Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
«Διάλογος» και «συνεννόηση» πάνω απ' όλα

«Καρτέλ εργασίας» με κοινά συμφέροντα (!) χαρακτήρισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων εργαζόμενους και εργοδότες

Να κάνουν ακόμα πιο ισχυρά τα «δεσμά» του «κοινωνικού διαλόγου», συμφώνησαν χτες η ηγεσία του ΣΕΒ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, καθορίζοντας το πεδίο των κοινών πρωτοβουλιών τους και της κοινής - όπως είπαν - δράσης τους. «Εγκαινιάσαμε ένα δημιουργικό διάλογο, που θα φέρει τις δυνάμεις της εργασίας πιο κοντά», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημείωσε πως για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «ο διάλογος είναι αναντικατάστατο εργαλείο συνεννόησης...».

Προφανώς έδαφος γι' αυτήν τη συνεννόηση είναι το ιδεολόγημα του ΣΕΒ ότι «οι δυνάμεις της παραγωγής - εργοδότες και εργαζόμενοι - αποτελούν ένα καλώς εννοούμενο καρτέλ εργασίας. Εχουμε κοινό συμφέρον - επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - να προωθήσουμε εναρμονισμένες πρακτικές με στόχο ανάπτυξη για όλους...». Τώρα το ότι η «ανάπτυξη» στην οποία είναι δεσμευμένοι από κοινού ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε σαν αποτέλεσμα τεράστια κέρδη για τους βιομήχανους και 77 λεπτά αύξηση για τους εργαζόμενους, φαίνεται να μην ενοχλεί ούτε τους βιομήχανους, αλλά ούτε και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Ο τελευταίος μάλιστα, ερωτηθείς για το εάν μετά από έξι περίπου μήνες που υπογράφτηκε αυτή η επαίσχυντη σύμβαση εργασίας, που προβλέπει αύξηση 77 λεπτά την ημέρα, συνεχίζει και σήμερα να τη θεωρεί μια καλή σύμβαση, «απάντησε» ...ότι η ΓΣΕΕ θα συμβάλει στη δημιουργία καταναλωτικού κινήματος!

Το πεδίο που και οι δύο πλευρές συνομολόγησαν να αναπτύξουν κοινές δραστηριότητες είναι η λειτουργία και η οικονομική διαχείριση των πόρων του ΛΑΕΚ, ο ρόλος του ΟΑΕΔ, το θέμα του υπό ίδρυση Ταμείου Αλληλεγγύης και η εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων στα όργανα του κοινωνικού ελέγχου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε ζήτημα συμμετοχής της ΓΣΕΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ διακαώς ενδιαφέρεται για τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του ο ΛΑΕΚ, αλλά και ο ΟΑΕΔ, τα οποία πολύ επιθυμεί να βάλει στο χέρι και να έχει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείρισή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ