ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Πόλωση» για συγκάλυψη

Αφού έκαναν ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να επιβάλουν την τεχνητή πόλωση στην πολιτική σκηνή, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αλληλοκατηγορούνται τώρα για δημιουργία οξύτητας...

«Απατεώνες», «κλέφτες», «ψεύτες», είναι μερικές από τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά, με αφορμή τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και τη σκανδαλολογία που ακολούθησε και συνδαυλίστηκε από τα δύο κόμματα. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, αυτή η ψευτοαντιπαράθεση διανθίστηκε και με τις φήμες για πρόωρες εκλογές, προφανώς για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επιχείρηση.

Οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού προφανώς εξυπηρετούνται από το κλίμα αυτό ενόψει των τοπικών εκλογών. Πρώτον, γιατί τους βολεύει το πεδίο της αντιπαράθεσης μακριά από τα μεγάλα, πραγματικά προβλήματα, όπου οι διαφορές τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Διευκολύνονται, έτσι, να προβάλλουν ως κριτήριο ψήφου τη ...μικρότερη διαφθορά. «Ψηφίστε μας γιατί είμαστε λιγότερο διεφθαρμένοι από τους "αντιπάλους" μας», καλούν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, αυτή η τεχνητή πόλωση ήταν και παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αναπαραγωγή του δικομματισμού και του συστήματος που αυτός εξυπηρετεί.

Αυτή η πόλωση δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά, μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και, πιο σωστά, με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Αντίθετα, αντιστρατεύεται αυτά τα συμφέροντα, αφού βοηθά να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες της ανεργίας, της φτώχειας, της συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της υπονόμευσης της δημόσιας δωρεάν Υγείας και Παιδείας, των σύμφυτων με το σύστημα σκανδάλων, της μετατροπής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνδιαχειριστές αυτής της πολιτικής. Που ενισχύει τα κέρδη και τους επιχειρηματίες, γιατί υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης των ανθρώπων της δουλιάς.

Υπάρχει, πράγματι, μια πόλωση στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, η οποία, όμως, δεν έχει καμιά σχέση μ' αυτήν που προκαλούν και οξύνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι η πόλωση ανάμεσα στα συμφέροντα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Είναι η πόλωση ανάμεσα στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και την πολιτική του δικομματικού συνεταιρισμού. Η πόλωση των ταξικών μέσα στην κοινωνία διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων και το λαό. Αυτή η πόλωση είναι αντικειμενική για το λαό και πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου και στις τοπικές εκλογές, στις 15 και 22 Οκτώβρη.

Η καταψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η υπερψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές, αγωνιστικές δυνάμεις, είναι η οφειλόμενη απάντηση και στη νέα προσπάθεια να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι σε κάλπικα διλήμματα άνευ περιεχομένου, τα οποία θα οδηγήσουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την «επόμενη μέρα».

Περίσσευμα «ευαισθησίας»

Δραματική κατάσταση επικρατεί για τους ψυχικά πάσχοντες και εργαζόμενους στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής «Αίας» στη Λιβαδειά. Το κτίριο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατασκευάστηκε βιαστικά μέσα σε δύο μήνες από γυψοσανίδες, χωρίς περίφραξη, δίχως πυρασφάλεια, χωρίς στηρίγματα στα μπάνια - συνθήκες δηλαδή ακατάλληλες για τους 14 οικότροφους. Λειτουργεί χωρίς άδεια και εσωτερικό κανονισμό. Γίνονται παρατυπίες στα ένσημα, τις υπερωρίες, τα νυχτερινά και τη μισθοδοσία, η οποία καθυστερεί, ενώ εργαζόμενοι του «Αίας» εξαναγκάζονται να δουλεύουν στη Μονάδα Οικοτροφείου Λιβαδειάς. Περικοπές γίνονται ακόμα και στα κονδύλια για τη σίτιση και το ντύσιμο των οικοτρόφων, με αποτέλεσμα οι οικότροφοι να ντύνονται με ρούχα που φέρνουν από τα σπίτια τους οι εργαζόμενοι.

Είναι και αυτή η κατάσταση μια πτυχή του «πολιτισμού» και της «ευαισθησίας» της κυβέρνησης για τους ψυχικά πάσχοντες...

Μόνο εξομοίωση προς τα κάτω...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού έσπασε τα μούτρα της η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να φέρει «απέναντι» στους απεργούς δασκάλους τους γονείς, τώρα προχωρά σε άλλο επίπεδο τη φασίζουσα μέθοδο του «κοινωνικού αυτοματισμού». Επιχειρεί να φέρει τους εκπαιδευτικούς σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους: «Δε νομίζω ότι πολλοί Ελληνες πολίτες θα δείξουν κατανόηση στις απαιτήσεις μιας ομάδας εργαζομένων, που ζητά αύξηση 45%», δήλωσε προκλητικά χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλάζια διακυβέρνηση χρησιμοποιεί το «διαίρει και βασίλευε» και προσπαθεί να εμφανίσει τους εργαζόμενους που αμείβονται πάνω από 1.000 ευρώ ...ως «προνομιούχους» και βολεμένους. Το ίδιο είχε κάνει και με τους τραπεζοϋπαλλήλους, τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, κ.ά. Προφανώς, η κυβέρνηση επιδιώκει μια εξομοίωση προς τα κάτω όλων των εργαζομένων, δηλαδή κοντά στα 626 ευρώ! Τότε θα είναι ευχαριστημένη, μαζί με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που χειροκρότησε τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν ΓΣΕΕ και ΣΕΒ... Η κυβέρνηση επιχειρεί να παίξει με τα ποσοστά των αυξήσεων, ακριβώς γιατί η πολιτική της δε στοχεύει σε μισθούς που να καλύπτουν στοιχειωδώς τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Διαφορετικά, θα έπρεπε να ικανοποιήσει την πρόταση του ΠΑΜΕ για βασικό μισθό 1.300 ευρώ.

Μάθημα με 30 μαθητές δε γίνεται!

Ανάμεσα στους πάνω από 10 αντιδραστικότατους νόμους που έχει φέρει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, «έχωσε» κάπου και μια παράγραφο, με την οποία μείωσε το ανώτατο όριο για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, «εκσυγχρονίζοντας» την έως τότε ισχύουσα νομοθεσία που είχε καταρτιστεί πριν από 25 χρόνια. Ετσι, ο ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 25 για την Πρωτοβάθμια και 30 μαθητές για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δηλαδή, αν και μειωμένος, παραμένει αρκετά υψηλός.

Ωστόσο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν την ευχέρεια και την ευθύνη να καθορίζουν, τελικά, πόσοι μαθητές θα μπαίνουν σε κάθε τάξη. Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο κάποιοι διευθυντές - ενδεχομένως και με ...άνωθεν εντολές - να ...παραγεμίζουν τις τάξεις.

Ομως, σωστό μάθημα με 30 μαθητές στην τάξη δεν μπορεί να γίνει! Αυτό βροντοφωνάζουν και οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Χαλανδρίου, όπου φέτος έγιναν συμπτύξεις τμημάτων και φτιάχτηκαν τμήματα - μαμούθ με το ανώτατο όριο μαθητών. Τα παιδιά του 2ου Λυκείου έκαναν χτες αποχή από τα μαθήματά τους, απαιτώντας άρση των συμπτύξεων και με αυτοσχέδια τρικ ενημέρωσαν μαθητές, γονείς και εργαζόμενους της περιοχής.

Ποια αντικειμενική ενημέρωση;

Φαίνεται πως εκεί στο MEGA κανάλι, έχουν δικά τους ήθη σχετικά με τις εκπομπές για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, και δική τους λογική και πάντως αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ισότιμη και αντικειμενική προβολή όλων των υποψηφίων, πολύ δε περισσότερο με προεκλογική αντιπαράθεση των θέσεων όλων των συνδυασμών αφού δεν καλούν όλους τους υποψηφίους - επικεφαλής τους. Αυτό προκύπτει από την πρώτη εκπομπή την οποία διαφήμισαν ως εκπομπή για τις τοπικές εκλογές, με τους υποψήφιους για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αλλά κάλεσαν μόνο τους υποψήφιους που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, για να δείξουν ότι προβάλλουν τις θέσεις όλων των δυνάμεων και βρίσκονται και εντός «πλαισίων» ΕΣΡ κάλεσαν βουλευτές από τ' άλλα κόμματα. Αυτό έκαναν και με το ΚΚΕ, κάλεσαν συγκεκριμένο βουλευτή. Οταν όμως τους απαντήθηκε ότι από το ΚΚΕ θα συμμετέχει η Ελπίδα Παντελάκη, επίσης βουλευτής του Κόμματος που είναι και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, δε δέχτηκαν τη συμμετοχή, αποκλείοντας αντικειμενικά το ΚΚΕ. Πράγματι, διαφορετικά ήθη στην ενημέρωση. Γιατί αν έκαναν αντικειμενική προβολή των θέσεων όλων των συνδυασμών, θα καλούσαν τους επικεφαλής όλων των συνδυασμών. Ας βγάλουν οι τηλεθεατές τα συμπεράσματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ