ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Μεγάλα συλλαλητήρια κτηνοτρόφων αύριο

Ο αγώνας των κτηνοτρόφων είναι μονόδρομος για να επιβάλουν το δίκιο τους και να σταματήσει η ληστεία από τις γαλακτοβιομηχανίες

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση κτηνοτρόφων

Eurokinissi

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση κτηνοτρόφων
Αύριο πραγματοποιούνται τα μεγάλα συλλαλητήρια των κτηνοτρόφων της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Κρήτης. Στις περιοχές αυτές οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τη μεγάλη μείωση των τιμών του γάλακτος και απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους. Οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα συγκεντρωθούν στο Δερβένι Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Της Θεσσαλίας θα συγκεντρωθούν, στις 10.30 π.μ., έξω από την Περιφέρεια στη Λάρισα. Εξω από την Περιφέρεια στο Ηράκλειο θα γίνει και το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Κρήτης.

Οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι οι γαλακτοβιομηχανίες τους εκβιάζουν να υπογράψουν συμφωνητικά με το δικαίωμα της αυτοτιμολόγησης, διαφορετικά αρνούνται να παραλάβουν το γάλα. Μπροστά στην κατάσταση αυτή δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ζητήσουν την ακύρωση αυτών των συμβολαίων που τους παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες και με τα οποία τους ζητείται να παραδώσουν την παραγωγή τους στην τιμή που αυτές θέλουν.

Επίσης, τονίζουν ότι έχουν αγανακτήσει γιατί από το 2000 δεν έχει υπάρξει καμιά αύξηση στην τιμή παραγωγού για το γάλα παρόλο που έχει αυξηθεί σημαντικά στο διάστημα αυτό το κόστος για τη συντήρηση μιας κτηνοτροφικής μονάδας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στον «Ρ» αγελαδοτρόφοι του Νομού Κιλκίς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται κάθε μήνα μείωση της τιμής του γάλακτος. Ετσι, ενώ τον Απρίλη οι βιομηχανίες αγόραζαν από τον παραγωγό το αγελαδινό γάλα προς 126 δρχ. το κιλό, τον Αύγουστο το αγόρασαν προς 123,9 και συνεχίζει η τιμή να μειώνεται.

Στην Κοζάνη, επίσης, μετά την προχτεσινή κινητοποίηση που έγινε στα Σέρβια, κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν πως θα δοθεί δυναμικό «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο. Οπως επίσης δήλωναν, και στην περιοχή τους γίνονται εκβιασμοί και οι γαλακτοβιομηχανίες απαιτούν να υπογράψουν συμφωνητικά με το σύστημα της ανοιχτής τιμής, που συμπιέζει ακόμη περισσότερο την τιμή πώλησης.

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, που απειλούνται με αφανισμό, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιούν, πλέον, ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για να επιβάλουν το δίκιο τους και να σταματήσει η ληστεία των γαλακτοβιομηχανιών σε βάρος του εισοδήματός τους, που γίνεται με τη συνενοχή της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, μετά τη σύσκεψη που είχε προχτές με εκπροσώπους Κτηνοτροφικών Συλλόγων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, αφού είπε ότι «αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους στα τυροκομεία θα πραγματοποιήσει ο ΕΛΟΓ σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες στην παραγωγή φέτας», προκλητικά ισχυρίστηκε: «Αλλη παρέμβαση για ν' ανέβουν οι τιμές δεν μπορούμε να κάνουμε»! Και μέσα σ' όλα αυτά βγήκε χτες η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ για να ανακοινώσει υποκριτικά ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη. Ομως, δυστυχώς, οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ στην πράξη συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική αυτή, που προκαλεί ό,τι προκαλεί σε βάρος των κτηνοτρόφων, και ανακοινώσεις σαν κι αυτήν μόνο για το θεαθήναι βγαίνουν.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος, βεβαίως, ξέρει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για τη διασφάλιση μιας ελάχιστης τιμής, που θα τους εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά δε θέλει καθώς η πολιτική της «κινείται» με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών και έχει ως στόχο τον αφανισμό των μικρομεσαίων και τη μετατροπή τους σε κακοπληρωμένους εργάτες των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων που συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ευθεία παρέμβαση στους συνεταιρισμούς

Με μία «πραξικοπηματική» διάταξη, του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» το οποίο κατέθεσε στα «μουλωχτά» την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ευ. Μπασιάκος, η κυβέρνηση παρατείνει κατά ένα χρόνο τη θητεία των διοικήσεων των αγροτικών συνεταιρισμών, που είχαν τριετή διάρκεια.

Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό και υποτίθεται ότι έρχεται να επιλύσει τη «δυσαρμονία» που υπήρχε στη θητεία των διοικήσεων των συνεταιρισμών, αφού με βάση το νόμο 2810/2000 μπορούσε να ήταν διετούς, τριετούς ή τετραετούς διάρκειας, ανάλογα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Ετσι, στην πράξη έγιναν «όλα ίσωμα», επειδή η ΠΑΣΕΓΕΣ και κάποιοι δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί αποφάσισαν να έχουν οι διοικήσεις τους τετραετή θητεία. Ουσιαστικά, όμως, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να «ενισχύσει» ακόμη περισσότερο το δικομματικό παιχνίδι μέσα στους συνεταιρισμούς, καταθέτοντας μια διάταξη που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία τους, πλήττοντας έτσι και την αυτονομία τους. Εκτός αυτών, αξίζει να σημειωθεί πως πάει περίπατο και η κυβερνητική φιλολογία περί μη παρέμβασης των κομμάτων στους συνεταιρισμούς.

Κατά τ' άλλα, το νομοσχέδιο που αποτελείται από μια σειρά σκόρπιες διατάξεις διαχειριστικού χαρακτήρα και ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη διαχείριση των πιστώσεων των ευρωπαϊκών ταμείων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δυνατότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ να ιδρύσει φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, επιτρέπει την υλοτομία από ιδιωτικά δάση μετά από άδεια που εκδίδεται από τις αρμόδιες δασικές αρχές, κ.ά.

ΕΦΟΡΙΑ
Συγκεντρωτικές καταστάσεις

Από τις 30 του Οκτώβρη αρχίζουν να τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών (συναλλαγές έτους 2005) που αφορούν περισσότερους από 900.000 επαγγελματίες και τις κάθε είδους επιχειρήσεις. Οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Εφορίας. Στις καταστάσεις αυτές αναγράφονται όλες οι συναλλαγές πάνω από τα 300 ευρώ ανά φορολογικό στοιχείο. Με την ηλεκτρονική υποβολή όλων των στοιχείων για τις συναλλαγές, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει τη δυνατότητα να ελέγχει και να διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επαγγελματίες. Οι προθεσμίες, μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είναι οι εξής:

  • Μέχρι 30 Οκτώβρη για ΑΦΜ που λήγει σε 1,2,3
  • Μέχρι 7 Νοέμβρη σε 4,5,6
  • Μέχρι 14 Νοέμβρη σε 7,8,9
  • Μέχρι 21 Νοέμβρη σε 0
Τώρα που «πουλάει»...

Τώρα που «πουλάει» στα κανάλια το θέμα με το γάλα, βγήκε και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να ανακοινώσει υποκριτικά ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.

Ετσι μάλλον εξηγείται το γεγονός ότι η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ... θυμήθηκε μετά από καιρό να ανακοινώσει ότι στηρίζει μια κινητοποίηση. Και οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ θα έχουν να το λένε για πολύ καιρό αυτό.

Ομως το ζήτημα δεν είναι μόνο να αυξηθεί η τιμή παραγωγού στο γάλα κατά μερικά λεπτά ανά κιλό. Το ζήτημα είναι να αντιπαλευτούν οι κανονισμοί και η πολιτική της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνώντων που στηρίζουν την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των μονοπωλίων σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, όταν τον Ιούνη του 2003 ψηφίστηκε η νέα ΚΑΠ, η οποία, εκτός των άλλων, διαμόρφωσε και τις συνθήκες μείωσης της τιμής παραγωγού στο γάλα, οι διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ πανηγύριζαν για την επιτυχία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ