Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Διείσδυση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς αλληλοσυμπληρώνεται ο δικομματισμός στην αντιδραστική πολιτική για τον πολιτισμό αποτελεί η σύσταση του Συμβουλίου Μουσείων, με υπουργική απόφαση, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευση του νόμου...

Το άρθρο 51 του ν. 3028/2002, πρόβλεπε τη σύσταση συμβουλίου, με 15 μέλη (υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, ένα μέλος της ΚΕΔΚΕ και ένα του ICOM, Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) και 2 ακόμη μέλη «με επιστημονική ειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας μουσείων». Με το νόμο διαφαινόταν η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να συγκεκριμενοποιήσει την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού με τέτοιες ρητορικές «ακροβασίες», η ουσία των οποίων παρέπεμπε σε καλυμμένο «μανατζάρισμα» ή παραχώρηση των κρατικών μουσείων σε ιδιώτες. Η ΝΔ σήμερα «έπιασε» το «μήνυμα» και με χτεσινή υπουργική απόφαση διορίζει σαν μέλη του Συμβουλίου Μουσείων τους Δ. Εφραίμογλου (δημιουργός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) και Ασπασία Λούβη (διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς). Δηλαδή, στο ανώτατο κρατικό όργανο για την κρατική μουσειακή πολιτική, διορίζονται εκπρόσωποι των πολιτιστικών οργανισμών του κεφαλαίου.

Εδώ δεν τίθεται ζήτημα ατομικής επάρκειας ή μη των διορισμένων, αλλά για μια ακόμη καθαρή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το πέρασμα της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο που το συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό «τις αρχές που διέπουν τη μουσειακή πολιτική του κράτους, για τα μέτρα υποστήριξης αυτής, για τη συνεργασία μεταξύ των μουσείων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους, γνωμοδοτεί για θέματα εφαρμογής της αρχής της αμοιβαιότητας, σε περίπτωση δανεισμού για τη διοργάνωση εκθέσεων σε μουσεία» και για «τη συγκρότηση κρατικών μουσείων ως ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ». Γνωμοδοτεί επίσης «για κάθε θέμα που αφορά μουσεία και παραπέμπεται σε αυτά».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση», που θα προβλέπει να πλειοψηφούν οι αρχαιολόγοι στη σύνθεση του συμβουλίου όποτε αυτό θα ασχολείται με αρχαιολογικά μουσεία.

Το συμβούλιο απαρτίζουν οι: Χρήστος Ζαχόπουλος (γγ ΥΠΠΟ), Αλέξανδρος Θεοχαρόπουλος (Γενική Διεύθυνση Αναστηλώσεων - Τεχνικών Εργων), Παρασκευή Βασιλοπούλου (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Λουκάς Ιακωβάκης (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού), Μαρία Πάντου (Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων - Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων), Νικόλαος Καλτσάς (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), Αναστασία Τούρτα (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα (Εθνική Πινακοθήκη), Αννα Καφέτζη (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), Ιωάννα Παπαντωνίου (Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα), Αγγελος Δεληβοριάς (Μουσείο Μπενάκη), Δημήτριος Εφραίμογλου (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), Ασπασία Λούβη (Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς), Σταματία Χατζηνικολάου (Ελληνικό Τμήμα ICOM, Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), Παναγιώτα Γαζή (ΚΕΔΚΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ