Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαογραφικός πλούτος

Η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία αφιέρωσε στη μνήμη του καθηγητή Λαογραφίας και επί χρόνια προέδρου της Δημητρίου Σ. Λουκάτου, την ογκώδη έκδοσή της (1161 σελίδες), με τίτλο «Λαογραφία». Πρόκειται για τον Μ' (40ό) τόμο του «Δελτίου» της εταιρείας, ο οποίος καλύπτει το πλούσιο επιστημονικό έργο της στα χρόνια 2004 - 2006, αλλά και περιέχει το μεγάλο όγκο υλικού που συσσωρεύτηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 38ου και 39ου τόμου του «Δελτίου». Υλικό που δεν είχε εκδοθεί, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών της ΕΛΕ, όπως σημειώνει προλογίζοντας τον 40ό τόμο ο ομότιμος καθηγητής και πρόεδρός της, Μιχάλης Γ. Μερακλής.

«Φιλοδοξία μας είναι», αναφέρει στον πρόλογό του ο Μ. Μερακλής, «να γίνει η "Λαογραφία" ένα ακόμα περισσότερο δημοκρατικό βήμα, ελεύθερο και σε όσους επιστήμονες συγγενών κλάδων θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν με την ΕΛΕ. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αξίζει ή μάλλον πρέπει να συζητηθούν - ή να συζητούνται συνεχώς - σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων επιστημών του ανθρώπου. Με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις της καθεμιάς από τις άλλες», επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστή η επιθετική τακτική πολλών εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνικής ανθρωπολογίας προς τη λαογραφία».

Ο 40ός τόμος της «Λαογραφίας», εκτός από το «ευλαβικό», μνημόσυνο αφιέρωμά του στον Δ.Σ. Λουκάτο, περιλαμβάνει 14 μελετήματα πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών, 9 σύμμεικτα κείμενα για λαογράφους και λαογραφικά θέματα, βιβλιογραφίες, χρονικά και περιλήψεις στα αγγλικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ