ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Καυγάς για τους δείκτες όταν οι εργαζόμενοι βασανίζονται»

Στην «Ιντρακόμ» περιόδευσε, χτες, ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με τη ΝΑΣ

Ο Γιώργος Μαυρίκος μιλά με εργαζόμενους στην «Ιντρακόμ»
Ο Γιώργος Μαυρίκος μιλά με εργαζόμενους στην «Ιντρακόμ»
«Τα στοιχεία και οι αριθμοί μπορεί, όταν τα μαγειρεύουν, να ευημερούν, όμως οι εργαζόμενοι έχουν βάσανα, έχουν προβλήματα, η ανεργία μεγαλώνει, η ακρίβεια διογκώνεται, τα ζητήματα για την Υγεία και την Παιδεία αποτελούν μεγάλο βραχνά για τις λαϊκές οικογένειες. Με βάση όλα αυτά έχει κάθε συμφέρον ο εργαζόμενος να τους γυρίσει την πλάτη, και γι' αυτό το λόγο, και να στηρίξει τη ΝΑΣ».

Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΑΣ, τη ...διαμάχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους δείκτες της οικονομίας, στη χτεσινή περιοδεία που πραγματοποίησε στην «Ιντρακόμ», μαζί με τον υποψήφιο νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Γιώργο Πάντζα. Οι υποψήφιοι της ΝΑΣ βρέθηκαν στην «Ιντρακόμ» μια μέρα μετά την απάντηση που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην εργοδοσία αλλά και στις συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στο σωματείο τους. Απάντησαν με ποσοστό 73% πως δε δέχονται να παραταθεί ο εργάσιμος χρόνος κατά 20 λεπτά, όπως είχε προτείνει η διεύθυνση.

Μιλώντας αναλυτικότερα για τους δικομματικούς καυγάδες επισήμανε ότι μετά το «"πινγκ-πονγκ" για τα σκάνδαλα άρχισε μια νέα γαλαζοπράσινη αψιμαχία με αφορμή τη χάλκευση στοιχείων και δεικτών της οικονομίας. Μετά τη σήψη και τη διαφθορά έχουμε την κοκορομαχία πάνω στη λεγόμενη δημιουργική λογιστική. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε - δήθεν - καινούρια στοιχεία και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εικονικά τα αντιπαλεύει. Στην ουσία, όμως, η σημερινή κυβέρνηση πορεύεται στα χνάρια της τακτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν αυταπάτες αφού «και οι δύο μαζί (σ.σ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι αριθμοί ευημερούν και ότι ευημερούν και οι εργαζόμενοι». Εξήγησε ότι «πρόκειται για μια υποκρισία, για μια προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Ο Γ. Μαυρίκος, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην «Ιντρακόμ», εκτίμησε ότι «με βάση την πρόοδο της επιστήμης, τη χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν, αν τέτοιες επιχειρήσεις ήταν λαϊκή περιουσία και κάτω απ' το λαϊκό έλεγχο».

Ο Γ. Πάντζας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στόχος των αντιδραστικών αλλαγών «είναι να χτυπηθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί που παράγουν τον πλούτο και δεν τον απολαμβάνουν». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής, όπως το θέμα της αποχέτευσης, τους «δρόμους - καρμανιόλες», την έλλειψη νοσοκομείου, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το θέμα των απορριμμάτων. «Ολα αυτά έχουν συσσωρευτεί σε ένα νομό που καρκινοβατεί αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. Κατέληξε ότι χρειάζεται η ισχυροποίηση της ΝΑΣ για «να μη συνεχιστεί επ' άπειρον αυτή η κατάσταση».

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» - ΙΛΙΟΝ
«Ούτε μια μέρα χαμένη ούτε μια ψήφος χαμένη»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου Νίκος Τριανταφύλλου
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου Νίκος Τριανταφύλλου
«Ούτε μια μέρα χαμένη. Ούτε μια ψήφος χαμένη. Από την πρώτη Κυριακή ψήφο στη "Συνεργασία Αλλαγής" με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Τριανταφύλλου». Με την απόφαση το σύνθημα αυτό να φτάσει μαζί με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της παράταξης σε κάθε σπίτι, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε κάτοικο του Ιλίου τις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές, έγιναν την Πέμπτη το βράδυ σε μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου και η παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Τόσο ο Ν. Τριανταφύλλου, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» όσο και ο Γιώργος Μπεζαΐτης, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» και ο Κώστας Χριστόπουλος της «Δημοτικής Παρέμβασης» που συγκροτούν τη «Συνεργασία Αλλαγής», κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να δώσουν τη μάχη των εκλογών με αποφασιστικότητα τις μέρες που απέμειναν. Να γίνουν οι εκλογές σταθμός στην καταδίκη του δικομματισμού και των τοπικών εκπροσώπων του. Να ενισχυθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για τα προβλήματα της πόλης και των εργαζομένων, που δε συμβιβάζονται, δεν εφησυχάζουν, δεν αδρανούν.

«Για να αναδειχτεί, όπως σημείωσε και ο Ν. Τριανταφύλλου, η "Συνεργασία Αλλαγής" στη διοίκηση της πόλης ώστε να χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία για τα συμφέροντα και μόνο των εργαζομένων. Γιατί δε θέλουμε τον δήμο για να τον κάνουμε φορέα εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά μετερίζι αγώνα στο πλευρό των εργαζομένων. Γιατί είμαστε εξαρτημένοι από τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Συνεργασίας Αλλαγής» αποτελούν οι: ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος. ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ Ιωάννα. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Γεωργία. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ιωάννης. ΒΛΑΣΣΗ - ΛΩΝΑ Σταματίνα. ΓΚΛΑΒΑΣ Γιώργος. ΔΟΥΛΙΕΜΟΥ Αριάδνη. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη. ΔΟΥΓΙΕΚΟΣ Σπύρος. ΔΡΑΜΑΛΗΣ Πέτρος. ΕΥΘΥΜΙΟΥ Θύμιος. ΖΟΡΜΠΑ - ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Καλομοίρα. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Ελένη. ΘΕΟΧΑΡΗΣ Γιώργος. ΚΑΛΥΒΑΣ Αντώνης. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ Καλυψώ. ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ Χρήστος. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Ανδρέας. ΚΑΤΟΙΚΟΣ Παναγιώτης. ΚΑΤΟΥΦΑΣ Παναγιώτης. ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ Βασίλης. ΚΟΛΟΒΟΣ Αποστόλης. ΚΟΝΔΥΛΗΣ Αυγουστίνος. ΚΟΝΤΑΛΙΠΟΣ Σπύρος. ΚΟΥΤΙΝΟΣ Κώστας. ΚΟΧΙΛΑ Καλλιόπη. ΚΟΧΥΛΗ Παρασκευή. ΜΑΝΤΑΝΙΚΑΣ Δημήτρης. ΜΑΤΑΦΙΑΣ Τιμόθεος. ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ Χαράλαμπος. ΜΠΕΖΑΪΤΗΣ Γιώργος. ΝΟΡΟΥΖΝΙΑ Εντουαρτ. ΝΤΕΜΚΑΣ Παναγιώτης. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗ Αναστασία. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Σταύρος. ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΥ - ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ Ευφροσύνη. ΠΑΣΧΑΛΗΣ Αθανάσιος. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλης. ΠΟΛΛΑΤΟΥ - ΒΑΜΒΑΚΑ Βιργινία. ΡΗΓΑΣ Γρηγόρης. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ Τάσος. ΤΖΑΝΑΚΗΣ Γιάννης. ΤΣΙΝΤΖΟΥ Αννα. ΤΣΙΤΣΟΥ Σταυρούλα. ΦΙΛΑΝΤΑΡΑΚΗ - ΘΕΟΧΑΡΗ Μαρία. ΦΛΩΡΟΣ Δημήτρης. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ - ΚΑΪΦΑ Καλλιόπη. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας. ΧΩΤΕΜΗΣ Κώστας.

Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ...
ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΠΑ

Υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη»

- Υποστηρίζετε ότι τα λαϊκά στρώματα του Βόλου υποφέρουν, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων και της διαχείρισής της από τις δημοτικές αρχές. Πώς το τεκμηριώνετε;

Ο Βόλος κατ' εξοχήν βιομηχανική - βιοτεχνική πόλη έχει πληγεί καίρια σ' αυτούς τους τομείς και η ανεργία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, εξαιτίας της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου ελάχιστα είναι, πλέον, τα εργοστάσια που λειτουργούν.

Οι δημοτικές αρχές του σήμερα και του χτες ποτέ δεν ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας για την αποβιομηχάνιση της περιοχής, δεν αντιστάθηκαν σ' αυτήν την πολιτική, δεν αγωνίστηκαν ενάντια στις συνέπειές της. Απεναντίας, μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός δήμαρχος κ. Μήτρου παραβρέθηκε στα εγκαίνια βιομηχανίας στην Αλβανία, ενός Βολιώτη επιχειρηματία.

Στη σιωπή αυτή συμμετέχει, δυστυχώς, και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Επίσης, σημαντικός τομέας ανάπτυξης ήταν η ισχυρή βιοτεχνία που υπήρχε και που εξακολουθεί να υπάρχει, σε μικρότερη έκταση από την περιοχή. Δυστυχώς, το βιοτεχνικό πάρκο που σχεδιάστηκε, εδώ και δέκα χρόνια, εξακολουθεί και παραμένει υπό σχεδιασμό.

- Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που, όπως λέτε, δεν επιτρέπουν στο Βόλο «να αναπνεύσει» και πώς μπορούν να λυθούν;

Τα προβλήματα που καθημερινά βασανίζουν τους συμπολίτες μας, όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η διάλυση των εργασιακών κατακτήσεων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η υποβάθμιση της Παιδείας, οι πτυχιούχοι άνεργοι, η έλλειψη αθλητικών υποδομών, σχολικών κτιρίων, πρασίνου, η μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις βιομηχανίες στο βωμό του κέρδους, «πνίγουν», κυριολεκτικά τους Βολιώτες.

Βεβαίως, για όλα αυτά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, κανένας προγραμματισμός από τους άλλους διεκδικητές του Δήμου. Αόριστες υποσχέσεις, εξάλλου ανέξοδες, αφειδώς μοιράζονται. Το να επιλυθούν τα προβλήματα που βασανίζουν το Βόλο, δεν είναι θέμα μόνο της Δημοτικής Αρχής. Είναι συνδυασμός της βούλησης των κατοίκων της πόλης, της Δημοτικής Αρχής που θα εκλεγεί στις εκλογές, της γενικής εικόνας που θα παρουσιάσει ο εκλογικός χάρτης πανελλαδικά, και οι επιπτώσεις του αποτελέσματος στην κυβερνητική πολιτική. Για να συμβούν, όμως, αυτά πρέπει να αλλάξουν και οι συσχετισμοί ριζικά και όχι από τους γαλάζιους να έχουμε τους πράσινους διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής.

Από τους δύο επίδοξους διεκδικητές ο ένας επί 6 χρόνια ήταν δήμαρχος, η δε παράταξη του άλλου ήταν επί 8 χρόνια. Καιρός είναι, οι Βολιώτες να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, στηρίζοντας το συνδυασμό της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης», που θα στηρίζεται σ' αυτούς και μαζί με αυτούς θα αγωνίζεται για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων.

Ο Βόλος έχει καταγραφεί στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αφήνοντας πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη. Μετά την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει υποστεί μεγάλη παραγωγική συρρίκνωση, εκτοξεύοντας το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο 22%. Ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χιλιάδες μη εγγεγραμμένοι άνεργοι. Ταυτόχρονα, αυξάνεται αλματωδώς η μερική απασχόληση.

«Νεκροταφείο» εργοστασίων: Η βιομηχανική περιοχή του Βόλου έχει μετατραπεί, πλέον, σε ένα απέραντο νεκροταφείο εργοστασίων. Οι περισσότερες βιομηχανίες - κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού, του μετάλλου, της επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων κ.ά. - έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές βαλκανικές χώρες και δεκάδες άλλες έκλεισαν, αφήνοντας χωρίς δουλιά χιλιάδες εργαζόμενους.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα: Ο Βόλος καταγράφεται ως η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που εκπέμπουν βιομηχανίες, όπως ΑΓΕΤ και «Χαλυβουργία», που στο βωμό του κέρδους καίνε το τοξικό υλικό ΠΕΤ - ΚΟΚ και μαζούτ για τη λειτουργία τους, αν και ακριβώς έξω από την πύλη των εργοστασίων έχουν μεταφερθεί αγωγοί φυσικού αερίου, που δε τους χρησιμοποιούν λόγω υψηλότερου κόστους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ