ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Αυξάνεται η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση

Το κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου υπογράφουν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης και πολλοί άλλοι

Καθημερινά προστίθενται και νέες υπογραφές στον ήδη μεγάλο κατάλογο που έχει καταρτίσει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι 8 χρόνια στις ΗΠΑ για την αντιτρομοκρατική τους δράση. Ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, ο Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, ο Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, ο Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και ο Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ έχουν καταδικαστεί με βαριές ποινές επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις εγκληματικές ενέργειες που εκπορεύονται από την αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι, ενώ έχουν υποστεί βάρβαρες συμπεριφορές και καταπάτηση των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών έσπευσαν να δηλώσουν «παρών» στο κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας ενημέρωσης της υπόθεσης των πέντε Κουβανών αγωνιστών και απαιτούν την απελευθέρωσή τους. Συγκεκριμένα, από τους πρώτους υπογράφοντες βρίσκεται ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης, επίσης οι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης, Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, Χρήστος Λεοντής, συνθέτης, Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, Θύμιος Καρακατσάνης, ηθοποιός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τραγουδοποιός, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, Ν. Μαρκάτος, καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας, Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Θέμος Στοφορόπουλος, πρώην πρέσβης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτης Μέντης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός, Νένα Μεντή, ηθοποιός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός, Μπέσυ Μάλφα, ηθοποιός και ο Κώστας Μαλκότσης, ΓΓ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Βέρα Κρούσκα, ηθοποιός, Γιάννης Βόγλης, ηθοποιός, Τάσος Χαλκιάς, ηθοποιός, Γιώργος Παρτσαλάκης, ηθοποιός, Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θύμιος Καλαμούκης, δημοσιογράφος και πολλοί άλλοι.

Αλλά και μια σειρά από φορείς συνυπογράφουν το κείμενο του Ελληνοκουβανικού όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και Νήσων ο «Προμηθέας», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.

Σήμερα στο χώρο του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, είναι ευκαιρία να αυξηθούν οι υπογραφές συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς.

Παγκόσμια κινητοποίηση

Με διάφορες μορφές συνεχίζεται η παγκόσμια κινητοποίηση για την ενημέρωση του κόσμου για την αδικία που έχουν υποστεί οι πέντε Κουβανοί, αλλά και για την απαίτηση της απελευθέρωσής τους. Σε πάνω από 80 χώρες του πλανήτη μας, από την Αφρική στη Ρωσία και από την Τουρκία και την Τσεχία στην Ισπανία και την Πορτογαλία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Στις ΗΠΑ ήδη κινητοποιούνται οι φιλειρηνιστές και οι επιτροπές συμπαράστασης, ενώ προγραμματίζεται μαζική συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον στις 23 Σεπτέμβρη. Σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνουν και μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής όπως στην Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κολομβία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Χιλή, το Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και αλλού.

Αλληλεγγύη από το ΔΗΚΚΙ

Συνάντηση αντιπροσωπείας με τον πρέσβη της Κούβας στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, από τους Π. Μαντά και Γ. Πάντζα, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, την Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη πρώην βουλευτή και τον Δ. Τριφιάτη, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, συναντήθηκε χτες με τον πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερναντέζ, στα γραφεία της Κουβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του κόμματος στον αγώνα του κουβανικού λαού και του Φιντέλ Κάστρο για την υπεράσπιση της Κούβας από τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ. Δήλωσε επίσης τη συμπαράσταση στον αγώνα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται παράνομα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, ο Π. Μαντάς ανέφερε πως «η συμπαράσταση στη σοσιαλιστική Κούβα αποτελεί κριτήριο συνέπειας για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για κάθε πατριώτη αγωνιστή».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Συζητήσεις για εκδημοκρατισμό του ΟΗΕ

ΑΒΑΝΑ.--

Σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων συνεχίστηκε χτες στην Αβάνα, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 118 χώρες, η 14η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ) που ξεκίνησε τις εργασίες της στις 11 του μήνα. Ολη τη βδομάδα, ανώτατοι αξιωματούχοι και υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΜ προετοίμαζαν την ατζέντα της Συνόδου, η οποία επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση του Κινήματος και την ανάγκη της από κοινού δραστηριοποίησης στα πλαίσια της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, προεδρεύει στη Σύνοδο και χτες αναμενόταν η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Σερί Αμπντουλάχ μπιν Αζί Αχμάντ Μπαντάουι, ενώ θα ακολουθήσει η παράδοση της προεδρίας του Κινήματος στην Κούβα για τα επόμενα τρία χρόνια και μια ειδική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων συμπεριλαμβάνουν αναλύσεις σε ό,τι αφορά τη Βολιβία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Βενεζουέλα, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και την Κούβα, θέματα που μεταξύ άλλων σχετίζονται με το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στα δικαιώματα των γυναικών και των ιθαγενών, στο περιβάλλον, καθώς και ζητήματα ενάντια στην τρομοκρατία και το εμπόριο ναρκωτικών. Παράλληλα, αναμένεται να αναθεωρηθεί και το ντοκουμέντο του Κινήματος των Αδεσμεύτων σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία, τις πρακτικές και τις διαδικασίες λειτουργίας.

Σημαντικό σημείο των συζητήσεων φαίνεται να είναι η ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, κάτι που φαίνεται και στο 15σέλιδο κείμενο που αναλύει την κατάσταση και απαιτεί την τροποποίησή του, ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες, όπου η φτώχεια, οι διαμάχες και οι πανδημίες αυξάνονται. Σύμφωνα με το σχέδιο της Τελικής Απόφασης, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, το Κίνημα των Αδεσμεύτων τάσσεται υπέρ του εκδημοκρατισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι η υγεία του Φιντέλ Κάστρο «βελτιώνεται συνεχώς», αλλά παρά το γεγονός ότι αισθάνεται αρκετά καλά, οι γιατροί συνέστησαν να συνεχίσει την ανάπαυσή του, κάτι που δεν εμπόδισε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο να τον εκλέξουν διά βοής στην προεδρία του Κινήματος. Στη Σύνοδο τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο.

Στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΜ, πραγματοποιήθηκε και μια συνάντηση της «ομάδας των 15», μιας ένωσης 18 χωρών που ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια, για να προωθήσει την οικονομική συνεργασία στο νότιο ημισφαίριο.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το βράδυ (ώρα Κούβας), ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επισκέφθηκε τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο στο νοσοκομείο όπου αναρρώνει και αντάλλαξαν για μια ώρα σκέψεις και απόψεις για τη σημαντική αυτή Σύνοδο, αλλά και άλλα διεθνή θέματα, όπως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη σημερινή πραγματικότητα της Αφρικής.

Χαιρετιστήριο επίσης μήνυμα εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας έστειλε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Ομοσπονδίας, στο οποίο σημειώνει: «Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των άλλων συμμάχων τους, σε μια περίοδο όπου η φτώχεια και εκμετάλλευση της παγκόσμιας εργατικής τάξης μεγαλώνει κάθε μέρα, ενώ τα κέρδη των πολυεθνικών και των μονοπωλίων αυξάνονται, χρειαζόμαστε ένα αδέσμευτο, και ανεξάρτητο από τους ιμπεριαλιστές, κίνημα».

Νέα πρόκληση κατά της Κούβας

ΦΛΟΡΙΔΑ.--

Σε μια νέα πρόκληση προχώρησε χτες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Συγκεκριμένα, με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάρλος Γκουτιέρες, μιλώντας στην Αμερικανική Διάσκεψη «The Miami Herald», υπέδειξε πως θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Κούβα, ώστε ο λαός «να αποφασίσει αν επιθυμεί να ζήσει σε μια δημοκρατική χώρα ή κάτω από μια δικτατορία». Και πρότεινε πως ο κουβανικός λαός θα πρέπει να συνεργαστεί με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και άλλους, ώστε να οργανωθεί το δημοψήφισμα. Επίσης εντελώς προβοκατόρικα ανέφερε ως παράδειγμα τη Χιλή, που «είχε κάποτε στρατιωτική δικτατορία και αργότερα πραγματοποίησε δημοψήφισμα, όπου ο λαός επέλεξε τη δημοκρατία»... Πρόκειται φυσικά για τον μύχιο πόθο που έχει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός να ανατρέψει τη σοσιαλιστική εξουσία στο νησί, αλλά πολλές φορές ο υπερήφανος αγωνιστής κουβανικός λαός έχει διαψεύσει στο διάβα της ιστορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ