ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Ενημέρωση» Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συνέχιση της κατοχής...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την απαισιοδοξία του για τα ως τώρα αποτελέσματα των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη αναμενόταν να εκφράσει αργά χτες βράδυ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Ηνωμένα Εθνη, ο Αχτισαάρι θα παρατηρήσει την «έλλειψη σημαντικής προόδου» μεταξύ των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου - Πρίστινας. Αλλωστε, έχει ήδη και επίσημα αναλάβει από προχτές να συντάξει λεπτομερές σχέδιο για το καθεστώς της περιοχής, που κατά πληροφορίες θα είναι έτοιμο πολύ πριν το τέλος του χρόνου (τέλη Οκτώβρη με μέσα Νοέμβρη). Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, νωρίτερα, ο Αχτισαάρι υποστήριξε ότι «είναι πρόωρο» να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα προσχέδιο για το καθεστώς της περιοχής τον τρέχοντα μήνα, παρατηρώντας πως οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι «πολύ μακριά» απ' την επίτευξη γενικής συμφωνίας.

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε πως ενίσχυσαν τις περιπολίες των στρατιωτών «σ' όλη την περιοχή», επιδιώκοντας να αποτρέψουν ένα νέο κύμα επιθέσεων κατά της σερβικής μειονότητας. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως συνελήφθησαν (2,5 χρόνια μετά...) επτά ύποπτοι για τις οργανωμένες επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών την άνοιξη του 2004 με αποτέλεσμα το θάνατο 19 Σέρβων.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Χούντα με τη βούλα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο μονάρχης της Ταϊλάνδης επικύρωσε - και επίσημα - το πραξικόπημα χθες, δεχόμενος τον στρατηγό Σόντι Μπουνγιαρατγκλίν. Η κουστωδία ανώτατων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων που ηγήθηκε του πραξικοπήματος έβαλε τα λευκά της και παρουσιάστηκε στο παλάτι, όπου ο Μπουμιμπόλ Αμπουλγιαντέτζ τους δέχτηκε και αναγνώστηκε βασιλική διαταγή, που αποδίδει στον στρατηγό την ηγεσία του λεγόμενου στρατιωτικού συμβουλίου πολιτικής μεταρρύθμισης. Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα, μερικές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από εμπορικό κέντρο - απ' αυτά είναι γεμάτη η Μπανγκόκ - εναντίον της επιβληθείσας, προφανώς με βασιλική διαταγή, νέας χούντας. Η συγκέντρωση ήταν «παράνομη» βάσει του στρατιωτικού νόμου, πάντως ο στρατός είχε την ευφυία να μην τη διαλύσει. Κατά τα λοιπά, έγραφε χθες η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ, το «24ωρο πάρτι» συνεχίζεται, και στη Δύση ουδείς ενδιαφέρεται - οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ απλώς ανασήκωσαν τους ώμους.

Στο μεταξύ, αναζητείται ...εναγωνίως ο νέος αχυράνθρωπος του παλατιού: Θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής για το εμπόριο και την ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD), Σουπατσάι Πανιτσπάκντι; Μήπως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Πριντιγιαντόρν Ντεβάκουλα; Κάποιος άλλος; Οι διαθέσεις του παλατιού μένουν να φανούν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΖΟΥΛ.-- Στις κάλπες προσήλθαν χτες όχι με ψηφοδέλτια αλλά με βόλους (ένεκα ιδιότυπου συστήματος ψηφοφορίας λόγω υψηλού αναλφαβητισμού) οι ψηφοφόροι της δυτικοαφρικανικής Γκάμπια. Επρόκειτο να εκλέξουν Πρόεδρο, που πολλοί προεξοφλούν πως θα είναι και πάλι ο στρατιωτικός Γιαγιά Τζαμέ, ο οποίος κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία προ 11ετίας.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Υπαναχώρησε χτες ο πρώην αντιπρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα απ' την κούρσα των επόμενων προεδρικών εκλογών λέγοντας πως δε θα κάνει εκστρατεία παρά μόνο εάν το ζητήσει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC).

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Με μικροσκόπιο εξετάζει από χτες ο διοικητής του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ, το σχέδιο συμφωνίας ειδικών σχέσεων που θα υπογραφτεί στην Μπάνια Λούκα την επόμενη βδομάδα ανάμεσα στη Σερβία και στη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα. Αφορμή στάθηκαν οι αντιδράσεις Κροατών και μουσουλμάνων που θεωρούν πως η συμφωνία Βελιγραδίου-Μπάνια Λούκα θα υποβαθμίσει τη συνομοσπονδία.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Μία από τις αιματηρότερες μέρες για τη Γουατεμάλα η προχτεσινή καθώς μέσα σε ένα 24ωρο 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, ανάμεσά τους και 4 γυναίκες, σύμφωνα με την αστυνομία. Συνολικά από πέρσι 3.400 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 400 γυναίκες και 300 παιδιά, έχουν δολοφονηθεί στον «πόλεμο» των συμμοριών Μάρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπαράζ συλλήψεων και βασανιστηρίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-«Δυναμική επανεμφάνιση» έχουν κάνει τα βασανιστήρια, οι απαγωγές, οι ξυλοδαρμοί και οι δολοφονίες στη νοτιοανατολική Τουρκία, ανέφερε αντιπροσωπεία έξι ευρωβουλευτών που πραγματοποίησαν περιοδεία στην Τουρκία. «Ζούμε πολύ ανησυχητικούς καιρούς στην Τουρκία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χάουιτ, ενώ ο Βιτόριο Ανιολέτο μίλησε για «σημαντικό πισωγύρισμα».

Η ...φοβερή ανακάλυψη της ομάδας των ευρωβουλευτών έχει, βέβαια, σαφή πολιτική σκοπιμότητα - τουφεκιά ενόψει της έκθεσης προόδου το Νοέμβρη - όπως και η επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία το διήμερο 5-6 Οκτώβρη. Η Μέρκελ, σημειωτέον, έχει τοποθετηθεί υπέρ της «προνομιακής σχέσης» και όχι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κάτι που ελάχιστα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ωστόσο, εδέησαν να αναφέρουν είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πάνω από 113 συλλήψεις δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και μελών μαζικών οργανώσεων από την 8η Σεπτέμβρη! Επιδρομές και συλλήψεις αναφέρονταν ιδιαίτερα σε εφημερίδες, ενώσεις εργαζομένων γυναικών, γραφεία συνδικάτων, πολιτιστικούς συλλόγους, γραφεία μικρών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς, σπίτια κ.ά.

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ
Καταγγέλλουν βομβαρδισμούς προσφύγων

ΓΕΝΕΥΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Βομβαρδισμούς αμάχων σε θέσεις ανταρτών στο βόρειο Νταρφούρ απ' το σουδανικό στρατό και αεροπορία και βιασμούς προσφύγων από στρατιώτες κατήγγειλαν χτες στη Γενεύη παρατηρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, ο γγ του ΝΑΤΟ Ζαπ Χουπ ντε Σέφερ, ανακοίνωσε πως θα «απαντήσει θετικά» στο αίτημα του προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ενωσης, Κογκολέζο Πρόεδρο Ντενίς Σάσου Νγκουέσο, για αύξηση της επιμελητειακής «και άλλης» υποστήριξης στη δύναμη των περίπου 7.000 Αφρικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Νταρφούρ. ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την αύξηση της «βοήθειας» στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ να συμπεριληφθεί και πρόταση για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατιωτών, μολονότι είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει την άρνηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΗΠΑ
Ανούσιος συμβιβασμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Βραχύβια και τελικά ανούσια η προβαλλόμενη ως εξέγερση των «ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών»... Μόλις μία βδομάδα μετά, Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέληξαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο που ορίζει τους κανόνες ανάκρισης και δίκης των ξένων που κατηγορούνται για «τρομοκρατικές ενέργειες», γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την υπερψήφισή του από το Κογκρέσο την ερχόμενη βδομάδα.

Τα εμπόδια αίρονται και το «ηπιότερο» νομοσχέδιο που υιοθέτησε η Γερουσία το οποίο παρείχε ευρύτερη προστασία στους «υπόπτους για τρομοκρατία», αντιδρώντας έτσι στην αρχική πρόταση του Αμερικανού προέδρου, οδεύει για τον κάλαθο των αχρήστων.

Ο Μπους, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για τη σύλληψη, την κράτηση, την ανάκριση και τη δίκη τρομοκρατών». Και με αυτόν τον συμβιβασμό τα κολαστήρια τύπου Γκουαντάναμο θα συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο.

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κωμωδία παρεξηγήσεων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μια ιδιαίτερα «διπλωματική» διατύπωση, που μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι διάψευση όσων είπε νωρίτερα ο «πρόεδρος» του Πακιστάν, ο πραξικοπηματίας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος: «Η πολιτική των ΗΠΑ δεν είναι να απειλεί με βομβαρδισμούς. Η πολιτική των ΗΠΑ ήταν να πουν στον πρόεδρο Μουσάραφ "χρειαζόμαστε να κάνετε μια επιλογή"», είπε ο Τόνι Σνόου. Νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον είχε ξεσπάσει σάλος όταν έγινε γνωστό πως ο στρατηγός δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS ότι ο Ρίτσαρντ Αρμιτέτζ τον είχε απειλήσει πως «θα βομβαρδιστείτε τόσο που θα επιστρέψετε στην εποχή του Λίθου» λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, και λίγες ημέρες πριν ο Μουσάραφ κάνει τη θεαματικότατη μεταβολή από τη στήριξη των Ταλιμπάν στην κήρυξη πολέμου εναντίον τους. Ο Μπους μάλιστα, προηγουμένως, λίγο πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μουσάραφ, είπε πως «εξεπλάγη» όταν έμαθε τις δηλώσεις του φιλικού προς τις ΗΠΑ δικτάτορα. Ο Μουσάραφ είπε ότι η πρόσφατη συμφωνία ειρήνευσης στο Ουαζιριστάν «δεν ήταν με τους Ταλιμπάν, αλλά εναντίον των Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ