ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Πιέζει για 20λεπτη επέκταση του ωραρίου

Συνεργοί στα σχέδια ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στο σωματείο

Να «τινάξει στον αέρα» και τυπικά το 8ωρο έχει βάλει στόχο η διεύθυνση της ΙΝΤΡΑΚΟΜ με άξιο συνεργό για την υλοποίηση των αντεργατικών της σχεδίων τη συμβιβασμένη πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο. Ετσι, ενώ πριν ενάμιση περίπου χρόνο οι εργαζόμενοι είχαν αποτρέψει την επιμήκυνση του ωραρίου κατά 40 λεπτά, η εργοδοσία επανήλθε πρόσφατα, ζητώντας παράταση του χρόνου εργασίας κατά 20 λεπτά. Απ' την πλευρά της, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν απέρριψε το απαράδεκτο αίτημα, αλλά πρωτοστατεί, ώστε οι εργαζόμενοι να μην προβάλλουν καμία αντίσταση!

Αποκαλυπτικές είναι μάλιστα οι μεθοδεύσεις, με τις οποίες οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού σπεύδουν ν' αλείψουν βούτυρο στο ψωμί της ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οχι μόνο προσπαθούν να πείσουν ότι η καταπάτηση του 8ωρου αργά ή γρήγορα θα έρθει, αλλά προβάλλουν και την ανατροπή του 8ωρου ως αντάλλαγμα (!) για μισθολογικές αυξήσεις.

«Για την εργοδοσία περισσότερος εργάσιμος χρόνος σημαίνει περισσότερη απλήρωτη εργασία - αύξηση των κερδών», ενώ για τους εργαζόμενους σημαίνει «περισσότερη εκμετάλλευση, μείωση του πραγματικού μισθού», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα. Καλεί τους εργαζόμενους, στη σημερινή ψηφοφορία που θα γίνει, να φωνάξουν ένα βροντερό «όχι» στη νέα προσπάθεια για την ανατροπή του 8ώρου, και ξεμπροστιάζοντας τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου τονίζει: «Εχουμε δικαίωμα σε πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, οι οποίες υπερασπίζονται την αξιοπρεπή ύπαρξή μας και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Αυτό το δικαίωμα σε καμία περίπτωση δεν ανταλλάσσεται. Οι αυξήσεις δεν είναι χάρη που μας κάνει ο εργοδότης. Δεν είμαστε ζητιάνοι και δε ζητάμε ελεημοσύνη».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Αδιαπραγμάτευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Πανελλαδική απεργία χτες για την υπεράσπιση του επικουρικού ταμείου

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Μια πρώτη απάντηση σε όσους μεθοδεύουν τη γενικότερη επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και ετοιμάζονται να διαλύσουν το επικουρικό ταμείο του κλάδου, το ΤΕΑΥΦΕ, έδωσαν με τη χτεσινή τους πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο και τα συναφή επαγγέλματα.

«Οι ανατροπές στα κοινωνικο- ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα δικαιώματα αυτά καθώς και η πρόληψη και προστασία της υγείας αντιμετωπίζονται σαν κόστος, σαν βάρος που επιβαρύνει την οικονομία, αυξάνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εμποδίζει την ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος», σημείωσε η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), μιλώντας, ανάμεσα σε άλλους, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο θέατρο «Γκλόρια».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση του Ασφαλιστικού στα χέρια τους, τόνισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η οποία «συνδιαμόρφωσε αποφάσεις μέσα από τους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους"», αποδέχτηκε τους νόμους Ρέππα και Σιούφα, που σηματοδότησαν την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, τη μείωση των συντάξεων, τη συγχώνευση των Ταμείων. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Μαρία Τσαγκατάκη, η οποία μετέφερε την ολόπλευρη συμπαράσταση του Μετώπου και θύμισε ένα μόνο μέρος από τις σκανδαλώδεις «ρυθμίσεις» και εισφοροαπαλλαγές εκατομμυρίων, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρίζουν στους επιχειρηματίες, επιμένοντας ωστόσο στο επιχείρημα των «άδειων ταμείων».

Στη συνέχεια οι απεργοί προχώρησαν σε πορεία μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». Ανανεώνοντας έτσι το αγωνιστικό τους ραντεβού και απαντώντας στην αόριστη τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους είπε πως ...θα γίνουν επαφές με όλα τα Ταμεία. Στην απεργία και την κινητοποίηση συμμετείχαν οι ιατρικοί επισκέπτες αλλά και οι συνταξιούχοι του κλάδου.


ΣΕΒ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
«Διάλογος» και «συνεννόηση» πάνω απ' όλα

«Καρτέλ εργασίας» με κοινά συμφέροντα (!) χαρακτήρισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων εργαζόμενους και εργοδότες

Να κάνουν ακόμα πιο ισχυρά τα «δεσμά» του «κοινωνικού διαλόγου», συμφώνησαν χτες η ηγεσία του ΣΕΒ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καθορίζοντας το πεδίο των κοινών πρωτοβουλιών τους και της κοινής - όπως είπαν - δράσης τους. «Εγκαινιάσαμε ένα δημιουργικό διάλογο, που θα φέρει τις δυνάμεις της εργασίας πιο κοντά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε πως για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ο διάλογος είναι αναντικατάστατο εργαλείο συνεννόησης...».

Προφανώς έδαφος γι' αυτήν τη συνεννόηση είναι το ιδεολόγημα του ΣΕΒ ότι «οι δυνάμεις της παραγωγής - εργοδότες και εργαζόμενοι - αποτελούν ένα καλώς εννοούμενο καρτέλ εργασίας. Εχουμε κοινό συμφέρον - επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - να προωθήσουμε εναρμονισμένες πρακτικές με στόχο ανάπτυξη για όλους...». Τώρα το ότι η «ανάπτυξη» στην οποία είναι δεσμευμένοι από κοινού ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε σαν αποτέλεσμα τεράστια κέρδη για τους βιομήχανους και 77 λεπτά αύξηση για τους εργαζόμενους, φαίνεται να μην ενοχλεί ούτε τους βιομήχανους, αλλά ούτε και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Ο τελευταίος μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν μετά από έξι περίπου μήνες που υπογράφτηκε αυτή η επαίσχυντη σύμβαση εργασίας, που προβλέπει αύξηση 77 λεπτά την ημέρα, συνεχίζει και σήμερα να τη θεωρεί μια καλή σύμβαση, «απάντησε» ...ότι η ΓΣΕΕ θα συμβάλει στη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος!

Το πεδίο που και οι δύο πλευρές συνομολόγησαν να αναπτύξουν κοινές δραστηριότητες είναι η λειτουργία και η οικονομική διαχείριση των πόρων του ΛΑΕΚ, ο ρόλος του ΟΑΕΔ, το θέμα του υπό ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης και η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων στα όργανα του κοινωνικού ελέγχου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε ζήτημα συμμετοχής της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ διακαώς ενδιαφέρεται για τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του ο ΛΑΕΚ, αλλά και ο ΟΑΕΔ, τα οποία πολύ επιθυμεί να βάλει στο χέρι και να έχει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείρισή τους.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΖΩΝΗΣ
Νέα πρόκληση από την κυβέρνηση

Σε μία ακόμα πρόκληση προχώρησε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Απασχόλησης, σε βάρος των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Μετά την προσπάθειά της, με όχημα τον ΟΛΠ, να αφαιρέσει από τη Ζώνη τις δύο πλωτές δεξαμενές της και την επιχείρηση της ποινικοποίησης του εργατικού ελέγχου που είναι σε εξέλιξη με τη δίκη για τους 5 νεκρούς μεταλλεργάτες του «γκαζωμένου» δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ», τώρα επανέρχεται δριμύτερη, «βάζοντας χέρι» ξανά στο εποχιακό επίδομα ανεργίας!

Τα σωματεία είχαν απαιτήσει φέτος το επίδομα να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ. Ομως, όπως ενημερώθηκαν από τον ΟΑΕΔ, η καταβολή του επιδόματος θα αρχίσει μεν από την 1η Οκτώβρη, όμως θα ανέρχεται στα 665,91 ευρώ, δηλαδή μειωμένο ακόμα και σε σχέση με πέρσι που ήταν 746 ευρώ! Και όχι μόνον αυτό. Αίρει και τις προϋποθέσεις που ισχύουν εδώ και 9 χρόνια, τις οποίες είχαν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες οι εργάτες της Ζώνης λόγω ακριβώς της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει το χώρο!

Τα σωματεία της Ζώνης, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις και καλούν «όλους τους άνεργους του κλάδου μας να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ από τον ΟΑΕΔ, αλλά όλοι μαζί να απαιτήσουμε άμεσα καταβολή επιδόματος 1.300 ευρώ και για τους κανονικούς δικαιούχους και γι' αυτούς που έχουν λιγότερα ένσημα». Παράλληλα, επαναφέρουν το θέμα των εκατοντάδων συναδέλφων τους στην περιοχή της Θράκης, οι οποίοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις, αλλά δεν έλαβαν το επίδομα και ζητούν από τον υφυπουργό να υλοποιήσει τη δέσμευσή του και να προχωρήσει στην τροπολογία που είχε δεσμευτεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ