ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Νέες 48ωρες απεργίες μέχρι και την Τρίτη

Με δύο νέες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι χτες, δεύτερη μέρα της πρώτης 48ωρης, αποφάσισαν σε νέα Γενική Συνέλευση την απεργιακή κλιμάκωση το Σαββατοκύριακο και στη συνέχεια Δευτέρα και Τρίτη. Στέλνουν έτσι σαφέστατο μήνυμα στην αδιαλλαξία της εταιρείας που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα - θυγατρική του ομίλου Μπόμπολα - ότι θα συνεχίσουν τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων που έχουν καταθέσει και συγκεκριμένα: Εφαρμογή μισθολογικών κλιμακίων από τις 23/8/2006 με τη μορφή πρακτικού συμφωνίας. Χορήγηση επιδομάτων ανθυγιεινού, υπολογιστή, τεχνικού, βάρδιας. 5ήμερο - 7ωρο, πλήρεις ιατρικές εξετάσεις στο προσωπικό, χορήγηση διαλείμματος στους χειριστές υπολογιστών και πρόσληψη προσωπικού.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν και χτες μέλη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ από το χώρο της χωματερής, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα που δίνουν. Αντίθετα, η πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων της χωματερής, που ελέγχει η ΠΑΣΚΕ συνέχισε να μένει μακριά από τον αγώνα των εργαζομένων. Πιστή στη ρότα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αρνείται πεισματικά και την οποιαδήποτε έστω και τυπική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του αποτεφρωτήρα με τους οποίους εργάζονται στον ίδιο χώρο.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Διπλό φονικό στους τόπους δουλιάς
  • Ενας εργαζόμενος σε μάντρα οικοδομών και ένας οικοδόμος, τα νέα θύματα στη μάχη για το μεροκάματο
  • Εξι νεκροί εργάτες την τελευταία βδομάδα, 95 από τις αρχές του 2006

Το κεφάλαιο και η πολιτική του δολοφονούν καθημερινά εργάτες (φωτ. από παλιότερη συμβολική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ)
Το κεφάλαιο και η πολιτική του δολοφονούν καθημερινά εργάτες (φωτ. από παλιότερη συμβολική διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ)
Δεν πάει άλλο! Μόνο την τελευταία βδομάδα, κάθε μέρα και ένας νεκρός εργάτης προστίθεται στη λίστα των θυμάτων ενός ανελέητου πολέμου που διεξάγεται καθημερινά στους τόπους δουλιάς: Από τη μια, εκείνοι που πασχίζουν για το μεροκάματο και, από την άλλη, το κεφάλαιο, που καταργεί κάθε έννοια υγιεινής και ασφάλειας με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Σύμμαχός του, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία, κουρελιάζουν ακόμα και την ισχύουσα ανεπαρκή νομοθεσία και οπλίζουν το φονικό χέρι των εργοδοτών.

Χτες, δυο ακόμα εργάτες έπεσαν νεκροί στο μεροκάματο. Ο 55χρονος Ζήσης Δάσκαλος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κορωπίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του εξαιτίας συντριπτικού κατάγματος στο θώρακα. Δούλευε σε μάντρα υλικών στο 1ο χλμ. της λεωφόρου Μαρκοπούλου, στην Παιανία και, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν καταπλακώθηκε από υλικά οικοδομών. Περίπου την ίδια ώρα στο Καματερό, σε πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Πύρρου και Γούναρη, 33χρονος αλλοδαπός οικοδόμος (τα στοιχεία του δεν έγιναν γνωστά μέχρι αργά το βράδυ) τραυματίστηκε θανάσιμα όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μαρτυρίες εργαζομένων, ένας ακόμα εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά χτες σε μάντρα οικοδομών στα Γλυκά Νερά, όταν το συρματόσχοινο γερανού που ξεφόρτωνε σίδερα έσπασε, με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει το φορτίο.

Μεγαλώνει η λίστα

Χθες έγιναν επίσης γνωστά δυο ακόμα εργοδοτικά εγκλήματα που συνέβησαν μέσα σε ένα 24ωρο, την περασμένη Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη. Σε επιχείρηση στο 12ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας, ο 34χρονος χειριστής γερανού Στάκα Στετίμ, αλβανικής καταγωγής, καταπλακώθηκε από φορτηγό που ανατράπηκε, πιθανότατα από μετατόπιση φορτίου λόγω λάθους στη φόρτωση. Επίσης στις 22/9, στα Πετράλωνα, στην οδό Δωριέων, ο Καρούμπαλης Ιωάννης, υδραυλικός, 56 χρόνων, έπεσε στο κενό από τον 6ο όροφο οικοδομής όταν υποχώρησε το τζάμι του φωταγωγού.

Τα παραπάνω φονικά έρχονται να προστεθούν στο θάνατο του συνταξιούχου εργάτη πομάκικης καταγωγής, που ξεψύχησε την Τετάρτη, όταν καταπλακώθηκε από τμήμα οροφής στοάς (κομμάτι βωξίτη βάρους 15-20 κιλών) στα μεταλλεία της ΠΕΣΙΝΕ στην Αμφισσα, αλλά και στο θάνατο του 23χρονου οικοδόμου Μαρκέλου Αλλανίζ, αργεντίνικης καταγωγής, που την Πέμπτη έπεσε από το 2ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στη Χίο, την ώρα που καλούπωνε χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Καμιά ανοχή στο ξεπάστρεμα των εργατών

Ο απολογισμός μιλάει από μόνος του: Εξι νεκροί μέσα σε μια βδομάδα, 95 νεκροί εργάτες από τις αρχές του 2006, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», περίπου 20 νεκροί οικοδόμοι το τελευταίο μόνο 9μηνο. Ενας απολογισμός που εξοργίζει και χτυπάει ακόμα πιο δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου για κάθε εργάτη και υπάλληλο. Τον φέρνει αντιμέτωπο με την προσωπική ευθύνη, να κάνει τώρα το βήμα, να πάρει πάνω του, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, την υπόθεση υπεράσπισης της ζωής του ίδιου και των συναδέλφων του, να καταδικάσει σε όλα τα μέτωπα τα κόμματα που με την πολιτική τους ευνοούν το ξεπάστρεμα των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατέλαβαν ξανά τον ΟΑΕΔ

Αρνήθηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εποχικών εργατών στα κονσερβοποιεία - διαλογητήρια, οι οποίοι χτες, στη Λάρισα, για μια ακόμα φορά - την τρίτη μέσα σε λίγες μέρες - προχώρησαν σε κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ. Οπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός, σε χτεσινή επικοινωνία που είχε μαζί του, την ώρα της κινητοποίησης, ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δε δίνει το επίδομα των 1.000 ευρώ στους εργάτες, που δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας και δεν ικανοποιεί τα άλλα αιτήματά τους καθώς είναι κόστος! Η απάντηση του Γ. Γιακουμάτου προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των εποχικών εργατών, οι οποίοι διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Και όρισαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την επόμενη Παρασκευή, στις 10 π.μ., με νέα συγκέντρωση και κατάληψη του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ.

Οι εποχικοί εργάτες διεκδικούν: Να ενταχθούν στο Νόμο 1836/89 για τα εποχικά επαγγέλματα και να δικαιούνται τις παροχές του, να τροποποιηθεί η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ 118454/16-6-89 και να χαρακτηρίζονται εποχικοί όλοι αυτοί που εργάζονται εποχικά στις επιχειρήσεις κονσερβοποιίας, διαλογητήρια, ψυγεία, τυροκομεία, Βιομηχανία Ζάχαρης, σπαστήρες καρυδιών - αμυγδάλου, ελαιουργεία, εκκοκκιστήρια, τοματοπολτού, κατεψυγμένων φρούτων - λαχανικών κ.ά., ώστε να παίρνουν με 100 ένσημα όλοι ταμείο ανεργίας. Απαιτούν, επίσης, για φέτος όσοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 ημερομίσθια και δεν παίρνουν ταμείο ανεργίας να τους δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθούν

Με αφορμή τα δύο χτεσινά εργοδοτικά εγκλήματα, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ, δήλωσε:

«Δυο νεκροί εργάτες κι ένας ακόμα που χαροπαλεύει! Αυτό είναι το μαύρο μαντάτο σήμερα (σ.σ. χτες). Την ώρα που διάφοροι χαριεντίζονται στα σαλόνια του δικομματισμού, στους χώρους δουλιάς συντελείται σφαγή. Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν ότι ο εργάτης πρέπει να βγαίνει στη σύνταξη μετά θάνατον, στα σύγχρονα κρεματόρια, αυτό γίνεται ήδη πράξη. Δυο οικοδόμοι σκοτώθηκαν σήμερα, ένας ακόμα χαροπαλεύει. Ξεπερνούν ήδη τους 95 οι νεκροί του 2006 που ήρθαν να προστεθούν στους 111 νεκρούς του 2005, ανεβάζοντας στους 1.000 τους νεκρούς εργάτες από το 2000 και μετά.

Αυτοί που μετατρέπουν τον αγώνα για το μεροκάματο σε μάχη με το θάνατο, πρέπει να πληρώσουν. Από κοινού οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους σκοτώνουν εργάτες. Πρέπει να καταδικαστούν! Μ' όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να σταματήσουμε το έγκλημα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθούν. Οι εκλογές στις 15 του Οκτώβρη μπορούν να στείλουν μήνυμα μαζικής εγκατάλειψης αυτών των κομμάτων και των υποψηφίων τους, και αποφασιστικής ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντεπίθεση, με την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"».

Ολική προδοσία των καθαριστριών

Σε αναστάτωση και αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που προβλέπει τη σύσταση μόνο 5.542 θέσεων πλήρους απασχόλησης καθαριστών - καθαριστριών από τους 10.000 που εργάζονται στα δημόσια σχολεία. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης και θα δουλεύουν μισή μέχρι τέσσερις ώρες τη μέρα, με αποτέλεσμα να αμείβονται με «ψίχουλα» και ν' αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Κοντά στις 3.000 εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα» και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλιά τους.

Μ' αυτή την αντεργατική απόφαση συμφώνησε και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Καθαριστών - Καθαριστριών, αποδεικνύοντας ότι είναι συνένοχοι της κυβέρνησης στην επίθεση κατά των εργαζομένων. Ο «Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός» του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στη συμφωνία της Ομοσπονδίας, αλλά και του προεδρείου του τοπικού σωματείου, με την απόφαση που προωθεί τη μερική απασχόληση κάνει λόγο για «ολική προδοσία σε βάρος των εργαζομένων».

Και σημειώνει ότι οι ταξικές δυνάμεις του σωματείου διεκδικούν:

  • Μονιμοποίηση όλων, ανεξαιρέτως, των εργαζομένων χωρίς όρους ή προϋποθέσεις και να γίνουν προσλήψεις, καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για τον καθαρισμό των σχολείων, όπως πρέπει να γίνεται.
  • Ν' αποδοθούν τα αναδρομικά που οφείλονται στους εργαζόμενους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Να μην αποδοθεί ο πρώτος μεικτός μισθός στα μεγαλοδικηγορικά γραφεία, αφού το ζήτημα μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι πολιτικό ζήτημα.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Γυρνάνε τους εργάτες στο Μεσαίωνα

Σε δήλωσή του, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», σημειώνει σχετικά με τα νέα εγκλήματα:

«Δύο ακόμα εργάτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο βωμό των κερδών της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τον αγώνα τους για να μην ξαναγυρίσει η εργατική τάξη στον προηγούμενο αιώνα όπως επιδιώκουν ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση, για να σταματήσουν τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας, να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στους τόπους δουλιάς. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ταυτόχρονα να εγκαταλείψουν μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλιάς. Να κάνουν το αποφασιστικό βήμα στις τοπικές εκλογές δυναμώνοντας τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σε Δήμους και Νομαρχίες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση απάντηση στο συνεχιζόμενο έγκλημα

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Οργισμένοι οι οικοδόμοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στη 1 Αυγούστου. Λίγες μέρες πριν, δυο συνάδελφοί τους γίνονταν παρανάλωμα του πυρός σε οικοδομή του Βωβού
Οργισμένοι οι οικοδόμοι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στη 1 Αυγούστου. Λίγες μέρες πριν, δυο συνάδελφοί τους γίνονταν παρανάλωμα του πυρός σε οικοδομή του Βωβού
Την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και γενικότερα την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σαν τον ηθικό αυτουργό της εγκληματικής δράσης σε βάρος της ζωής των οικοδόμων. Δίνοντας άμεσα απάντηση και στο χτεσινό διπλό έγκλημα, το Συνδικάτο πραγματοποιεί σήμερα, στις 9 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν, να βροντοφωνάξουν μαζικά «Οχι άλλο αίμα στο βωμό της εργοδοσίας».

«Δεν πέρασαν δύο μήνες απ' την ημέρα που οι δύο συνάδελφοί μας κάηκαν ζωντανοί στο εργοτάξιο του Βωβού στο Φάληρο και το αίμα των οικοδόμων και άλλων εργαζομένων συνεχίζει να τρέχει, μεγαλώνοντας καθημερινά το μακάβριο κατάλογο» σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση τονίζοντας ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, εντατικοποίηση των ελέγχων και παραδειγματική τιμωρία των παραβατών, τα πράγματα γίνονται χειρότερα και ο καθημερινός θάνατος συναδέλφων είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Οι έλεγχοι έχουν σταματήσει παντελώς, τα όποια πρόστιμα και διακοπές εργασιών που επιβάλλονται, δεν υλοποιούνται, η εργοδοτική αυθαιρεσία οργιάζει με την παραβίαση των συμβάσεων εργασίας, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τις απαίσιες συνθήκες εργασίας, την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς».

«Είναι φανερό - καταλήγει το Συνδικάτο - ότι όσο στο κέντρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται ο ανταγωνισμός, δηλαδή η αύξηση των κερδών, ο κίνδυνος για τη ζωή μας συνεχώς θα ανεβαίνει και οι εργάτες θα αντιμετωπίζονται σαν αναλώσιμοι. Αυτή λοιπόν η πολιτική χρειάζεται σήμερα να καταδικαστεί και αύριο να ανατραπεί. Μόνο η οργανωμένη πάλη μας, η συσπείρωση γύρω απ' το συνδικάτο, ο συντονισμός μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, η ενίσχυση του ταξικού μας προσανατολισμού μπορεί να βάλει φραγμό στα εγκληματικά τους σχέδια σε βάρος μας».

Να ανακληθούν οι απολύσεις

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στην ιδιωτική κλινική «Βουγιουκλάκειο» πραγματοποίησαν χτες συνδικαλιστές του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων των τεσσάρων καθαριστριών, που απέλυσε την Τετάρτη η εργοδοσία. «Η απόφαση της εργοδοσίας να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα την απόλυσή τους και η πρόταση να ενταχθούν στο ιδιωτικό συνεργείο σημαίνει ακόμη χαμηλότερο μεροκάματο, ακόμη χαμηλότερη ασφάλιση. Σημαίνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Η εργοδοσία, με τις πλάτες και της κυβέρνησης της ΝΔ, επιχειρεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία. Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματική δράση. Τα δίνουν όλα στους επιχειρηματίες, τα παίρνουν όλα από τους εργαζόμενους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών. Και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μην απολυθεί κανείς, για κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Από πού αντλεί τόσο θράσος;

Το αίμα των νεκρών οικοδόμων δεν είχε ακόμα στεγνώσει στα γιαπιά του Καματερού και του Κορωπίου, όταν ο υπουργός Εργασίας, με περίσσιο θράσος έβγαινε χτες το απόγευμα από το Κιλκίς να διαφημίσει την αποτελεσματικότητα δήθεν της πολιτικής της κυβέρνησης στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Χαιρετίζοντας ο Σάββας Τσιτουρίδης τη διημερίδα του υπουργείου του για την «Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και τις πολιτικές απασχόλησης», ισχυρίστηκε ότι «το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας είναι επαρκές και εκτεταμένο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τα καλύτερα της ΕΕ των 25»..!

Ανακάλυψε όμως και ψεγάδια σ' αυτό το «επαρκές πλαίσιο», που κόβεται και ράβεται κάθε φορά στα μέτρα των εργοδοτικών κερδών και στέλνει εκατοντάδες εργάτες στον τάφο χρόνο με το χρόνο. Και το μεγαλύτερο ψεγάδι για την κυβέρνηση είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα οποία ετοιμάζεται να πετσοκόψει, με την «επαναξιολόγηση του καταλόγου» μέχρι 31/12/2007. Κατά τα άλλα, το συγχωροχάρτι για τα εργοδοτικά εγκλήματα αναμένεται στο εξής να εκδίδεται από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΘΙΝΥΑΕ), που εξήγγειλε ο υπουργός για την «έγκυρη και έγκαιρη καταγραφή των ατυχημάτων»...

Σε ό,τι αφορά στους ελάχιστους ελέγχους, ο Σ. Τσιτουρίδης μίλησε ξανά για «ενίσχυση» του ΣΕΠΕ με προσωπικό, κρύβοντας ότι ετοιμάζει την κάλυψη μέρους των τεράστιων ελλείψεων με προγράμματα «stage», ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ θριαμβολόγησε για το ότι - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - «τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχουν μειωθεί από 145 το 2003 σε 110 το 2005».

Από πού αντλεί τόσο θράσος ο εκπρόσωπος της ΝΔ; Μα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του απέναντι στο κεφάλαιο και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν τους έχουν πάρει ακόμα «με τις πέτρες», γυρνώντας τους οριστικά την πλάτη, και σ' αυτούς και στους προηγούμενους και συνένοχους του ΠΑΣΟΚ. Είναι το καλύτερο μέτρο που μπορούν να πάρουν για να υπερασπιστούν τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μεροκάματο.


Περ. Κ.

Πάρτε μέτρα ΤΩΡΑ!

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες των εργοδοτικών εγκλημάτων, δίνει καθημερινά τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς. Με ξεκάθαρη τη θέση ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την αγωνιστική υπεράσπιση της ζωής και της ακεραιότητάς τους, το ΠΑΜΕ καλεί σε ένταση της πάλης μέσα από τα ταξικά συνδικάτα για:

  • Κατάργηση των ιδιωτικών Υπηρεσιών Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και τη δημιουργία Δημόσιων Υπηρεσιών, καθώς και Κρατικού Σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου, στο πλαίσιο ενός δημόσιου κοινωνικού συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και τη διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Προσανατολισμό της Επιθεώρησης Εργασίας στον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της σχετικής νομοθεσίας.
  • Κατοχύρωση του 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου με παράλληλη ουσιαστική αύξηση του μισθού.
  • Τσάκισμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς.
  • Κατοχύρωση δημόσιας - δωρεάν καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ