Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα στην εξάρτηση και την υποτέλεια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τα 23 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

"Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του λαού, κόντρα στην εξάρτηση και την υποτέλεια"!

Με την επισήμανση αυτή αναφέρεται στην 23η επέτειο από την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη 1973 το ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος έχει ως εξής:

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι.

Νέοι και νέες.

Είκοσι τρία χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη 1973, η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ είναι και σήμερα σηματοδότης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού, για μια Ελλάδα χωρίς αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά όπλα. Για μια Ελλάδα έξω από τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, δίχως "Ράμπο" και μισθοφορικά Σώματα επέμβασης σε άλλες χώρες. Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ζει στους αγώνες της νεολαίας και του λαού για δημόσια δωρεάν παιδεία, για όλους τους νέους χωρίς διακρίσεις.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για το δικαίωμα στη δουλιά, για μια Ελλάδα που θα αναπτύσσει τις δικές της δυνάμεις και δε θα κλίνει το γόνυ στους νέους πάτρωνες των Βρυξελλών.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ζει στους αγώνες της αγροτιάς και των ΕΒΕ, στην αντιπαράθεση με το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιταγές του από τις Βρυξέλλες, ενάντια στην κυβέρνηση που δίνει "γην και ύδωρ", για να γίνουν πράξη οι εντολές των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ δεν κλείνεται στο μουσείο.

Λαός και νεολαία, φραγμός στους υπονομευτές του.

Επίμονα, προκλητικά, χρόνια τώρα, γνωστοί και άλλοι που κρύβονται στο σκοτάδι, υπονομεύουν το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, τον παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις "ενοχλητικές" λαϊκές πορείες - διαδηλώσεις, με τα ανεκπλήρωτα συνθήματα - αιτήματα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, από το ιστορικό κτίριο μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ. "Ξεχνάνε", και θέλουν να το ξεχάσει ο λαός και η νεολαία, το σύνθημα που ήτανε γραμμένο στην πύλη του Πολυτεχνείου:

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ.

***

Η 23η επέτειος του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ συμπίπτει με μια νέα κρίσιμη, για τα λαϊκά συμφέροντα, φάση της ιστορίας της χώρας.

Πρώτο. Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - για την προώθηση της "νέας τάξης πραγμάτων" - υλοποιούνται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την εκκωφαντική σιωπή των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Προωθούνται άμεσα:

  • Η συμμετοχή της Ελλάδας στις δυνάμεις ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ, δυνάμεις που στρέφονται ενάντια σε κάθε λαό που δε σκύβει το κεφάλι.
  • Ενα νέο ασήκωτο για το λαό πρόγραμμα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, που στην πραγματικότητα υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες

Δεύτερο. Η κυβέρνηση υποτάσσει τη χώρα και το λαό στις επιταγές του αντιλαϊκού εκτρώματος, που ακούει στο όνομα "πρόγραμμα σύγκλισης", καρπός της αντιλαϊκής Συνθήκης του Μάαστριχτ που αναθεωρείται, για να γίνει ακόμα πιο αντιδραστική.

Ο λαός και η νεολαία βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου.

  • Το εισόδημα εργατοϋπαλλήλων - συνταξιούχων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ΕΒΕ μειώνεται, για να φουσκώσουν κι άλλο τα κέρδη της ολιγαρχίας.
  • Οι δημόσιες επιχειρήσεις παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Οι κοινωνικές δαπάνες καρατομούνται και παραδίδονται στην κερδοσκοπία οι κοινωνικές υπηρεσίες ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
  • Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων σφαγιάζονται, σύμφωνα με τις επιταγές της εργοδοσίας.
Μέτωπο πάλης λαού και νεολαίας

Η επίθεση που δεχόμαστε είναι η ταξική επίθεση του κεφαλαίου, που, μετά την ανατροπή των καθεστώτων των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, επιδιώκει τη "ρεβάνς".

Η απόκρουσή της, το πέρασμα στην αντεπίθεση, θα γίνεται πράξη, όσο δυναμώνει η αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και πάλη.

Ενας είναι ο αντίπαλος: Το μονοπωλιακό κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός και όσοι τα υπηρετούν ή τα ανέχονται. Με τη συσπείρωση και πάλη της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ΕΒΕ και της νεολαίας σε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, θα ματαιώνονται οι αντιλαϊκές αντιδραστικές επιδιώξεις. Οι αγώνες θα είναι πιο αποτελεσματικοί, όσο δυναμώνει η κοινή δράση και ο συντονισμός των λαών, κόντρα στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΟΡΕΙΕΣ

Δώστε μαχητική αγωνιστική απάντηση σε κάθε υπονομευτή των παλλαϊκών αγωνιστικών εκδηλώσεων για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Τιμήστε το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, με τον τρόπο που του πρέπει: ΜΑΖΙΚΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και τον ιμπεριαλισμό.

Διατρανώστε στις πορείες απ' άκρου σ' άκρον της Ελλάδας ότι το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ δεν μπαίνει στο μουσείο.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ για:

"ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ

ΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΑΘΗΝΑ 15.11.96

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ