Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση

Η συμφωνία Αβραμόπουλου - κυβέρνησης για τις νέες περικοπές στα κονδύλια τα σχετικά με την Αυτοδιοίκηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας μεγάλου αριθμού αιρετών που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και η οποία έγινε έντονα ορατή στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για την επί της ουσίας συμφωνία με το σχεδιασμό της κυβέρνησης και των Βρυξελλών για μείωση των κρατικών ενισχύσεων προς την Αυτοδιοίκηση, για πρόσθετη φορολόγηση του λαού. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής συμφωνίας, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ η Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε να κάνει μεγάλα άλματα προς τα πίσω, αφού σταμάτησε να διεκδικεί ακόμα και την ικανοποίηση αιτημάτων, που τον προηγούμενο χρόνο, έστω και στα χαρτιά, πρόβαλε ως καίρια για το μέλλον του θεσμού.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΚΕΔΚΕ δήλωσαν πως χαρίζουν 10 δισ. στην κυβέρνηση, ως συμβολή της ΤΑ στο "δύσκολο δρόμο της χώρας και του έθνους προς τη σύγκλιση". Είναι και η δήλωση απόλυτης υποταγής στα κελεύσματα του υπουργού Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου,για επιβολή τοπικών χαρατσιών από τους ΟΤΑ στους δημότες. Είναι και η διαγραφή αιτημάτων που πρόβαλαν στο περσινό συνέδριο της Ενωσης στη Ρόδο, η διαγραφή των 720 δισ. που οφείλει στην ΤΑ η κεντρική διοίκηση, καθώς τα παρακρατά από τους θεσμοθετημένους υπέρ της πόρους.

Στο περσινό ψήφισμά της για τα οικονομικά, η ΚΕΔΚΕ ζητούσε την πλήρη απόδοση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των πόρων που προκύπτουν από τη σωστή εφαρμογή του Ν. 1828/89 (για τα οικονομικά του θεσμού). Στο αντίστοιχο ψήφισμα του φετινού συνεδρίου, το αίτημα αυτό δεν υπάρχει.

Πέρσι ζητούσε απόδοση από το '96 του 20% από τη φορολογία των τόκων των καταθέσεων, ποσοστό που δικαιούται η ΤΑ. Φέτος υπαναχωρεί και ζητά καταβολή ποσοστού 5% για το '97, από τα έσοδα του φόρου. Για το υπόλοιπο 15% στο σχετικό ψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε λέξη.

Πέρσι ζητούσε αύξηση του ποσοστού που αποδίδεται στην ΤΑ από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων από 20% σε 30% και από τα τέλη κυκλοφορίας από 50% σε 75%. Στο φετινό ψήφισμα δεν αναφέρεται ούτε κουβέντα.

Εκτός από τα παραπάνω, η ΚΕΔΚΕ δεν κάνει λόγο στο ψήφισμά της για την πενιχρή χρηματοδότηση της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρηματοδότηση που "ανέρχεται" στο εξευτελιστικό 2% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού και φυσικά δεν επιτρέπει στην ΤΑ να παίξει τον κοινωνικό της ρόλο και να προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ