Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
Πώς πρέπει να αντιπαλεύουμε τη διαφθορά

Στην ερώτηση μήπως το ΚΚΕ σνομπάρει το θέμα «διαφθορά» ή τουλάχιστον τη δυνατότητα να βρεθούν κάποιες λύσεις μέσα στο υπάρχον σύστημα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

«

Τι είναι σκάνδαλο τελικά; Διότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην πώληση επιχειρήσεων, όπως λέγεται, στρατηγικής σημασίας ή δημόσιου συμφέροντος ή κοινής ωφέλειας κλπ. Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας λέει πούλημα και ο άλλος λέει ξεπούλημα. Θεωρούν σκάνδαλο την τιμή πώλησης της μετοχής ή όταν πρόκειται για αγορά την τιμή αγοράς της μετοχής.

Αυτό είναι το θέμα, αν θα εισπράξουμε 10 ή 12 από την πώληση μιας επιχείρησης; Βεβαίως, θα μου πείτε, χρηματίζεται κάποιος πολιτικός πουλώντας φθηνότερα; Κερδίζει κάτι; Ε, για αυτό όρκο δεν μπορώ να πάρω για κανέναν.

Ενα πολιτικό κόμμα, ένα κίνημα λαϊκό, πώς θα παλέψει αυτά τα ζητήματα; Θα τα παλέψει ψάχνοντας για τη μίζα, προσπαθώντας να δει αν η αγοραπωλησία μιας μετοχής μπορούσε να γίνει έτσι ή αλλιώς, ή βάζοντας μπροστά το κυριότερο που βάζουμε εμείς, το "ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις"; Εμείς είπαμε ούτε μια μετοχή του ΟΤΕ στους ιδιώτες.

Πώς θα βρουν άκρη, αφού η αγορά γενικά και με περιορισμούς, πολύ περισσότερο απελευθερωμένη, είναι μια ζούγκλα. Είναι σαν να στείλεις ένα χωροφύλακα στη ζούγκλα να βάλει τάξη στα άγρια θηρία. Δε γίνεται αυτό.

Βέβαια στη Βουλή, όταν θα χρειαστεί να συζητήσουμε θα προτείνουμε κι εμείς ορισμένα μέτρα. Αλλά δεν έχουμε και πείρα; Πόθεν έσχες! Βγάζει άκρη το πόθεν έσχες;

Ξέρετε ποιο είναι το κυριότερο που μας απασχολεί; Οτι στο κύκλωμα της διαφθοράς δεν μπαίνουν μόνο οι μεσίτες στις αγοραπωλησίες είτε είναι πολιτικά πρόσωπα είτε είναι επαγγελματικά. Για να περάσει και να κυριαρχήσει αυτή η πολιτική, η τακτική, η άγρια, η εκμεταλλευτική, η οποία γεννάει και τη διαφθορά, πρέπει να πάρουν μέτρα, να διαφθαρεί και ένα μέρος του λαού.

Και αυτό εμάς μας απασχολεί. Αντιπαλεύουμε τη διαφθορά, αλλά όχι με τους δικούς τους κανόνες παιχνιδιού.

Ολες τις αρχές και τις αξίες, δε λέω τις κομμουνιστικές, τις ευρύτερες ριζοσπαστικές αξίες που διαπότισαν λαούς στον 20ό αιώνα τις έχουν πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Και μετά μιλάνε για αντίσταση στη διαφθορά; Ούτε τους δικούς τους δεν μπορούν να σταματήσουν, ακόμα και αν θέλουν τα δικά τους τα στελέχη να τα σταματήσουν δεν μπορούν. Δεν είναι θέμα πρόθεσης, δεν μπορούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ