Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους του Νοέμβρη

Σήμερα στις 3μ.μ. η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Δεκάδες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Απάντηση σε όλους τους φανερούς και κρυφούς υπονομευτές του Πολυτεχνείου δίνει σήμερα ο ελληνικός λαός και η νεολαία με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή του σε δεκάδες εκδηλώσεις συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα. Κορυφαία στιγμή η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, που θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. από το Πολυτεχνείο. Χιλιάδες διαδηλωτές θα αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης και θα βροντοφωνάξουν το σύνθημα που και τότε κυριαρχούσε στην εξέγερση του Νοέμβρη: "Εξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ".

Η μαζική συμμετοχή στην πορεία θα είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να αμαυρώσουν και να απονευρώσουν το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου. Θα είναι η απάντηση σε όλους αυτούς που κάνουν ό,τι μπορούν, για να ξεμπερδεύουν με την εξέγερση του Νοέμβρη και με ό,τι αυτή σηματοδοτεί στους σημερινούς λαϊκούς αγώνες. Αλλά και απάντηση στους σκοτεινούς μηχανισμούς και τους κάθε λογής προβοκάτορες που επιστρατεύουν. Χιλιάδες ήταν αυτοί που πέρασαν χτες από το χώρο της εξέγερσης, για να αφήσουν ένα γαρίφαλο στο μνημείο του Πολυτεχνείου, υποδηλώνοντας έτσι ότι δεν ξεχνούν τον αγώνα και τη θυσία όσων έπεσαν το Νοέμβρη του 1973, ενώ ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η άφιξη στις 12 το μεσημέρι της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Τζιαντζή,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Ν. Σοφιανό,που κατέθεσαν στεφάνια. Ο χώρος του Πολυτεχνείου σείστηκε από τα συνθήματα που φώναζαν οι παραβρισκόμενοι: "Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί", "Οχτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία", "ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ", "Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή".

Αμέσως μετά ο Θ. Τζιαντζής δήλωσε στο "Ρ": "Το Πολυτεχνείο ζει, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται. Γιατί μέσα από όλους τους χώρους ζωής του λαού και της νεολαίας καθημερινά βγαίνει επίκαιρο το νόημα εκείνου του αγώνα. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας πρέπει να πάμε μακριά, πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα των προβλημάτων, πρέπει να συγκρουστούμε με το καθεστώς της μονοπωλιακής ασυδοσίας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, πρέπει να συγκρουστούμε με την πολιτική του συμβιβασμού, και της υποτέλειας που σπέρνουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις. Εμείς μένουμε σταθεροί στο δρόμο του Νοέμβρη, με εμπιστοσύνη στη δύναμη της ενωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον και να σφραγίσει την πορεία του τόπου μας. Το Πολυτεχνείο ζει".

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, τόνισε: "Στους σημερινούς αγώνες της νέας γενιάς, στην προσπάθεια της Οργάνωσής μας στο πλευρό του ΚΚΕ να ενισχυθεί το αγωνιστικό διεκδικητικό κίνημα της νεολαίας, τιμάμε το Πολυτεχνείο, φέρνουμε στη σημερινή πραγματικότητα τα επίκαιρα συνθήματά του, θέλοντας να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς, θέλοντας η νέα γενιά σήμερα να παλέψει για τη μόρφωση για το δικαίωμά της στη δουλιά να παλέψει για μια Ελλάδα ανεξάρτητη χωρίς βάσεις και πυρηνικά".

Στεφάνια κατέθεσαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, τον οποίο οι παραβρισκόμενοι υποδέχτηκαν με το σύνθημα "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", το προεδρείο της Βουλής, εκπρόσωποι κομμάτων και πολλών μαζικών φορέων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους και πορεία στο αμερικάνικο προξενείο. Προσυγκέντρωση της ΚΝΕ στις 3.30 μ.μ. μπροστά στο άγαλμα Βενιζέλου.

Αγρίνιο: Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Χαλκίδα: Πορεία στις 6 μ.μ. από τα φανάρια της Νεάπολης στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Εκδήλωση της ΚΝΕ στις 7.30 μ.μ. στην Κοινότητα Κυρίνθου.

Βόλος: Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στις 5 μ.μ. και πορεία προς το το Ηρώον.

Ηράκλειο: Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών.

Ρέθυμνο: Εκδήλωση στις 11 π.μ. στο χώρο του Εργατικού Κέντρου και πορεία.

Ζάκυνθος: συγκέντρωση - πορεία στις 5.30 μ.μ.

Λουτράκι: Εκδήλωση στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου.

Καλαμάτα: Εκδήλωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Πύργος: Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λιβαδειά: Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Μητροπόλεως.Λαμία: Εκδήλωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου.

Σέρρες: Συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ