Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ο αγελαδάρης και τα καρτέλ

Κουμπάρους, Πανάγους και τέτοια δεν έχω. Ενας αγελαδάρης είμαι. Είκοσι όλες κι όλες οι αγελάδες μου. Κάθε μια και το όνομά της. Γνωριζόμαστε. Συνεννοούμαστε.

Μπαίνω στο στάβλο και με χαιρετούν με τ' αυτιά, την ουρά. Με κοιτούν με τα μεγάλα μάτια τους και με διαβάζουν. Παράπονο δεν έχω. Γιομάτα τα μαστάρια τους. Ευτυχία να τις αρμέγεις. Ασπρο, ζεστό, αφρισμένο το γάλα γιομίζει τον κουβά. Λευτερώνονται απ' τ' ακριβό βάρος και τρώνε ορεξάτα να το ξαναφορτωθούν. Είναι ομορφιά κι ελευθερία να σ' ευχαριστεί αυτό που κάνεις.

Δεν είναι εύκολη δουλιά. Σα να 'χω 20 παιδιά, θέλουν τη φροντίδα μου. Σπέρνω, θερίζω, κουβαλώ την τροφή τους. Τις ταΐζω, τις ποτίζω. Μαζεύω τις κοπριές, καθαρίζω το στάβλο, τις ξεγεννώ. Αλλη φροντίδα τα μοσχαράκια. Πολύς κόπος, αλλά ευχάριστος κόπος. Δημιουργώ. Το βλέπω. Ισορροπημένα πράγματα, φυσικά. Ναι, δε λέω. Πότισε το κορμί μου η μυρωδιά του στάβλου. Η μυρωδιά της εργασίας μου. Με συντροφεύει, όπου κι αν πάω.

Ολα τ' άσχημα αρχίζουν, όταν βγαίνεις στην αγορά. Εκεί χάνεται το δημιούργημά σου. Πιστέψτε με. Κι εκατό αγελάδες μπορώ να κουμαντάρω. Να γιομίσω το υδραγωγείο με γάλα, να πίνουν οι άνθρωποι αντί για νερό. Δε μ' αφήνουν, όμως. Ποιοι; Δεν ήξερα. Ελεγα κι εγώ, εκείνος ο αχαΐρευτος υπουργός φταίει. Εφευγε. Ερχόταν άλλος. Τα ίδια και χειρότερα. Δε βοηθάει την προκοπή σα λες κάθε πέρσι και καλύτερα.

Ντιπ για ντιπ μοσχάρι κι εγώ. Αγαθός και καλός. Πού να βάλω κακό με το νου, κι ας βιώνω το κακό. Θυμάμαι χαρές που κάναμε στο χωριό τότε. Εκατομμύρια οι καταναλωτές. Περίμεναν πώς και πώς τα προϊόντα μας. Ψήφισα κι εγώ τα κόμματα που ήταν με την ΕΟΚ. Τι, βλάκας είμαι, να μη θέλω την αγορά της Ευρώπης;

Η κατραπακιά ήρθε, όταν έφαγα το πρώτο πρόστιμο. Με τιμώρησαν, επειδή καλοτάισα και περιποιήθηκα τις αγελάδες μου κι αυτές μ' αντάμειψαν με περισσότερο γάλα. Βλέπεις, η ΕΟΚ έβαλε ποσόστωση και οι κυβερνήτες μας τη δέχτηκαν. Πλήρωσε παλιοκερατά το πρόστιμο, είπα και μούντζωσα το μούτρο μου. Αστα. Αν τα γράψω, βιβλίο θα γίνουν.

Ολα αποκαλύφτηκαν και τώρα ξέρω. Χαμός γίνεται, αν πιστέψω τα κανάλια. Ρώτησα κι έμαθα για καρτέλ, μονοπώλια και τέτοια. Κομμουνιστικές λέξεις, έλεγα, και τις προσπερνούσα. Σας το εμπιστεύομαι. Στον κομμουνιστή το χωριανό μου, πήγα. Ξημερώσαμε, συζητώντας. Εγώ ρωτούσα. Εκείνος εξηγούσε. Τώρα ξέρω τι είναι τα καρτέλ, τα μονοπώλια, ο ανταγωνισμός, ο καπιταλισμός. Βοήθησε κι ο γιος του ο φοιτητής, ο κνίτης. Ας είναι καλά.

Τριάντα (30) λεπτά, μου πληρώνουν το γάλα. Μην τσινάς, μου είπε το καρτέλ. Βγαίνεις, δε βγαίνεις, αυτό είναι. Πού θα πας; Κι από σκόνη γάλακτος, από την Ευρώπη παρακαλώ, φουλ. Απ' την Ευρώπη της ομίχλης ορέ, φώναξα, που θα έτρωγε τ' αγροτικά προϊόντα μας κι εμείς με χρυσά κουτάλια;

Πόσο τ' αγοράζετε το γάλα; Ημαρτον. Το νερό το είπα γάλα. Αν έρθετε κατά την Εδεσσα, όποιον κι αν ρωτήσετε στην περιοχή της Σκύδρας, θα σας οδηγήσει. Ελάτε να με βρείτε, θα σας φιλέψω αγελαδινό γάλα. Θα σας τηγανίσω αυγά με αγελαδινό βούτυρο, θα φάμε γιαούρτι που φτιάχνει η συντρόφισσά μου. Ελάτε να μας γνωρίσετε. Ελάτε να φτιάξουμε το δικό μας καρτέλ, θα τους τσακίσουμε. Το ολόπαχο γάλα, μου το πληρώνουν 30 λεπτά και το γαλατένιο νεράκι, σας το πουλάν, ξέρετε πόσα. Ελάτε, όσο είναι καιρός. Τι θα με φάν' οι λύκοι. Κι αν φάνε εμένα, χαθήκατε κι εσείς. Τα καρτέλ θα σας εκβιάζουν με όπλο την πείνα.

Σας παρακαλώ, βοηθήστε τον αγελαδοτρόφο. Σίγουρα οι παππούδες σας, αν όχι και οι πατεράδες σας, αγρότες ήταν. Αυτά είχα να σας πω και σας ασπάζομαι.

Ο αγελαδάρης σας

(για την αντιγραφή)


Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το προσφυγικό δράμα και η αλληλεγγύη μέσα από τα μάτια των παιδιών (2016-03-11 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων (2007-05-24 00:00:00.0)
Εξαφανίστηκε το 70%! (2003-11-07 00:00:00.0)
«Αρρώστησαν» και το αγελαδινό γάλα (2001-01-16 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους αγελαδοτρόφους (2000-01-21 00:00:00.0)
Λόγια οργής και αγανάκτησης (1996-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ