μέσω τηλεφώνου (τηλ.: 210-7234567) και ηλεκτρονικά (www.ticketservices.gr).

Αγγίζοντας την τέχνη

Αφιερωμένος στην «τέχνη πέρα από την όραση», είναι ο Οκτώβρης κάθε έτους για μουσεία και χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με μια διεθνής οργάνωση για την καλλιτεχνική εκπαίδευση για τους τυφλούς. Φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για πρώτη φορά στο θεσμό.

Μέσα από κατάλληλα προσαρμοσμένα προγράμματα και ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, η επίσκεψη στο μουσείο και η επαφή με την τέχνη μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης: δημιουργία νοητικών εικόνων, ανάπτυξη γλωσσικών και απτικών δεξιοτήτων, καλλιέργεια κριτικών ικανοτήτων, αυτοπεποίθηση, ευκαιρίες συνεργατικής μάθησης σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει με εκδήλωση στις 8/10 (11 π.μ.-12 μ.μ.), κατά την οποία η ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» (αφήγηση Νίκη Κάπαρη, μουσική-ήχοι Γιάννης Ψειμάδας, φλάουτο Εύη Μάζη) θα αφηγηθεί, για παιδιά δημοτικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, παραμύθια και μύθους με θέμα τον «Ερωτα», τον παιχνιδιάρη γιο της θεάς Αφροδίτης. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, μετά την αφήγηση, να αγγίξουν ένα πρωτότυπο γλυπτό του Μουσείου που απεικονίζει τον μικρό Ερωτα να κοιμάται και να επινοήσουν μια δική τους ιστορία με αυτόν πρωταγωνιστή.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210- 8217724, 210-8217717.

Επίσης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24/9) με θέμα «Ο πολιτισμός στο τραπέζι - ποικίλες προσεγγίσεις της ιστορίας της διατροφής», ως εξής: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 8-12 ετών, με θέμα τα αγγεία πόσης των αρχαίων, με τίτλο «Χαίρε και πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!» (23, 24/9). Αφήγηση παραμυθιού με τίτλο «Θεϊκά φαγητά» από την ομάδα «Παραμυθοσέντουκο» (24/9). Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210-8217724, 210-8217717.

Εικαστικές διαδρομές

Εργο του Τ. Αλεξίου
Εργο του Τ. Αλεξίου
Από τις 14 - 30/ 9 στην γκαλερί «Αδάμ» ατομική έκθεση ζωγραφικής του Τάκι Αλεξίου. Στα περισσότερα από τα 40 παρουσιαζόμενα έργα, φιλοτεχνημένα με μεικτά υλικά και με τίτλο «Μαγικές εικόνες», ο δημιουργός παρουσιάζει πρόσωπα και σύμβολα, ιδωμένα με προσωπική αντίληψη που βασίζεται στην ψυχολογία. Τα έργα ολοκληρώνονται με την ένωση διαφορετικών επιφανειών, που αποτελούν ανεξάρτητες εικόνες, που τοποθετούνται πάντα στο ζωγραφικό χώρο με τάξη και ακρίβεια.

Εως τις 24/9 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κουμπανάκη με τίτλο «Χρώματα Ελλάδας». Ο Κ. Κουμπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα (1968). Ασχολείται με τη ζωγραφική από παιδί και εμπνέεται από την ομορφιά της χώρας μας, τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα.

Συνεχίζοντας το εκθεσιακό της πρόγραμμα στο κτίριο 7 του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254 - Ταύρος), η γκαλερί «Ζυγός» θα παρουσιάσει (20/9 - 8/10), έκθεση νέων έργων ζωγραφικής του Νίκου Σεφεριάδη με γενικό τίτλο «Δρόμοι του ουρανού». Σημειώνουμε ότι τα κυριακάτικα μεσημέρια στην γκαλερί, η ζωγραφική ζωντανεύει με παλιούς και νέους συνεργάτες της, οι οποίοι ζωγραφίζουν στο χώρο. Είναι μια ευκαιρία για όσους το επιθυμούν να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες, να δουν τον τρόπο και τις τεχνικές δουλιάς τους και να αποκτήσουν μικρών διαστάσεων πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, σε προσιτές τιμές.

Για τον Ηλία Ανδριόπουλο

Μουσική και τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου θα παρουσιάσουν η Μεικτή και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με τη συνεργασία του Μουσικού Συνόλου «Ενωδεία», υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη, σήμερα (9μμ), στο Κηποθέατρο «Αλκαζάρ» της Λάρισας. Σολίστ θα είναι η Θεοδώρα Μπάκα. Διαβάζει η ηθοποιός Θεοδώρα Μουκούλη. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο «Προσανατολισμοί», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, ως ένα μικρό αφιέρωμα στα δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή. Στο δεύτερο μέρος θ' ακουστούν τραγούδια από τους κύκλους «Λαϊκά Προάστια» και «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Λαογραφικός πλούτος

Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία αφιέρωσε στη μνήμη του καθηγητή Λαογραφίας και επί χρόνια προέδρου της Δημητρίου Σ. Λουκάτου, την ογκώδη έκδοσή της (1161 σελίδες), με τίτλο «Λαογραφία». Πρόκειται για τον Μ' (40ό) τόμο του «Δελτίου» της εταιρείας, ο οποίος καλύπτει το πλούσιο επιστημονικό έργο της στα χρόνια 2004 - 2006, αλλά και περιέχει το μεγάλο όγκο υλικού που συσσωρεύτηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 38ου και 39ου τόμου του «Δελτίου». Υλικό που δεν είχε εκδοθεί, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών της ΕΛΕ, όπως σημειώνει προλογίζοντας τον 40ό τόμο ο ομότιμος καθηγητής και πρόεδρός της, Μιχάλης Γ. Μερακλής.

«Φιλοδοξία μας είναι», αναφέρει στον πρόλογό του ο Μ. Μερακλής, «να γίνει η "Λαογραφία" ένα ακόμα περισσότερο δημοκρατικό βήμα, ελεύθερο και σε όσους επιστήμονες συγγενών κλάδων θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν με την ΕΛΕ. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αξίζει ή μάλλον πρέπει να συζητηθούν - ή να συζητούνται συνεχώς - σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων επιστημών του ανθρώπου. Με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις της καθεμιάς από τις άλλες», επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστή η επιθετική τακτική πολλών εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνικής ανθρωπολογίας προς τη λαογραφία».

Ο 40ός τόμος της «Λαογραφίας», εκτός από το «ευλαβικό», μνημόσυνο αφιέρωμά του στον Δ.Σ. Λουκάτο, περιλαμβάνει 14 μελετήματα πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών, 9 σύμμεικτα κείμενα για λαογράφους και λαογραφικά θέματα, βιβλιογραφίες, χρονικά και περιλήψεις στα αγγλικά.

Τραγούδια - σταθμούς από τη μεγάλη δημιουργική του πορεία θα παρουσιάσει την Κυριακή (17/9), στις 8.30μ.μ., στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Αχαρνών «Προφήτη Ηλία», ο Γιάννης Μαρκόπουλος και μέλη της ορχήστρας «Παλίντονος Αρμονία». Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Βασιλική Λαβίνα, Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Είσοδος ελεύθερη.

Στο νεοϋορκέζικο «City Center Theater», θα παρουσιαστεί, από 16-20 Σεπτεμβρίου, η φετινή φεστιβαλική παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου μας, με τους «Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, μετάφραση Νικολέττας Φριτζήλα, σκηνικά Λιλής Κεντάκα, μουσική Τάκη Φαρατζή, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη. Πρωταγωνιστούν: Λυδία Κονιόρδου, Χρήστος Λούλης, Γιάννης Κρανάς.

Η ταινία του Γρηγόρη Καραντινάκη «Η χορωδία του Χαρίτωνα» απέσπασε όχι μόνο τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξανδρείας, αλλά και τα εξής βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και Α` γυναικείου ρόλου στην ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου. Τα βραβεία παρέλαβε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Θεοχάρης Λαλάκος. Επίσης, σε παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, συμμετείχε η ταινία «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, η οποία απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια των θεατών του Φεστιβάλ. Σημειώνουμε ότι μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ ήταν και ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ