ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διπλή γλώσσα» για καρτέλ

Επιδιώκει από τη μια να προστατεύσει τους ισχυρούς δεσμούς με το καρτέλ γάλακτος και από την άλλη να «μη χάσει» τους κτηνοτρόφους

Με την ένταση της φραστικής αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και τη σκόπιμη διγλωσσία για τη δράση των καρτέλ, επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει σύγχυση για τις πολιτικές ευθύνες της αλλά και να μείνει στο απυρόβλητο η κυρίαρχη πολιτική που παράγει τη διαφθορά.

Στο επίπεδο της δικομματικής διαμάχης η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να περάσει στην αντεπίθεση υπενθυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά είχαν αφήσει πλήρως ανεξέλεγκτα τα καρτέλ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού «υπολειτουργούσε». Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, επιδεικνύοντας «πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα σε θέματα διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών και προστασίας του πολίτη από εναρμονισμένες πρακτικές και από καρτέλ»! Στην εύλογη ερώτηση πού υπερασπίζεται τους καταναλωτές από τα καρτέλ αφού δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή τους ο Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να απαντήσει «η ενδεχόμενη (!) ύπαρξη καρτέλ είναι αντικείμενο προς έρευνα»...

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δύο γλώσσες στο ζήτημα του καρτέλ γάλακτος με στόχο αφ' ενός να μη χαλαρώσουν οι δεσμοί με τα ολιγοπώλια του κλάδου και ταυτόχρονα να μη διαρρήξει τις σχέσεις της με τους χιλιάδες παραγωγούς -κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο αυτό από τη μια η επίσημη τοποθέτηση είναι περίπου αυτή της ΔΕΛΤΑ, ότι δηλαδή «δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρχουν καρτέλ», ενώ από την άλλη κλείνοντας το μάτι προς την πλευρά των κτηνοτρόφων παραδέχεται την ύπαρξη προβλημάτων και κατηγορεί τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες για «αθέτηση υπεσχημένων».

Την τελευταία αυτή θέση εξέφρασε χτες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός δηλώνοντας (στον «Φλας») ότι «το πρόβλημα είναι, και είναι σαφές αυτό, ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν λίγες εταιρείες, ένα ολιγοπώλιο δηλαδή που ασχολείται με την παραγωγή και τη διακίνηση και τη μεταποίηση του γάλακτος, και από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας κόσμος ολόκληρος, οι Ελληνες κτηνοτρόφοι που δυστυχώς είναι διεσπαρμένοι, δεν είναι οργανωμένοι και δεν μπορούν να ασκήσουν καμία πίεση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών».

Μάλιστα, επέκρινε τις βιομηχανίες ότι δεν τήρησαν τη συμφωνία που είχε γίνει πριν από μερικούς μήνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να μην προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών στους παραγωγούς. Επίσης, εμφανίστηκε αντίθετος με την πρόταση του καρτέλ γάλακτος για επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος, ώστε να μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ πέρα από τις 5 μέρες, που ισχύει σήμερα. Ωστόσο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος και όλα συνηγορούν ότι εκφράζει την κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση και είναι απλά θέμα χρόνου η υλοποίησή της.

Στο μεταξύ, από τη Ρόδο, όπου ολοκληρώθηκε χτες η 6η Ευρωμεσογειακή Υπουργική Διάσκεψη για τη Βιομηχανία, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τα δημοσιεύματα για παρεμβάσεις του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ εναντίον του, περιορίστηκε να δηλώσει «ως εδώ και μη παρέκει». Επανέλαβε, πάντως, ότι ισχύει προηγούμενη δήλωσή του, ότι θα δοθούν απαντήσεις στο ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, καθώς και ότι ανάλογες απαντήσεις για το θέμα έδωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΑΣΟΚ
Νέα κόντρα με επίκεντρο τον υφυπουργό Ανάπτυξης

Οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση και επιχειρώντας να αναδείξουν ότι η ΝΔ έχει περισσότερη διαφθορά στις τάξεις της, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προχωρούν πλέον σε ονομαστικές καταγγελίες στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν την κοινή πολιτική διαδρομή τους με την κυβέρνηση, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Κουλούρης κατήγγειλε χτες ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στο «σπίτι του ιδιοκτήτη της ΦΑΓΕ» και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία «οργάνωσε τον προεκλογικό του αγώνα». Ο Κ. Κουλούρης μίλησε επίσης για δημιουργία «καρτέλ» στο γάλα και για προσπάθεια της ΔΕΛΤΑ, μέσω της αγοράς της ΜΕΒΓΑΛ, να γίνει «μονοκρατορία» στο χώρο. Ο ίδιος υποστήριξε χτες το βράδυ, στο δελτίο του «ΜΕΓΚΑ», ότι τις συγκεκριμένες καταγγελίες εναντίον του τις έκαναν δυο βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα διερωτήθηκε: «Πώς ο κ. Παπαθανασίου εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στις δικές του επιλογές;». Βέβαια, ο Κ. Κουλούρης θέλησε να εμφανίσει τη δημιουργία «καρτέλ» σαν φαινόμενο της κυβερνητικής περιόδου της ΝΔ, κρύβοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπηρετούν από κοινού την πολιτική που στηρίζει τις συμπράξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τη δημιουργία καρτέλ, την «ελεύθερη αγορά» και την ανταγωνιστικότητα, που γεννούν και αναπαράγουν τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Στις δηλώσεις του Κ. Κουλούρη απάντησε με ανακοίνωσή του ο Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος τον κάλεσε να «ανακαλέσει», αλλιώς, όπως είπε, «θα υποχρεωθώ να του υποβάλω μήνυση». Ο υφυπουργός, μάλιστα, επιχειρώντας να εμφανιστεί ...πολέμιος της διαφθοράς, ανέφερε πως ο ίδιος «επέβαλε πρόστιμο στη ΦΑΓΕ, πράγμα που δεν έγινε σε ανάλογη περίπτωση επί ΠΑΣΟΚ». Στο «σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», πρόσθεσε ο Γ. Παπαθανασίου. «Να μου υποβάλει μήνυση, δεν κάνω παιχνίδι πολιτικής αντιπαράθεσης. Αν το αρνείται παίρνει την ευθύνη του "όχι" και εγώ φέρνω την ευθύνη να αποδείξω αν έγινε», δήλωσε ο Κ. Κουλούρης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, υποστήριξε ότι «δε γνώριζε» τις συγκεκριμένες δηλώσεις και πρόσθεσε ότι θα τις «αναζητήσει και αν υπάρξει λόγος θα απαντήσει». Πάντως, μέχρι αργά χτες το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε σε καμιά δήλωση.

Ο Ν. Αθανασάκης επιτέθηκε και χτες στον υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είπε ο ίδιος, «ελέγχεται για τις επιλογές της, τις τοποθετήσεις της, την πρακτική της. Ελέγχεται για την προσπάθειά της να μετατρέψει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έπρεπε να λειτουργεί ως μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, σε παράρτημα του γραφείου του υπουργού». Ο Ν. Αθανασάκης ζήτησε και χτες την παραίτηση του Σ. Τσιτουρίδη, αναφέροντας ότι το «ερώτημα δεν είναι γιατί δεν παραιτείται ο κ. Τσιτουρίδης, το ερώτημα είναι γιατί τον κρατά ο κ. Καραμανλής».

Εξάλλου, χτες, ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Τύπος, με δημοσιεύματά του, έκανε λόγο για παράνομες προσλήψεις σε Επιτροπές Διαχείρισης και Γνωμοδότησης Κοινοτικών Κονδυλίων, συγγενικών προσώπων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ε. Χριστοφιλοπούλου, Δ. Ρέππα, Μ. Παπαϊωάννου. Με δήλωσή του ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων με τη μέθοδο του «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», που αποτελεί μια άτεχνη και αναποτελεσματική «συμψηφισιολογία και φανερώνει την αδυναμία και το αδιέξοδο εκείνων που αυτοδιορίστηκαν τιμητές και εισαγγελείς».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ζητά παρέμβαση ΕΣΡ και ΕΣΗΕΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ αλλά και της ΕΣΗΕΑ απέστειλαν χτες οι βουλευτές και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή τους για τα όσα υπονόησε σε βάρος και στελεχών του ΣΥΝ ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του «ΑΛΦΑ» προχτές το βράδυ.

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος κατήγγειλε ότι τουλάχιστον ένας επιχειρηματίας έχει επιδείξει στον ίδιο λίστα βουλευτών κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους και του Συνασπισμού, οι οποίοι εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, βρίσκονται σε προφανείς σχέσεις διαπλοκής και μισθοδοτούνται από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Ο Συνασπισμός καταγγέλλει ότι κανένα στοιχείο δεν προσκομίστηκε παρά τη δική του απαίτηση, ούτε έγινε καμιά προσπάθεια αποκατάστασης και «έμειναν οι υπαινιγμοί και η δημόσια σπίλωση για πιθανολογούμενη εμπλοκή βουλευτών του κόμματός μας σε υποθέσεις διαφθοράς - διαπλοκής».

Ο ΣΥΝ δηλώνει πως «τα περί βουλευτών του ΣΥΝ που ειπώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν στοιχεία για να προσκομιστούν» και πως «η αναφορά του δημοσιογράφου στο κόμμα μας μόνο ως συκοφαντία και προσπάθεια πολιτικής και ηθικοκοινωνικής απαξίωσης του κόμματός μας και των στελεχών του μπορεί πλέον να εκληφθεί».

Νέες διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε χτες ότι καθαιρεί από μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ τον Π. Ντομάτα, «λόγω συμμετοχής του σε ψηφοδέλτιο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ». Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας για τρεις μήνες 24 πολιτικών μηχανικών μελών του ΠΑΣΟΚ τα οποία «συμμετέχουν σε χωριστό συνδυασμό από εκείνων της ΠΑΣΚ Πολιτικών Μηχανικών κατά τις προσεχείς εκλογικές διαδικασίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ