Κυριακή 17 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα Πολυτεχνεία της επαρχίας

Εκείνες τις μέρες του Νοέμβρη, το μήνυμα των "ελεύθερων πολιορκημένων" του Πολυτεχνείου της Αθήνας ταξίδεψε γρήγορα σε όλη την Ελλάδα. Πρώτοι και καλύτεροι και, στον ένα ή άλλο βαθμό, ώριμοι αποδέκτες του, οι φοιτητές των άλλων, τριών τότε, πανεπιστημίων της χώρας: Της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Γιαννίνων. Το έδαφος είναι πρόσφορο, αφού και στις τρεις πόλεις και όχι μόνο μέσα στο φοιτητικό κίνημα, αλλά και ευρύτερα, στους εργαζόμενους και το λαό, το αντιδικτατορικό κίνημα έχει, ήδη, κάνει συγκεκριμένα βήματα στην προηγούμενη περίοδο.

Θεσσαλονίκη

Τα γεγονότα της Αθήνας έγιναν γνωστά στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 15 Νοέμβρη. Την άλλη μέρα, το Πολυτεχνείο γεμίζει φοιτητές, που αποφασίζουν, σε μαζικές συνελεύσεις των σχολών τους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, της Αθήνας. Ταυτόχρονα, εκλέγουν επιτροπές, από τις οποίες συγκροτείται η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της Κατάληψης. Οργανώνεται η λειτουργία του χώρου της κατάληψης και της περιφρούρησής του και δημιουργούνται επιτροπές σίτισης, Τύπου και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.Το απομεσήμερο επιχειρούν ορισμένοι χουντικοί να μπουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά αποκρούονται από τους φοιτητές. Λίγο μετά, η Πολυτεχνική Σχολή απομονώνεται από δυνάμεις της Ασφάλειας και τραμπούκων.

Γύρω στις 7 με 8 το βράδυ, άρχισε να λειτουργεί και ο ραδιοφωνικός σταθμός, που είχε εγκατασταθεί στα υπόγεια της Αρχιτεκτονικής. Κάνα δύο ώρες μετά, έφτασαν οι πρώτες θλιβερές ειδήσεις, για τις συγκρούσεις στην Αθήνα. Για την ύπαρξη νεκρών και τραυματιών. Κανένας, όμως, δε φεύγει από το πανεπιστήμιο. Τα μεσάνυχτα, οι δυνάμεις της Ασφάλειας ενισχύονται από λοκατζήδες και τεθωρακισμένα και όλοι μαζί πλέον περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο.

Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε στις 4 τα ξημερώματα, του Σαββάτου. Παρά τη συμφωνία, ότι δε θα υπάρξουν συλλήψεις, 250 περίπου άτομα οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πάτρα

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου βρήκε τους φοιτητές της Πάτρας, την Τετάρτη το βράδυ, σε μια συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα τις πανεπιστημιακές ελευθερίες. Αμέσως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την άλλη μέρα το πρωί. Σ' αυτήν, αποφασίζεται ομόφωνα η κατάληψη του παραρτήματος του πανεπιστημίου (που βρισκόταν μέσα στην πόλη) και εκλέγεται 12μελής Επιτροπή Κατάληψης. Την ίδια μέρα, το βράδυ, λειτουργεί και ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός των "ελεύθερων φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας", ο οποίος αντικαταστάθηκε την επόμενη μέρα από άλλον μεγαλύτερης εμβέλειας. Από το απόγευμα της Πέμπτης, αρχίζει να εκδηλώνεται η λαϊκή συμπαράσταση, πρώτα με ομάδες μαθητών και αργότερα και με εργαζόμενους, που έρχονται στο χώρο της κατάληψης και προσφέρουν τρόφιμα, χρήματα, φάρμακα, κ.ά. Το βράδυ ρίχνονται προκηρύξεις και τρικ της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ και γράφονται συνθήματα.

Την Παρασκευή το απόγευμα, όλη η Πάτρα βρίσκεται στο πόδι. Χιλιάδες λαού και νεολαίας, ξεσπώντας σε αντιδικτατορικά και αντιαμερικανικά συνθήματα, πραγματοποιούν πολύωρη μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι δυνάμεις της Ασφάλειας έχουν λουφάξει μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Η εκκένωση του παραρτήματος πραγματοποιήθηκε συντεταγμένα και με απόλυτη πειθαρχία, κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κατάληψης, γύρω στις 2.30 τα μεσάνυχτα, αφού πλέον τα τανκ είχαν επέμβει στο Πολυτεχνείο. Ελάχιστη ώρα μετά, το παράρτημα περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις της Ασφάλειας, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλάβουν κανέναν.

Γιάννινα

Στα Γιάννινα, τα γεγονότα της Αθήνας μαθεύτηκαν επίσης το βράδυ της Τετάρτης. Οι φοιτητές αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν συνέλευση την άλλη μέρα. Το βασικό δίλημμα, που έχουν μπροστά τους, είναι: Να κατέβουν στην Αθήνα ή την Πάτρα ή να επιχειρήσουν κάτι στο τοπικό πανεπιστήμιο. Η συνέλευση πραγματοποιείται την άλλη μέρα το πρωί. Για πρώτη φορά, ακούγονται αντιχουντικά και αντιαμερικανικά συνθήματα, το κλίμα είναι μαχητικό. Εκλέγεται 5μελής Επιτροπή Αγώνα. Η Παρασκευή αφιερώνεται στη ζύμωση, με σκοπό την πραγματοποίηση κατάληψης την άλλη μέρα, Σάββατο. Την άλλη μέρα, όμως, τα γεγονότα έχουν τρέξει. Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώνονται έξω από το Πανεπιστήμιο και αφού ενημερώνονται για τις δραματικές εξελίξεις στην Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ