Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόκειται για χοντρή κλεψιά

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δε θα χάσει, αλλά θα έχει και αύξηση των εσόδων της κατά 40 δισ. το 1997. Ισχυρίζεται επίσης ότι παρά το γεγονός της περικοπής κατά 25% των ποσών που της αναλογούν από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τις μειώσεις εσόδων που θα προκύψουν από την κατάργηση διαφόρων φοροαπαλλαγών, τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης θα είναι και πάλι αυξημένα, εξαιτίας της αύξησης που θα προκύψει στα γενικά φορολογικά έσοδα του κράτους από την αυστηρότερη εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας. Και οι δύο ισχυρισμοί καταρρίπτονται από την πραγματικότητα:

Για τον πρώτο ισχυρισμό: Μία απλή παρατήρηση στον πίνακα, που βασίζεται σε στοιχεία τα οποία αναφέρονται στα ίδια τα τεύχη των προϋπολογισμών που κατατίθενται κάθε χρόνο στη Βουλή, αποκαλύπτει ότι αν και τα ποσά που προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που είναι ο βασικός πόρος της Αυτοδιοίκησης, είναι κάθε χρόνο αυξημένα, τα ποσοστά που αντιπροσωπεύουν επί του συνόλου τον κρατικό προϋπολογισμό εμφανίζουν συνεχή τάση μείωσης ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων τάση σταθεροποίησης κοντά στο εξευτελιστικό 2%. Σε καμία περίπτωση, επίσης, η όποια αύξηση δεν πλησιάζει την αντίστοιχη για το έτος αύξηση του πληθωρισμού. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του 1996 αυτό εμφανίζεται κάτω και από τα ποσοστά του 1990 και του 1995.

Εκτός των άλλων, η ονομαστική αύξηση κατά 40 δισ. δε σημαίνει και πραγματική βελτίωση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, αφού στο ίδιο διάστημα μια σειρά αρμοδιότητες αυξημένου κόστους πέρασαν στους ΟΤΑ χωρίς να περάσουν και οι ανάλογοι πόροι. Μόνο από τα διάφορα επιδόματα και πριμ που έπρεπε να πληρώσει η κυβέρνηση και τα φορτώνει στην Αυτοδιοίκηση προκύπτει πρόσθετο κόστος 68 δισ.

Για το δεύτερο ισχυρισμό: Τυπικά οι ΚΑΠ ως το 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦΝΠ) θα έπρεπε να αυξάνονται όταν αυξάνεται το γενικό φορολογικό έσοδο. Στην πράξη, όμως, όπως καταγγέλθηκε και πέρσι από το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, οι επιμέρους κυβερνητικές παρεμβάσεις ανατρέπουν αυτό που ισχύει τυπικά. Αντιγράφουμε από τα πρακτικά της Βουλής την τοποθέτηση του ΚΚΕ: "Η πολιτική που ακολουθείται σχετικά με τα έσοδα από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων δεν αυξάνει τα έσοδα από άμεσους φόρους και επομένως δεν αυξάνει τα αντίστοιχα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού διατηρείται η σχέση 70% προς 30% των έμμεσων προς άμεσους φόρους, συντηρείται η τεράστια φοροδιαφυγή, αυξάνουν οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, μειώνονται οι συντελεστές φορολογίας του (από 60% σε 50% επί ΠΑΣΟΚ και από 50% σε 35% επί ΝΔ)".

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση αρπάζει εν ψυχρώ από την Αυτοδιοίκηση μέρος και από αυτά που νόμιμα δικαιούται. Για το 1996 ο προϋπολογισμός πρόβλεπε ΦΕΦΝΠ 1.598.000.000.000 δρχ. Με βάση το 20% η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να πάρει 319.600.000.000 δρχ. Η κυβέρνηση όμως είχε εγγράψει κονδύλι 262.050.000.000 δρχ. Δηλαδή "με την καλημέρα" άρπαξε από τα ταμεία των ΟΤΑ 57.550.000.000 δρχ. Και έρχεται τώρα να δηλώσει ότι θα αυξήσει το κονδύλι σε σχέση με πέρσι κατά 40 δισ. Και ζητά να της πουν "ευχαριστώ", επειδή θα τους κλέψει και πάλι!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ