Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Αγροτική θύελλα ενόψει...

Η καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ξεσηκώνει τους αγρότες. Ηδη έχουν αποφασιστεί, για τις 28 Νοέμβρη, πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα και νομαρχιακά στο Αγρίνιο και στον Εβρο, ενώ έπεται συνέχεια...

  • Στις 28 Νοέμβρη οι αγρότες της Θεσσαλίας κι άλλων περιοχών της χώρας ξεκινούν νέους δυναμικούς αγώνες, με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.
  • Κάλεσμα για κοινό μέτωπο πάλης με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους νέους, τους συνταξιούχους.
  • Η κυβέρνηση ανησυχεί και προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες με υποσχέσεις και ημίμετρα, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν ενέργειες των "αντιπολιτευόμενων" κομμάτων, των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και των ΜΜΕ για υπονόμευση της πάλης και συκοφάντηση του ταξικού αγροτικού κινήματος.

Το ραντεβού κλείστηκε: Στις 28 του Νοέμβρη η αγροτιά της Θεσσαλίας ξεκινάει ένα νέο αγώνα για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και την υπεράσπιση του εισοδήματός της. Στην "καρδιά" της Ελλάδας, στη Θεσσαλία της παράδοσης αγροτικών αγώνων, θα ακουστεί ξανά βροντερή η φωνή του αδικημένου, πληγωμένου και αγανακτισμένου Ελληνα αγρότη, όταν "τα τρακτέρ της οργής" θα καταλαμβάνουν την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λάρισας.

Μετά την απόφαση για πανθεσσαλική κινητοποίηση που έλαβαν, την περασμένη Τετάρτη, εκπρόσωποι των οχτώ Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων από τους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, στα χωριά της θεσσαλικής γης επικρατεί αγωνιστικός ενθουσιασμός και "πυρετός" προετοιμασίας. Αλλωστε, οι Ομοσπονδίες αποφάσισε να συνεχιστούν, μέχρι στις 28 του μήνα, τα επαρχιακά και περιφερειακά συλλαλητήρια και οι ενημερωτικές συσκέψεις. Στα πλαίσια αυτά, την Τετάρτη, 20 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί πλατιά σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων απ' ολόκληρη τη Θεσσαλία, στη Λάρισα.

Οι Θεσσαλοί αγρότες - ενόψει και της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού - δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συντονισμού της πάλης τους με κείνη των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εκπαιδευτικών, των νέων και των συνταξιούχων,που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου οι αγροτικές οργανώσεις καλούν τους φορείς των άλλων λαϊκών τάξεων και κοινωνικών στρωμάτων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν το αγωνιστικό βήμα τους, συστήνοντας ένα μέτωπο αλληλεγγύης και συμπαράταξης.

Ο αγώνας της αγροτιάς στρέφεται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και ταυτόχρονα απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ετοιμοι να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και εμπόδια

Γνωρίζουν οι αγρότες ότι και ο νέος αγώνας που ξεκινούν θα είναι δύσκολος και πολυήμερος. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την αποφασιστικότητα και την αντοχή τους να "κρατήσουν", όταν "λυτοί και δεμένοι", θα πέσουν πάνω τους, για να σταματήσουν την κινητοποίηση. Οταν θα εκδηλωθεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός, με απειλές για χρησιμοποίηση των ΜΑΤ. Οταν θα ενταθούν οι υπονομευτικές προσπάθειες των "αντιπολιτευόμενων - συμπολιτευόμενων" κομμάτων και των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ,να διασπάσουν την ενότητά τους. Οταν θα γεμίσουν οι τηλεοπτικές οθόνες και οι σελίδες των εφημερίδων με συκοφαντίες, εναντίον του ταξικού αγροτικού κινήματος και των συνεπών στελεχών του.

Μέχρι τότε θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους ξεγελάσει, με υποσχέσεις και ημίμετρα, για να μη βγουν στους δρόμους. Ηδη η κυβέρνηση - που ανησυχεί σφόδρα, αναλογιζόμενη ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια θύελλα αγροτικών εξεγέρσεων σ' όλη τη χώρα, που θα της δημιουργήσει πολλά προβλήματα και θα προκαλέσει πολιτικό κόστος - επιδίδεται σε ενέργειες αποπροσανατολισμού των αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες δηλώσεις στη Λάρισα του υφυπουργού Γεωργίας Δ. Σωτηρλή - που κατάγεται και πολιτεύεται στην Καρδίτσα - με τις οποίες υποσχέθηκε να δοθούν κάποιες ενισχύσεις επιλεκτικά σε κάποιους βαμβακοπαραγωγούς, ότι θα δοθεί έγκαιρα η προκαταβολή του 40δραχμου, ότι θα γίνει ρύθμιση των χρεών. Βεβαίως, οι Θεσσαλοί αγρότες δεν "τσιμπάνε" - έχουν "καεί" πολλές φορές πιστεύοντας υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - και δηλώνουν παντού και πάντα πως είναι αποφασισμένοι να βγουν μαζικά στους δρόμους, διεκδικώντας μαχητικά το δίκιο τους. Στο κενό πέφτουν και οι κυβερνητικές προσπάθειες να εμφανίσουν τις κινητοποιήσεις ως κομματικά υποκινούμενες. Η αυθάδης και προκλητική επίθεση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, εναντίον αγροτικών στελεχών του ΚΚΕ, αντί να προβληματίσει αρνητικά τους αγρότες, τους κάνει να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τους κομμουνιστές, τους οποίους βλέπουν να πρωτοστατούν στην πάλη για τα δίκια της αγροτιάς κι ολόκληρου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ