ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Διείσδυση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αλληλοσυμπληρώνεται ο δικομματισμός στην αντιδραστική πολιτική για τον πολιτισμό αποτελεί η σύσταση του Συμβουλίου Μουσείων, με υπουργική απόφαση, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου...

Το άρθρο 51 του ν. 3028/2002, πρόβλεπε τη σύσταση συμβουλίου, με 15 μέλη (υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, ένα μέλος της ΚΕΔΚΕ και ένα του ICOM, Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) και 2 ακόμη μέλη «με επιστημονική ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων». Με το νόμο διαφαινόταν η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να συγκεκριμενοποιήσει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού με τέτοιες ρητορικές «ακροβασίες», η ουσία των οποίων παρέπεμπε σε καλυμμένο «μανατζάρισμα» ή παραχώρηση των κρατικών μουσείων σε ιδιώτες. Η ΝΔ σήμερα «έπιασε» το «μήνυμα» και με χτεσινή υπουργική απόφαση διορίζει σαν μέλη του Συμβουλίου Μουσείων τους Δ. Εφραίμογλου (δημιουργός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και Ασπασία Λούβη (διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς). Δηλαδή, στο ανώτατο κρατικό όργανο για την κρατική μουσειακή πολιτική, διορίζονται εκπρόσωποι των πολιτιστικών οργανισμών του κεφαλαίου.

Εδώ δεν τίθεται ζήτημα ατομικής επάρκειας ή μη των διορισμένων, αλλά για μια ακόμη καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το πέρασμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο που το συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό «τις αρχές που διέπουν τη μουσειακή πολιτική του κράτους, για τα μέτρα υποστήριξης αυτής, για τη συνεργασία μεταξύ των μουσείων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, γνωμοδοτεί για θέματα εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας, σε περίπτωση δανεισμού για τη διοργάνωση εκθέσεων σε μουσεία» και για «τη συγκρότηση κρατικών μουσείων ως ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ». Γνωμοδοτεί επίσης «για κάθε θέμα που αφορά μουσεία και παραπέμπεται σε αυτά».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση», που θα προβλέπει να πλειοψηφούν οι αρχαιολόγοι στη σύνθεση του συμβουλίου όποτε αυτό θα ασχολείται με αρχαιολογικά μουσεία.

Το συμβούλιο απαρτίζουν οι: Χρήστος Ζαχόπουλος (γγ ΥΠΠΟ), Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος (Γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεων - Τεχνικών Εργων), Παρασκευή Βασιλοπούλου (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Λουκάς Ιακωβάκης (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού), Μαρία Πάντου (Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων - Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), Νικόλαος Καλτσάς (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αναστασία Τούρτα (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (Εθνική Πινακοθήκη), Αννα Καφέτζη (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Ιωάννα Παπαντωνίου (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα), Αγγελος Δεληβοριάς (Μουσείο Μπενάκη), Δημήτριος Εφραίμογλου (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Ασπασία Λούβη (Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς), Σταματία Χατζηνικολάου (Ελληνικό Τμήμα ICOM, Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), Παναγιώτα Γαζή (ΚΕΔΚΕ).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Αιγόκερως»: Λευτέρης Ταρλαντέζος «Ιστορία των κόμικς»: (Πάμπλουτη εικονογραφικά, πρωτότυπη ελληνική ιστορική μελέτη για την 9η τέχνη της εικόνας, «σταυραδέρφι» κινηματογράφου, τα κόμικς, διεθνώς. Ο συγγραφέας ψάχνοντας την καταγωγή του κόμικ φθάνει στην αρχαία μυθολογία, στο Δίσκο της Φαιστού, στα σπήλαια της Αλταμίρα με τα πρωτόγονα χαράγματα στην πέτρα, στο σπήλαιο του Πλάτωνα, γενικώς στον κόσμο της ανθρώπινης φαντασίας ανά τους αιώνες και ηπείρους. Μας «ξεναγεί» στην καταγωγή και ιστορία του κόμικ, στη διαμόρφωσή του σε τέχνη έως σήμερα, στη σχέση του με τον κινηματογράφο, και τα κινούμενα σχέδια και έπειτα στην τέχνη αυτή σε πολλές χώρες του πλανήτη. Το βιβλίο περιλαμβάνει γλωσσάριο, όρους και χρονολόγιο του κόμικ. Θυμίζουμε ότι οι εκδόσεις «Αιγόκερως» είναι οι πλέον ειδικευμένες στον διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο, και αριθμεί δεκάδες σχετικών ιστορικών και μελετητικών βιβλίων.

- Καστανιώτης: Γιάννης Σολδάτος «Διόνυσος, ο βασιλεύς των ορέων» (ιστορικό μυθιστόρημα του ιστορικού και κριτικού του κινηματογράφου). Μο Γιαν «Οι μπαλάντες του σκόρδου» (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, μυθιστόρημα). Ούγκο Ρικαρέλι «Ο τέλειος πόνος» (μετάφραση Αννα Φωκά, ιστορικο-φανταστικό μυθιστόρημα. Βραβείο «Στρέγκα» 2004).

- «Αλκυών»: «Το άβατο της Σιμόν ντε Μπωβουάρ (Η τελευταία συνέντευξη στην Εύα Νικολαΐδου) (Καλαίσθητη έκδοση, με φωτογραφίες της διάσημης Γαλλίδας συγγραφέως από τη βιοεργογραφική της συνέντευξη, που έδωσε στη συνάδελφο, στο σπίτι της στο Παρίσι).

- «Κέδρος»: Κώστας Μαυρουδής «Στενογραφία» (κείμενα - σύνθεση ποίησης, ιδεών, δοκιμίου, αφήγησης, βιωματικών και ονειρικών εξομολογήσεων του συγγραφέα). Κωστής Γκιμοσούλης «Εξομολόγηση σ' έναν Κολομβιανό σκύλο» (ταξιδιωτική νουβέλα). Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» (πολιτικό μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, παραμονές της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, με επίκεντρο την ΚΥΠ, παρακρατικούς και ξένους πράκτορες). Ηλίας Ανδριόπουλος «Αφήγηση των ήχων» (κείμενα του συνθέτη για τη μουσική, την τέχνη και πολιτική). Σοφία Νικολαΐδου «Ο μωβ μαέστρος» (μυθιστόρημα). Κώστας Γ. Παπαγεωργίου «Το μαύρο κουμπί» (ποιητικά πεζογραφικά κείμενα). Τηλέμαχος Χυτήρης «Κίτρινη σκόνη» (ποιητική συλλογή). Τηλέμαχος Αλβέρας «Ακριβά γούστα η κυρία» (διηγήματα). Λένα Μερίκα «Κόρη σε τιμή ευκαιρίας» (αντιρατσιστικό, εφηβικό μυθιστόρημα). Στη σειρά των γνωστικών παιδικών βιβλίων των Αμάντα Λάμρι - Λόρα Χάρβιτς «Οι περιπέτειες του Ράιλι» κυκλοφόρησαν τα εξής: «Σαφάρι στη Νότιο Αφρική» και «Δελφίνια σε κίνδυνο» (εικονογράφηση Σάρα Μακ Ιντάιρ). Αργυρώς Μπαρμπαρίγου «Αργυρές Ζαραμπουκίτσες (μαγειρική για μικρούς και μεγάλους)» (εικονογράφηση Σοφίας Ζαραμπούκα).

- «Θεατρική Διαδρομή - 10 χρόνια» (λεύκωμα της εταιρείας θεάτρου, με φωτογραφίες, προγράμματα και τεκμήρια των παραστάσεων από το 1994 - 2004).

- Γιώργος Αναστασιάδης «Το επιχειρηματικό πνεύμα στις διαφημίσεις και τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (1900 - 1940») (λεύκωμα εικονογραφημένο με αφίσες, φωτογραφίες, σκίτσα, δημοσιεύματα εφημερίδων και κείμενα για επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης τα πρώτα σαράντα χρόνια του 20ού αιώνα. Εκδοση της «Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας»).

- «ΚΨΜ»: Ρότζερ Χάουρντ «Ιράν και κρίση» (μετάφραση Ελένη Αστερίου, μελέτη για τις σχέσεις του Ιράν με ΗΠΑ και ΕΕ).

- «Νέα Σιντέλεια» (λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό, εκδόσεις «Αγκυρα»). Οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης και Ανδρέας Παγουλάτος, διευθύνοντας το περιοδικό το καθιστούν σημαντικό μέσο προβολής της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και άλλων μορφών τέχνης. Το νέο, τριπλό τεύχος - 5, 6, 7 - παρουσιάζει αφιερώματα: στον Τζέιμς Τζόις. Αφιέρωμα. Στον Ανδρέα Εμπειρίκο, με μια ανέκδοτη εκδοχή του ποιήματος «Οι Μπεάτοι ή της μη συμμορφώσεως Αγιοι» (ποίημα - αναφορά σε «μπιτ», υπερρεαλιστές και άλλους ριζοσπαστικούς ποιητές, πεζογράφους, διανοητές). Στους Ράιμον Ρουσέλ, Λιν Χεγινιάν, Αρθουρ Κράβαν. Θεωρητικά άρθρα. Μετάφραση, για πρώτη φορά, των γαλλόφωνων ποιητών Ζεράρ Αγκονστέν και Σεραφίμ Λούκα. Το εξώφυλλο είναι του ζωγράφου Βασίλη Μάρου. Το τεύχος συνοδεύει CD με σπάνιες ηχογραφήσεις ποιητών και μελοποιημένα ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Ελένης Βακαλό, Νάνου Βαλαωρίτη, Αναστάση Φιλιππακόπουλου, Ανδρέα Παγουλάτου, Νίκου Εγγονόπουλου).

- «Αψέντι» (διμηνιαίο περιοδικό τέχνης και πολιτισμού τεύχος 1, αφιερωμένο στη μνήμη του Ρένου Αποστολίδη).

- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 168 με αφιέρωμα σε πολλούς Βαλκάνιους ποιητές και πεζογράφους).

- «Αιολικά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχος 218, με αφιέρωμα στον Ζαν - Πολ Μαρά).

- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 611 - 613).

- «Τα Αθηναϊκά» (περιοδικό του Συλλόγου των Αθηναίων. Τεύχος 111).

- «Βιβλιοσυλλέκτης» (βιβλιοσυλλεκτικό περιοδικό. Τεύχος 10).

Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο

Στα Χανιά, από 1-8/10, θα πραγματοποιεί το Ι΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, το οποίο καθιερώθηκε το 1961 και αφορά στον διαχρονικό πολιτισμό της Κρήτης από τα νεολιθικά χρόνια έως σήμερα. Το συνέδριο οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια σε έναν από τους νομούς του νησιού και λειτουργεί με τρία τμήματα: Αρχαιολογικό (προϊστορικές - κλασικές αρχαιότητες), Βυζαντινό (βυζαντινή, μεταβυζαντινή περίοδος και βενετοκρατία), Νεοελληνικό (Ιστορία, Λογοτεχνία, Τέχνες, Πολιτισμός από την τουρκοκρατία έως τις μέρες μας). Με το θεσμό αυτό συνδέθηκαν μεγάλοι Κρήτες παιδαγωγοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, καλλιτέχνες, κλπ. Οργανωτής του φετινού συνεδρίου είναι ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων «Ο Χρυσόστομος», σε συνεργασία με τις σχετικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και πανεπιστημιακά τμήματα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα έχουν σαν κύρια θέματα τα εξής: Τις ανασκαφές στην Κρήτη και τις νέες μελέτες για τη μινωική εποχή και τους αρχαιολογικούς χώρους. Τη σχεδόν άγνωστη μεταβυζαντινή περίοδο στην Κρήτη, την Κρητική Σχολή Ζωγραφικής του 15ου και 16ου αιώνα, τη λογοτεχνική Κρητική Αναγέννηση. Την άνθηση των κρητικών γραμμάτων στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο το έργο των Π. Πρεβελάκη και Ν. Καζαντζάκη. Στην έναρξη του συνεδρίου θα τιμηθεί ο Κρητικός, 100χρονος, φέτος, ομότιμος καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ του καλού ελληνικού ελαφρού τραγουδιού αποσκοπεί το νεοσύστατο σωματείο «Φίλοι του ελαφρού τραγουδιού». Μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις, σεμινάρια, εκδόσεις, εμφανίσεις νέων καλλιτεχνών κλπ., το σωματείο αποσκοπεί στη συνέχιση, ακόμη και για νέα άνθηση του είδους. Στο προεδρείο του ΔΣ αναδείχτηκαν οι: Παύλος Ναθαναήλ, Λυκούργος Καλλέργης και Ελίζα Μαρέλη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους θρυλικούς «Thin Lizzy» και στο κλασικό ροκ πραγματοποιείται στις 4/10 (9.30 μ.μ.), στο «Αν» κλαμπ (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 210- 3305056). Συμμετέχουν οι Αγγλοι «Strange Days» και οι μπάντες «Remember Lizzy» και «Delivers of rock».

ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛΤέχνης και Τεχνολογίας Mediterra διοργανώνει (4-8/10) το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στα videogames (βίντεο-παιχνίδια) και στον κυρίαρχο ρόλο που παίζουν στο σύγχρονο ψηφιακό πολιτισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τριήμερο διεθνές συνέδριο, όπου μετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, σχεδιαστές, θεωρητικοί νέων μέσων κ.ά., έκθεση με 30 έργα-παιχνίδια ανεξάρτητων δημιουργών από όλο τον κόσμο, προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ