ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Να ξεπεραστεί η σύγχυση και η μοιρολατρία

Στην ερώτηση για το πώς μπορεί η αριστερά να ξεφύγει από τη στασιμότητα τη δική της και να κάνει την παρέμβασή της στο πολιτικό σύστημα, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«

Το πολιτικό σύστημα δεν το βρίσκω στάσιμο, είναι πολύ δυναμικό. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο πακέτο των ευρωενωσιακών επιλογών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών κλπ.

Το πολιτικό σύστημα είναι σταθερότατο, ισχυρό, αλλά όχι πανίσχυρο. Δεν υπάρχει τέλμα. Αποφάσεις παίρνονται. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα να γίνει - κι εμείς δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα - είναι ακριβώς να ξεπεραστεί μια μοιρολατρική στάση που έχει ένα μεγάλο μέρος αγωνιστών, ανθρώπων που σκέφτονται ριζοσπαστικά και προοδευτικά και όχι με όρους της δεκαετίας του '80, αλλά με σύγχρονους όρους. Να ξεπεραστεί η σύγχυση και η μοιρολατρία και να βγουν στο προσκήνιο οι εργατοϋπάλληλοι, οι φτωχοί επαγγελματίες και η φτωχή αγροτιά.

Και όχι απλώς να βγουν στο προσκήνιο περιστασιακά, με κάποια ξεσπάσματα, αλλά με οργάνωση, κινητοποίηση και βεβαίως απόφαση να κατατεθούν και θυσίες.

Εμείς εκεί μετράμε πριν απ' όλα τη συμβολή μας. Δεν ξεκινάμε να τη μετράμε με τα εκλογικά ποσοστά. Οχι ότι δε μας ενδιαφέρουν και αυτά, μας ενδιαφέρουν και μας παρά ενδιαφέρουν, αλλά αν θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί, εκεί πρέπει να τη μετράμε.

Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει ούτε με τις πολιτικές πρωτοβουλίες κορυφών, ούτε με τις ωραίες ομιλίες των ηγετών, ούτε μόνο από το ΚΚΕ, από τα πάνω.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και εκεί ξοδεύουμε εμείς τις δυνάμεις μας, είναι στην ανασυγκρότηση, στην ενδυνάμωση του κινήματος από τα κάτω. Εμείς δεν είμαστε ιερατείο να εκπέμπουμε κάποιες επαναστατικές ιδέες. Μας ενδιαφέρει η επαναστατικοποίηση του λαού.

Αυτή θα έρθει. Πρέπει να έρθει πιο γρήγορα. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η παθητικοποίηση. Ο κόσμος ξέρει τα προβλήματά του, αλλά να καταλάβει ότι χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση.

Οταν ο λαός θα την αποφασίσει, τότε θα δείτε πως και το λαϊκό μέτωπο θα δυναμώσει και το ΚΚΕ θα δυναμώσει και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις θα δυναμώσουν. Η ίδια η ζωή θα βγάλει και νέους τρόπους δράσης. Δε λύνονται όλα αυτά μέσα στα κομματικά γραφεία, αλλά στο πεδίο της πάλης της ανυποχώρητης. Θα βρεθούν οι νέοι θεσμοί, οι λαϊκοί, που θα διευκολύνουν την πάλη, αλλά χρειάζεται απεγκλωβισμός. Αν είσαι στο κλουβί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορείς να δεις τίποτα.

Αυτό ζητάμε σήμερα από τους εργαζόμενους, να φύγουν από τα δόκανα, τους μονόδρομους. Κι εκεί θα συναντηθούμε σίγουρα. Να πάρουν πρωτοβουλίες οι άνθρωποι οι προοδευτικοί, οι αγωνιστές που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ ή σε άλλους χώρους, λαϊκά στρώματα στη Νέα Δημοκρατία».

Πώς πρέπει να αντιπαλεύουμε τη διαφθορά

Στην ερώτηση μήπως το ΚΚΕ σνομπάρει το θέμα «διαφθορά» ή τουλάχιστον τη δυνατότητα να βρεθούν κάποιες λύσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«

Τι είναι σκάνδαλο τελικά; Διότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην πώληση επιχειρήσεων, όπως λέγεται, στρατηγικής σημασίας ή δημόσιου συμφέροντος ή κοινής ωφέλειας κλπ. Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας λέει πούλημα και ο άλλος λέει ξεπούλημα. Θεωρούν σκάνδαλο την τιμή πώλησης της μετοχής ή όταν πρόκειται για αγορά την τιμή αγοράς της μετοχής.

Αυτό είναι το θέμα, αν θα εισπράξουμε 10 ή 12 από την πώληση μιας επιχείρησης; Βεβαίως, θα μου πείτε, χρηματίζεται κάποιος πολιτικός πουλώντας φθηνότερα; Κερδίζει κάτι; Ε, για αυτό όρκο δεν μπορώ να πάρω για κανέναν.

Ενα πολιτικό κόμμα, ένα κίνημα λαϊκό, πώς θα παλέψει αυτά τα ζητήματα; Θα τα παλέψει ψάχνοντας για τη μίζα, προσπαθώντας να δει αν η αγοραπωλησία μιας μετοχής μπορούσε να γίνει έτσι ή αλλιώς, ή βάζοντας μπροστά το κυριότερο που βάζουμε εμείς, το "ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις"; Εμείς είπαμε ούτε μια μετοχή του ΟΤΕ στους ιδιώτες.

Πώς θα βρουν άκρη, αφού η αγορά γενικά και με περιορισμούς, πολύ περισσότερο απελευθερωμένη, είναι μια ζούγκλα. Είναι σαν να στείλεις ένα χωροφύλακα στη ζούγκλα να βάλει τάξη στα άγρια θηρία. Δε γίνεται αυτό.

Βέβαια στη Βουλή, όταν θα χρειαστεί να συζητήσουμε θα προτείνουμε κι εμείς ορισμένα μέτρα. Αλλά δεν έχουμε και πείρα; Πόθεν έσχες! Βγάζει άκρη το πόθεν έσχες;

Ξέρετε ποιο είναι το κυριότερο που μας απασχολεί; Οτι στο κύκλωμα της διαφθοράς δεν μπαίνουν μόνο οι μεσίτες στις αγοραπωλησίες είτε είναι πολιτικά πρόσωπα είτε είναι επαγγελματικά. Για να περάσει και να κυριαρχήσει αυτή η πολιτική, η τακτική, η άγρια, η εκμεταλλευτική, η οποία γεννάει και τη διαφθορά, πρέπει να πάρουν μέτρα, να διαφθαρεί και ένα μέρος του λαού.

Και αυτό εμάς μας απασχολεί. Αντιπαλεύουμε τη διαφθορά, αλλά όχι με τους δικούς τους κανόνες παιχνιδιού.

Ολες τις αρχές και τις αξίες, δε λέω τις κομμουνιστικές, τις ευρύτερες ριζοσπαστικές αξίες που διαπότισαν λαούς στον 20ό αιώνα τις έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Και μετά μιλάνε για αντίσταση στη διαφθορά; Ούτε τους δικούς τους δεν μπορούν να σταματήσουν, ακόμα και αν θέλουν τα δικά τους τα στελέχη να τα σταματήσουν δεν μπορούν. Δεν είναι θέμα πρόθεσης, δεν μπορούν».

ΠΕΡΑΜΑ - ΓΚΡΑΒΑ - ΠΑΤΡΑ
Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη 26 του Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων (Λ. Ειρήνης - Πέραμα), με θέμα: «Η εργατική τάξη μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών». Θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος.

Αύριο στην Γκράβα

Αύριο, Τετάρτη, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση, στις 5.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 60) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παιδεία». Την εκδήλωση διοργανώνουν η Αχτιδική Επιτροπή του 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και οι Κομματικές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα την Παρασκευή

Η Αλέκα Παπαρήγα, θα επισκεφθεί την Πάτρα, την Παρασκευή 29 του Σεπτέμβρη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

-- Το πρωί θα μιλήσει σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις.

-- Στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ.

-- Στις 7.30 το βράδυ στο EUROPA CENTER θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Νέα ποιότητα στην εκπαίδευση ή αντιλαϊκές αλλαγές στην Παιδεία», που διοργανώνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Με δανεικά επιχειρήματα κάνει κριτική ο ΣΥΝ στο ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ΚΚΕ ο Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος από το βήμα του Φεστιβάλ της νεολαίας του ΣΥΝ προέτρεψε το ΚΚΕ «να ασχοληθεί λίγο λιγότερο με τον ΣΥΝ και λίγο περισσότερο με τη ΝΔ», καθώς «η ΝΔ είναι κυβέρνηση και όχι εμείς»...

Στην απάντησή της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Είναι απόλυτα φυσικό να κάνει κριτική στο ΚΚΕ και θα έλεγα ότι η ηγεσία του Συνασπισμού έχει τις προϋποθέσεις να κάνει στο ΚΚΕ σκληρή πολιτική κριτική, χωρίς να ετεροκαθορίζεται από κανέναν. Και δε βρίσκω το λόγο γιατί πρέπει να δανείζεται επιχειρήματα από τον Γιώργο Παπανδρέου εναντίον μας. Μπορεί να την κάνει αυτοτελώς, έχει τις προϋποθέσεις. Γιατί χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ; Αδικεί τον εαυτό του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ