Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λόγια οργής και αγανάκτησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Αλμυρού στη Μαγνησία

Λόγια αγανάκτησης και οργής, για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στην κτηνοτροφία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έβγαιναν από τα στόματα των κτηνοτρόφων της επαρχίας Αλμυρού στη Μαγνησία, σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε μαζί τους.

Οσοι κτηνοτρόφοι από την επαρχία Αλμυρού μίλησαν στο "Ρ", τόνιζαν πως τα προβλήματά τους έφτασαν στο απροχώρητο και επισήμαναν τον κίνδυνο αφανισμού της κτηνοτροφίας. Μας είπαν ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της περιοχής, μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα, άρχισαν να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές τα ζώα τους. Τα κυρίαρχα ζητήματα που έθεταν και για τα οποία ζητούν λύσεις είναι: Η μείωση των τιμών στο γάλα, που, όπως είπαν, για την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο οι τιμές θα είναι ακόμα πιο χαμηλές σε σχέση με την προηγούμενη. Οι χαμηλές τιμές παραγωγού στο κρέας, που εδώ και μια 10ετία παραμένουν στάσιμες, ενώ για τους εμπόρους ανεβαίνουν. Η αλματώδης αύξηση του κόστους παραγωγής και κυρίως των ζωοτροφών. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, και κυρίως των λευκών, τυριών. Οι ποσοστώσεις και περιορισμοί που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην κτηνοτροφία της χώρας.

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που ζουν είναι εκφράσεις, όπως οι παρακάτω: "Δε μας υπολογίζουν οι κυβερνήσεις", "πάμε χαμένοι" και "όπως το πάνε θα ερημώσουν τελείως τα βουνά". Η τελευταία φράση ανήκει στον βοοτρόφο Ηλία Τσιγαρίδα από των χωριό Πλάκες. "Τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα για εμάς τους κτηνοτρόφους", ήταν η πρώτη κουβέντα του Ηλία Τσιγαρίδα και συνέχισε: "Πρόστιμα μας βάζουν, οι τιμές στο γάλα πέφτουν και οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες. Δεν μπορούμε πλέον να ταϊσουμε τα γελάδια. Εφτασε πια ένα κιλό καλαμπόκι να το αγοράζουμε 90 με 100 δραχμές. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν έχουμε καμία απαίτηση από τους αγρότες, γιατί και αυτοί τζάμπα το πουλάνε στους εμπόρους, με 40 δραχμές το κιλό, αλλά σε εμάς φτάνει 100. Εφτασε δηλαδή ένα κιλό φύραμα ίσα με ένα κιλό αγελαδινό γάλα. Πώς να τα βγάλουν πέρα οι κτηνοτρόφοι;

Οι έμποροι, οι χασάπηδες, οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν το ελεύθερο να ανεβάζουν τις τιμές όποτε τους βολεύει. Εμάς τους κτηνοτρόφους όμως δε μας παραδέχεται κανένας για το πόσο κοστίζει αυτό το προϊόν να βγει. Από την άλλη ο κόσμος πιστεύει ότι εμείς πουλάμε ακριβά, αλλά εγώ πουλάω τα μοσχάρια εδώ και χρόνια με 1.100-1.200 δραχμές το κιλό και στον καταναλωτή φτάνει 2.000-2.200 δραχμές".

"Χάνεται η κτηνοτροφία"

"Κάθε χρόνο πάμε και χειρότερα" ήταν τα πρώτα λόγια του 44χρονου κτηνοτρόφου Δημήτρη Γουριώτη,από το χωριό Αχίλλειο, για να συνεχίσει: "Το γάλα, γίδινο και πρόβειο, μας το παίρνουν σχεδόν τζάμπα και αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Τη χρονιά που πέρασε το γίδινο έπεσε 50 δραχμές κάτω και πουλήθηκε 140 δραχμές και το πρόβειο 100 δραχμές κάτω και πουλήθηκε με 180 δραχμές. Αλλά και φέτος, αντί να ανέβουν οι τιμές, οι έμποροι αγοράζουν με ανοιχτές τιμές και κάποιοι έμποροι από τη Λαμία έδωσαν ακόμα πιο μικρές τιμές 130 δραχμές στο γίδινο και είπαν για 170 στο πρόβειο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πάει, έληξε οι κτηνοτροφία, πάμε χαμένοι. Εγώ αναρωτιέμαι πλέον πώς θα μπορέσω μεγαλώσω τα παιδιά μου και δεν έχω και λίγα, έχω 6 παιδιά. Ολοι εδώ στην περιοχή είμαστε καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα και πολλοί στα γύρω χωριά αναγκάζονται να πουλάνε τζάμπα τα γίδια και τα πρόβατα στους χασάπηδες, αφού και τις επιδοτήσεις τους τις παίρνει η Τράπεζα. Για να καταλάβετε τι γίνεται, σας λέω ότι εγώ έχω 800 γίδια και χρωστάω στην Τράπεζα 5 εκατ. δραχμές και δε βλέπω τρόπο για να μπορέσω να ξεχρεώσω".

Με τη σειρά του ο Δημήτρης Σαξαμπάνης,από το Νεοχωράκι, θα πει με αγανάκτηση: "Δεν τα ξέρουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στο υπουργείο Γεωργίας; Τα ξέρουν. Ομως δεν κάνουν τίποτα και μας κοροϊδεύουν. Απ' ό,τι φαίνεται ούτε που μας υπολογίζουν. Βγαίνουν και λένε παχιά λόγια στα μπαλκόνια και μετά νέα πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα, νέες αυξήσεις στις ζωοτροφές και από πάνω νέα μείωση στις τιμές στο γάλα, εκεί που προεκλογικά μας έλεγαν για 220 δραχμές. Φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε ούτε τσιγάρα να πάρουμε και περιμένουμε τις επιδοτήσεις για να ψευτοζήσουμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα, για να σωθεί η κτηνοτροφία, είναι να δοθούν καλές τιμές στο γάλα και εθνικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα".

Τα μετακινούμενα κοπάδια

Ο Ηλίας Τσιγαρίδας έθεσε ακόμα ένα θέμα, που είναι το μεγάλο κόστος μεταφοράς των μετακινούμενων κοπαδιών: "Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το υψηλό κόστος των μεταφορικών και πρέπει να επανέλθει η επιδότηση του 40% στα έξοδα μεταφοράς που έκοψε η ΝΔ το 1990 και το ΠΑΣΟΚ το άφησε μετά έτσι. Εμένα, για πάω και να φέρω τα ζώα από τα Αγραφα, μου κοστίζει ενάμισι εκατομμύριο το χρόνο, πώς θα τα βγάλω πέρα με τόσα έξοδα; Αν αυτοί που κυβερνούν δε θέλουν να ερημώσουν τελείως τα βουνά, πρέπει να ξαναδώσουν την επιδότηση στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ